DC Comics Yazıları

Joker’ı Farklı Açılardan Ele Alan 5 Çizgi Roman

Başlıktan da anlayacağınız gibi, aşağıda DC Comics’in en meşhur karakterlerinden biri olan Joker’ı farklı şekillerde kullanan beş önemli hikaye bulacaksınız. Ama buna geçmeden, konuyu ufak ve ilginç bir detayla açmak istiyorum.

Bugünlerde vizyona giren Joker filmiyle ilgili gördüğüm bazı haberlere gerçek anlamda şaşırdım.

Hem Amerika’da, hem de dünya genelinde, filmle ilgili ciddi bir güvenlik korkusu yaşanıyor. Çok önemli medya kuruluşlarında; sinema salonlarında özel güvenlik önemlerinin alınması ve maskelerin yasaklanması gibi ilginç durumlar aktarılıyor.

Oldukça uzun zamandır internette çizgi romanlarla ilgili bir şeyler yazıyorum. Eskiden çizgi romanlarla alakalı filmler çıktığında tartıştığımız konular bunların çizgi romanlara yapacağı etkilerden ibaret olurdu. Şimdi bu tarz konuların konuşulması bana çok tuhaf geliyor.

Bu kısa nottan sonra, olması ve konuşulması gereken “etkilenmeden” bahsedebiliriz. Joker filminin etkisiyle bu karakteri daha yakından tanımak, çizgi romanlarda nasıl karşımıza çıktığını görmek istiyorsanız, aşağıdaki çizgi romanlar faydalı olabilir.

Okuma Tavsiyeleri
Bu liste, başlıktaki konuyla ilgilenenler için hazırlanmış bir “okuma tavsiyeleri listesi”. Hikayeleri için bu listeyi adım adım takip etmenize gerek yok. Tek yapmanız gereken, buradan ilginizi çeken çizgi romanları seçmek ve okumak.

Bu okuma listemizin temel amacı “En İyi Beş Joker Hikayesi” falan gibi bir liste yapmak değil. Hatta aksine, Joker’ı *farklı* şekillerde kullanan, karakteri farklı şekillerde yorumlayan hikayeleri öne çıkartmaya çalışıyoruz. Bir başka deyişle, bu beş çizgi romanın hepsini okursanız, her birinde biraz daha farklı bir Joker görmeyi bekleyebilirsiniz.

Okuma listelerimiz hakkında daha fazla bilgi için bu yazıya göz atabilirsiniz.

1 – The Killing Joke

Bu yalnızca en meşhur Joker hikayesi değil, aynı zamanda en meşhur Batman hikayelerinden bir tanesi. Tüm zamanların en iyi çizgi roman yazarlarından biri olarak görülen Alan Moore tarafından yazılan bu kısa esere Joker lie ilgili pek çok detay sığdırılmış.

Karakterin geçmişi, yaşadıkları, düşünce tarzı ve Batman ile olan eşsiz ilişkisi, Brian Bolland’ın çizdiği Killing Joke’u en önemli Joker çizgi romanlarından bir tanesi yapıyor. Hatta bir adım daha ileri gidip, Batman – Joker ikilisi etrafında tek bir eser okumaya karar verenlerin Killing Joke’u okuması gerektiği bile söylenebilir.

2 – Batman – A Death in the Family

Joker ile ilgili farklı yorumları, bu karakterin karşımıza çıktığı farklı hikaye yapılarını okumak tamam… Ama günün sonunda Joker’ın ne olduğunu hatırlamak da önemli: Tuhaf hedeflerine ulaşmak için hiçbir tereddüt göstermeyen, vahşi bir psikopat.

Batman – A Death in the Family

3 – Emperor Joker

Bu, listedeki diğer eserlerle karşılaştırdığımızda belki çok iyi bir çizgi roman değil, ama kesinlikle farklı bir Joker hikayesi.

Joker’ı genellikle DC Evreni’nin en önemli iki kahramanından biri olan Batman ile karşı karşıya görmeye alışığız. Bu seride ise Joker diğer önemli kahramana, Superman’e musallat oluyor. Büyük güçlere sahip, tuhaf bir varlık olan Mister Mxyzptlk’in güçlerinin bir kısmını alan Joker, gerçekliği kendi uygun gördüğü şekilde değiştirmeye başlıyor ve Superman ile mücadele ediyor.

Emperor Joker çeşitli açılardan eleştirilen bir eser. Aynı zamanda Joker ile ilgili belki de en önemli noktalardan bir tanesini, karakterin hiçbir süper gücü olmaması gerçeğini ortadan kaldırıyor. Ama fazla ciddiye almadan, eğlenmek için okuyabileceğiniz bir çizgi roman olarak listede yer alıyor.

4 – Joker

Joker filminin ana akım medyada en çok dikkat çeken boyutu bunun Batman odaklı bir film değil, doğrudan Joker’ın kendisine yoğunlaşan bir film olması. Bunun çizgi romanlardaki en net karşılığı, Brian Azzarello tarafından yazılan ve Lee Bermejo tarafından çizilen, yaklaşık yüz otuz sayfalık Joker çizgi romanı.

Bildiğimiz DC Evreni’nin dışında, farklı bir gerçeklikte geçen hikaye, Joker’ın karakter yapısı ile ilgili pek çok şey ortaya koyan ve bu karakteri biraz daha “gerçekçi” bir yapı içinde ele alan bir çizgi roman.

5 – Batman – The White Knight

Unutmayın — bu sadece en kayda değer Joker hikayelerini sıraladığımız bir liste değil, aynı zamanda bu karakterin farklı yorumlarını da değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu kriterle yola çıktığımızda, oldukça yeni bir eser olan Batman: The White Knight serisi de amacımıza uyuyor.

Yaptığı korkunç şeylere rağmen, Batman’e yaşattıklarından, yaptığı planlardan ve işlediği suçların yapısından yola çıkarak Joker’ın kendine has bir dehası olduğunu söyleyebiliriz. Peki ya Joker’ın bu dehayı gölgeleyen deliliği olmasaydı?

Batman: White Knight, Joker’ın “iyileştirildiği” ve kendisini “iyiliğe adadığı” bir dünyayı konu alıyor. Ancak bu bile, onu en eski düşmanıyla karşı karşıya gelmekten alıkoyamıyor.

Böylece, bu listenin sonuna gelmiş oluyoruz. Listemizde beklediğiniz hikayeleri bulamadınız mı? Veya Joker filminden sonra beş çizgi roman sizi kesecek gibi değil mi?

Hiç merak etmeyin – listenin ikinci kısmı da yakında yayında olacak!