Marvel Comics Yazıları

Türkçe X-Men Okuma Önerileri 2

“…Çok geçmeden yazının II. kısmını da hazırlayıp sizlerle paylaşmayı umuyorum.”

Evet, beş ay kadar önce AltEvren’de paylaştığımız X-Men Okuma Önerileri – 1 yazısının sonunda böyle bir cümle kurmuştum. Eh zaman göreceli bir kavram deyip ukalalık yapmayacağım, uzun zaman geçtiği için özür dilerim. Neyse ki yazının ikinci kısmını yazacak zamanı nihayet bulabildim.

İlk yazımızda Türkçe X-Men çizgi romanlarından ”kendi arasında bir sırası olan ve bu sıraya göre okunması gereken” çizgi romanları derlemiştik. Bu yazımızda da ‘‘kendi arasında çok net bir sıra ve bağlantı olmayan’’ çizgi romanlara değineceğiz.

Türkçe Okuma Listesi
Aşağıda gördüğünüz liste, kendi içinde okunabilecek bazı X-Men serilerini içeriyor. Yazının yayımlandığı tarihte Türkçe olarak yayımlanmamış çizgi romanlar listede yer almıyor.

X-Men: Magneto – Vasiyet

Yazar: Greg Pak
Çizer: Carmine Di Giandomenico
Sayfa Sayısı: 152

Magneto karakteri, X-Men çizgi romanlarının en önemli figürlerinden biri. Greg Pak‘ın yazıp Carmine Di Giandomenico‘nun çizdiği bu çizgi roman da Nazi Almanyası’nda bir Yahudi olarak dünyaya gelen ve küçük yaşlarda toplumdan dışlanarak ırkçılıkla tanışan Max Eisenhardt’ın, mutant güçlerini keşfedip Magneto’ya dönüşmeden önceki hayatını anlatıyor. 

Magneto’nun orijinini okurken de aynı zamanda Magneto’nun ne kadar ve nasıl bir kötü adam olduğunu sorguluyoruz. En azından ben sorguladım. Her ne kadar çoğu X-Men hikayesinde kendisini kötü adam rolünde görüyor olsak da, Magneto için saf bir kötü adam demenin yanlış olacağını düşünüyorum. Önce bir Yahudi olduğu için, daha sonra da bir mutant olduğu için hayatı boyunca ırkçılığa maruz kalan ve insanların nefretiyle yüzleşen bu adamın, tüm bu yaşadıklarına karşı tepki gösteriyor olması çok da anormal bir durum değil bence. Belki de X-Men çizgi romanlarının baş kötüsü Magneto değil de, mutantları dışlayan insanlıktır?

Yazının devamında başka çizgi romanlara da değineceğim için bu kısmı çok fazla uzatmak istemiyorum. Bu çizgi roman hakkında daha detaylı bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Eğer Magneto’ya ilgi duyuyorsanız ve kökenini öğrenmek istiyorsanız bence okumanız gereken bir çizgi roman.

X-Men: Mutant Genesis

Yazar: Chris Claremont, Jim Lee, John Byrne, Scott Lobdell
Çizer: Jim Lee
Sayfa Sayısı: 200

Chris Claremont‘un yazıp Jim Lee‘nin çizdiği X-Men: Mutant Genesis, önemli bir X-Men çizgi romanı. Her ne kadar günümüzde çizgi romanın hikayesi okuyucular tarafından pek beğenilmese de, çizgi roman yayınlandığı dönemde oldukça ilgi toplamış. Öyle ki bu ciltte ilk yedi sayısının toplandığı 1991 yılındaki X-Men serisinin ilk sayısı – daha kısa bir yazım şekliyle X-Men (1991) #1 – o yılın en çok satan çizgi romanı olmuş. Bu rakamı yakalamasında bahsi geçen sayının yan yana geldiğinde bütün bir resmi oluşturan dört farklı kapakla çıkmış olması da etkili elbette ama yine de bu serinin o dönemin en popüler serilerinden biri olduğunu değiştirmiyor.

90’larda çıkan bir çizgi roman olduğu için çizgi romanın dili ve çizimleri biraz yabancı gelebilir. Fakat dediğim gibi Mutant Genesis artık klasikleşmiş X-Men hikayeleri arasında gösteriliyor. Çizer Jim Lee’nin de Marvel’daki önemli işlerinden. Dolayısıyla Mutant Genesis’i kütüphanenize eklemek isteyebilirsiniz. 

Son bir not da kitabın sayfalarıyla alakalı. Çizgi romanın sayfaları 1. tip hamur dediğimiz saman kağıda benzer sayfalar. Sayfaların saman kağıt gibi olması beni rahatsız eden bir durum değil, hatta böyle eski hikayelerde bu tip sayfaların kullanımı bana daha doğru geliyor. Ama kimisi için sayfaların cinsi çok önemli olabiliyor. Bu sebeple belirtme ihtiyacı duydum.

X-Men: Dark Phoenix Saga

Yazar: Chris Claremont
Çizer: John Bryne
Sayfa Sayısı: 200

Bir diğer klasik X-Men hikayesiyle devam ediyoruz. Daha da eskilere, 80’lere dönüyoruz. X-Men için çok önemli bir karakter olan ve daha sonra pek çok hikayede karşımıza çıkacak olan Phoenix’in ilk hikayesine.

Çizgi romanın hikayesi oldukça bilindik aslında. Jean Grey’in Phoenix ile birleşmesini ve X-Men ekibinin Dark Phoenix ile mücadelesini anlatıyor. Fakat az önce de söylediğim gibi, Phoenix X-Men çizgi romanlarında oldukça önemli bir figür ve Phoenix ile birleşme fikrinin ilk kullanıldığı hikayeyi okumak ilgi çekici olabilir.

Bunun yanında şunu da hatırlatmamda fayda var: Dark Phoenix Saga çok eski bir hikaye. Dolayısıyla çizimleri Mutant Genesis’ten bile daha yabancı gelebilir. Tabi aynı şekilde 80’li yıllarda üretilen çizgi romanlarda kullanılan dil ile bugün çizgi romanlarda kullanılan dil tahmin edersiniz ki çok farklı. Eğer klasik hikayelere meraklı değilseniz ve daha önce bu yönde bir okuma deneyiminiz olmadıysa biraz yabancılık çekebilirsiniz.

Mutant Genesis için eklediğim son notun aynısını Dark Phoenix Saga için de ekliyorum. Bu hikayemizin sayfaları de saman kağıda benzeyen cinste. Dolayısıyla eğer sizin için sayfa cinsi önemli bir kriterse, bilmeniz gerekebilir.

X-Men: Phoenix – Ağıt

Yazar: Greg Pak
Çizer: Greg Land
Sayfa Sayısı: 128

Madem Phoenix dedik, yine bir başka Phoenix hikayesiyle devam edelim o zaman. Greg Pak‘ın yazdığı ve Greg Land‘in çizdiği X-Men: Phoenix – Ağıt, öldü bilinen Jean Grey’in Phoenix tarafından tekrar diriltilmesini ve X-Men’in tekrar dirildikten sonra Phoenix ile birleşip Dark Phoenix olan Jean Grey ile mücadelesini konu alıyor.

Jean Grey ve Cyclops aşkını hepiniz biliyorsunuzdur muhtemelen. Jean Grey’in ölümünden sonra Emma Frost ile yaşamaya başlayan Cyclops’un, eski aşkı tekrar döndükten sonra geçmişe dair duygularını sorgulaması da çizgi romanın yan hikayesini oluşturuyor diyebiliriz.

Aksiyonun yanı sıra duyguların da ön plana çıktığı bu hikayede, X-Men: Dark Phoenix Saga hikayesine yönelik bazı referanslar bulmak da mümkün. Dolayısıyla eğer Phoenix hikayeleri hoşunuza gidiyorsa bu iki hikayeyi arka arkaya okuyarak okuma zevkinizi artırabilirsiniz.

Marvels / Mucizeler: X-Men

Yazar: Kurt Busiek
Çizer: Alex Ross
Sayfa Sayısı: 248

Marvels, ele aldığı konu bakımından ilginç bir çizgi roman. ”Süper kahramanların olduğu bir dünyayı sıradan bir insanın, bir foto muhabirin, gözünden gözlemlesek nasıl olurdu?” sorusu ilginizi çektiyse, Marvels / Mucizeler çizgi romanlarını okumak isteyebilirsiniz.

Kurt Busiek‘in yazdığı ve Alex Ross‘un çizdiği bu çizgi romanda diğer süper kahramanların yanı sıra mutantları gözlemleme şansı da yakalıyoruz. Konu zaten ilgi çekici iken bir de Marvel evreninde dışlanan ve ırkçılığa maruz kalan mutantları insanların gözünden görecek olmak bence daha da ilgi çekici oluyor.

Eğer X-Men çizgi romanlarına ilgi duyuyor ve süper kahraman türüne ait farklı bir hikaye okumak istiyorsanız, hoş çizimleri ve beğenilen hikayesiyle Marvels / Mucizeler sizin için iyi bir tercih olabilir.

Ahtapotun Kolları

Yazar: Mike Costa
Çizer: Kris Anka, Jacob Wyatt, Michael Dialynas
Sayfa Sayısı: 96

Ahtapotun Kolları çizgi romanında, geçmişten gelen genç Dr. Octavius ile All – New X-Men serisinde gördüğümüz ve günümüze gelen genç, orijinal X-Men takımının mücadelesine tanık oluyoruz. Fakat bana kalırsa hikayeyi asıl enteresan yapan, Dr. Octopus ile mücadelesinde X-Men’e, Superior Spider-Man’in yardım etmesi. 

Hikayenin geçtiği dönemde Dr. Octavius, Peter Parker’ın bedenine geçmiş ve Superior Spider Man olarak bir süredir süper kahramanlığa Peter Parker’ın bedeninde kendisi devam ediyor durumda. Dolayısıyla Ahtapotun Kolları hikayesinde geçmişten günümüze gelen genç Dr. Octopus ile Peter Parker’ın vücudunu ele geçirmiş Dr. Octopus’un karşılaşmasını görüyoruz. Bir de yanlarında yine bir zaman yolculuğu sonucu geçmişten günümüze gelmiş orijinal X-Men beşlisi ekleniyor. Eh bir de işin içine Hulk gelince çizgi roman gerçekten bayağı bir ilginçleşiyor.

NYX: Özenti

Yazar: Joe Queseda
Çizer: Joshua Middleton, Robert Teranishi
Sayfa Sayısı: 208

NYX: Özenti, yine ilginç bir konuyu ele alan bir diğer çizgi roman. Bildiğiniz üzere Marvel evreninde ortaya çıkan pek çok mutanta Charles Xavier yardım eli uzatmaya ve okuluna alarak onları yetiştirmeye çalışıyor. Fakat Charles Xavier’ın da ulaşamadığı ve New York sokaklarında hayatta kalmak zorunda olan pek çok çocuk mutant da bulunmakta.

Bu çizgi roman da bu konuyu masaya yatırıyor. X-23 karakterinin de ilk kez yer aldığı çizgi roman, aslına bakarsanız bir X-Men çizgi romanından çok bir mutant çizgi romanı. Çünkü dediğim gibi hikayenin konusu X-Men değil; X-Men olamamış, Charles Xavier’ın (henüz) ulaşamadığı mutantlar.

Okuyucuların hakkında tek bir görüşte toplanamadığı bu çizgi romanı, ele aldığı konu bakımından beğenen de var X-23 karakterinin hayatta kalabilmek için para karşılığında bedenini satmasını rahatsız edici bulan da. Dolayısıyla tavsiye etme konusunda pek bir yorum yapamayacağım. Eğer konusu ilginizi çektiyse bir şans vermek isteyebilirsiniz.

X-23: Masumiyetin Kaybı

Yazar: Craig Kyle, Christopher Yost
Çizer: Billy Tan
Sayfa Sayısı: 144

X-23 karakteri X-Men hayranları tarafından sevilen bir karakter. Karakterin NYX: Özenti hikayesinden sonra yer aldığı çizgi roman da kendisinin orijin hikayesini anlatan Masumiyetin Kaybı çizgi romanı.

Craig Kyle ve Christopher Yost tarafından yazılıp Billy Tan tarafından çizilen çizgi roman, okurlar tarafından beğenilen bir eser. X-23 karakterinin kökenini başarıyla anlatan ve Wolverine ile olan bağına güzel dokunuşlar yapan bir çizgi roman. Dolayısıyla X-23 karakteri sizin de ilginizi çekiyorsa, karakterin orijin hikayesini okumak isteyebilirsiniz.


Weapon X Serisi

Yazar: Greg Pak
Çizer: Greg Land
Cilt Sayısı: 3

Evet bu yazımızdaki çizgi romanların birbirinden bağımsız ve belli bir sıraya göre okunması gerekmeyen eserler olması gerekiyordu. Fakat bu noktada bir istisnamız var.

Greg Pak tarafından yazılan ve Greg Land tarafından çizilen Weapon X serisi, 2017 yılında yayımlanmaya başlayan bir seri. İhtiyar Logan, Sabretooth, Lady Deathstrike, Domino, Warpath ve Hulk gibi karakterlerin yer aldığı bu aksiyonu bol seride; Weapon X projesinin başına getirilen ve mutantların sonunu getirmeyi amaçlayan gizemli müdür ile bu bahsettiğim karakterlerden oluşan ilginç takımın mücadelesini okuyoruz.

Fakat seriyi okurken bu üç cildin dışında bir başka hikayeyi de okumamız gerekiyor:

Mutant İmha Silahları

Yazar: Greg Pak 
Çizer: Mahmud Asrar 
Sayfa Sayısı: 144

Weapon X – Cilt 1’den sonra okumanız gereken bu kitapta, H serisi deneyine odaklanıyor ve kahramanlarımızla birlikte Weapon X projesinin yeni müdürünün planlarını öğreniyoruz. Tabii bu çok kolay olmuyor, takımımız aynı zamanda adamantiumdan yapılma cyborg katillerle mücadele ediyor.

Açıkçası bu tarz aksiyon odaklı çizgi romanların hikayesini ve konusunu anlatırken biraz zorlanıyorum. Fakat bahsettiğim karakterler ilginizi çektiyse ve aksiyonu bol çizgi romanlardan keyif alıyorsanız bu seriye bir şans vermek isteyebilirsiniz.

Aslında çizgi romanı anlatırken hangi sırada okumanız gerektiğini de söyledim ama yine de okuma sırasını tekrar yazayım:

  1. Weapon X – Cilt 1
  2. Mutant İmha Silahları
  3. Weapon X – Cilt 2
  4. Weapon X – Cilt 3

Böylelikle Türkçe X-Men Önerileri – 2’nin de sonuna gelerek Türkçe yayımlanmış tüm X-Men çizgi romanlarına göz atmış oluyoruz. Bu yazımızın konusu birbirinden bağımsız olan X-Men çizgi romanları olduğu için herhangi bir okuma sırası yok. Fakat yazı hakkında değinmek istediğim birkaç nokta var.

Fark ettiyseniz her iki yazıda da hiçbir Wolverine çizgi romanı yer almıyor. Bunun sebebi şu; Wolverine her ne kadar bir X-Men üyesi olsa da kendisinin azımsanmayacak kadar Türkçe çizgi romanı var. Bu çizgi romanlar da bir X-Men hikayesi değil başlı başına Wolverine hikayeleri / serileri.

Fakat X-Men çizgi romanlarından tanıdığımız bir başka karakter olan Magneto’nun çizgi romanına bu yazıda yer verdim. Evet, çünkü Magneto’nun Vasiyet dışında herhangi bir Türkçe çizgi romanı bulunmuyor. Aynı sebeple X-23’ün başrolde olduğu iki çizgi roman da bu yazıda yer alıyor. Belki bunu söylememe gerek yoktu ama ben yine de olası kafa karışıklıklarını gidermek istedim.

Bir de Avengers & X-Men: AXIS çizgi romanı var, her iki yazıda da yer almayan. AXIS, daha çok Avengers okuma sırasında yer alan bir çizgi roman olduğu için ve diğer X-Men çizgi romanlarıyla pek alakası olmadığı için yer vermek istemedim.