AltEvren Ödülleri

AltEvren Ödülleri – 2020

Sitemizin uzun yıllardır devam eden “ödülleri”, 2021’in ilk günlerinde bir kez daha sizlerle! Adı “ödül” olmasına rağmen asıl amacı bir önceki seneyi hatırlamak, çizgi roman açısından yaşanan önemli olayları şöyle kısaca tekrar gündeme getirmek olan bu yazıda, 2020’nin önemli çizgi romanlarına ve çizgi roman dünyasının kritik olaylarına göz atıyoruz.

Evet – 2012’den beri devam eden bu geleneğimiz, tüm kaosuna rağmen 2020’ye bile kafa tutarak karşınıza çıkıyor!

Geçen sene olduğu gibi, bu sene de ödülümüzü ister yazı, ister video, ister podcast olarak takip etmeniz mümkün!

O halde, Covid-19 salgının damga vurduğu 2020 çizgi roman dünyasında ne gibi etkilere sahip oldu, gelin hep beraber hatırlayalım!

AltEvren Ödülleri – Hatırlatmalar

1 – Ödülümüz, AltEvren’in ana ilgi alanı olan Amerikan çizgi romanlarını kapsayan bir ödül ve 2020 yılı içinde çıkan ve / veya tamamlanan yayınları esas alıyor. 2020 öncesinde yayınlanan eserler ve orijinal olarak daha önceden yayınlanıp, ülkemizde 2020 yılında basılan eserler “ödüllerimize” dahil değil. 

2 – Ödülümüz popüler bir ödül, yani genel olarak Marvel – DC gibi şirketlerle ve bağımsız yayıncıların “popüler” kültüre daha yakın olan örnekleriyle (Image, Dark Horse, vs.) alakalı. Tanınırlık açısından, bilinçli bir şekilde Marvel ve DC’yi ön plana çıkarmaya çalışıyoruz.

3 – Son, ve en önemli nokta: Elbette, neredeyse her ödül gibi, bu ödüller de tamamen anlamsız. Bütün bu işi yalnızca eğlence amaçlı yapıyoruz, açıklamalarda görebileceğiniz gibi, çoğu durumda sadece seçmiş olmak için birilerini seçiyoruz. Koskoca bir yılda, binlerce çizgi roman ve yüzlerce sanatçı arasından tek bir en iyi seçmek dünyanın belki de en anlamsız işi. 

4 – Mümkün olduğunca, bir kategoride değerlendirdiğimiz unsurları diğer kategorilerde değerlendirmemeye, yani farklı ödüller altında aynı adayları kullanmamaya çalışıyoruz.

Örneğin, 2020 yılı için “Pandeminin yeni çizgi romanların çıkmasını engellemesi” hem Yılın Olayı hem de Yılın Hayal Kırıklığı olarak düşünülebilecek bir konu. Ancak bir kategoride değerlendirilen meseleleri, ikinci bir kategoride tekrar ele almıyoruz.

Aynı şekilde, ödülleri biraz çeşitlendirmek için, bir şekilde zaten ödüllere dahil ettiğimiz kişi ve eserleri farklı yerlerde tekrar gündeme getirmemeye çalışıyoruz. Örneğin, bir seri “En İyi “Mainstream” Seri” ödülünü aldıysa, bu serinin yazar ve çizerini “En İyi Yazar” ve “En İyi Çizer” alanında öne çıkartmamaya çalışıyoruz. Maksat, 2020’den mümkün olduğunca fazla kişi ve eseri hatırlamak.

O halde, kategorilerimizi hatırlayalım – bazı kategorilerin adları çok açık olmayabilir, açıklamaları ödülün altında italik olarak görebilirsiniz. 

En İyi Yazar

En İyi Kısa “Mainstream” Seri

En İyi Grafik Roman

En İyi Yayınevi

Yılın Hoş Sürprizi

En İyi Çizer

En İyi Bağımsız Seri

En İyi “Event”

Yılın Olayı

Yılın Manevrası

En İyi “Mainstream” Seri

En İyi Tek Sayı

En İyi Karakter

Yılın Hayal Kırıklığı

Yılın Yükselen Yıldızı

En İyi Çizgi Roman Filmi

2020 – Covid’in Etkisi

Maalesef, bu yıl için ödüllere geçmeden vurgulanması gereken ikinci bir not daha var. Malumunuz, 2020 Covid-19’un etkilerini her alanda yoğun olarak hissettiğimiz bir yıl.

Çizgi romanlar da buna istisna değil. Bu sene boyunca yaşanan pek çok gelişme, doğrudan veya dolaylı olarak Covid-19’un etkilerine bağlanıyor. Aşağıdaki ödüllerin bazılarında bunu zaten göreceksiniz.

Ama bunun yanı sıra, 1930’lı yıllardan beri büyük ölçüde kesintisiz olarak devam eden çizgi roman endüstrisinin 2020 yılında Covid nedeniyle uzun süreli bir ara vermiş olması durumu da var. Bu nedenle, 2020 daha önceki yıllara göre daha az eser okuduğumuz, pek çok eserin aksadığı, 2020 yılında bitmesi planlanan pek çok eserin tamamlanmadığı bir sene olarak tarihe geçiyor. Bu da, 2020’ye daha önceki yıllardan çok daha farklı şekilde bakmamızı gerektiriyor.

2020 Yılı AltEvren Çizgi Roman Ödülleri

En İyi Yazar

En İyi Yazar Ödülü, sene boyunca istikrarlı olarak en iyi senaryoları ortaya koyan yazara verilir. Yazarların çalıştığı seri sayısı ve bu serilerin önemleri, ödülü etkileyebilir.

En İyi Yazar ve En İyi Çizer, seçmekte en çok zorlandığım kategoriler. Her sene olduğu gibi, bu sene de burada onlarca yazar var. Tom King, Kieron Gillen, her sene mutlaka bahsettiğim Jeff Lemire, bu sene iddiasını arttıran Chip Zdarsky, geçtiğimiz senenin kazananı Al Ewing…

Hatta, geçtiğimiz senelerde çok gündeme gelmese de, bu yıl çalıştığı serilerle dikkat çeken Simon Spurrier gibi, ya da hedef kitle olmamam nedeniyle bana pek hitap etmemesine karşın, genel olarak çizgi roman dünyasında çok takdir edilen Mariko Tamaki gibi isimlerin de objektif olarak aday gösterilmesi mümkün.

Ödülün bu isimlerin herhangi birisine gitmesinde bir sakınca yok – ancak ben bu sene için Donny Cates’i tercih ediyorum. Son yıllarda zaten giderek yükselmekte olan bir isim olan Donny Cates, bu sene Venom, Thor, Crossover, Absolute Carnage ve şimdi King in Black gibi serilerdeki işleriyle artık “ağırsiklet” çizgi roman yazarları arasına girmiş durumda.

Aynı ifadeler ve aynı tarzda bir yükseliş James Tynion IV için de kullanılabilir, ama bence burun farkıyla Donny Cates demekte pek sakınca yok – ki dediğim gibi, yukarıda saydığım isimlerin bazıları aşağıdaki kategorilerde tekrar karşımıza çıkacak.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın En İyi Çizgi Roman Yazarı: Donny Cates

En İyi Çizer

En İyi Çizer Ödülü, sene boyunca istikrarlı olarak en iyi çizimleri yapmış olan sanatçıya verilir. Çizerlerin çalıştığı seri sayısı ve bu serilerin önemleri, ödülü etkileyebilir.

Her sene mutlaka çok zorlayan bir kategori oluyor ve her sene “En İyi Çizer” kendi içinde zaten zor bir kategori oluyor – ancak bu sene En İyi Çizer ödülü gerçekten seçmekte en çok zorlandığım bölüm.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi, seri – sayı miktarını bir kriter olarak kullanmak da pek mümkün değil; Covid nedeniyle bu çok yol gösteren bir veri değil. Üstelik, eski, adı çok iyi bilinen sanatçılar arasından tercih yapmak ile, yeni, biraz daha “yükselişte olan” çizerler arasından seçim yapmak da önemli bir konu.

İlk kategori için Ivan Reis, Three Jokers ile Jason Fabok, Sejic, hepsi ön plana çıkartılabilir. Bunun yanı sıra Batman’deki işleriyle Jorge Jimenez, pek çok sitenin Once and Future ile ön plana çıkarttığı Dan Mora gibi isimleri de öne sürebiliriz. Hatta, biraz farklı tarzları ve değişik hikaye anlatma yöntemlerini seviyorsanız, Decorum’daki çizgisiyle Mike Huddleston’ı da önerebilirsiniz.

Ben bu sene listeyi Mitch Gerads / Evan Shaner ikilisi ile, Far Sector’ın çizeri Jamal Campbell’e kadar daralttım – özellikle 2018 yılında ödül yazımız olmadığından bu kategoride ödül veremediğim için Gerads / Shaner ikilisine izninizle bir kıyak yapıyorum.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın En İyi Çizgi Roman Çizeri: Evan “Doc” Shaner – Mitch Gerads

En İyi “Mainstream” Seri

En İyi (Mainstream) Seri Ödülü, Bir bütün olarak düşünüldüğünde, en başarılı olan Marvel – DC serisine verilir.

Daha önce pek çok durumda ödülü “paylaştırdığım” olmuştu, ama sanırım en iyi seri alanında daha önce hiç iki seriyi birlikte seçmemiştim.

Bana göre bu ödülün en güzel yanı, herhangi bir seriye ödül vermenin anlamı olmasa da, en azından bu yıla ait bir çizgi romanı ön plana çıkartabilmek. O halde, bence ödülü paylaştırıp iki seriyi bir arada öne çıkartmakta da hiçbir sakınca yok.

Bu sene, Marvel’dan Daredevil ile, DC’den John Constantine – Hellblazer serileri ödülü paylaşıyor.

2020 AltEvren Ödülleri – En İyi “Mainstream” Seri: Daredevil ve John Constantine – Hellblazer

En İyi Kısa “Mainstream” Seri

En Kısa “Mainstream” Seri Ödülü, Marvel ve DC tarafından belli bir noktada biteceği duyurularak yayımlanan mini ve maxi serilere verilir.

Geçtiğimiz sene bu kategoriyi oluştururken, en iyi kısa seri alanında adayların çıkmaya devam edip etmeyeceğinden emin değilim. Artık, mini-seri konseptinin çizgi roman dünyasına geri döndüğünden eminim.

Hem Marvel ve DC’nin bu yöndeki girişimleri, hem de Black Label gibi alt etiketlerin neredeyse tamamen mini seriler üzerinden gitmesi nedeniyle, bu kategori yeniden çizgi roman dünyasının önemli bir parçası olacak.

Dürüst konuşmak gerekirse, bu kategori için “favorimi” çok uzun zaman önce belirlemiştim: Strange Adventures‘ın 2020’de bu alanda ödülü kimseye bırakmayacağını düşünüyordum.

Ama mini serileri diğer serilerden ayıran temel nokta, bunların bir “finale” sahip olmasından kaynaklanıyor. Bu finali görmeden, serinin ilk sayıları ne kadar iyi olursa olsun, yorum yapmak çok doğru değil. Strange Adventures’ın yazarı Tom King, bu cümlenin doğruluğunu Heroes in Crisis‘te epey bir kanıtlamıştı.

Bu nedenle, tıpkı En İyi Event kategorisinde olduğu gibi, ödül verilecek çizgi romanın bitmiş olması yönünde bir gereklilik eklemek, yani o yıl içinde tamamlanan mini seriler arasından seçim yapmak sanırım çok mantıksız olmayacaktır.

Strange Adventures Covid-19 nedeniyle 2020’de tamamlanmadığı için, benim oyun bu sene farklı bir DC mini-serisine, Superman’s Pal Jimmy Olsen’a gidiyor.

2020 AltEvren Ödülleri – En İyi Kısa Mainstream Seri: Superman’s Pal Jimmy Olsen

En İyi Bağımsız Seri

En İyi (Bağımsız) Seri Ödülü, Bir bütün olarak düşünüldüğünde, en başarılı olan Marvel – DC dışı seriye verilir.

Bu sene için bu kategoriyi düşünürken, aklımdan şöyle bir şey geçti: “Umarım en iyi bağımsız seri ödülünü geçen sene Ice Cream Man’e vermemişimdir.”

Çünkü bana göre bu sene en çok Ice Cream Man hak ediyordu – ama maalesef geçen sene de Ice Cream Man’e vermişiz. Ödüllerimizde bu yönde çok katı bir kriter yok, ama farklı bir şeyler söylemiş olabilmek için mümkün olduğunda aynı kategoride üst üste tekrar yapmamaya çalışıyorum.

Bu sene, yeni başlayan ve dikkat çeken pek çok seri oldu, ama özellikle Covid nedeniyle pek çok yeni seri henüz çok somut bir şeyler söylemeyi mümkün kılan sayı miktarına ulaşmadı.

Bu durumla birlikte bir de Ice Cream Man çıkınca, geriye iki aday kaldı: Something is Killing the Children ve Gideon Falls. Bu senenin kazananı da, burun farkıyla Gideon Falls oldu.

2020 AltEvren Ödülleri – En İyi Bağımsız Seri: Gideon Falls

En İyi Tek Sayı

En İyi Tek Sayı Ödülü, yılın en iyi “tek” çizgi roman sayısına verilir. Seçilen sayı, bir hikayenin, yani birden çok fazla sayıya yayılmış bir hikaye akışının parçası olabilir – kelime anlamıyla “tek sayı” (one-shot) olmasına gerek yoktur.

Bu yazı serisine başladığım 2012 yılından beri en iyi tek sayı kategorisini kaldırmayı bekliyorum – ama bu sene de iyi adaylar var.

Bu sene aslında Crossover, The Department of Truth, Firepower gibi pek çok serinin birinci sayılarını çok beğendim. Ama bunlar “ilk sayı” olduğu için, aslında “bir çizgi roman sayısı olarak” mı çok iyiler, yoksa sadece zemin hazırladıkları seri için iyi bir giriş mi sunuyorlar, çok emin olamadım.

Bunları değerlendirmeden çıkartınca biraz daha ana akıma döndüm ve Daredevil’e zaten ödül verdiğimiz için Daredevil #21’den ziyade X-Men #4’ü seçtim – böylece, 1 Ocak 2020’de çıkmış bir çizgi roman, bütün yılın en iyisi olarak ödül kazanmış oldu.

2020 AltEvren Ödülleri – En İyi “Tek Sayı”: X-Men #4

En İyi Grafik Roman

En İyi Grafik Roman Ödülü, yılın en iyi edebi, kompleks ve tek bir hikayeden oluşan “grafik roman”ına verilir.

Belki de tüm kategoriler içinde en anlamsız kategorimiz, en iyi grafik roman kategorisi. Bütün bir yıl içinde çıkan onlarca kaliteli çizig roman içinde, bir tane en iyi seçmek gerçekten imkansız.

Ben bu sene için Image Comics’ten çıkan Blue in Green’i seçtim – ama tabi ki, bu konuda biraz daha kapsamlı listeler ileride siteye eklenebilir.

2020 AltEvren Ödülleri – En İyi Grafik Roman: Blue in Green

En İyi “Event” / Büyük Hikaye

“En İyi Event” Ödülü, yılın en başarılı “büyük hikaye”sine verilir.

En İyi Event, kriter açısından zorlu bir kategori.

Büyük hikayeler, adı üstünde çok büyük çaplı olduğu için, her sene içinde bunlardan iki veya üç tane tamamlanıyor. Daha da kötüsü, bu hikayeler tamamen olay odaklı olduğu için, seriler bitmeden ve hatta biraz sonuçları da hissedilmeden değerlendirmek mümkün olmuyor.

O yüzden, mesela DC Comics’te her şeyiyle 2020’ye ait olan, DC’nin 2020 yılına damgasını vuran ve bir sayısı hariç tamamı 2020’de çıkan Death Metal hikayesi bu senenin ödül kapsamına giremiyor. Son sayısı 5 Ocak 2021’de piyasaya çıkacak olan Death Metal, bu ödül kapsamında değerlendirilmeyi yalnızca beş gün ile kaçırsa da, finalin ne olduğunu bilmeden yorum yapmak imkansız olduğu için, 2021 AltEvren Ödülleri’nde aday olacak.

Bu ideal bir durum değil, ama bu yazılarda bir tutarlılık yakalamak için yapılması gereken bir şey. Bu nedenle 2020 event hikayeleri olarak aslında iki adayımız kalıyor: Marvel’dan Empyre ve X of Swords.

Bana sorarsanız, bu iki hikaye de çok olağanüstü değil. Ama X of Swords biraz daha sıra dışı olduğu ve X-Men’in heyecan uyandıran yeni sürecine dahil olduğu için bir adım daha öne çıkıyor.

2020 AltEvren Ödülleri – En İyi “Event”: X of Swords

En İyi Karakter

En İyi Karakter Ödülü, sene boyunca en çok dikkat çeken, en iyi işlenen, en kayda değer karakter gelişimini gösteren kurgusal karaktere verilir.

Bu sene çizgi romanlar uzun bir ara verdiği için, karakter gelişimi açısından da önceki yıllara göre biraz daha durgun bir süreç izledik.

Bu sene için benim aklıma gelen iki aday, DC tarafında artık tüm önemli kurguların merkezine oturtulan Batman who Laughs ve Marvel tarafında Venom oldu.

Batman who Laughs geçtiğimiz sene de adaylarımızdan bir tanesiydi ama Death Metal süreciyle artık DC hikayelerinin temel merkezi haline geldi. Venom ise, Donny Cates’in yazarlık sürecinin başından itibaren hem karakter gelişimi olarak, hem de evrende giderek artan konumu açısından iyi bir çıkış yakaladı.

Batman who Laughs’te bir türlü emin olamadığım şöyle bir soru var: “Bu karakter gerçekten çok mu tuttu, okuyucular tarafından çok mu sevildi, yoksa Scott Sndyer kendi yarattığı bu karakteri yazmaktan çok mu keyif alıyor?”

Bu nedenle tercihimi Venom’dan yana kullanıyorum.

2020 AltEvren Ödülleri – En İyi Karakter: Venom

En İyi Yayınevi

En İyi Yayınevi Ödülü, tüm yayınlarının ortalama kalitesi ve müşteri memnuniyeti düşünülerek, senenin en iyi çizgi roman yayıncısına verilir.

Ambargo devam ediyor – AltEvren Ödülleri’nin ilk yılında Marvel ve DC arasında kalmasını hayal ettiğim bu kategoride, ilk yıl hariç tüm ödülleri Image Comics kazandı.

Bu sene çizgi roman dünyasına baktığımızda, yaşadığı kaotik süreç nedeniyle DC Comics’in bu kategoride çok iddialı olmadığını söylemek mümkün. Marvel’ın Covid-19 koşulları dahilinde iyi bir yıl geçirdiği söylenebilir, ama onlarca yeni seri ile popüler çizgi roman dünyasının alternatifi konumunda yer alan Image, bence bu sene de daha güçlü bir aday.

2020 için Boom Studios’u da dile getirmekte fayda var ama yükselişte olmasına rağmen Boom’u 2020 için Image’ın önüne koymak pek mümkün değil. O yüzden bu sene de, yılın en iyi yayınevi, Image Comics.

2020 AltEvren Ödülleri – En İyi Yayınevi: Image Comics

Yılın Olayı

Yılın Olayı Ödülü, çizgi roman okurlarını, en çok etkileyen, şaşırtan,  ses getiren çizgi roman olayına verilir.

2020 normal bir yıl olsaydı, yılın ödülü için pek çok farklı fikir ortaya atılabilirdi. Joker’ın yeni kız arkadaşı Punchline, Three Jokers hikayesi ve belki de hepsinden önemlisi, Superman’in gerçek kimliğini bütün dünyaya açıklaması, 2020’nin en önemli çizgi roman olayları olarak görülebilirdi.

Ama DC Comics’in Diamond Comics dağıtım ağından ayrılması, bu sene için “yılın olayı”nı çizgi roman evrenlerinde aramayı imkansız kıldı. DC’nin Diamond’dan ayrılması bildiğimiz şekliyle çizgi roman sektörünü tamamen değiştiren, etkileri yıllar boyunca hissedilecek bir gelişme.

Bu nedenle sadece bu yılın değil, son on yılın bile en önemli çizgi roman olayı olabilir.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın Olayı: DC Comics’in Diamond’dan Ayrılması

Yılın Hayal Kırıklığı

Yılın Hayal Kırıklığı “Ödülü”, çizgi roman okurlarını en çok hayal kırıklığına uğratan, sinirlendiren, üzen olaylara verilir.

Bu sene için, burada da söylenebilecek çok fazla şey yok.

1930’lu yıllardan beri sürekli olarak yeni hikayelerin okuyucularla buluştuğu çizgi roman sektörü, ilk kez 2020 yılında uzun bir ara vermek zorunda kaldı. Covid-19 salgını, hayatın tüm alanlarında olduğu gibi, çizgi roman alanında da kayda değer sonuçlar yarattı.

Bu nedenle, yılın hayal kırıklığı da maalesef Covid-19 ile özdeşleşen bir başka başlığımız oldu.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın Hayal Kırıklığı: Covid-19’un Etkileri

Yılın Hoş Sürprizi

“Yılın Hoş Sürprizi” ödülü, “Yılın Olayı” denemeyecek olsa da, bizleri sevindiren, hiç umutlu olmadığımız bir alanda beklentileri aşan eserlere / olaylara verilir.

Covid-19’un çizgi roman dünyasına etkileri neredeyse tamamen olumsuzdu. Üstelik – şu günlerde iyimserliğe çok ihtiyaç duysak da – bu salgının ekonomik etkilerinin yalnızca birkaç aylık bir süreç olmadığı, çok daha uzun vadeli sonuçlar yaratacağı da bir gerçek.

Ama 2020’nin bize sunduğu bütün bu karanlık senaryo içinde bile, ufak bir umut ışığı vardı.

Covid-19 salgınından en çok etkilenen paydaşların çizgi roman dükkanları olacağı anlaşıldıktan sonra, çizgi roman endüstrisi içindeki kişiler ve okuyucular tarafından dükkanlara çok ciddi bir destek verildi.

Bana göre bu destek, 2020’nin en hoş gelişmelerinin başında geliyor.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın “Hoş Sürprizi”: Çizgi roman dünyasının dükkanlara desteği

Yılın Manevrası

“Yılın Manevrası” ödülü, sene içinde iyiye giderken bir anda kötüye dönen veya  kötü devam ederken bir anda iyileşen süreçlere, eserlere veya kişilere verilir.

Yılın manevrası ödülünde genellikle iyiden kötüye veya kötüden iyiye bir değişiklik arıyoruz, ama tabi “manevra” kelimesinin geçerli olabileceği başka senaryolar da var.

Bu sene ödülü biraz daha anlamlı kılmak ve ilerleyen yıllarda 2020’nin çizgi roman temalarını hatırlamak açısından, bu senaryolardan birini öne çıkartmak daha mantıklı.

2019’un sonundan itibaren, DC Comics’te 5G isimli bir dönemin dedikoduları dönmeye başlamıştı. Ağırlıklı olarak çizgi roman okurları tarafından yürütülen bu söylentiler, DC’nin geleneksel karakterlerini tamamen Black Label etiketi altına kaydıracağını, bundan sonra güncel serilerde yeni nesil karakterlere yoğunlaşacağını ifade ediyordu. Örneğin, Clark Kent artık Superman olarak karşımıza yalnızca Black Label etiketli serilerde çıkacak, DC Evreni’nde Superman rolünü Jon Kent oynayacaktı.

Tabi bu dedikodular ağırlıklı olarak okuyucular tarafından yürütülse de, ateş duman olmayan yerden de çıkmıyordu – DC’nin bu yönde hazırlıkları ve çalışmaları olduğunu biliyor, hatta zaman zaman tease olarak adlandırılabilecek görsel ve açıklamalar görüyorduk.

Fakat, yaşadıkları kaotik 2020 yılı ile birlikte, bu proje de büyük ölçüde rafa kalktı. DC’de tüm devamlılığın yeni merkezi olması beklenen 5G süreci, Death Metal hikayesinin sonunda yaşanancak iki aylık Future State dönemine dönüştürüldü ve böylece enteresan bir konsept daha tam anlamıyla başlayamadan çizgi roman tarihinin bir parçası haline geldi.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın Manevrası: 5G’den Future State’e Dönüş

Yılın Yükselen Yıldızı

Yılın Yükselen Yıldızı ödülü, bu yıl içinde büyük bir sıçrama yapan, çizgi roman sektörü içinde yaygın olarak tanınır hale gelen kişi veya kuruluşlara verilir.

Geçtiğimiz sene bu kategoride ödül vermemiştik – aslında bu sene de bu kategoriyi geri getirmeyi düşünmüyordum, ama daha sonra kategorinin kapsamında bir değişiklik yapabileceğimizi fark ettim.

Normal şartlada bir yazar veya çizere verdiğimiz Yılın Yükselen Yıldızı ödülü, bu sene bir yayınevine, Boom Studios’a gitti. Birkaç yıldır ciddi bir atılımda olan Boom Studios, pek çok tanınmış yazar ve çizere ev sahipliği yapan serilerle, alternatif çizgi romanlar için çok ciddi bir marka haline geldi.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın Yükselen Yıldızı: Boom Studios

En İyi Çizgi Roman Filmi

En İyi Çizgi Roman Filmi Ödülü, çizgi romanlardan uyarlanmış en başarılı sinema filmine verilir.

Bazı kategoriler, doğaları gereği “eleme usülü” seçim yapmayı gerektirebiliyor. Örneğin, çizgi romanlarda “event” dediğimiz şey büyük bir olay, o yüzden bir yıl içinde en fazla üç ya da dört event tamamlanıyor. Hal böyle olunca, çok olağanüstü bir event hikayesi okumadığımız yıllarda, üç dört tane seçenek içinden ikisini eleyip seçim yapmak normal bir şey haline geliyor.

Kırk yıl düşünsem, 2020 yılında bu yöntemi çizgi roman filmleri için kullanacağım aklıma gelmezdi.

Sinema sektörü, Covid-19’un en ağır darbe vurduğu sektörlerden biri oldu. İnanması zor ama, 2020 yılında hiçbir Marvel filmi vizyona girmedi, DC’de ise salgının doruk noktasından önce vizyona giren Birds of Prey ile yılın son günlerine yetişen Wonder Woman 1984 ikilisi vardı.

Ben Birds of Prey dedim, ama salgın nedeniyle seçimlerin çok sınırlı olduğunu hatırlamak gerekiyor.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın En İyi Çizgi Roman Filmi: Birds of Prey

Böylece, 2020 için ödüllerimiz de tamamlanmış oluyor!