Özel Dosyalar

Olmazsa Olmaz Dijital Çizgi Roman Uygulamaları

Sitemizde, bundan yıllar önce yazılmış bir Dijital Çizgi Roman özel dosyası yer alıyor. Her ne kadar bilgilendirici ve kapsamlı bir özel dosya olsa da, tabi bu kadar hızlı değişen bir konsept etrafında böyle bir yazının uzun süre güncel kalması pek mümkün değil.

Bu nedenle, 2020’lere girdiğimiz bu günlerde bu yazının da ciddi anlamda güncellenmesi gerekiyor.

Dürüst olmak gerekirse, Dijital Çizgi Roman özel dosyasını güncel bilgilerle yeniden hazırlamak, uzun süredir kafamda olan bir düşünceydi. Fakat bunu bu kadar tatsız bir gerekçe ile yapacağımı açıkçası düşünmemiştim.

2020’nin ilk aylarında hepimizi evlere hapseden Covid-19 salgını sırasında, dijital çizgi romanlar dışarı çıkmadan sizi uzun süre oyalayabilecek kaynaklar olabilir. Bu vesile ile, kullanabileceğiniz uygulamaları bir araya getirmek istedim.

Yapım Aşamasında!


Bu yazı, şu anda güncel olarak devam etmekte olan bir özel dosya.

Aşağıda kullanabileceğiniz uygulamaların bir listesi ve kısa açıklamaları yer alıyor. Bu nedenle yazıyı kullanabilirsiniz. Ancak tüm bu uygulamalarla ilgili özel yazılar önümüzdeki hafta boyunca siteye eklenmeye devam edecek.

Çizgi Roman Uygulamaları – Neler Var?

Çizgi romanları dijital olarak okumak için kullanabileceğiniz uygulamalar aslında temel olarak üçe ayrılıyor.

1 – Elinizde zaten mevcut olan çizgi roman dosyalarını okumak için kullanabileceğiniz uygulamalar

2 – Çizgi romanları satın alarak okumanızı sağlayan uygulamalar

3 – Aylık abonelik sistemleri ile çalışan uygulamalar: Netflix veya Spotify gibi, aylık bir ücret ödeyip bir içerik kütüphanesine ulaştığınız uygulamalar

1 – Çizgi Roman Okuma Uygulamaları

Pek çok çizgi roman, PDF veya CBR – CBZ gibi formatlarla internet üzerinden indirilebiliyor.

Bu çizgi romanları elde etme yöntemleri ayrı bir konu – ama elinizde hali hazırda indirmiş olduğunuz çizgi romanları okumak için, pek çok uygulama bulunuyor.

iOS için benim iki tavsiyem, ComicZeal ve Chunky isimli uygulamalar.

ComicZeal çok pahalı olmasa da ücretli bir uygulama. Chunky ise ComicZeal’ın yaptığı her şeyi yapan, ama ücretsiz olan bir uygulama.

ComicZeal ve Chunky arasında daha detaylı bir karşılaştırma için bu yazıya da göz atabilirsiniz!

Benim iPad’imde her ikisi de yüklü, ama sayfa geçiş animasyonlarını (daha doğrusu bunların olmamasını) daha çok sevdiğim için Chunky kullanıyorum.

Android için tavsiye vermem biraz daha zor, çünkü Android’deki uygulamalarla birebir deneyimim çok sınırlı. Ancak bildiğim kadarıyla, daha basit, hızlı ve hafif bir uygulama için Bubble ideal bir örnek. Biraz daha kategorizasyon ve özellik için, Astonishing Comic Reader hakkında da iyi şeyler okuduğumu söylemeliyim.

 2 – Çizgi Roman Satın Alma Uygulamaları

İkinci kategori, okumak istediğiniz çizgi romanları doğrudan satın almanızı ve cihazlarınızdan okumanızı sağlayan uygulamaları içeriyor.

Burada aslında her yayıncının kendine özel bir uygulaması var. Eğer özel olarak takip ettiğiniz bir yayınevi varsa, Marvel, DC Comics, Image Comics, Dark Horse, IDW gibi uygulamaları tek tek indirmeyi düşünebilirsiniz.

Ama dürüst olmak gerekirse, ihtiyacınız olan tek bir uygulama var.

Comixology

Comixology yukarıdaki tüm yayıncıların kendi uygulamalarının da altyapısını sağlıyor. O yüzden sadece Comixology’yi indirerek tüm yayıncıların çizgi romanlarına ulaşabilir, satın aldığınız çizgi romanları ortak bir yerden okuyabilirsiniz.

 İki Enteresan Uygulama

Çizgi roman satın almak için ihtiyaç duyacağınız tek uygulamanın Comixology olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak alternatif olarak göz atabileceğiniz iki uygulama daha var:

Sequential

Sequential, “grafik roman” olarak adlandırılan, biraz daha farklı ve derin çizgi romanları bulabileceğiniz bir uygulama.

Madefire

Dijital çizgi roman kavramını burada tek anlamla değerlendiriyoruz – ama aslında bu kavram sadece bir çizgi romanı tabletten veya bilgisayardan okumanın ötesine de geçiyor. Bunun bazı örneklerini, Madefire uygulamasında görebilirsiniz.

3 – Aylık Abonelik Sistemleri

Bildiğiniz gibi, günümüzde dijital ve legal olarak farklı mecralardan eserlere ulaşmak için bunları teker teker satın alma mantığı büyük ölçüde ortadan kaybolmuş durumda. Netflix, Disney+, HBO Now, Amazon Prime ve Spotify gibi pek çok sistem, aylık abonelik karşılığında bizlere oldukça kapsamlı içerik kütüphaneleri sunuyor.

Bunların çizgi romanlarda da karşılıkları var. Ne yazık ki, bu uygulamalar benim bu yazıyı yazdığım tarihte ülkemizde gerçek anlamda kullanıma açık değil. Şu anda bu mantıkla Türkiye’den kullanabileceğiniz tek uygulama, Marvel Unlimited.

Marvel Unlimited – Marvel’ın aylık abonelik sistemi, ödeyeceğiniz aylık bir ücret karşılığında size yaklaşık 30.000 çizgi romana ulaşma imkanı sunuyor.

Marvel Unlimited hakkında detaylı bilgi almak için, bu yazıya göz atabilirsiniz:

Marvel Unlimited Nedir? Marvel Unlimited Abone Olmaya Değer Mi?

DC Universe Infinite – DC Universe Infinite uygulaması, Marvel Unlimited’ın DC’deki karşılığı olarak tanımlanabilir. Daha önceki DC Universe adlı girişimin ardından kurulan DC Universe Infinite uygulaması da benzer sayıda çizgi roman içeriyor.

DC Universe Infinite hakkında detaylı bilgi almak için, aşağıdaki yazıyı kullanabilirsiniz:

DC Universe Infinite nedir? DC Universe Infinite Abone Olmaya Değer Mi?

Comixology Unlimited – Yukarıdakilerin aksine, yayıncılarla sınırlı olmayan Comixology Unlimited uygulaması da aylık bir ücret karşılığında binlerce çizgi romana erişim imkanı tanıyor. Malesef Comixology Unlimited da şu anda sadece Amerika’da kullanılabiliyor.

Comixology Unlimited Nedir? Comixology Unlimited Abone Olmaya Değer Mi?

Comic Blitz / Contv + Comics – Yukarıdaki üç uygulama aslında genel olarak çok bilinen uygulamalar. Burada önerebileceğim biraz daha arka planda kalan bir uygulama, yola “Comic Blitz” adı ile çıkan, ancak daha sonra Contv uygulaması ile birleşerek multimedya bir uygulama haline gelen Contv + Comics uygulaması.

Marvel, DC ve Image Comics çizgi romanlarını içermediği için pek çok okurun tercih etmeyeceği bir seçenek olsa da, bu uygulama Dynamite, IDW, Valiant gibi çizgi roman yayıncılarının eserlerini içeriyor. Bu uygulama hakkında kapsamlı bilgilere aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz:

CONtv + Comics Uygulaması Nedir? Abone Olmaya Değer Mi?

 Ek Yazılar

Dijitalleşme olayının doğasından bekleyebileceğimiz gibi, bu ilerleyen aylarda da güncellenmeye devam eden bir yazı olacak. Dijital çizgi roman okuma deneyimi ile ilgili gelecek yazıları da bu özel dosya altında bir araya getirmeye çalışacağım.

Dijital Çizgi Roman Okumak – 5 Tavsiye [Yakında]

Kindle ve Çizgi Roman [Yakında]