Marvel Comics İncelemeleri

The Immortal Hulk # 1 – 18

2018 – 2019 yıllarının en çok ses getiren süper kahraman serilerinden bir tanesi Al Ewing tarafından yazılan ve ağırlıklı olarak Joe Bennett tarafından çizilen The Immortal Hulk serisi.

Bu yazının yazıldığı sırada on sekiz sayısı bulunan seri, Marvel – DC çizgi romanları içinde kaliteli bir alternatif arayanlar için ideal bir seri olarak dikkat çekiyor.

Bir Hulk Serisi – Gerçekten Mi?

2010’lu yılların geneline baktığınızda, Marvel’ın yayımladığı en iyi serilerden bir tanesinin Hulk ile ilgili olması biraz şaşırtıcı bir durum. Hulk, son yıllarda Marvel’da kendi içinde bir kahraman olarak kullanılmaktan çok bir “fikir” veya büyük hikayelerin bir parçası olarak kullanılmış durumda.

The Immortal Hulk serisini farklı kılan temel unsurlardan bir tanesi, buradaki hikayenin biraz daha basit bir yapı üzerine inşa edilmesinden kaynaklanıyor. Al Ewing ve Joe Bennett büyük hikayelerin “Hulk geldi ve şimdi her şeyi darmadağın edecek!” yapısından ve son yılların Red Hulk, Red She-Hulk, Amadeus Cho-Hulk, Abomination Rick Jones vs. kargaşalarından uzak durarak başlıyor.

Bunlar serinin ilerleyen noktalarında gündeme geliyor, ama Immortal Hulk’un merkezinde Bruce Banner, Hulk ve bu ikisi arasındaki tuhaf ilişki var.

Bu açıdan, serinin en güçlü noktası ana karakterin ele alınış şekli.

Immortal Hulk’u okumak ve bu seriden keyif almak için Marvel Evreni’ndeki güncel gelişmelerden çok haberdar olmanıza gerek yok, ama kısaca üzerinde durmak gerekirse, bu serinin temeli Civil War II hikayesinde saklı. Bu hikaye sırasında Hawkeye tarafından öldürülen ve daha sonra geri dönen Bruce Banner; herkesten uzak, izole bir hayat yaşamaya çalışıyor. Fakat Hulk nöbetlerini durdurmayı başaramadığı için, zamanla Amerika’nın ücra köşelerinde “Hulk haberleri”, Hulk’un görüldüğüne dair söylentiler  yayılmaya başlıyor.

Geceleri ortaya çıkan ve varlığı bir söylenti olarak bilinen bir Hulk fikri, serinin türünü de ortaya koyuyor: Immortal Hulk yapı olarak tabi ki bir süper kahraman çizgi romanı olarak görülebilir, ancak Al Ewing ve Joe Bennett seriye bir korku eseri havasında yaklaşıyor. Aşağıda örneğini görebileceğiniz iki çizim de serinin farklı noktalarında bunun güzel yansımaları.

immortal-hulk-inceleme6

Sorular

İster inanın, ister inanmayın, Immortal Hulk serisinde Hulk hikayelerine felsefi bir yaklaşım var. Hikayelerin girişlerinde Jung, Nabokov, Nietzsche, Wilde, Shakespeare gibi kişilerin sayıda anlatılan konuyla bağlantılı sözleri mevcut.

Bununla da bağlantılı olarak, The Immortal Hulk bu karakterin doğası ilgili bazı soruları gündeme getiriyor.

Bunlardan ilki, “Hulk nedir?” sorusu. Al Ewing, korku türü ve yukarıdaki çizimlerin de az çok gösterdiği gibi, buna çok temel bir cevap veriyor: Hulk bir canavardır.

Bu cevapla bağlantılı olarak, serinin Hulk’u “aptal” haliyle ele almadığını belirtmekte de fayda var. The Immortal Hulk’a adını veren karakter, iyi niyetli Bruce Banner’ın ne yaptığını bilmeyen, “Hulk Smash!” diye bağıran yeşil bir deve dönüşmesinden ibaret değil; çoğu zaman aklı başında olan, bilinçle hareket eden, üç kelimeden uzun cümleler kurabilen bir yaratık.

İkinci soru, “Bruce Banner kimdir?” sorusu. Bu, daha önceki Hulk serilerinde farklı yaklaşımlarla ele alınmış, farklı şekillerde değerlendirilmiş bir soru. Buna iyi bir örnek 2012 yılındaki Indestructible Hulk serisi: Bu serinin yazarı Mark Waid, Bruce Banner’a trajik bir bilim adamı, kariyeri “Hulk laneti” nedeniyle potansiyeline ulaşamamış bir dahi olarak değerlendiriyor.

Mark Waid’in yazdığı Indestructible Hulk serisinden

Ewing’in Bruce Banner’ı ise bundan farklı — seri genelinde Bruce Banner hasta, Çoklu Kişilik Bozukluğu’ndan mustarip, sürekli kafasının içindeki diğer kişilerle mücadele eden bir adam olarak ele alınıyor.

Tabi bu iki soru bir noktada bir araya geliyor ve bu ikisinin ortaya çıkarttığı kişinin kim olduğu sorusuna gidiyor. Bruce Banner’ın “Çoklu Kişilik Bozukluğu” yalnızca Banner – Hulk ikilisiyle alakalı bir durum değil. Bildiğiniz gibi, yayın tarihi boyunca bu karakterin çok farklı yansımaları da ortaya çıkıyor – Savage Hulk, Joe Fixit, hatta ne yazık ki “Kluh” gibi çok farklı Hulk kişiliği var. Bu seride, Bruce Banner ve Hulk’un kafasının içinde geçenler, tek zihin içindeki farklı kişilikler büyük rol oynuyor.

Yine korku teması ile doğru orantılı olarak, Al Ewing merkeze karakterin önceki maceralarında ima edilmiş “Devil Hulk” kişiliğini merkeze koyuyor. Devil Hulk‘un niyeti, gerçek amacı ve arkasında ayrı bir gücün olup olmadığı gibi konular, bu serinin merkezinde yer alıyor.

Hulk Çizgi Romanlarına Farklı Bir Yaklaşım

The Immortal Hulk tipik bir Hulk çizgi romanı değil. Bu nedenle, normal şartlarda bir Hulk serisinin almasını bekleyeceğimiz övgünün çok daha fazlasını almış, hatta bu başarısını satış rakamlarına da yansıtmaya başlamış bir eserden bahsediyoruz.

Immortal Hulk #11 – 16 satış grafiği

Serinin en etkileyici noktası, Al Ewing’in yalnızca Hulk ve korku türlerini yan yana getirmekle kalmayıp, bu fikri oldukça cesur bir şekilde kullanması. Hikaye hala devam etmekte olduğu için hikayenin akışı ile ilgili fazla bilgi vermek istemiyorum, ama ilk sayıdan bazı detaylar vermek serinin genelini daha iyi açıklamamı sağlayabilir.

Hikayenin ilk sayısı, büyük şehirlerden olabildiğince uzak durmaya çalışan Bruce Banner’ın küçük bir benzincide bir soygun vakasıyla karşılaşması ile açılıyor. Aslında kötü bir niyeti olmayan, fakat zor durumda kaldığı için bu hırsızlığı yapan genç bir adam, soygun sırasında hem Bruce Banner’ı, hem de on iki yaşında bir kızı vuruyor.

On iki yaşındaki bir kızın vurulması ve bunun hikaye ve çizimlerde açık bir şekilde gösterilmesi Marvel’ın pek çok çizgi romanında gördüğümüz otosansür mekanizmasının bu seride kullanılmadığı anlamını taşıyor. MAX ve benzeri etiketlerle sadece yetişkinler için hazırlandığı bariz bir şekilde duyurulan çizgi romanlar haricinde, Marvel ve DC çizgi romanlarında böyle karanlık bir gerçekçilik görmek çok yaygın bir durum değil.

Benzer bir durum, serinin ilerleyen sayılarında Hulk ve Avengers’ın karşılaştığı noktada da tekrarlanıyor. Avengers, Hulk’u durdurmak için büyük çaplı bir silah kullanıyor ve hiçbir can kaybı olmamasını sağlamak için bu silahı kullandıkları kasabayı tamamen boşaltıyor.

Sıradan bir Marvel serisinde, bunun Avengers’ın “iyi adamlar” olarak rolünü göstermek dışında bir anlamı olmaz. Evet, zorunda kaldıkları için büyük bir tehdidi durdurmak amacıyla çevreye de zarar veren bir silah kullanıyorlar, ama bunu yapmadan önce herkesi güvenli bölgelere aktararak kimsenin kılına zarar gelmemesini sağlıyorlar. Hiç sorun yok, her şey yolunda.

Immortal Hulk’un yaratıcı ekibi işe farklı bir bakış açısından yaklaşıyor. Avengers ekibi bu silahı kullanmadan önce kasabayı tamamen boşaltıyor, ama buradaki evler, okullar, insanların malvarlıkları – kısaca her şeyleri yok oluyor.

Bunu, kısa süre önce Thor serilerinde merkeze konulan Broxton kasabasında yaşananlarla karşılaştırabiliriz. Thor God of Thunder serisinde Broxton’un yaşanmaz hale gelişinden sonra, kasabada yaşayan insanların mutsuzluğuna kısaca da olsa yer ayrılıyor. Ancak Thor, kasabadaki insanların kaybettikleri şeylerin yerini tutması amacıyla kendi şatosunu Broxton’a getirdiğinde, bu bir mutlu son olarak sunuluyor: Birkaç panel önce kaybettiği şeyler için üzülen bir çocuk, Thor’un şatosunda yaşayacak olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Ama bu gerçekçi bir tepki mi?

Bana sorarsanız, Immortal Hulk’un bu konuya yaklaşımı daha inandırıcı.

Farklı Bir Hulk? Tanıdık Bir Hulk?

Al Ewing ve Joe Bennett’ın serisinin ilk sayılarını okuduğumda, bunun Hawkeye veya Vision gibi süper kahraman türünün sınırları dışında değerlendirilmesi gereken bir seri olacağı hissine kapılmıştım.

Fakat seri ilerledikçe, The Immortal Hulk bu türe daha yakın hale geliyor. Yukarıda söylediğim gibi, bu çizgi romanda karanlık, sert, korku ögeleri taşıyan bir atmosfer olduğu tartışılmaz. Ama Al Ewing ve Joe Bennett Hulk’un bilindik özelliklerini de arka plana atmıyor.

Immortal Hulk’un “deneysel” sayfalarına örnekler – aynı sayı içinde, dört farklı tanığın anlattıkları dört farklı çizim stili ile aktarılıyor.

Immortal Hulk’u süper kahraman türü içinde konumlandırmamın birkaç sebebi var. Birincisi, seri Marvel Evreni’nin geri kalanından bağımsız bir şekilde ilerlemiyor. Hulk’un geri geldiği kesin olarak anlaşıldıktan sonra, Avengers’a kadar pek çok tanıdık yüz bu konuyla ilgilenmek için seride karşımıza çıkıyor.

İkincisi, Hulk’u daha çok filmlerden tanıyan kişilerin de dikkatini çekecek unsurlar mevcut. Hulk’un ölümsüzlüğüne yapılan vurgu bunun bir örneği. Bruce Banner’ın kendinde olduğu sahnelerde Hulk’tan bahsediş şekli, ona “The Other Guy” diye hitap etmesi yine filmleri hatırlatıyor. Aşağıdaki panelde göreceğiniz diyalog, yine filmlerden esinlenmiş cümleler içeriyor.

Kısacası, daha önce hiç Hulk çizgi romanı okumamış olsanız bile, seride “farklı” bir Hulk hikayesi anlatılması korkutucu bir unsur olarak düşünülmemeli. Yaratıcı ekip, serinin herkes tarafından rahatlıkla okunabilmesi için ciddi çaba gösteriyor.

Sonuç

The Immortal Hulk – en azından ilk on sekiz sayısı itibarıyla – oldukça başarılı bir süper kahraman çizgi romanı. Eğer güncel Marvel ve DC serileri içinde okunabilecek farklı, kaliteli, sağlam bir seri arıyorsanız, Immortal Hulk baktığınız ilk üç – dört çizgi roman içinde yer almalı.

Bu tavsiyeyi yaparken “farklı” kelimesini dikkatli kullanmak gerekiyor. Marvel – DC süper kahraman çizgi romanları içinde, gerçek anlamda “farklı” eserler çizim ve hikaye anlamında biraz daha deneysel olabiliyor. Immortal Hulk alıp okuyacağınız herhangi bir Avengers, Justice League, Superman, Spider-Man dergisine göre kesinlikle farklı bir eser, ancak bir Hawkeye, Vision, Mister Miracle vesaire kadar da “sıra dışı” değil.

Dürüst konuşmak gerekirse, felsefi alıntılarla başlayan ilk sayıları okurken, serinin bu tarz serilere benzeyeceğini düşünmüştüm. Ancak hikaye ilerledikçe, hikayeye yedirilen süper kahraman ögeleri de ön plana çıkmaya başladı. Bu açıdan, Immortal Hulk’u süper kahraman çizgi romanlarını hiç sevmeyen, bunlara karşı en ufak bir ilgisi olmayan birine önerir miyim, bundan emin değilim.

Ama dediğim gibi, 2010’lu yılların son döneminin en başarılı süper kahraman çizgi romanlarından biri olduğu konusunda bir şüphe yok.

Özetle...
[columns size="1/3" last="false"]

Harika Bir Süper Kahraman Çizgi Romanı

Immortal Hulk, karaktere yeni bir bakış açısı getiren, etkileyici bir seri. 

[/columns] [columns size="2/3" last="true"] Sevebilirsiniz...

Korku çizgi romanlarını seviyor, korku ve süper kahraman türünün kesişimi ilginizi çekiyorsa

Daha önce Hulk serileri okumadıysanız -- Immortal Hulk herhangi bir ön okuma gerektirmiyor

Süper kahramanlarda biraz daha ciddi, biraz daha farklı yaklaşımları seviyorsanız


Sevmeyebilirsiniz...

Hulk'tan ve süper kahraman çizgi romanlarından gerçekten nefret ediyorsanız -- eğer sadece "ilginiz yok" ise, Immortal Hulk'a bir şans vermeye değer

Kendi içinde yer yer karmaşık hale gelebilen, pek çok karakter içeren serilerden hoşlanmıyorsanız

  [/columns]
İnceleme sistemimiz hakkında daha fazlası için tıklayın!