Marvel Comics Yazıları

Empyre’ı Okumadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Marvel Comics’in 2020 yılının yaz ayında bizlerle buluşturduğu büyük hikaye, Empyre hikayesiydi. Her ne kadar kendi içinde okunup keyif alınabilecek bir hikaye olsa da, Empyre’ı okumadan bazı bilgilere sahip olmak, seriden alacağınız keyfi fazlasıyla arttırabilir.

Bu nedenle, serinin incelemesini yazmadan önce, hikayeyi kendi okumak isteyenlerin faydalanabileceği bir ön rehber hazırlamak istedim.

Event Hikayelerinin ve Empyre’ın Yapısı

Marvel ve DC Comics’in yayımladığı “event” hikayelerini artık çizgi roman okuyan herkes yakından tanıyor. Fakat event hikayesi kavramı kendi içinde bir tanım ifade etse de, bütün event hikayeleri aynı yapı ve şemaları izlemiyor. Ele aldıkları konu bakımından, bu şirketlerin yayımladığı büyük hikayeleri üç farklı kategori altında düşünmek mümkün.

1 – Kendi hikayelerini kendileri yaratan event hikayeleri, yani Civil War veya Heroes in Crisis gibi, kurguyu kendi içlerinde veya kısa bir prolog süreciyle tanıtan hikayeler.

2 – Bir sürecin sonu olan event hikayeleri, yani Secret Wars (Hickman’ın Avengers – New Avengers yazarlık dönemi), War of the Realms (Jason Aaron’un Thor yazarlık dönemi) veya Death Metal (Scott Snyder’ın MetalJustice League yazarlık dönemi) gibi, daha önceden sürekli serilerde anlatılan hikayelerin “doruk noktası” olarak planlanan seriler

3 – Ve son olarak, Marvel – DC gibi evrenlerin geçmişinden, varolan kurgularından beslenen, bunları yeni ve çok daha büyük bir hikaye içinde yeniden ele alan event hikayeleri.

Tahmin edebileceğiniz gibi, Empyre bu kategorilerden üçüncüsüne giriyor. Dolayısıyla, seriyi anlamak için hikayeyle alakalı olan “varolan kurguları” yakından tanımak gerekiyor.

1 – Kree – Skrull Savaşı

Marvel Evreni’nin merkezi kurgularından bir tanesi olan Kree – Skrull Savaşı, Empyre’ı anlamak için bilmeniz gereken ilk önemli kurgu.

Marvel’da Avengers, Fantastic Four ve X-Men gibi serilere sık sık konuk olan pek çok uzaylı ırk var. Fakat evrendeki en önemli uzaylı ırklardan bahsettiğiniz zaman, üç ırk öne çıkıyor: Skrull, Kree ve Shi’ar.

Daha çok X-Men ile özdeşleşen Shi’ar bu hikaye kapsamında çok önemli değil. Ancak Kree ve Skrull ırkları, yeri geldiğinde düşman, yeri geldiğinde dost olarak pek çok Marvel hikayesinde karşımıza çıkıyor.

Kree

Kree ve Skrull ırkları, Avengers veya Fantastic Four için dost ve düşman olabilseler de, birbirleriyle ilişkileri çoğu zaman net bir düşmanlık olarak resmediliyor. Şekil değiştirme özelliği olan Skrull ırkı ile, hiyerarşik, askeri bir ırk olan Kree ırkı, galaksiler kapsayan bir savaş yaşıyor. Bu savaş bazen gerçekten büyük çaplı, sıcak bir savaş; bazen gergin bir ateşkes, bazen de ufak çatışmalar olarak devam ediyor, ama bu iki önemli ırk arasında sürekli olarak devam eden bir çekişme var.

Skrull

Hatta, tüm zamanların en meşhur Avengers hikayelerinden bir tanesi, birebir bu adı taşıyor: Kree – Skrull War.

Tabi Empyre serisine geldiğimizde, bu durumda önemli ve şaşırtıcı bir değişim yaşanıyor. Bu değişimin sorumlusu ise…

2 – Hulkling

Çizgi roman dünyasında, bir konsept başarılı olduğu zaman genellikle rahat bırakılmıyor, farklı farklı şekillerde ele alınıyor. Bu nedenle, X-Men, Avengers, Justice League gibi konseptlerin çeşit çeşit varyasyonları, örneğin “genç ekipleri” üretiliyor. Young Avengers takımı, bu durumun Marvel’daki örneklerinden bir tanesi.

2005 yılında yaratılan Young Avengers takımının en önemli üyelerinden bir tanesi, aşağıda resmini görebileceğiniz Hulkling.

Hulkling ve Wiccan

Her ne kadar ismi itibarıyla biraz Hulk’u çağrıştırsa da, bu karakter aslında farklı karakterlere bağlanan bir geçmişe sahip. Hulkling’in kökeni, yukarıda açıkladığım Kree – Skrull Savaşı’na dayanıyor. Bu savaş sırasında, bir Kree olan Captain Marvel esir alınıyor ve Skrull prensesi Anelle ile bir ilişki yaşıyor.

Bu ilişkiden doğan Hulkling, sadece birbirleriyle savaşan bu iki ırkın bir melezi olmakla kalmıyor, aynı zamanda Prenses Anelle nedeniyle bir anlamda “soylu” bir karakter haline geliyor. Hulkling’in karakteri ise bunun aslında tam zıttı: Rahat, keyifli, eğlenceli bir karakter olan “Teddy”, dünyada Young Avengers ekibindeki arkadaşlarıyla aksiyon dolu bir süper kahramanlık hayatı yaşasa da, Kree ve Skrull mitlerinde kendisi hakkında bu iki ırkı bir araya getirecek kral olacağı yönünde enteresan kehanetler dönüyor.

Aynı zamanda, ana konumuz kendisinin özel hayatı olmasa da, Hulkling’in gay olduğunu, Young Avengers ekibinden takım arkadaşı Wiccan ile uzun süreli bir ilişki yaşadığını da hatırlatmak Empyre açısından önemli…

3 – Cotati

Kree – Skrull ırklarının her ikisini de taşıyan Hulkling’i bir süreliğine kenara bırakıp, Kree ırkına dönelim.

Tahmin edebileceğiniz gibi, yıllar boyunca yayımlanan çizgi romanlarda ana gezegenleri Hala olan Kree ırkı hakkında pek çok şey öğreniyoruz. Bu bilgilerden bir tanesi de, bu ırkın ve ana gezegenlerinin geçmişi ile alakalı.

İlk olarak 1975 yılında yayımlanan bir Avengers çizgi romanında (spesifik olmak gerekirse, Avengers # 133’te) Kree ırkının kendileriyle özdeşleşen Hala gezegenindeki tek ırk olmadığı anlaşılıyor. Gezegenin erken dönemlerinde, Cotati adı verilen, hareket edebilen ve telepatik güçlere sahip olan, bitki – ağaç benzeri bir ırk da burada yer alıyor.

Empyre serisini okursanız daha detaylı göreceğiniz gibi, Kree ırkı zamanla bu Cotati ırkını alt edip gezegenin tek hakimi haline geliyor, fakat Cotati ırkı da daha arka planda varlığını sürdürüyor.

4 – Swordsman ve Mantis

Tüm bunlar, bizi Empyre’ı anlamak için bilmeniz gereken son üçlüye getiriyor: Swordsman, Mantis ve Sequoia.

Fark etmiş olacağınız gibi, Cotati ırkı Avengers ekibi vasıtasıyla tanıdığımız bir ırk. Bu durum, Swordsman ve Mantis ile iyice tescilleniyor.

Swordsman, adından da anlaşılacağı gibi, başta kılıç olmak üzere çeşitli silahların kullanımında ustalaşan bir Avengers üyesi. Aslında suç odaklı bir kariyerle yola çıkan Swordsman, daha sonra bu hayatı geride bırakıp önemli bir Avenger haline geliyor. Kendisi modern okurlar tarafından çok tanınan bir karakter olmasa da, Avengers ekibinin önemli bir üyesi olan Hawkeye’ın onun tarafından eğitildiğini bilmek ilginç bir bilgi olabilir.

Peki – Swordsman neden çok tanınan bir karakter değil? Aslında bu soruya cevap vermek kolay: Kendisi Avengers kariyerinin görece erken bir döneminde hayatını kaybediyor ve çok popüler bir karakter olmadığı için, ölen diğer karakterlerin aksine geri getirilmesi için fazla bir çaba harcanmıyor.

Swordsman ile yakından alakalı olan ikinci bir karakter Mantis karakteri. Mantis, MCU’da, Guardians of the Galaxy filminde gözüktüğü için, onun daha çok tanındığını söyleyebiliriz. Fakat özellikle erken dönemlerinde, çizgi romanlardaki Mantis filmlerdeki halinden ciddi anlamda ayrılıyor.

Mantis (Empyre’da gördüğünüz “modern” hali, buradakinden biraz daha yeşil olabilir)

5 – Celestial Messiah: Sequoia

Mantis’in çizgi roman dünyasında çok yoğun ve keyifli bir karakter tarihi var. Maalesef bundan detaylı olarak bahsetmek için ayrı bir yazı gerekiyor, ama bizi ilgilendiren kısım, Mantis’in “Celestial Madonna” adı verilen bir kehanette rol oynaması. Cotati ve Kree ırkının belli kesimleri, Mantis’in evrenin en güçlü varlıklarından biri olan “Celestial Messiah” – yani yarım yamalak bir çeviriyle “Gök Mesihi”nin annesi olacağına inanıyor.

Burada kısa bir parantez açıp, tekrar Swordsman’e dönelim. Swordman’in önemli bir özelliği, birlikte Avengers takımında yer aldığı Mantis’e karşı duyduğu romantik ilgi. Bu ilgi başlarda Mantis tarafından pek karşılık görmese de, Swordsman hayatını kaybettiğinde Mantis de onu sevdiğini anlıyor.

Bu ikilinin ilişkisi, Mantis etrafındaki kehanet açısından da önem kazanıyor. Zira, Mantis bu rolünü kabullendikten sonra, Cotati ırkının önde gelen üyelerinden bir tanesi, Swordsman’in bedenini kontrol ederek Mantis ile bir ilişki yaşıyor ve bu ilişkiden Sequoia, ya da kısa adıyla, Quoi doğuyor.

İlerleyen dönemlerde, Mantis oğlunu bir süre kendi yetiştirip, daha sonra onu çeşitli kozmik varlıklara teslim ediyor. Mantis ve Quoi, farklı Avengers hikayelerinde zaman zaman karşımıza çıkıyor: Quoi’nin ergenlik dönemi sıkıntıları nedeniyle agresif tavırlar sergilediği hikayeler olsa da, bu karakterler tahmin edebileceğiniz gibi Avengers tarafından “dost”, hatta kendilerinden biri olarak görülüyor; bu son detay, Empyre’ı başlatan olaylar silsilesini anlamak için çok önemli.

Yazının başında dediğim gibi, Empyre Marvel Evreni’nde uzun süredir yer alan kurgular üzerine inşa edilen bir çizgi roman serisi. Yukarıdaki bilgilerin, serinin ilk sayılarından itibaren sizlere yardımcı olacağını tahmin ediyorum.