Marvel Comics Yazıları

Türkçe Captain America Okuma Önerileri

Türkçe çizgi roman okuyup, takip etmek isteyenler için hazırladığımız okuma listelerine ikincisiyle devam ediyoruz. Bu kez ele aldığımız kahraman Captain America. Captain America, artık sürekli tartışılan Amerikan propagandası yaptığı yönündeki algı yüzünden mi bilinmez, ülkemizde çok popüler olan bir kahraman değil. Diğer karakterler gibi günümüzde biraz daha fazla kitabı yayımlanmaya başlasa da, bu konuda diğer karakterlerin gerisinde. Eğer benim gibi Captain America’yı seven biriyseniz, girdiğiniz dükkanlarda Iron Man’lere, Spider Man’lere, Batman’lere koca koca raflar ayrılırken, garibim Captain America’nın bir köşede 4-5 kitabının olması sizi üzebilir.

Captain America kendi hikayelerinin yanı sıra Avengers hikayelerinin de en ön plana çıkan isimlerinden. Fakat bu yazıya Captain America’nın kendi hikayelerinin yanında, kendisinin de yer aldığı Avengers hikayelerini eklemedim.

Türkçe Okuma Listesi

AltEvren’de çizgi romanları ağırlıklı olarak yayımlandıkları dilde veya İngilizce çevirileri üzerinden ele alıyoruz. Bununla birlikte, elimizden geldiğince Türkçe çizgi roman okumayı tercih edenlere faydalı olacak bilgiler de paylaşmaya çalışıyoruz.

Bu listede gördüğünüz okuma listesi, Captain America’nın Türkçe olarak yayımlanmış çizgi romanlarını merkeze koyuyor.

Captain America – Kış Askeri

Yazar:  Ed Brubaker
Çizer: Steve Epting, Michael Lark, Mike Perkins, John Paul Leon
İçerdiği sayılar: Captain America (2004) # 1 – 9 ve # 11 – 14
Sayfa sayısı: 160 

Captain America – Kış Askeri, Captain America’nın yakın dostu olan ve İkinci Dünya Savaşı’nda beraber yer aldıkları bir görevde öldü bilinen Bucky Barnes’ın geri dönüşünü anlatıyor. Muhtemelen aynı ismi taşıyan ve tahmin edebileceğiniz gibi bu çizgi romandan esinlenen filmi izlemişsinizdir. Fakat diğer çizgi roman uyarlaması filmler gibi, bu film de çizgi romana göre ciddi farklılıklar taşıyor. Dolayısıyla eğer çizgi romanı okumadıysanız ”Nasıl olsa filmi izledim ya, ne gerek var?” diye düşünmeyin. Bunun yanında bu çizgi romanı tabi ki de sadece filmi olduğu için değil, gerçekten kaliteli bir iş olduğu için öneriyorum.

Süper kahraman çizgi romanlarında geri dönüş hikayeleri oldukça yaygın ve bilinen bir konsepttir aslında. Fakat, Bucky’nin geri dönüşü diğer geri dönüş hikayelerinden bazı noktalarda ayrılıyor. Öncelikle herhangi bir karakterin geri dönüşünden bahsetmiyoruz. Bucky Barnes’ın Captain America karakteri üzerindeki etkisi oldukça büyüktü. Steve Rogers’ın daha Captain America olmadan öncesine dayanan dostlukları, Captain America olmasından sonra da Bucky’nin onun yardımcılığını üstlenmesiyle devam etmişti. Yaşanan o kazadan sonra da Cap kendini sorumlu tutmuş, hep derin bir pişmanlık ve üzüntü duymuştu. Aradan geçen 40 küsur yılın ardından, eski dostunu eskiden inandığı her şeye karşı savaşan biri olarak görmesi elbette onun için çok sarsıcı oluyor.

Brubaker’ın sıradan bir geri dönüş hikayesi yazmanın ötesinde gerçekten kaliteli bir iş ortaya koyduğu bu hikaye, aynı zamanda bizim de hazırladığımız okuma sırasının başında yer alıyor. Captain America – Kış Askeri’nin daha detaylı bir incelemesi için AltEvren’in şu yazısını okuyabilirsiniz: 

Captain America – The Winter Soldier

NOT: Captain America – Kış Askeri ilk yayımlandığında Gerekli Şeyler tarafından 2 cilt halinde basılmıştı. Fakat günümüzde bu hikaye Marmara Çizgi tarafından tek cilt halinde basılıyor.

Captain America – Kızıl Tehdit

Yazar: Ed Brubaker
Çizer: Mike Perkins
İçerdiği Sayılar: Captain America # 15 – 20

Ed Brubaker’ın, Kış Askeri ile başlayan Captain America yazarlığı süreci Kızıl Tehdit ile devam ediyor. Captain America ve Kış Askeri’nin yanı sıra Crossbones, Red Skull, Sinthea Schmidt, Sharon Carter, Winter Soldier, Union Jack, Spitfire gibi pek çok karakter de bu kitapta yer alıyor. 

Çok fazla karakter barındıran hikayeler yazarken yazarlar bazen işin içinden çıkamayıp kötü işler ortaya koyabiliyor. Fakat Kızıl Tehdit’te Brubaker, karakter bolluğundan dolayı çoğunlukla saçmalamayarak kalabalık bir hikaye yazmayı başarıyor. Daha çok karakterlerin ayrı hikayelerinin birbirine bağlanmasıyla oluşturulmuş bir ana hikayesi ve biraz sönük kalmış bir finali olsa da Kızıl Tehdit, okuma sıramızda yer alan önerilerimizden.

Captain America: İç Savaş

Yazar: Ed Brubaker
Çizer: Mke Perkins, Lee Weeks
İçerdiği sayılar: Captain America # 22 – 24

Marvel’ın meşhur eventi İç Savaş esnasında Captain’ın, Iron Man ve takımı ile mücadele etmenin dışında neler yaptığını konu alıyor. Fakat konusu doğrudan onun ile alakalı gibi dursa da çizgi romanda Captain America’dan çok Kış Askeri/ Bucky Barnes, Sharon Carter ve Nick Fury’i görüyoruz.

Captain America – Kış Askeri hikayesiyle birlikte dönen Bucky’nin, zamanında -her ne kadar kendi bilincinde olmadan da olsa- işlediği suçlar yüzünden pişmanlık duymasına, yeni karşılaştığı dünyaya alışmaya çalışmasına ve kahramanların iç savaşı esnasındaki kafa karışıklığına; Ajan 13/ Sharon Carter’ın mensubu olduğu SHIELD ile sevgilisi Captain America’nın İç Savaş’ta farklı saflarda olması dolayısıyla yaşadığı sıkıntılara ve bozulmaya başlayan görev – aşk dengesine; uzun bir süredir saklanarak yaşayan Nick Fury’nin bu dönemki faaliyetlerine odaklanıyoruz. 

Ve elbette Captain America çizgi romanlarında görmeye oldukça aşina olduğumuz Red Skull ve Hydra da, kahramanların kendi aralarında bölünmesi fırsatını kaçırmıyor ve planlarına, saldırılarına hız vererek devam ediyor.

Captain America’nın Ölümü Üçlemesi

Yazar: Ed Brubaker
Çizer: Steve Epting, Mike Perkins, Butch Guice
Cilt sayısı: 3
İçerdiği sayılar: Captain America # 25 – 42

  1. Cilt: Captain America’nın Ölümü
  2. Cilt: Rüyaların Yükü
  3. Cilt: Amerika’yı Satın Alan Adam

Captain America’nın Ölümü, Rüyaların Yükü ve Amerika’yı Satın Alan Adam üç ciltlik bir seri olarak gösterildiği için bu üçünü birlikte ele almak istedim. Aslında içerdiği sayılara dikkat ederseniz, listedeki tüm kitaplar birbirinin devamı olarak ilerliyor (sonuncu hariç). Fakat tüm bu kitaplar ortak bir seri olarak değil, bunların arasından bu üç cilt bir seri olarak sunulmuş.

İç Savaş’ın sonunda teslim olup tutuklanan Captain America, çıkarıldığı mahkeme sonrası öldürülür. Onun ölümünün ardından boşalan Captain America unvanını alacak kişi de Bucky Barnes’tan başkası değildir.

Hem Captain’ın cinayetinin arkasındaki detayları öğrenirken, hem de Steve Rogers’ın ölümünün ardından, Captain America unvanını devralan Bucky’nin bu göreve uygun olup olmadığını görüyoruz. Zaten daha önce Kış Askeri olarak yaptığı işlerden ötürü kendisini kötü hisseden, psikolojik olarak zorlanan Bucky; bu yeni adapte olmaya çalıştığı dünyada yeni Captain America olabilecek mi?

Kendi arasında kutuplaşıp, birbiriyle tutuşan kahramanların bu durumundan fazlasıyla faydalanan Red Skull, Steve Rogers’ın ölmesiyle de hayal ettikleri dünya için kolları sıvarlar. Yeni Captain America Bucky ile Hydra arasındaki mücadele de bu üçlemede okumamızı bekliyor.

Steve Rogers: Captain America

Yazar: Nick Spencer
Çizer: Jesus Saiz, Javier Pina, Miguel Sepulveda
Cilt sayısı: 2
İçerdiği sayılar: Steve Rogers: Captain America #1-11

1. Cilt – Çok Yaşa Hydra! ( #1 – 6)

2. Cilt – Maria Hill’in Mahkemesi ( #7 – 11)

3. Cilt – İmparatorluk Yükseliyor

(*Henüz yeni çıkmaya başlayan bir seri ve daha ilk cildi yayımlandı. Devam ettikçe bu bilgileri de güncelleyeceğim. Henüz yeni çıkmaya başlayan bir seri ve daha ilk cildi yayımlandı. Devam ettikçe bu bilgileri de güncelleyeceğim.)

Listedeki diğer kitaplar arasında bir devamlılık ilişkisi vardı ve Ed Brubaker’ın yazarlık döneminden Captain America serisinin sayılarını içeriyordu. Fakat şu an değindiğimiz Captain America: Steve Rogers – Çok Yaşa Hydra! cildinin, diğerleriyle arasında böyle bir ilişki bulunmuyor. Daha önce listelediğimiz hikayelere göre daha güncel olan bu kitabımız, İç Savaş II sırasında geçiyor ve Secret Empire‘ın temelini oluşturuyor.

Vücudundaki süper asker serumunun etkisini yitirmesi sonucu güçten düşen ve hızla yaşlanıp, II. Dünya Savaşı’nı görmüş geçirmiş sıradan bir ihtiyara dönen Steve Rogers, kalkanını yardımcısı Sam Wilson a.k.a Falcon’a devretmiş ve emekliye ayrılmıştı.

Gerçekliği değiştirebilme gücüne sahip olan Cosmic Cube’ün etkisiyle tekrar eski haline geri dönen Steve Rogers, Sam Wilson’un Captain America unvanını paylaşma teklifini kabul ederek yeni kostümü ve yeni kalkanıyla sahalara geri dönüyor. Dünyada iki tane Captain America var, hayat ne kadar güzel değil mi?

Değil! Cosmic Cube’ün gerçekliği değiştirebilme gücüyle beraber değişen tek şey Steve Rogers’ın fiziksel durumu olmuyor. Rogers’ın fiziğiyle beraber orijini de değişiyor ve bizim II. Dünya Savaşı efsanesi, vatansever yüzbaşımız gidiyor; yerine aslında ezelden beri Hydra Ajanı olan, asıl görevi ve niyeti belli olmasın diye yıllarca Captain America rolünü oynamış bir Steve Rogers geliyor!

Bir Hydra ajanına dönüştürülmüş olan Captain America’nın yeni orijinini, Marvel’da patlak veren İç Savaş II esnasında bu savaşa Cap’in nasıl etki ettiğini, yıllarca savaşıp karşısında durduğu Red Skull’a ne kadar sadık bir asker olduğunu gördüğümüz bu yeni serinin ilk cildi hakkında daha fazla konuşup bütün sırrı bozmak istemiyorum.

Hikayesini ve çizimlerini (Sharon Carter’ınkiler hariç) gayet başarılı bulduğum Çok Yaşa Hydra! kitabıyla birlikte listemizin sonuna geliyoruz. Son olarak tekrar okuma sırasını aşağıya bırakıyorum.

  1. Captain America – Kış Askeri
  2. Captain America – Kızıl Tehdit
  3. Captain America – Captain America’nın Ölümü
  4. Captain America – Rüyaların Yükü
  5. Captain America – Amerika’yı Satın Alan Adam
  6. Captain America – İç Savaş
  7. Steve Rogers: Captain America Serisi

Yukarda değindim ama tekrar yazmak istedim. Captain America – Steve Rogers serisi hariç diğer tüm hikayeler kendi içerisinde bir devamlılık taşıyor. Kronolojik olarak diğerlerinden sonrasını anlattığı için son sıraya koyduğum Captain America – Steve Rogers hikayesi ise diğerleri ile arasında böyle bir devamlılık ilişkisi bulundurmuyor.)