DC Comics Yazıları

Klasik Batman Çizgi Romanları – Türkçe Okuma Listesi

Batman’in süper kahraman çizgi romanları arasında özel bir konumu olduğunu açıklamaya gerek yok. Fakat karakteri daha da özel bir hale getiren durum, Bruce Wayne’in süper kahramanlık kariyerini ilk günlerinden itibaren takip etmemizi sağlayan önemli grafik romanlar olması.

Pek çok karakterin erken dönem hikayelerini takip edebilmek için, gerçekten karakterlerin çıktığı günlere gidip, bu hikayeleri okumamız gerekiyor. Bunların modern orijin hikayeleri anlatılsa veya orijinleri zaman zaman yeniden yorumlansa bile, bu genellikle bir veya iki ciltte sınırlı kalıyor. 

Batman’de ise, güncel hikayelerin yanı sıra, karakterin geçmişini, ilk günlerini anlatan çizgi ve grafik romanlar da var. 

Tabi bunları doğru sırayla okuduğunuzda, hikayelerden aldığınız keyif de artıyor. 

Bu yazı, JBC Yayıncılık ile ortak hazırladığımız Türkçe Batman ve DC Evreni Okuma Rehberleri özel dosyamız kapsamında yazıldı. Özel Dosyanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Türkçe Okuma Listesi
Bu yazı, yalnızca Türkçe olarak yayımlanmış hikayelere yoğunlaşıyor. Burada gördüğünüz çizgi romanların tamamı, Türkçe olarak yayımlanmış eserler. Türkçe olarak yayımlanmamış eserler bu listede yer almıyor – dolayısıyla arada atlanan bazı çizgi romanların olması muhtemel.

Listeye başlamadan son bir not daha: Buradaki “klasik” kelimesini, Yeni 52 öncesi dönemin çizgi romanlarını ifade etmek için kullanıyoruz. Listenin adı rahatlıkla “Yeni 52 Öncesi Batman Çizgi Romanları – Türkçe Okuma Listesi” gibi bir şey de olabilirdi.

1 – Batman: İlk Yıl Özel Edisyon

Bu hikayede, Bruce Wayne’in Batman olarak ilk günlerini takip ediyoruz. Frank Miller – David Mazzucchelli ortaklığında hazırlanan hikaye, Batman’in “resmi” orijin hikayesi haline gelmiş durumda. 

Çizgi romanın bir incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

2 – Batman: Gülen Adam

Batman’in ilk yılı tamam… Ama Joker olmadan Batman olur mu? Bu hikayede, Batman ile Joker’in ilk mücadelesini takip ediyoruz. 

İnceleme için bu yazıya göz atabilirsiniz.

3 – Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı

Batman’in kariyerinin ilk günlerinde, Gotham’ın mafya ailelerine karşı giriştiği bu mücadele, karakterin en iyi dedektiflik hikayelerinden de bir tanesi. 

İnceleme için bu yazıya göz atabilirsiniz.

4 – Batman: Öldüren Şaka (Absolute veya Özel Edisyon) — Opsiyonel

Batman devamlılığı içinde nerede yer aldığı sık sık sorgulansa ve tek başına okunabilecek bir hikaye olsa da, Öldüren Şaka Joker etrafında gelişen en önemli hikaye olarak gösterilebilir. 

Çizgi romanın incelemesi burada!

5 – Batman: Hush

Bruce Wayne, Gotham’a korku salan yeni bir kötü adamla, Hush ile mücadele ediyor. 

Batman Hush’un bir incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

6 – Batman: Kırmızı Başlığın Altında

Hush hikayesinde ipuçları verilen bazı gelişmeler, bu hikayede çok daha somut gerçeklere dönüşüyor. 

Batman Under the Hood’un bir incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.


Okuma Listemize Kısa Bir Ara

Bu noktada, maalesef okuma listemize kısa bir ara vermemiz gerekiyor.

İngilizce çizgi romanlar için hazırlanan okuma listeleri ile Türkçe çizgi romanlar için hazırlanan okuma listeleri arasındaki en büyük fark, Türkçeye çevrilmemiş çizgi romanların olmasından kaynaklanıyor.

Yeni 52 Öncesi Batman Hikayeleri’ni konu alan bir okuma listesinde, Under the Hood hikayesinden sonra listemizde yer alması gereken bazı önemli çizgi romanlar var. Bunları okumadan, listemizin altıncı çizgi romanından yedinci çizgi romanına doğal bir geçiş yapmanız ne yazık ki mümkün değil — çünkü arada gerçekten çok ciddi değişiklikler yaşanıyor.

Eğer bu süreci İngilizce olarak okumak isterseniz, göz atmanız gereken çizgi romanlar şu şekilde:

6.1 – Batman and Son

6.2 – Resurrection of Ra’s Al Ghul

6.3 – Batman RIP (ve Final Crisis)

6.4 – Battle for the Cowl

6.5 – Batman and Robin

Tabi ki, listemizin daha önceki bölümlerinde de İngilizce olarak yayımlanmış olan ve okunması mantıklı olacak pek çok seri var. Ancak bu listede eksikliği en çok hissedilecek çizgi romanlar bunlar.

Yeni 52 öncesi modern dönemin çok daha kapsamlı bir okuma listesine bu yazıdan ulaşabilirsiniz – ama bu listeyi okumak için ağrılıklı olarak İngilizce çizgi romanları takip etmeniz lazım.

Eğer biraz sabretmeyi göze alırsanız, ileride bu çizgi romanların Türkçe olarak da yayımlanma ihtimali bulunuyor. Ama ne yazık ki bununla ilgili somut bir zaman vermek şu aşamada mümkün değil.

Ne Bilmem Gerekiyor? (Spoiler)

Yukarıda yer alan çizgi romanlar, Batman’de Grant Morrison’ın yazarlık yaptığı dönemi kapsıyor.

Bu oldukça uzun, kapsamlı ve kendi içinde karmaşık bir dönem. Bu nedenle bu süreç ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi kısaca anlatmak çok zor. Morrison’un yazarlık döneminin doruk noktası olan Batman RIP hakkında yazdığımız bu inceleme yazısı, biraz fikir verebilir.

Bilmeniz gereken temel bilgi için, aşağıdaki bölüme göz atabilirsiniz – ancak burada çok ciddi şekilde spoiler olduğunun altını çizmem gerekiyor. Eğer okuma zevkinizi kaçıracak bir bilgi almak istemiyorsanız, aşağıdaki renkli bölümü atlamanızı ve listeye devam etmenizi tavsiye ederim.

Under the Hood hikayesinden, aşağıda yer alan Kara Ayna hikayesine kadar göreceğiniz en büyük değişik, Batman’in — daha doğrusu Bruce Wayne’in — ölmesi oluyor.

Daha sonra, adından da bir ölçüde anlaşılacağı gibi, Battle for the Cowl hikayesinde Batman kostümünü kimin taşıyacağına dair bir süreç yaşanıyor. Bu sürecin sonunda, ilk Robin ve Nightwing olarak tanıdığımız Dick Grayson Batman olarak Gotham’ı korumaya başlıyor.

Kara Ayna hikayesinde, Batman olarak karşımıza Dick Grayson’un çıkmasının sebebi bu.

Bu sürecin ardından, The Return of Bruce Wayne hikayesi ile Batman DC Evreni’ne geri dönüyor ve Yeni 52 sürecinde de karşımıza Batman olarak çıkmayı sürdürüyor.

Türkçe olarak yayımlanmamış süreç ile ilgili bilmeniz gerekenler aşağı yukarı bu şekilde. Bu önemli detay haricinde, listemiz aşağıdaki çizgi romanlarla sona eriyor.

7 – Batman Kara Ayna

Gotham’da bütün dengelerin değiştiği bu hikayede, Batman farklı ve karmaşık bir tehdide karşı mücadel ediyor. 

Batman – The Black Mirror hikayesinin bir incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

8 – Batman Gotham Kapıları

DC Comics’in meşhur Yeni 52 dönemine doğru ilerlerken, Gotham’ın geçmişi ile ilgili farklı gerçekler de ortaya çıkmaya başlıyor.

Gotham Kapıları da tek başına okunabilecek bir eser, ama New 52 öncesinde iyi bir seçim olabilir.

Bundan Sonrası İçin…

Tabi ki, Batman’in hikayesi bu serilerle sınırlı değil. Kara Ayna ve Gotham Kapıları’ndan sonra, hikayeler Yeni 52 dönemine bağlanıyor.

Yeni 52 ile ilgili bilgisi olan okurlarımız için bu biraz tuhaf bir durum gibi gözükebilir. Yeni 52, DC Comics’in bütün evrenini sıfırladığı ve her şeyi yeniden başlattığı bir dönem. Ancak iki karakterde, Green Lantern ve Batman’de, istisnai bir durum var.

Bu listede okuyacağınız Batman hikayelerinin New 52 dönemine nasıl bağlandığını görmek için, aşağıdaki yazıya da göz atabilirsiniz:

Batman ve New 52

Okuma Listesi’nin devamı için, New 52 Batman Okuma Listesine göz atabilirsiniz.