Marvel Comics Yazıları

2020 Yazında Marvel’da Neler Var?

Özellikle filmlerin etkisiyle, Türkiye’de çizgi romana olan ilgide önemli bir artış yaşanıyor.

Ancak pek çok sebepten ötürü, ülkemizde güncel yayınları takip etmek hala çok kolay değil. Bu nedenle site üzerinden en çok gelen soruların başında güncel Marvel – DC serileri yer alıyor: “Bu aralar Marvel’da neler var?”, “DC’de bu aralar hangi seriler iyi?” gibi sorular mesaj ve sosyal medya yoluyla en çok cevapladığım sorular arasında.

Ben de bu durumdan yola çıkıp, 2020 yazında Marvel’da güncel ve kaliteli bir seri okumak isteyenler için kısa bir liste hazırlamak istedim. Aşağıda, şu sıralar Marvel’ın olumlu yorumlar alan bazı serileri yer alıyor.

Listemiz beş çizgi romandan oluşuyor. Amacım hızlı ve rahat okunabilecek bir yapı oluşturmak – o yüzden elbette şu anda Marvel’da devam eden her iyi seriyi tek tek listelemek gibi bir iddiam yok.

Listen to “51 – 2020 – Marvel'da Öne Çıkan Seriler” on Spreaker.

1 – X-Men Serileri

2019 – 20 arasında Marvel’da en çok heyecan yaratan olay şüphesiz X-Men.

Jonathan Hickman’ın şirkete geri döndükten sonra tamamen yeni bir kurguyla yarattığı X-Men dünyası şu anda Marvel’ın büyük olayı.

İyi haber: Hickman tamamen sıfırdan bir kurgu yarattığı için bu süreç öncesinde okumanız gereken hiçbir şey yok.

Kötü haber: Hickman’dan bekleyeceğiniz gibi hikaye pek çok koldan, aynı anda ilerliyor. Yeni X-Men düzenini oluşturan House of X – Powers of X serilerinden sonra, başlangıç için takip etmeniz gereken altı seri ve arada sırada yayımlanan tek sayılık one-shotlar var – ki aradan geçen süre içinde yeni seriler de yayın çizgisine eklenmiş durumda.

Yakın zamanda sitemize bu konuyla ilgili daha kapsamlı bir okuma rehberi de eklenecek. Eğer herhangi bir sebeple House of X – Powers of X serilerini atlamak isterseniz, bu yazımız faydalı olabilir:

House of X – Powers of X

2 – Avengers

Marvel’da neler var dedikten sonra, listeyi X-Men ve Avengers ile başlatmak… Yapacak bir şey yok.

X-Men gerçekten Marvel’ın şu anda en çok heyecan yaratan yayın çizgisi, Avengers’da da görece yeni ve ilgi çekici bir kurgu var.

Son on yıldır Marvel’ın en önemli yazarları arasında yer alan Jason Aaron’un yazdığı Avengers serisi; büyük, güçlü ve hırslı bir Avengers takımını konu alıyor. Black Panther önderliğinde hareket eden ekip, tanıdığımız ve sevdiğimiz tüm klasik Avengers üyelerinin yanı sıra, pek çok ilginç karakteri de içeriyor.

Farklı hikaye yapılarının da ele alındığı seride şu anda Empyre adlı büyük hikayenin etkileri hissedilmeye başlanmış durumda. Henüz otuzlu sayılarında olduğu için, bu seri için de öyle çok ciddi bir okuma listesi yok.

3 – The Immortal Hulk

Sonunda Avengers ve X-Men’in biraz dışına çıkabiliyoruz. Marvel’da son yılların en çok ses getiren serisi Immortal Hulk desek sanırım çok yanlış bir şey söylemiş olmayız.

Yıllarca Marvel’da yazarlık yapmasına rağmen biraz daha arka planda kalan bir yazar olan Al Ewing’i süperstar statüsüne taşıyan bu seri, derin, ciddi ve farklı bir süper kahraman çizgi romanı olarak dikkat çekiyor.

Eğer Hawkeye, Vision, Mister Miracle gibi seriler hoşunuza gidiyorsa, farklı bir süper kahraman deneyimi için Immortal Hulk mutlaka okumanız gereken bir çizgi roman.

Sitede serinin daha detaylı bir incelemesi de mevcut.

4 – Venom

90’lı yılların en popüler karakterlerinden bir tanesi olan Venom, Marvel’ın bir başka yükselen ekibi, Donny Cates ve Ryan Stegman tarafından yazılıp çizilen bu önemli seriyle bir kez daha Marvel Evreni’nin en önemli odaklarından biri haline geliyor.

Venom’u normalde görmeye alıştığımızdan biraz daha farklı bir şekilde kullanan yaratıcı ekip, onu Marvel’ın kozmik evreninin merkezine, yeni ve dev bir tehdidin karşısına yerleştiriyor.

Donny Cates – beklenmedik bir durum yaşanmadığı sürece – ilerleyen dönemlerde Marvel’ın en önemli yazarlarından bir tanesi olacak. Bu nedenle Venom’u okumak sadece sağlam bir seri okumak değil, aynı zamanda gelecek ayların büyük Marvel “event” hikayelerine ön hazırlık yapmak anlamına da geliyor.

Sitemizde Venom’un da daha detaylı bir incelemesi mevcut

5 – Daredevil

Bütün bunlar büyük çaplı, büyük kurgulu seriler… Biraz daha insani bir hikaye okumak isteyenler için ise, yazarlık görevini Chip Zdarsky’nin üstlendiği Daredevil serisi iyi bir çıkış noktası.

Daredevil iyi yazarların kaliteli hikaye kurguları oluşturmasına alışık olduğumuz bir karakter. Çizgi roman dünyasına mizahi yönden çok güçlü bir giriş yapan, daha sonra farklı alanlarda da eşit derecede başarılı olabileceğini gösteren Chip Zdarsky de bu geleneği sürdürüyor.

Yaklaşık 4000 ana karakterin olduğu yeni bir X-Men düzeni, kozmik tanrıların kol gezdiği Avengers serileri veya evrenin doğuşundan beri Marvel Evreni’ne musallat olan kötü bir tanrı fikri ilginizi çekmiyorsa, biraz daha ayakları yere basan bir Daredevil çizgi romanı aradığınız seri olabilir.

“Bu aralar Marvel’da ne var ne yok?” gibi bir soru için, biraz da çeşitliliği ve farklı seri yapılarını göz önünde bulundurarak yapabileceğim temel öneriler bu şekilde. Tüm bu serileri, en azından bir fikir almak için, Marvel Unlimited üzerinde okuyabilirsiniz.