AltEvren Ödülleri

AltEvren Ödülleri – 2021

AltEvren’in en uzun soluklu geleneklerinden biriyle, AltEvren Ödülleri ile bir kez daha birlikteyiz! Yazının başlığı olarak “ödül” kelimesini kullansak da, aslında bu yazıyı geride bıraktığımız senenin önemli çizgi roman olaylarına kısaca göz atmak için kullanıyoruz; bu sene de amacımız farklı değil.

Geçen sene olduğu gibi, bu sene de ödülümüzü ister yazı, ister video, ister podcast olarak takip etmeniz mümkün!

Dilerseniz yazıya başlamadan, olası kafa karışıklarını aradan çıkartmak için, birkaç önemli hatırlatma ile başlayalım.

AltEvren Ödülleri – Hatırlatmalar

1 – Ödülümüz, AltEvren’in ana ilgi alanı olan Amerikan çizgi romanlarını kapsayan bir ödül ve 2021 yılı içinde çıkan ve / veya tamamlanan yayınları esas alıyor. 2021 öncesinde yayınlanan eserler ve orijinal olarak daha önceden yayınlanıp, ülkemizde 2021 yılında basılan eserler “ödüllerimize” dahil değil. 

2 – Ödülümüz popüler bir ödül, yani genel olarak Marvel – DC gibi şirketlerle ve bağımsız yayıncıların “popüler” kültüre daha yakın olan örnekleriyle (Image, Dark Horse, vs.) alakalı. Tanınırlık açısından, bilinçli bir şekilde Marvel ve DC’yi ön plana çıkarmaya çalışıyoruz.

4 – Mümkün olduğunca, bir kategoride değerlendirdiğimiz unsurları diğer kategorilerde değerlendirmemeye, yani farklı ödüller altında aynı adayları kullanmamaya çalışıyoruz.

Farazi bir örnek verelim – Yılın En İyi Ana Akım Çizgi Roman Serisi ödülünü Superman serisine veriyorsak, En İyi Karakter başlığı altında başka bir karakteri öne çıkartmaya çalışıyoruz – bariz durumlarda bu tarz kesişimler mümkün olsa da, elimizden geldiğince ödülleri “dağıtmaya” ve yazı boyunca aynı şeyleri tekrar etmemeye gayret ediyoruz.

Bu durum aynı zamanda yıllar arasında da devam ediyor – yani ödülleri 2020’de kazananları, 2021’de bir kez daha ön plana çıkartmamaya da çalışıyoruz.

3 – Son, ve en önemli nokta: Elbette, neredeyse her ödül gibi, bu ödüller de tamamen anlamsız. Bütün bu işi yalnızca eğlence amaçlı yapıyoruz, açıklamalarda görebileceğiniz gibi, çoğu durumda sadece seçmiş olmak için birilerini seçiyoruz. Koskoca bir yılda, binlerce çizgi roman ve yüzlerce sanatçı arasından tek bir en iyi seçmek dünyanın belki de en anlamsız işi. 

O halde, kategorilerimizi hatırlayalım – bazı kategorilerin adları çok açık olmayabilir, açıklamaları ödülün altında italik olarak görebilirsiniz.

En İyi Yazar

En İyi Kısa “Mainstream” Seri

En İyi Grafik Roman

En İyi Yayınevi

Yılın Hoş Sürprizi

En İyi Çizer

En İyi Bağımsız Seri

En İyi “Event”

Yılın Olayı

En İyi Çizgi Roman Filmi

En İyi “Mainstream” Seri

En İyi Tek Sayı

En İyi Karakter

Yılın Hayal Kırıklığı

Yılın Yükselen Yıldızı

2021 AltEvren Çizgi Roman Ödülleri

En İyi Yazar

En İyi Yazar Ödülü, sene boyunca istikrarlı olarak en iyi senaryoları ortaya koyan yazara verilir. Yazarların çalıştığı seri sayısı ve bu serilerin önemleri, ödülü etkileyebilir.

Eğer bu yazıyı her sene okuyorsanız, muhtemelen artık bunu okumaktan sıkılmışsınızdır, ancak söylemeden geçmem tabi ki mümkün değil.

En İyi Yazar ve özellikle En İyi Çizer kategorileri, seçim yapmanın en zor olduğu kategoriler. Aslında yazarlar bir “aday listesi” çıkartmak çok zor değil — ama bunlar içinden tek bir isim seçmek oldukça sıkıntılı bir süreç.

2021’de de aday konusunda sorun yok. Jeff Lemire ve geçen yılın kazananı Al Ewing gibi “olağan şüpheliler”, özellikle Nightwing serisindeki işleriyle Tom Taylor, hatta 2021 için bu tarz ödüllerde adını çok duyduğumuz ve burada da tekrar duyacağımız Ram V gibi isimlerin hepsini öne çıkartmak mümkün. Bu isimlerin hepsi, 2021’in en iyi çizgi roman yazarı olarak gösterilebilir.

Ben bu sene ödülü biraz kişisel tercih, biraz da yukarıda bahsettiğim “kazananları farklı yerlerden belirleme” mantığı doğrultusunda, Daredevil’de harika işler yapan Chip Zdarsky’ye verelim diyorum; ama sanırım açıklayabildiğim gibi, “burun farkı” bile denemeyecek bir fark ile.

2021 AltEvren Ödülleri – Yılın En İyi Çizgi Roman Yazarı: Chip Zdarsky

En İyi Çizer

En İyi Çizer Ödülü, sene boyunca istikrarlı olarak en iyi çizimleri yapmış olan sanatçıya verilir. Çizerlerin çalıştığı seri sayısı ve bu serilerin önemleri, ödülü etkileyebilir.

En İyi Çizer kategorisi, En İyi Yazar’a göre daha da zor, çünkü sadece ana akım çizgi romanlar içinde bile çok farklı tarzlar ve o kadar başarılı çizerler var ki, bir noktadan sonra değerlendirme tamamen sübjektif kalıyor. En İyi Çizer’in kim olduğu konusu, bırakın kişiden kişiye göre değişmeyi, tek bir okur için bile o gün okumak istediği hikaye tarzına göre değişebiliyor.

Bu sene için de değerlendirilebilecek aday sayısı oldukça fazla – Rod Reis, Daniel Warren Johnson, Martin Simmonds, hepsi ödülü rahatlıkla alabilecek kişiler – ki burada biraz daha “yerleşmiş” çizerleri saymıyorum bile.

Geçtiğimiz sene ödülü Evan Shaner – Mitch Gerads ikilisine verirken, aslında biraz daha önceki yılları da dikkate alarak karar vermiş ve “daha önceden kazanmış olması gereken kişiler” olduklarını söylemiştim. Bu sene için de benzer bir durum var – listeyi daralttığım iki isim Bilquis Evely ve Andrea Sorrentino. Ben bu sene için Bilquis Evely diyorum, tahminimce seneye bu isimleri hepsi önümüzdeki sene de burada olacaktır.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın En İyi Çizgi Roman Çizeri: Bilquis Evely

En İyi “Mainstream” Seri

En İyi (Mainstream) Seri Ödülü, Bir bütün olarak düşünüldüğünde, en başarılı olan Marvel – DC serisine verilir.

2021’in kaliteli ana akım seriler açısından ortalama üstü bir yıl olduğunu söylemek mümkün. Marvel tarafında Daredevil, Immortal Hulk gibi seriler dikkat çekiyor. DC tarafında ise Robin ve Swamp Thing gibi adaylar var.

Dürüst konuşmak gerekirse burada iki seri arasında kalıyorum: Daredevil ve Nightwing. Fakat hem geçen sene de ödülü iki seri arasında paylaştırdığımız için, hem de sürekli aynı seri etrafında ödüller vermek istemediğim için, bu sene Nightwing bir adım öne çıkıyor.

2020 AltEvren Ödülleri – En İyi “Mainstream” Seri: Nightwing

En İyi Kısa “Mainstream” Seri

En Kısa “Mainstream” Seri Ödülü, Marvel ve DC tarafından belli bir noktada biteceği duyurularak yayımlanan mini ve maxi serilere verilir.

Genellikle adayları ve kazananları daha öngörülebilir olan bu kategori, bu sene için biraz daha zorlayıcı bir noktada bulunuyor. Aslında 2021 yılı için burada bir ironi var: Aday gösterilebilecek, seçilebilecek çizgi romanlar arasında iyi çizgi romanlar olmakla beraber, diğerleri arasında çok ciddi şekilde öne çıkan harika bir çizgi roman yok.

2020 yılında dikkat çeken ve pandemi nedeniyle tamamlanması 2021’i bulan Strange Adventures serisi, burada beni çok ufak bir hayal kırıklığına uğratan serilerden bir tanesi. Strange Adventures’ı bir başarısızlık olarak tanımlamak doğru olmaz, ama serinin Supergirl: Woman of Tomorrow, Beta Ray Bill, Robin / Batman, Wonder Woman: Historia gibi serilerden açık arayla daha iyi olduğunu söylemek de mümkün değil.

Bu nedenle, daha duyurulduğu günden itibaren bu kategoride tartışmasız favori olacağını düşündüğüm Strange Adventures yerine, biraz da internet genelindeki kanıya göre hareket ediyorum, ve bu yıl için ödülü yine Tom King’in bir başka serisine, Supergirl: Woman of Tomorrow’a gönderiyorum.

2021 AltEvren Ödülleri – En İyi Kısa Mainstream Seri: Supergirl: Woman of Tomorrow

En İyi Bağımsız Seri

En İyi (Bağımsız) Seri Ödülü, Bir bütün olarak düşünüldüğünde, en başarılı olan Marvel – DC dışı seriye verilir.

En İyi Bağımsız Seri ödülümüz, genellikle Image Comics’ten serilere giden bir ödül; bu sene de bu konuda bir değişiklik yaşanmıyor.

Son yıllarda piyasada bağımsız çizgi roman açısından pek bir kalite eksikliği yok – o yüzden burada aday sayısı aslında oldukça fazla. Ben kararın ufak detaylara ve kişisel tercihlere kaldığı noktalarda, genellikle farklı bir şeyler deneyen, çizim ve anlatı açısından hem deneysel, hem de uyumlu üsluplar kullanan serileri öne çıkartmayı seviyorum.

Bu açıdan benim için dikkat çeken seri James Tynion tarafından yazılan ve Martin Simmonds tarafından çizilen The Department of Truth oldu; bu nedenle ödülün sahibi de bu seri oluyor.

2021 AltEvren Ödülleri – En İyi Bağımsız Seri: The Department of Truth

En İyi Tek Sayı

En İyi Tek Sayı Ödülü, yılın en iyi “tek” çizgi roman sayısına verilir. Seçilen sayı, bir hikayenin, yani birden çok fazla sayıya yayılmış bir hikaye akışının parçası olabilir – kelime anlamıyla “tek sayı” (one-shot) olmasına gerek yoktur.

En İyi Tek Sayı kategorisinde bu sene de aday sayısı fena değil – ben seçimi yaparken açıkçası iki aday arasında kaldım.

İlk aday, Marvel’a son yıllarda damga vuran serilerden Immortal Hulk‘un 50. sayısı. Biliyorsunuz beklentileri yükselten başlangıçlar yapıp daha sonra kötü finallere ulaşan çok sayıda seri görüyoruz; bunlar sık sık şiddetle eleştiriliyor. Durum böyleyken, bence iyi bir süreci tatmin edici bir finale bağlamayı da daha sık övmek gerekiyor. Bu nedenle Immortal Hulk serisinin finali iyi bir aday.

Yine de, bu kategori içinde sayıların kendi içinde kayda değer olması da önemli. Bu nedenle zorunda olmadıkça burada birinci sayılar ve final sayıları öne çıkartmamaya çalışıyorum – Immortal Hulk durumunda da durum böyle: 50. sayı iyi bir final, ama önceki sayıları okumadan çok fazla bir şey ifade etmiyor.

Bu nedenle bu yıl biraz deneyselliği, farklı bir şeyler yapma çabasını da dikkate alarak yılın en iyi sayısı olarak Nightwing # 87’yi seçiyorum – tüm sayının bir splash page olarak tasarlandığı, yani aslında tüm basılı çizgi romanın tek bir çizim olarak değerlendirildiği bu sayı, ana akımda görmeye alışık olmadığımız bir cesaretle hazırlanmış. Bu da, senenin sonlarına doğru çıkan bu sayıyı yılın en iyisi yapıyor.

2020 AltEvren Ödülleri – En İyi “Tek Sayı”: Nightwing #87

En İyi Grafik Roman

En İyi Grafik Roman Ödülü, yılın en iyi edebi, kompleks ve tek bir hikayeden oluşan “grafik roman”ına verilir.

En iyi grafik roman kategorisi, normal şartlarda, bu ödüllerde beni en çok zorlayan kategori oluyor. Bütün bir yıl boyunca o kadar farklı tarzlarda, o kadar iyi grafik romanlar yayımlanıyor ki, bırakın bunlar içinden tek bir “en iyi” seçmeyi, böyle bir seçim yapacak iddiada olabilecek kadar örnek okumak bile başarı haline geliyor.

Elbette bu sene de durum böyleydi – ancak Instagram üzerinden yaptığımız bir fikir alışverişinin de gösterdiği kadarıyla, en çok ön plana çıkan eser konusunda fazla bir tereddüt olmadı.

Anlamsız ödülümüz içindeki en anlamsız kategori bu olsa da, bu sene ödülü kazanan Barry Windsor-Smith‘in başyapıtı Monsters.

2020 AltEvren Ödülleri – En İyi Grafik Roman: Monsters

En İyi “Event” / Büyük Hikaye

“En İyi Event” Ödülü, yılın en başarılı “büyük hikaye”sine verilir.

En İyi Grafik Roman kategorisi, beni yaklaşım anlamında zorlayan bir kategori. En İyi Event ise ne yazık ki teknik sebeplerle biraz zorluk yaratıyor.

Burada ele aldığımız adaylar, süper kahraman dünyasının çok karakterli, büyük olayları olduğu için, belki de en önemli boyutları finalleri oluyor. Yani finali okumadan, bütün hikayenin nasıl sonuçlanacağını bilmeden, o seriyi “iyi” veya “kötü” olarak değerlendirmek, dolayısıyla bu yazıda değerlendirme kapsamına almak mümkün olmuyor.

Ama diğer taraftan, bu seriler (yine aynı şekilde, büyük ve uzun soluklu oldukları için) genellikle tek bir takvim yılı içinde tamamlanmıyor. Örneğin, büyük çoğunluğu 2020 yılında yayımlanan Death Metal hikayesi, neredeyse her anlamda bu yıla ait bir hikayeydi – ancak son sayısı yalnızca birkaç gün ile 2021’de yayımlandığı için bu sene aday oldu. Tam aksi senaryoda, X-Men için oldukça önemli bir hikaye olan Inferno, son sayısı yeni yıla kaldığı için,teknik olarak bu sene aday olamadı.

Bu sene adaylık kriterlerini karşılayan ve gerçek anlamda 2021’e ait olan önemli bir hikaye, Donny Cates – Ryan Stegman ikilisinin Venom hikayesini bitiren King in Black hikayesiydi. Her ne kadar şahsi fikrime göre Marvel’ın son dönemde yarattığı en dikakt çekici kötü karakterlerden Knull biraz hızlı harcanmış olsa da, arka planındaki hikaye ve bunu makul bir sona ulaştırmış olması nedeniyle, bence 2021’in en iyi büyük hikayesi King in Black’ti.

2020 AltEvren Ödülleri – En İyi “Event”: King in Black

En İyi Karakter

En İyi Karakter Ödülü, sene boyunca en çok dikkat çeken, en iyi işlenen, en kayda değer karakter gelişimini gösteren karaktere verilir.

En İyi Karakter ödülümüz, ister istemez yılın en iyi ana akım serisi ile biraz paralel ilerleyen bir kategori. Özellikle Avengers, X-Men, Justice League gibi ekiplere dayalı değil, karakterlere dayalı seriler ön plana çıktığında, En İyi Karakter ödülü bu serilere iyice bağlanıyor.

Bu nedenle, yılın en başarılı karakteri konusunda adaylar En İyi Ana Akım Seri kategorisiyle aşağı yukarı aynı. Ancak bir karakterin ele alınması ve bugüne kadar gördüğümüzden farklı, yaratıcı bir şekilde geliştirilmesi açısından, bence Daredevil bir adım öne çıkıyor.

Bu nedenle, 2021’in En İyi Karakteri Daredevil.

2021 AltEvren Ödülleri – En İyi Karakter: Daredevil

En İyi Yayınevi

En İyi Yayınevi Ödülü, tüm yayınlarının ortalama kalitesi ve müşteri memnuniyeti düşünülerek, senenin en iyi çizgi roman yayıncısına verilir.

Evet – sonunda ambargoyu kırıyoruz!

Neden bahsettiğimi bilmeyenler için kısaca durumu anlatayım. Bu ödül yazılarına başladığım 2012 yılında, DC Comics New 52 döneminin başlangıcını ve zirve noktasını yaşıyor, bu süreçte de okurlar tarafından ciddi anlamda takdir ediliyordu. İlk ödül yazımızda, En İyi Yayınevi ödülünü DC Comics’e vermiştik. Bundan sonraki her sene, ödül Image Comics’e gitti; yani bu kategoride, 2013’ten beri devam eden bir Image Comics ambargosu vardı.

Yalan olmasın, bir süredir “Bir şeyler olsa da ödülü Image dışında bir yayınevine versek…” diye bekliyordum.

Bu sene, Image Comics yine oldukça kaliteli eserler ortaya koysa da, bence tempo ve “çarpıcı seri” açısından daha önceki yıllara göre biraz daha durgundu. Aynı zamanda, bir takım kurumsal süreçler nedeniyle kendi bünyesinde çalışan bazı yazar ve çizerleri mağdur durumda bırakan adımları da oldu. Bunlar Image Comics’in 2021’in En İyi Yayınevi olmadığı anlamına gelir mi? Belki hayır, ama daha önceki senelerin aksine, Image bu sene çok açık arayla önde değildi.

Geriye kalan adaylar içinde; DC Comics bu sene bence diğer yayınevlerine göre daha iyi bir yıl geçirdi. Ya da en azından, 2020’de oldukları konuma göre en çok gelişme gösteren yayınevi onlar oldu. Bu nedenle, biraz da “değişiklik olsun” diyerek, bu sene ödülü DC Comics’e veriyoruz.

2021 AltEvren Ödülleri – En İyi Yayınevi: DC Comics

Yılın Olayı

Yılın Olayı Ödülü, çizgi roman okurlarını, en çok etkileyen, şaşırtan,  ses getiren çizgi roman olayına verilir.

2021, pandeminin etkileri açısından belki 2020 kadar kötü bir yıl değildi ama Covid’in etkileri hala hissedildiği için, bu sene öyle çok büyük etkileri olan bir olay yaşamadık.

Bu nedenle, Yılın Olayı’nı seçerken, okur tepkilerinin miktarı ve ana akım medyada yer alma oranını da dikkate alarak düşündüm. Bu açıdan, 2021’in en çok “ses getiren” olayı, DC Comics’in Superman rolünde Clark Kent’e göre biraz daha öne çıkartmaya başladığı Jon Kent ile alakalıydı.

Jon Kent’in, Superman: Son of Kal-El serisinde Jay Nakamura ile öpüşmesi, senenin en çok dikkat çeken çizgi roman olaylarından bir tanesi oldu. Daha önce onlarca karakterin cinsel yönelimi ile ilgili hikayeler yayımlanmış, pek çok karakterin cinsel yönelimi değiştirilmişti. Fakat tabi ki, bu karakterlerin hiçbirisinin ağırlığı “Superman” ismi kadar ön planda değildi. Her ne kadar çoğu okurun gözünde Jon Kent “asıl Superman” olarak değerlendirilmese de, bu adı taşıyan bir karakterin biseksüel olduğunun açıklanması, politikacılardan bile reaksiyon gelecek kadar büyük bir olay haline geldi.

2021 AltEvren Ödülleri – Yılın Olayı: Jon Kent ve Jay Nakamura

Yılın Hayal Kırıklığı

Yılın Hayal Kırıklığı “Ödülü”, çizgi roman okurlarını en çok hayal kırıklığına uğratan, sinirlendiren, üzen olaylara verilir.

Geçtiğimiz sene burada Covid’in yarattığı onlarca etkiye değindikten sonra, bu sene için “hayal kırıklığı” ifadesini çok kullanabileceğimiz bir durum yok. 2021 yılında çizgi roman açısından tartışmasız bir hayal kırıklığı var mıydı, bundan çok emin değilim.

Bu nedenle, bu “ödülü” biraz daha sübjektif olarak değerlendiriyorum.

Biliyorsunuz, son dönemde Marvel’ın en heyecan verici boyutlarından bir tanesi X-Men ailesinde yaşanan olaylardı.

2010’lu yılların neredeyse tamamında deyim yerindeyse “üvey evlat” muamelesi gören X-Men ekibi, House of X – Powers of X ile oldukça farklı bir döneme giriş yapmış, Jonathan Hickman‘ın yaratıcı önderliğinde çok büyük çaplı ve çok hırslı bir senaryo oluşturulmaya başlanmıştı. Özellikle giriş döneminde, bunu Hickman’ın daha önce Fantastic Four ve Avengers’ta yarattığı çok büyük çaplı kurgulara benzetmemek, hatta bunların da çok ötesine geçeceğini düşünmemek için hiçbir sebep yoktu.

Gelinen noktada gördüğümüz şu ki, Hickman’ın projesi biraz fazla büyük ve fazla hırslıydı. Daha ilk dönemlerinden pek çok dergiye yayılan süreç, ilerleyen dönemlerde yeniliğini ve heyecanını biraz kaybetti ve geçtiğimiz sene Hickman Inferno ile buradaki yazarlık sürecine son verdi.

Her ne kadar şimdilik Hickman’ın fikri ve kurgusu büyük ölçüde devam etse de, yeni X-Men dergisinin büyük ölçüde beğenilmeyen, sıradan bir dergi olması, X-Men’i yılın hayal kırıklıklarından biri haline getirdi.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın Hayal Kırıklığı: Yeni X-Men Kurgusunun Ulaştığı Nokta

Yılın Hoş Sürprizi

“Yılın Hoş Sürprizi” ödülü, “Yılın Olayı” denemeyecek olsa da, bizleri sevindiren, hiç umutlu olmadığımız bir alanda beklentileri aşan eserlere / olaylara verilir.

Amerikan çizgi roman piyasasına baktığımızda, genellikle şöyle bir durum dikkat çekiyor: Image Comics, Dark Horse, Boom ve diğer bağımsız yayıncılarda, farklı türlerden, oldukça kaliteli seriler yer alıyor. İşin Marvel – DC tarafında ise, genellikle süper kahraman türünü seven, “meraklısına” hitap eden, ama bu kitle dışında biraz burun kıvrılan çizgi romanlar bulunuyor. Hatta ana akım çizgi romanları sevenlerin bile, bu sevdikleri çizgi romanlarla aralarında biraz “aşk – nefret ilişkisi” olduğunu söylemek mümkün.

2021, bu açıdan biraz farklı bir yıldı. Dan DiDio’nun görevden alınmasından sonra cididi bir toparlanma sürecine giren DC Comics — Justice League gibi bazı bariz hayal kırıklıkları olsa da — pek çok seride oldukça iyi işler yaptı. Üstelik ana dergilerindeki olumlu ilerleyiş, hem klasik süper kahramanları konu alan, hem de yaratıcılara tamamen farklı kurgular yaratma imkanı tanıyan Black Label serileriyle desteklendi.

Marvel’da Black Label’a muadil bir şey göstermek pek mümkün olmasa da, burada da iyi çizgi romanlar ve yer yer alışılmışın dışına çıkan süper kahraman serileri vardı.

Evet, elbette her zaman olduğu gibi ana akımın en göz önündeki boyutu süper kahraman türünü sevenler dışında fazla insana hitap edecek bir noktada değildi. Fakat yüzeyi biraz kazımaktan çekinmeyenler için, 2021 ana akım çizgi romanlar açısından keyifli bir yıl oldu.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın “Hoş Sürprizi”: Ana Akım — fena değil?!

Yılın Yükselen Yıldızı

Yılın Yükselen Yıldızı ödülü, bu yıl içinde büyük bir sıçrama yapan, çizgi roman sektörü içinde yaygın olarak tanınır hale gelen kişi veya kuruluşlara verilir.

2020 yılında bu kategorimizi biraz esnetip bir yayınevine, yayımladıkları dikkat çekici serilerle bağımsız çizgi roman piyasasının önemli oyuncularından biri haline gelen Boom Studios’a vermiştik.

Bu sene kategorinin çıkış mantığına dönüp, 2021’in en dikkat çekici çizgi roman yazarlarından bir tanesini ön plana çıkartalım diyorum.

Biliyorsunuz pek çok internet sitesi ve mecra üzerinde buna benzer “Yılın En İyileri” temalı yazılar yazılıyor. Ram V, bu sene pek çok sitede “Yılın En İyi Yazarı” olarak aday gösterilen, hatta ödüller kazanan birisi oldu. Bizim tarafımızda da zaten geçtiğimiz sene Blue in Green ile 2020’nin En İyi Grafik Romanı ödülünü kazanmıştı.

Bu kategoride geçen senenin kazananı Boom Studios’tan çıkan The Many Deaths of Laila Starr’ın yanı sıra, DC Comics’te Swamp-Thing ve Catwoman gibi serilerde de dikkat çeken Ram V, 2021 yılında sektörün en önemli yazarlarından biri haline geldi.

En İyi Yazar ödülü için biz bu sene Chip Zdarsky’yi ön plana çıkarttık – ama önümüzdeki senelerde daha yüksek profilli serilerde yazarlık rolü üstlendikçe, Ram V’nin burada çok ciddi bir aday olmayı sürdüreceği ortada.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın Yükselen Yıldızı: Ram V

En İyi Çizgi Roman Filmi

En İyi Çizgi Roman Filmi Ödülü, çizgi romanlardan uyarlanmış en başarılı sinema filmine verilir.

Geldik bu yılın en kolay kategorilerinden birine… Bariz tercihi detaylandırmadan, yazının amacına paralel olarak, 2021’i çizgi roman filmleri açısından kısaca değerlendirelim.

2021, çizgi roman uyarlaması filmler için tartışmasız olarak 2020’ye göre daha iyi bir yıldı. Pandeminin etkilerinin beyazperdeden tamamen silindiğini söylemek mümkün olmasa da, sadece iki DC filminin (Wonder Woman 1984 ve Birds of Prey) vizyona girdiği, Marvel tarafında ise hiç filmin olmadığı 2020’ye göre, bu sene çok sayıda süper kahraman filmi izleme şansımız oldu.

Bu sene aday olan filmler arasında, Marvel tarafından Black Widow, Eternals, Shang-Chi and the Legend of Ten Rings ve Spider-Man: No Way Home vardı. DC tarafında Suicide Squad oldukça iyi eleştiriler aldı, aynı zamanda Zack Snyder’ın Justice League’i de teknik olarak bir Director’s Cut olsa da apayrı bir film olarak görüldü. Venom: Let there be Carnage da bu sene vizyona giren filmlerden bir başkasıydı.

Bu filmlerin sinematik olarak birbirleriyle karşılaştırılması ve değerlendirilmesi AltEvren gibi çizgi roman odaklı bir site için biraz iddialı bir tavır olur. Ancak Spider-Man: No Way Home, hayran kitlesini mutlu etmek açısından, sadece 2021’in değil, belki de tüm zamanların en çok olumlu değerlendirme alan filmiydi. Dediğim gibi, bu kategorilerin bazıları için Instagram’dan ufak çaplı anketler yaptık — inanılmaz ama, bu soruya cevap olarak Spider-Man: No Way Home’dan başka bir tane bile cevap gelmedi.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın En İyi Çizgi Roman Filmi: Spider-Man: No Way Home

En İyi Çizgi Roman Dizisi

Filmlerin yanı sıra, 2021 çizgi roman dizileri açısından da yoğun geçen bir yıl oldu.

Marvel daha önce de Agents of SHIELD gibi, Netflix’te yayımlanan Daredevil, Luke Cage, Jessica Jones gibi dizilerle bu mecrayı denemişti. Ancak Disney+ çatısı altında yayımlanmaya başlayan dizilerle, Marvel Sinema Evreni ilk kez gerçek anlamda diziler üzerinden de ilerlemeye başladı.

2021’de Marvel bu konsepte oldukça hızlı bir giriş yaptı ve tam dört dizi yayına girdi: WandaVision, Loki, The Falcon and The Winter Soldier ve Hawkeye.

Marvel dışında da, CW’de devam eden Arrowverse dizileri, Doom Patrol, Pennyworth gibi pek çok dizi vardı – ancak Disney+ yapımlarının sahip olduğu imkanlar ve MCU ile devam ettirdikleri ortak anlatı, tabi onlara ciddi bir avantaj sağladı.

Bana göre yılın en iyi dizisi konusundaki iki aday, WandaVision ve Loki‘ydi – Instagram anketlerinde de ağırlıklı olarak bu iki dizi ön plana çıktı. Hatta iki dizi birbiriyle tamamen aynı sayıda oy aldı.

Şahsi fikrime göre, WandaVision kesinlikle çok daha cesur bir diziydi ve özellikle ilk bölümlerdeki anlatı, Loki’nin “doruk noktalarından” daha iyiydi. Ancak seri geneline bakıldığında, Loki daha istikrarlı ilerledi.

Bu şahsi kararsızlığa, anket sonuçlarının da %50 – %50 bölünmesini ekleyince, ödülü paylaştırmak da kaçınılmaz hale geldi.

2020 AltEvren Ödülleri – Yılın En İyi Çizgi Roman Dizisi: Loki ve WandaVision

Böylece, 2021 için ödüllerimiz de tamamlanmış oluyor!