Genel Çizgi Roman Yazıları

Dijital Çizgi Romanın Merkezi – Comixology

İzninizle bu yazıya çok dürüst bir giriş yapalım.

AltEvren’in ilk açıldığı 2011 yılında, Comixology ile ilgili bilgi veren bir yazının anlamı olabilirdi. 2020’li yıllara girdiğimiz bu günlerde, böyle bir bilgiye pek ihtiyaç yok. Artık herkes dijital çizgi roman denince akıllara gelen bu uygulamayı gayet yakından tanıyor.

Bununla birlikte, Olmazsa Olmaz Çizgi Roman Uygulamaları’ndan bahsedip Comixology’yi dışarıda bırakmak pek mümkün değil. Aynı zamanda, böyle bir yazı Comixology hakkında önemli bir soruya cevap vermeyi de mümkün kılıyor.

Dolayısıyla, bu yazıyı Comixology’nin gelişimi hakkında çok kısaca bilgi vermeye ve bu ilginç soruyu cevaplamaya ayırmak istiyorum.

Comixology’nin Gelişimi

Comixology, şu anda Marvel, DC, Image, Dark Horse ve aklınıza gelen tüm yayıncıların çizgi romanlarını dijital olarak satın almak için kullanabileceğiniz bir uygulama.

Daha önceki yazılarda bahsettiğimiz Marvel Unlimited, DC Universe ve Comixology Unlimited gibi aylık ücret – çok sayıda çizgi roman yapısında ilerleyen hizmetlerin aksine, buradaki mantık çizgi romanları teker teker satın alma mantığı üzerine kuruluyor.

Dilerseniz, bu konuyla ilgili daha fazla detaya girmeden önce, Comixology’nin tarihi ve piyasada kazandığı önem üzerinde duralım.

Comixology’nin Kısa Tarihi

2010 yılında Apple ilk iPad’i duyurduğunda aslında iPhone’a benzer bir heyecan yaratamamıştı. iPad’in daha önceden piyasaya çıkan ve geniş kitlelere ulaşmayı başaramayan tablet bilgisayarlardan farklı olacağı belliydi, ama pek çok açıdan, bu cihaz “telefon özelliği olmayan büyük bir iPhone” olarak da eleştiriliyordu.

Günümüzde, klavye ve mouse benzeri cihazlarla iPad ve benzeri tabletler ciddi bir bilgisayar alternatifi haline gelmiş durumda. Ancak iPad’in “büyük bir iPhone” olarak tanımlandığı günlerde, insanların kafasında bu yeni cihaz tipiyle ne yapılacağı konusunda ciddi bir soru işareti vardı.

Ama iPad’in tam olarak ne işe yarayacağının belli olmadığı günlerde bile, bu yeni cihazın dergi ve çizgi roman gibi renkli mecraları okumak konusunda önemli bir alternatif olacağı tahmin ediliyordu. Hatta, iPad ilk piyasaya çıktığında ve henüz iPad için çok fazla sayıda uygulamanın yayımlanmadığı günlerde bile, Marvel Comics gibi çizgi roman uygulamaları “olmazsa olmaz iPad uygulamaları” listelerinde mutlaka yer alıyordu. Benzer bir durum, ilerleyen dönemlerde yaygınlaşan Android tabanlı tabletlerde de yaşandı.

Çizgi roman ve dergi gibi, renkli ve görsel ağırlıklı mecraların, tabletlerin geleceğinde önemli bir unsur olacağı, daha o günlerden biliniyordu.

Comixology’nin Kökleri

Bir site olarak 2007 yılında açılan başlayan Comixology, 2009 yılından itibaren çizgi romanların okunabileceği bir platform olarak hizmet vermeye başladı. iPad’in çıktığı dönemde bu alandaki tek büyük çaplı uygulama olan Comixology, zamanla Marvel ve DC Comics’in farklı platformlarda dijital dağıtım için tercih ettiği uygulama haline geldi ve bundan sonra da çizgi roman satın alma uygulamaları arasında giderek bir tekel haline gelmeye başladı.

Bu durum ve sektördeki “tek” olma durumu, zamanla Comixology’nin gücünü de arttırdı. Uygulama, 2013 yılında iki yüz milyon çizgi roman indirme sayısına ulaştı ve 2014 yılında Amazon tarafından satın alındı. 2016 yılında, bu yazıda detaylı bir şekilde açıkladığımız Comixology Unlimited sistemi yayına alındı ve 2018’den itibaren Comixology başka hiçbir yayıncıya bağlı olmadan yayımladığı Comixology Originals eserlerini piyasaya sürmeye başladı.

Tabi bu kadar büyümenin bazı sıkıntılar yaratmadığını söylemek de mümkün değil.

Comixology’yi Amazon’un satın almasından sonra, uygulama satın almalar için Amazon’un altyapısını kullanmaya başladı – bu durum, ilerleyen dönemlerde Apple ile bir anlaşmazlığa yol açtı.

2014 yılının yaz aylarına doğru, pek çok kullanıcı iPad’de Comixology’den çizgi roman almak konusunda sıkıntılar yaşamaya başladı. Bunun sebebi, Amazon’un bir noktadan sonra Apple’ın uygulama içi satın almalardan kestiği komisyonu kabul etmemesiydi.

Bu durumdan yaklaşık altı yıl sonra, hala iOS’de Comixology uygulaması üzerinden çizgi roman satın alınamıyor. Şu anda, iOS’de Comixology üzerinden çizgi roman okuyabilmek için, çizgi romanları web sitesi üzerinden satın alıp, daha sonra uygulamada kütüphaneniz üzerinden erişmeniz gerekiyor.

Amazon ve Apple’ın belli noktalarda, örneğin Amazon Prime uygulamasında, anlaştığı bazı durumlar olabiliyor. İlerleyen dönemlerde bu anlaşma Comixology uygulamasına da yansır mı, bunu zaman gösterecek.

Comixology Dışında Başka Bir Çizgi Roman Satın Alma Uygulamasına İhtiyacım Var Mı?

Comixology ile bu kadar arka plan bilgisi yeterli. Bunun ardından, yazının başında paylaştığımız bilgiyi tekrarlayıp önemli sorumuzu bir kez daha gündeme getirebiliriz.

Şu anda, Comixology’nin bünyesinde Marvel’dan DC’ye, Image’dan Dark Horse’a, IDW’dan Boom’a kadar pek çok çizgi roman yayıncısının eserleri bulunuyor. Ama bütün bu yayınevlerinin aynı zamanda kendi uygulamaları var.

İnternette çizgi roman uygulamaları ile ilgili hızlı bir araştırma yaptığınızda, okurlar için bu uygulamaların da tavsiye edildiğini görebilirsiniz. Peki, Comixology bütün bu yayınevlerinin eserlerini zaten bünyesinde barındırırken, bunları ayrıca indirmeye, cihazınızda tutmaya gerek var mı?

Bu sorunun hızlı ve net cevabı basit: Hayır.

Eğer Comixology kullanıyorsanız, hem cihazınızda fazla yer kaplamamak için, hem de satın aldığınız tüm çizgi romanları bir arada tutmak için, tek uygulama üzerinden ilerlemeniz daha mantıklı. Hatta içinizi rahatlatmak için şu bilgiyi de paylaşabiliriz: Yayınevlerine özel uygulamaların büyük çoğunluğu zaten altyapı olarak Comixology’nin altyapısını kullanıyor.

O halde, bu uygulamaların amacı ne? Hangi durumlarda bu uygulamalar gerekiyor?

Burada aslında temel mesele kişisel tercihler ile alakalı. Eğer özel olarak takip ettiğiniz bir yayınevi varsa veya sadece bir yayınevinin çizgi romanlarını okuyorsanız, o zaman spesifik uygulamaları indirmeniz daha mantıklı. Aynı zamanda, bazen bu yayınevleri kendi uygulamaları üzerinden kampanyalar ve toplu satışlar yapabiliyor – bunları takip etmek için de, yayınevlerine özel uygulamaları indirmek siteyebilirsiniz.

Herhangi bir kafa karışıklığının önüne geçmek için, şu noktanın da özellikle altını çizelim: Şu anda, uygulama üzerinden teker teker çizgi roman satın aldığınız ve okuduğunuz uygulama yapısından bahsediyoruz. Marvel Unlimited gibi aylık hizmetler, veya zaten elinizde olan çizgi romanları okuyabileceğiniz uygulamalar için, tabi ki Comixology ile bir karşılaştırma yapmak doğru değil.

Bunların çok daha detaylı bir listesi için, şu anda da bir parçasını okumakta olduğunuz Olmazsa Olmaz Dijital Çizgi Roman Uygulamaları yazısına göz atabilirsiniz.

Comixology ile aynı mantıkta çalışan ve bu uygulama dışında önerebileceğim iki temel uygulama var. Konsept olarak Comixology’den biraz ayrılan bu iki uygulama, Sequential ve Madefire.

Bunlar hakkında detaylı bilgiler için, ilgili yazılara da göz atabilirsiniz.