DC Comics Yazıları

Joker Sevenler İçin 5 İlginç Çizgi Roman

Burada bulabileceğiniz listede, Joker’ı farklı açılardan ele alan, bu karakteri farklı şekillerde inceleyen beş çizgi romandan bahsetmiştik.

Elbette, bu kadar uzun bir geçmişi olan bir karakteri sadece beş çizgi romanla açıklamak mümkün değil.

Özellikle Joker filminden sonra bu karakterle alakalı daha fazla hikaye okumak istiyorsanız, aşağıdaki listemiz de faydalı olabilir.

Okuma Tavsiyeleri
Bu liste, başlıktaki konuyla ilgilenenler için hazırlanmış bir “okuma tavsiyeleri listesi”. Hikayeleri için bu listeyi adım adım takip etmenize gerek yok. Tek yapmanız gereken, buradan ilginizi çeken çizgi romanları seçmek ve okumak.

Bu okuma listemizin temel amacı “En İyi Beş Joker Hikayesi” falan gibi bir liste yapmak değil. Hatta aksine, Joker’ı *farklı* şekillerde kullanan, karakteri farklı şekillerde yorumlayan hikayeleri öne çıkartmaya çalışıyoruz. Bir başka deyişle, bu beş çizgi romanın hepsini okursanız, her birinde biraz daha farklı bir Joker görmeyi bekleyebilirsiniz.

Okuma listelerimiz hakkında daha fazla bilgi için bu yazıya göz atabilirsiniz.

Arkham Asylum

Süper kahraman türü içinde gelmiş geçmiş en önemli yazarlardan bir tanesi olan Grant Morrison tarafından yazılan Arkham Asylum, pek çok açıdan farklı bir çizgi roman. Batman’in Arkham’da yaşadığı zorlu bir macerayı anlatan eserin en çok dikkat çeken boyutu bir çizgi roman olarak farklı anlatı yöntemleri denemesi.

“Joker ile ilgili çizgi romanlar” dediğinizde Arkham Asylum belki akla ilk gelecek eserlerden değil – ama çizgi roman bu karakteri diğer Batman düşmanlarıyla bir arada okumak açısından ilginç bir deneyim sunuyor. Belki de en önemlisi, daha önceki filmlere göre “farklı” bir şeyler yapmaya çalışan Joker filmi gibi, Arkham Asylum da bütün bu karakterlerle “farklı” bir çizgi roman deneyimi oluşturuyor.

Zaman zaman okuyucuları ikiye bölen bu çizgi roman hakkında daha fazlası için Arkham Asylum yazısına da göz atabilirsiniz.

The Man who Laughs

“Joker hikayeleri” denince akla ilk gelen çizgi romanlara dönecek olursak… Ed Brubaker tarafından yazılan ve Doug Mahnke tarafından çizilen eser, Joker’in orijinini, ilk macerasını modern bir yorumlama ile okurlara sunuyor.

Kronolojik olarak Batman’in ilk günlerini konu alan, Batman Year One ve The Long Halloween ile aynı dönemlerde geçen bu hikaye, Batman ile Joker’ın ilk karşılaşmasını anlattığı için de önemli bir çizgi roman.

The Man Who Laughs’ün daha detaylı bir incelemesi için bu yazıya da göz atabilirsiniz.

Gotham Central – Soft Targets

Kaçınılmaz bir şekilde, hazırladığımız listelerde göreceğiniz pek çok çizgi roman Joker’i en büyük düşmanı ile, Batman ile karşı karşıya getiriyor. Bu sorun değil – zaten pek çoğumuz Joker ile ilgili bir şeyler okurken, hikayenin bir şekilde Batman’e bağlanacağını biliyoruz.

Evet – Batman’in Joker’e karşı mücadele etmesinde tuhaf bir şey yok. Ama elbette, Joker’in hayatını etkilediği kişiler sadece Bruce Wayne ile sınırlı değil. Gotham Central, bu karanlık şehrin polislerine yoğunlaşan, kendi içinde ilgi çekici bir seri. Bu serinin 12 – 15. sayıları arasında devam eden “Soft Targets” hikayesi, “sıradan” insanların Joker ile nasıl mücadele ettiğini görmek açısından ilginç bir hikaye.

Soft Targets hikayesini, Gotham Central’ın yanda gördüğünüz ikinci cildi içinde bulabilirsiniz.

Death of the Family / Endgame

Joker çizgi roman dünyasının klasik karakterlerinden bir tanesi olduğu için, onunla ilgili yapılan okuma tavsiyeleri de genellikle ya eski hikayeler, ya da karakterin Batman ile mücadelesinin ilk yıllarını konu alan modern eserler oluyor.

Peki, modern hikayelerde, günümüz koşullarında Joker nasıl ele alınıyor?

Bu tarz bir hikaye okumak isteyenler için, Scott Snyder’ın Batman yazarlık dönemi (aşağı yukarı 2011 – 2016 arası) keyifli olabilir. Bu dönemi bir bütün olarak çok uzun buluyorsanız, yine oldukça vahşi bir Joker portresi gördüğümüz The Death of the Family ve Endgame hikayelerine göz atabilirsiniz.

Metal – Batman Who Laughs

Bir önceki Joker listesini, Batman – Joker arasındaki ilişkiyi farklı bir şekilde ele alan ve 2017 – 18 yıllarında çıkan Batman: The White Knight hikayesi ile noktalamıştım. Bu listede de, internette Joker odaklı çizgi roman tavsiyelerinde pek görmeyebileceğiniz, ama bu açıdan okunması ilginç olabilecek iki güncel çizgi romanla bitirmek istiyorum.

Dark Knights Metal ve bunun bir devamı olarak gösterebileceğimiz Batman Who Laughs, aslında Joker ile alakalı hikayeler değiller. Hatta dürüst olmak gerekirse, asıl Joker bu hikayelerde oldukça az rol oynuyor. Bununla birlikte, bu çizgi romanlar Batman’in “Jokerleştği” senaryoları ele alıyor. Joker ile en büyük düşmanı birleşse, ortaya nasıl bir karakter çıkardı? Bu iki çizgi roman, bu sorunun cevabını görmek için okunabilecek seriler.

Burada Batman Who Laughs‘ün bir incelemesini, bu yazıda ise Dark Nights: Metal için bir okuma listesini bulabilirsiniz.

Böylece, Joker hakkında okunabilecek çizgi romanlarla ilgili tavsiyelerimiz sona eriyor. Bütün bunlar on yıllardır hikayeleri anlatılmakta olan bir karakterle ilgili sadece bir giriş niteliğinde eserler – daha fazlası için diğer listemize göz atmayı ve sitedeki yazıları incelemeyi unutmayın!

Joker’i Farklı Açıklardan Ele Alan 5 Çizgi Roman