DC Comics Yazıları

DC Universe Uygulaması Nedir? DC Universe Uygulamasına Abone Olmaya Değer Mi?

Günümüzde eğlence odaklı eserlere internet üzerinde ulaşmak ağırlıklı olarak abonelik sistemleri üzerinden ilerliyor. İnsanlar artık tek bir şarkıya veya filme para vermek yerine, on binlerce şarkı ve filme aynı anda ev sahipliği yapan platformlara abone olarak aylık bir ücret ödemeyi tercih ediyor.

Tabi ki, Netflix, Hulu, Amazon Prime, Spotify ve Apple Music gibi örneklerini gösterebileceğimiz bu yapıya, çizgi romanlar ve çizgi roman odaklı şirketler de dahil olmuş durumda.

DC Universe uygulaması, DC Comics’in eserlerine aylık bir ücret ödeyerek ulaşabileceğiniz online bir hizmet.

Bu yazıda, sizlere DC Universe uygulaması hakkında bazı temel bilgiler vermeye çalışacağım.

Yeni Uygulama: DC Universe Infinite!


DC Comics, bu yazının yazılmasından kısa süre sonra DC Universe uygulamasının kapatılacağını açıkladı. DC Universe kapsamındaki film ve dizi gibi içerikler HBO Max üzerinden yayımlanırken, işin çizgi roman boyutu DC Universe Infinite adlı uygulamada devam edecek . Bu yazıyı “tarihi değeri” için okuyabilirsiniz, ama DC’nin güncel çizgi roman uygulaması için linkteki yazıyı incelemenizi tavsiye ederim.

En Temel Soru: DC Universe Türkiye’de Kullanılabiliyor Mu?

Bu yazıya başlamadan ve diğer soruların cevaplarına geçmeden, ilk bilmeniz gereken şey bu: DC Universe şu anda Türkiye’den kullanılamıyor. Daha doğrusu, uygulamaya sadece Amerika Birleşik Devletleri’nden erişilebiliyor.

Bu nedenle, eğer Amerika’da yaşamıyorsanız veya VPN vs. yoluyla Amerika odaklı uygulamaları kullanmıyorsanız, şu aşamada DC Universe uygulamasını kullanmanız mümkün değil.

DC Universe – Teknik Konular

Neden sadece Amerika’da kullanılıyor bu uygulama? Marvel Unlimited ne güzel her yerde vardı?

Bu durum pek hoşumuza gitmese de, ne yazık ki oldukça makul ve geçerli bir cevabı var.

DC Universe, Marvel Unlimited’a göre daha çok şey sunan bir uygulama.

Marvel Unlimited ile sadece Marvel çizgi romanlarına ulaşabilirken, DC Universe katalogu içinde çizgi roman, dizi, animasyon, film gibi, DC Evreni ile alakalı her türlü içeriğe erişebiliyorsunuz.

E çok daha iyiymiş! Şimdi daha da üzücü oldu bu kadar içeriğe erişememek!

DC Universe uygulamasının Marvel Unlimited’e göre çok daha fazla içerik sunması, ABD dışında kullanılamamasının da temel sebebi aslında.

DC Universe, yapı olarak Netflix ve Hulu gibi platformlara daha yakın bir yerde duruyor.

Hal böyle olunca, hem altyapı meselesi nedeniyle, hem de film, animasyon, dizi gibi içeriklerin mevcut dağıtım hakları sorunlarıyla, uygulamanın bu içeriği bütün dünyada sunması imkansız hale geliyor.

Peki bu uygulama ileride Türkiye’de kullanılabilir hale gelecek mi?

Buna şu anda kesin bir cevap vermek zor. Özellikle dağıtım hakları, bu tarz meselelerde çok engelleyici olabiliyor. Hatırlarsanız, Apple Music kadar güçlü ve yaygın bir platform bile, mevcut anlaşmalar nedeniyle ülkemize ciddi bir gecikmeyle giriş yapmıştı.

Bununla birlikte, bu tarz “streaming” platformlarının önce ABD’de başlayıp, daha sonra diğer ülkelere açılması, örneğin Netflix gibi, farklı ülkelerde farklı içerikler sunması yaygın olarak gördüğümüz bir konu.

Ben Türkiye’den bu servise kesinlikle üye olamıyor muyum?

Bu tabi biraz daha teknik alana giren bir soru.

DC Universe uygulamasını bulup indirebilmek için, telefon veya tabletinizde ABD odaklı uygulama dükkanlarını kullanmanız, veya uygulamayı bir şekilde dışarıdan yüklemeniz gerekiyor.

Bu aslında yapılamayacak bir şey değil. Eminim pek çoğunuz Pokemon Go örneğini hatırlıyordur. Pokemon Go Türkiye’de erişime açılmadan ülke çapında fenomene dönüşmüş bir oyun.

Elbette, DC Universe ile Pokemon Go’yu karşılaştırmak çok doğru olmayabilir. Bu uygulamada bir de abonelik sorunu var. Pokemon Go’nun aksine burada sadece uygulamayı indirmek yetmiyor, aynı zamanda aylık ücretini de ödeyebilmeniz gerekiyor. Türkiye’den alınmış kredi kartları ve banka kartlarıyla bu da ciddi bir sıkıntı.

İnternet genelinde ABD dışından VPN kullanarak sisteme abone olmayı başarmış pek çok kişi var, ama ödeme yöntemi olarak genellikle PayPal kullandıklarını söylüyorlar. Bizde PayPal de kullanılamadığı için, DC Universe aboneliği almak sizi şu aşamada oldukça uğraştıracak bir süreç.

DC Universe – Uygulama Detayları

Diyelim ki ben bu uygulamayı kullanabiliyorum. Aylık olarak ödediğim ücret ne kadar oluyor?

Benim bu yazıyı yazdığım tarihte, DC Universe uygulamasının aylık ücreti 7.99, yıllık ücreti ise 74.99 dolar. Yedi günlük de bedava bir deneme süreci var.

Bu ücret karşılığında nelere erişiyorum?

Bu ücreti ödeyerek, DC Comics çizgi romanlarına, film ve dizilerine, animasyonlara ve uygulamaya özel içeriklere erişebiliyorsunuz. Uygulama içinde aynı zamanda DC Comics ile ilgili içeriklere ulaşabileceğiniz bir ansiklopedi, bir dükkan ve diğer kullanıcılarla etkileşime geçebileceğiniz bölümler de var.

O zaman Marvel Unlimited’dan farklı bir uygulama yapısından bahsediyoruz?

Kesinlikle. Sadece çizgi roman okuyabildiğiniz Marvel Unlimited’a göre, DC Universe daha çeşitli ve daha kapsamlı bir platform.

Yani ayda sadece sekiz dolar ödeyip, DC Comics’e dair her türlü içeriğe erişiyor muyum?

Hayır – ideal senaryo bu olsa da asıl durum bu kadar ütopik değil.

DC Universe uygulaması içinde özellikle animasyon ve özel içerik olarak çok kapsamlı bir kütüphane var – ama daha güncel filmler (DCeU filmleri gibi) başta olmak üzere, pek çok içerik de bu uygulama üzerinden sunulmuyor.

Uygulamanın içeriği değişebildiği ve bedava kullanım için yedi günlük bir süre olduğu için, temel tavsiyem ilk olarak uygulamanın güncel içeriğine bakıp, satın alıp almak istemediğinize bu şekilde karar vermeniz yönünde. Tabi bütün bunlar için önce uygulamaya erişebiliyor olmanız gerekli – bu ayrı bir konu.

AltEvren’in içerik yapısından dolayı, ben yazının geri kalan kısmında işin sadece çizgi roman boyutuyla sınırlı kalacağım.

O halde çizgi roman boyutuna gelelim. DC Universe uygulamasında çizgi roman durumu ne?

Tıpkı Marvel Unlimited gibi, DC Universe uygulaması da çizgi roman açısından oldukça kapsamlı bir uygulama. Bu arşive abone olduğunuzda, 20.000’i aşkın çizgi romanlık bir külliyata erişim kazanıyorsunuz.

DC Universe uygulamasından güncel çizgi romanları takip edebilir miyim?

Maalesef. Dijital ve fiziksel güncel satışlara zarar vermemek için, DC Comics yeni çıkan çizgi romanları uygulamaya koymuyor. Çizgi romanlar, bu uygulamaya bir yıllık bir gecikme ile ekleniyor.

Hmm… Bu biraz kötüymüş. Uygulamada olmayan başka çizgi romanlar var mı?

Evet, bu biraz kötü bir durum. Ancak dijital çizgi roman abonelik hizmetleri genel olarak bu şekilde çalışıyor, yani DC Universe’e özgün bir durum değil.

Ne yazık ki, uygulamada olmayan birkaç kategori daha var. Örneğin, Vertigo, Wildstorm, Black Label gibi etiketler de uygulamada yer almıyor. Hatta genel olarak, 18 yaş üstü kitleyi hedef alan eserler uygulamada yok. Bu, Watchmen ve Mister Miracle gibi serilerin de uygulamada yer almaması anlamına geliyor.

DC neden en çok dikkat çekecek, en çok okunacak bu serileri koymamış? Bu nasıl saçma bir karar?

İşin arka planını somut olarak bilmediğim için bir şey iddia etmek istemiyorum, ancak bu DC Comics’in zorunluluktan verdiği bir karar olabilir.

Marvel Unlimited’ın da MAX etiketli çizgi romanlar konusunda benzer bir tutumu var. Yetişkinlere yönelik içeriğin uygulamada yer almaması tepki çekmemek için alınmış bir karar veya uygulama marketlerinin kurallarına uymak için belirlenmiş bir strateji olabilir.

Güncellik ve bu çizgi romanların eksikliği sıkıntılı bir durum gibi gözükse de, 21.000 çizgi romanlık bir arşivden bahsettiğimizi unutmayın – ayda sekiz dolar gibi bir ücretle bu kadar çizgi romana erişebilmek hiç fena bir durum değil.

O zaman DC Universe uygulamasını alabiliyorsak almamızı tavsiye ediyorsun?

Elbette – günümüzde tek bir çizgi roman 3.99 dolara satılıyor. Neredeyse iki çizgi roman parasına, 20.000 çizgi romandan daha geniş bir arşive erişmiş oluyorsunuz.

Peki ya genel olarak dijital çizgi roman ve DC Comics çizgi romanlarını sevmiyorsak?

Türkiye’den ulaşılabilen tek uygulama o olduğu için, bu soruyu Marvel Unlimited yazısında biraz daha detaylı olarak cevapladım, burada da kısaca cevabımı tekrarlayayım.

Eğer DC Comics çizgi romanlarından ve dijital çizgi romanlardan gerçekten hoşlanmıyorsanız; bu uygulamayı açıp ayda üç dört tane bile çizgi roman okumayacağınızı düşünüyorsanız, o zaman elbette DC Universe uygulamasının da bir anlamı yok.

Ama bunun dışındaki durumlarda, çok büyük bir DC Comics hayranı olmasanız veya çizgi romanlarınızı farklı şekillerde okumayı tercih etseniz bile, DC Universe uygulamasına abone olmak mantıklı bir tercih olabilir.

Normalde aldığınız çizgi romanlara ek olarak ayda yalnızca beş altı sayı bile okusanız, DC Universe aslında tasarruf etmeniz anlamına geliyor.

DC Universe Uygulaması Hakkında Önemli Bir Detay

Hey! İnternette araştırma yaptığımda DC Universe uygulamasının çizgi roman boyutu hakkında senin burada söylediklerinden farklı şeyler buluyorum!

Doğrudur – DC Universe uygulamasının çizgi roman boyutunu konuşurken Nisan 2019’u bir milat olarak belirlemek gerekiyor.

Nedendir?

DC Universe uygulamasının ilk günlerinde, çizgi roman konusundaki stratejileri bugünkünden biraz daha farklıydı. Uygulama içinde belirli aralıklarla değişen, rotasyonlu bir kütüphane bulunuyordu. Üstelik çizgi roman sayısı da 2000 civarındaydı.

Bu nedenle, uygulamaya girdiğinizde, okumakta olduğunuz serinin kaldırılması, hatta sayıların siz bitiremeden kütüphanenizden silinmesi gibi durumlar olabiliyordu. Aşağıda, Reddit’te bu konu hakkında yapılmış bazı yorumları görebilirsiniz.

Nisan 2019’da ne değişti?

DC Comics bu “rotasyon” mantığından vazgeçip uygulamanın çizgi roman boyutunu çok daha güçlü bir hale getirdi. Bir aylık kısa bir süre içinde, uygulamaya bir anda 10.000’den fazla çizgi roman eklendi ve DC Universe gerçek anlamda zengin bir uygulamaya dönüştü.

 Yani bu eleştiriler artık geçerliliği kalmamış eleştiriler oluyor?

Aynen öyle. DC Universe uygulaması ilk dönemlerinde çizgi roman açısından sıkıntılı bir uygulamaydı, ama yapılan değişiklikler sayesinde bu sorunlar giderildi.

Bir sene internet açısından çok kısa bir süre değil. Bu nedenle, yaptığınız Google aramalarından gerek çizgi roman forumlarında, gerek Reddit gibi sitelerde DC Universe konusunda yukarıdakilere benzer olumsuz yorumlar görebilirsiniz.

Bunlar, 2020’li yıllar için geçerliliğini kaybetmiş eleştiriler.

Marvel Unlimited ile ilgili yazımıza da göz atmayı unutmayın!