AltEvren Ödülleri

AltEvren Ödülleri – 2015

Eh, geç olsun, güç olmasın… Sitemizin artık geleneksel hale gelen, geleneksel hale geldikçe daha da az ciddiye alınan son derece lüzumsuz ödülleri, bu sene de sahiplerini buluyor. 

Bakalım okurların “Oha, 2016 bitti adamlar ödül veriyor!?” nidalarıyla takip ettiği AltEvren Ödülleri, 2015 yılında kimlere gitmiş?

Önce hatırlatmalar:

1 – Ödülümüz, AltEvren’in ana ilgi alanı olan Amerikan çizgi romanlarını kapsayan bir ödül ve 2015 yılı içinde çıkan ve / veya tamamlanan yayınları esas alıyor. 2015 öncesinde yayınlanan eserler ve orijinal olarak daha önceden yayınlanıp, ülkemizde 2015 yılında basılan eserler “ödüllerimize” dahil değil. 

2 – Ödülümüz popüler bir ödül, yani genel olarak Marvel – DC gibi şirketlerle ve bağımsız yayıncıların “popüler” kültüre daha yakın olan örnekleriyle (Image, Dark Horse, vs.) alakalı. Tanınırlık açısından, bilinçli bir şekilde Marvel ve DC’yi ön plana çıkarmaya çalışıyoruz.

3 – Son, ve en önemli nokta: elbette, neredeyse her ödül gibi, bu ödüller de tamamen anlamsız. Bütün bu işi yalnızca eğlence amaçlı yapıyoruz, açıklamalarda görebileceğiniz gibi, çoğu durumda sadece seçmiş olmak için birilerini seçiyoruz. Koskoca bir yılda, binlerce çizgi roman ve yüzlerce sanatçı arasından tek bir en iyi seçmek dünyanın belki de en anlamsız işi. 

Kısacası, bütün bu işi eğlenmek, ve belki bir ihtimal, sizleri de eğlendirmek, yılın öne çıkan birkaç eserini, sanatçısını hatırlatmak için yapıyoruz!

O halde, kategorilerimizi hatırlayalım – bazı kategorilerin adları çok açık olmayabilir, açıklamaları ödülün altında italik olarak görebilirsiniz. 

En İyi Yazar

En İyi Çizer

En İyi “Mainstream” Seri

En İyi Bağımsız Seri

En İyi Tek Sayı

En İyi Grafik Roman

En İyi “Event”

En İyi Karakter

En İyi Yayınevi

Yılın Olayı

Yılın Hayal Kırıklığı

Yılın Hoş Sürprizi

Yılın Manevrası

Yılın Yükselen Yıldızı

En İyi Çizgi Roman Filmi

En İyi Dizi

Hazır mıyız? 2017 gelmeden başlayalım o halde!

2015 Yılı – AltEvren Çizgi Roman Ödülleri 

altevrenodul2015 01

En İyi Yazar: Jason Aaron (Marvel Comics / Image Comics) 

En İyi Yazar Ödülü, sene boyunca istikrarlı olarak en iyi senaryoları ortaya koyan yazara verilir. Yazarların çalıştığı seri sayısı ve bu serilerin önemleri, ödülü etkileyebilir.

2014’ün adaylarından Jason Aaron, geçen ödülü en çok hakeden isim olmayı başardı. Marvel’da Thor yazarlığını başarıyla sürdürmenin yanı sıra, Star Wars gibi oldukça önemli bir dergide de hayal kırıklığı yaratmadı, hatta serinin Marvel’a dönüşüne şüpheyle bakan onlarca okuru ikna etmeyi başardı. 

Bunların yanında, bağımsız olarak Southern Bastards gibi bir seriyi devam ettirirken, buna bir de The Goddamned’i eklemesi, hem ana akım, hem de kendi işleri açısından ödülü sonuna kadar haketmesini sağladı. 

altevrenodul2015 2

En İyi Çizer: Fiona Staples (Image Comics) 

En İyi Çizer Ödülü, sene boyunca istikrarlı olarak en iyi çizimleri yapmış olan sanatçıya verilir. Çizerlerin çalıştığı seri sayısı ve bu serilerin önemleri, ödülü etkileyebilir.

Önce ciddi bir not: günümüz çizgi roman dünyası o kadar geniş bir yelpazeden çizim üsluplarına yer veriyor ki, bu kategoride bir seçim yapmak, konuyu abartılı sayıda kategoriye bölmedikten sonra gerçekten imkansız. 

Bu sene için, biraz daha genel kanıya uygun davranayım, ve ödülü Saga’nın (ve aynı zamanda yeniden başlatılan Archie serisinin) çizeri Fiona Staples’a vereyim dedim. Böylece kendisi aynı kategoride Harvey ve Eisner ödülü kazandığı yılda AltEvren Ödülü almadım da demiş olmaz. 

Evet, eminim kendisinin en büyük derdi de buydu…

altevrenodul2015 3

En İyi “Mainstream” Seri: Batgirl (DC Comics) 

En İyi (Mainstream) Seri Ödülü, Bir bütün olarak düşünüldüğünde, en başarılı olan Marvel – DC serisine verilir.

Çizgi roman endüstrisi ile ilgili pek fazla dile getirilmeyen, ama işin bu kısmına hakim olanlar tarafından genellikle bilinen bir gerçek vardır: En çok satan seriler, genellikle en iyi seriler olmaz. Arka planda, daha az kişinin takip ettiği, daha farklı, daha bireysel işler yapmaya çalışan sanatçılar, ve bu sanatçıların ürettiği çizgi romanlar vardır. 

Geçen sene ödülü bu tarzın dışında, doğrudan ana akımın göbeğinde olan bir seriye, Batman’e vermiştim. Bu sene asıl formüle geri dönüyor, ve DC Comics’in Batgirl’ünü senenin bir numarası olarak seçiyorum.  

altevrenodul2015 4

En İyi Bağımsız Seri: Southern Bastards (Image Comics)

En İyi (Bağımsız) Seri Ödülü, Bir bütün olarak düşünüldüğünde, en başarılı olan Marvel – DC dışı seriye verilir.

Bu ödülü neden Southern Bastards’a verdiğimi anlatmam aslında pek gerekli değil.

Eğer Southern Bastards okuyorsanız, neden ödüle layık gördüğümü zaten anlamışsınızdır. 

Eğer Southern Bastards okumuyorsanız, Southern Bastards okuyarak geçirebileceğiniz kıymetli süreyi bu yazıyla harcıyorsunuz demektir, ki bu da korkunç bir hata yapmakta olduğunuz anlamına gelir. 

Okuduğunuzda zaten ilk kategoriye dahil olacağınız için, ödülü neden verdiğimi de anlamış olursunuz.  

altevrenodul2015 5

En İyi Tek Sayı: Hawkeye # 22 (Marvel Comics)

En İyi Tek Sayı Ödülü, yılın en iyi “tek” çizgi roman sayısına verilir. Seçilen sayı, bir hikayenin, yani birden çok fazla sayıya yayılmış bir hikaye akışının parçası olabilir – kelime anlamıyla “tek sayı” (one-shot) olmasına gerek yoktur.

Yıllar geçtikçe bu kategoride ödülü vermek de git gide zorlaşıyor. Fakat bu sene için, ortada sıradan bir ödül verme durumundan biraz daha değişik bir senaryo var.

Hawkeye # 22’ye geçmeden önce belli başlı adayları hatırlamakta fayda var. Batman # 44, kesinlikle bu sene aday gösterilebilecek bir eser. The Wicked + The Divine’ın on üçüncü sayısı, neredeyse her site tarafından aday gösterilmiş. Multiversity: Ultra Comics, bence mutlaka değerlendirilmeli (ama, dolaylı yoldan, geçen senenin galipleri arasında yer alıyor) 

Yine de, bana göre bu senenin en anlamlı tek sayısı Hawkeye # 22. Evet, pek çok karşı argüman getirilebilir, sayının hiçbir zaman 2015’e kalmaması gerektiği, tek başına anlam ifade etmediği iddia edilebilir. 

Ama yine de, bana göre, çizgi roman dünyasında pek çok şeyi değiştiren bir serinin final bölümü, böyle bir ünvanı da sonuna kadar hakediyor. 

altevrenodul2015 6

En İyi Grafik Roman: Unflattening (Harvard University Press)

En İyi Grafik Roman Ödülü, yılın en iyi edebi, kompleks ve tek bir hikayeden oluşan “grafik roman”ına verilir.

Belki de en zor ve en anlamsız ödül… 2015 yılı da, tıpkı 2014 gibi, “grafik roman” olarak tabir ettiğimiz eserler açısından tatmin edici bir sene oldu. 

Elbette, yüzlerce farklı üslup, konu ve yaklaşımı kapsayan bir kavram için tek bir “en iyi” belirlemek mümkün değil. Bu kategoride aday gösterilebilecek eserler arasında, işin eğlence tarafına daha yakın olan We Stand on Guard’dan The Descender’a, daha ciddi örnekler olarak Not Funny Ha-Ha’dan The Sculptor’a onlarca kitap mevcut. 

Buna bir de, (tabi ki) 2015 yılında yayınlanan tüm grafik romanları okumadığım gerçeği eklendiğinde (mesela, henüz göz atma fırsatı bulamadığım Killing and Dying pek çok sitede bu kategoride aday gösterilmiş durumda) doğru ve bilgili bir tercih yapmam da pak mümkün gözükmüyor. 

Bu koşullar altında ödül Nick Sousanis’in Unflattening adlı çalışmasına gidiyor – ama yaşadığım zorluklar sanıyorum ortada. 

swars

En İyi “Event”: Secret Wars (Marvel Comics)

“En İyi Event” Ödülü, yılın en başarılı “büyük hikaye”sine verilir.

2015 yılında, bu ödüle aday olarak kabul etmeyi düşünebileceğimiz üç hikaye yayınlandı. Marvel’dan Secret Wars, DC’den Convergence ve yine DC’den Darkseid War

Tıpkı geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, bu sene de ödül aslında kendi kendini belirledi. Convergence çok kötüydü, Darkseid War ise 2015’in sonlarına doğru başladı ve henüz tamamlanmadı. 

Bu doğrultuda, teknik olarak tamamlanması 2016’nın ilk günlerinde gerçekleşse de, Secret Wars ödülün tek ciddi adayı olarak karşımıza çıktı ve dolayısıyla kazandı.

doom

En İyi Karakter: Dr. Doom (Marvel Comics)

En İyi Karakter Ödülü, sene boyunca en çok dikkat çeken, en iyi işlenen, en kayda değer karakter gelişimini gösteren kurgusal karaktere verilir.

Geçtiğimiz sene DC Comics’in en önemli kötü karakterlerinden birine verdiğimiz bu ödül, bu sene de aynı şekilde Marvel’ın en önemli kötü karakterlerinden birine gidiyor. Elbette, her iki durumda da bunların “sıradan” kötü karakter olma boyutunu çoktan aştıkları gibi bir gerçek var – fakat tüm Marvel Evreni’ni kurtaran adam olarak Dr. Doom’un kazandığı statü, uzun yıllar unutulmayacak cinsten. 

Buna bir de, Bruce Wayne’in 2015 yılını (en azıdan kendi serisinde) çalkantılı bir şekilde geçirdiği gerçeği eklendiğinde, Dr. Doom çizgi roman aleminin tartışmasız en karizmatik karakteri olarak öne çıkıyor. Bu da onu yılın karakteri haline getiriyor. 

En İyi Yayınevi: Image Comics 

En İyi Yayınevi Ödülü, tüm yayınlarının ortalama kalitesi ve müşteri memnuniyeti düşünülerek, senenin en iyi çizgi roman yayıncısına verilir.

Ödül yazılarını yazmaya başladığımdan beri, bu ödülü (elbette etrafta daha kaliteli yayınevleri olsa da) popüler bir karşılaştırma yapabilmek adına Marvel ve DC arasında tutmak istediğimi söylüyorum. 2012 yılında, hala New 52’nun etkilerini sürdürdüğü dönemde DC Comics’i “En İyi Yayınevi” seçmiştim, daha sonra ise ödül hep Image’a gitti. 

Bu sene de değişen bir şey yok. Normal şartlarda, Image Marvel ve DC’nin bir – iki adım önünde olsa, kendimi zorlayıp bu ikiliden birini seçebilirdim. Fakat Image fersah fersah önde olduğu için, bunun yapılabilecek tek dürüst seçim olduğunu düşünüyorum.

Yılın Olayı: Star Wars’un Marvel’a Dönüşü

Yılın Olayı Ödülü, çizgi roman okurlarını, en çok etkileyen, şaşırtan,  ses getiren çizgi roman olayına verilir.

Star Wars’un Marvel’a dönüşünün yılın ilk ayında gerçekleşmesi ve sene içinde “yılın olayı” olarak nitelendirilebilecek daha sansasyonel olayların yaşanması (Batman’in “ölümü” ve Bruce Wayne karakterinin daha sonraki işlenişi, All New, All Different Marvel süreci, vsesaire), bu seçimin garip gözükmesine yol açabilir. Fakat işin arka planına bakarsanız, bunların hiçbirisi Star Wars’un Marvel’a dönüşü kadar büyük etki yaratmadı.

Üç seriyle başlayan ve bir anda pek çok yan seriye sıçrayan “Star Wars furyası”, yalnızca çizgi roman okurları arasında büyük ölçüde kabul görmekle kalmadı, aynı zamanda, event hikayeleri ve önemli mini-serilerin sayıları dışında, piyasanın en çok satan dergilerini yaratmaya başladı. Star Wars ana serisi, ekstrem örnekler dışında “düzenli olarak en çok satan çizgi roman” sıralamasında, Batman’in üzerine çıktı, ve bir anlamda, Amerikan çizgi romanının en popüler eserini, süper kahraman türü dışına taşıdı. 

Başka hiçbir şey değilse bile bu, bence son derece önemli bir gelişme. 

altevrenodul2014-9

Yılın Hayal Kırıklığı: Secret Wars Gecikmeleri, All New, All Different Marvel’ın Secret Wars’dan önce başlaması (Marvel)

Yılın Hayal Kırıklığı “Ödülü”, çizgi roman okurlarını en çok hayal kırıklığına uğratan, sinirlendiren, üzen olaylara verilir.

Bu “ödül”, rahatlıkla DC Comics’in Convergence hikayesine de verilebilirdi, ama DC’nin taşınma sürecini idare etmek için iki ayda yayınlayıp bitirdiği bir hikayenin kötü olması, Marvel’ın son yıllarda planladığı en büyük, en önemli iki olayın bu derece batırılmasından çok daha önemsiz bana kalırsa. 

Marvel, Secret Wars ile çok ciddi bir potansiyele sahipti – çizgi roman sektörünün yeni oluşan mantığında kendine az yer bulabilen, uzun soluklu, istikrarlı bir seri final yapacak, yerini gerçek anlamda yeni bir döneme bırakacaktı. Secret Wars’un son sayılarının aylarca gecikmesi, bu duruma mani oldu, ve All New, All Different Marvel süreci, kendisini yaratması gereken Secret Wars’dan önce başlayarak, her iki olayı da büyük ölçüde anlamsız kıldı. 

altevrenodulsurp

Yılın Hoş Sürprizi: Çeşitlilik!

“Yılın Hoş Sürprizi” ödülü, “Yılın Olayı” denemeyecek olsa da, bizleri sevindiren, hiç umutlu olmadığımız bir alanda beklentileri aşan eserlere / olaylara verilir.

Tamamen dürüst olursak, günümüz çizgi romanında kalite, içerik, tüketim alışkanlıkları, okuyucu tepkileri, eleştiriler, yan sanayilere bağımlılık gibi pek çok konuda “ideal” denebilecek bir düzenden epey uzak olduğumuzu söyleyebiliriz.

Fakat bu, pozitif yönde gelişmeler olmadığı anlamına gelmiyor. 

2015 yılında, çizgi roman dünyasında önceki yıllara göre ciddi bir çeşitlilik gördüğümüz tartışılmaz bir gerçek. Bunun içinde Image Comics’in başını çektiği bir “tür çeşitliliği”; kadın karakterlerin artışı, siyahi, Latin, Müslüman ve diğer azınlıkları temsil eden karakterlerin miktarı, bunları yazıp – çizen sanatçıların geldiği arkaplanların değişmeye başlaması gibi pek çok farklı alt-örnek de söz konusu. 

Evet, özellikle kurgusal anlamda bu değişikliklerin pek çoğunun “yapılmış olmak için yapıldığı” bir gerçek – ama önümüzdeki yıllarda bu durumun kalıcı bir hale dönüşmesi, ve gerçek anlamda kaliteli içeriğe imkan tanıması da sevindirici bir şekilde ihtimal dahilinde. 

altevrenodul2015hk

Yılın Manevrası: Arrow (DC Comics – CW)

“Yılın Manevrası” ödülü, sene içinde iyiye giderken bir anda kötüye dönen, veya  kötü devam ederken bir anda iyileşen eserlere veya kişilere verilir.

Geçtiğimiz sene bu ödülü yine dizilerden Agents of SHIELD’a vermiştim. Agents of SHIELD’ınki iyi bir manevraydı, fakat bu sene tema olarak yine bir diziyi ön plana çıkartsak da, ne yazık ki bunun iyi anlamda olduğunu söyleyemiyoruz. 

İlk sezonunda inanılmaz bir performans gösteren, hatta, belki de günümüzdeki çizgi roman dizileri furyasını başlatan Arrow, oyuncu kadrosunun genişlemesi (daha doğrusu, mevcut olan oyuncu kadrosunun tamamının süper kahramana dönüşmesi) ile git gide kendini tekrarlayan, sıkıcı hale gelen, Oliver Queen’i merkezden uzaklaştıran ve bunu yaptıkça karakterin doğasını da negatif yönde değiştiren bir yapım haline geldi. 

Hal böyle olunca, dizinin dördüncü sezonu da büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

altevrenodul2015 14

Yılın Yükselen Yıldızı: Tom King (Marvel Comics – DC Comics) 

Yılın Yükselen Yıldızı Ödülü, geçtiğimiz sene içinde sesini en çok duyuran, gelecek için en çok ümitlendiren kişiye verilir.

Bu ödülü verirken, öncelikle şunu itiraf etmeliyim: Eğer işimi zamanında yapıp ödül yazısını Ocak ayının ilk günlerinde yazmış olsaydım, ödülü bir başkasına vermiş olabilirdim. Fakat, DC Comics’te Omega Men ve Grayson serilerinde başarılı işler çıkaran, Marvel’ın Vision serisinde olağanüstü bir esere imza atan Tom King, bu koşullar altında yılın yükselen yıldızı oldu. 

Eh, 2015’in başında kimsenin tanımadığı bir adamın, 2016’nın başında yeni Batman yazarlığı için bir numaralı aday haline gelmesi “yükselen yıldızlık” değilse nedir, bilmiyorum. 

altevrenodul2015 15

En İyi Çizgi Roman Filmi: Ant-Man (Marvel) 

En İyi Çizgi Roman Filmi Ödülü, çizgi romanlardan uyarlanmış en başarılı sinema filmine verilir.

2015 yılı çizgi roman filmleri açısından çok yoğun bir yıl olmadı. 

2014 yılını boş geçen DC Comics, Superman – Batman filmi hazırlıklarına devam ederken 2015’te de piyasaya herhangi bir film sürmedi.

Bu da ödülümüze aday olarak üç ciddi film bıraktı: Ant-Man, Avengers: Age of Ultron ve Kingsman. 

Avengers: Age of Ultron’un bir önceki filmin kalitesine pek yaklaşamadığı görebildiğim kadarıyla pek çok izleyici tarafından kabul edilen bir durum. Kingsman de benim eğlendiğim bir film oldu, fakat sonuç olarak, süper kahraman filmleri içinde farklı bir şeyler denediği ve bizlere tarihin belki de en saçma final sahnesini yaşattığı için, Ant-Man’i tercih etmek durumunda kaldım .

altevrenodul2015 16

En İyi Dizi: Daredevil (Netflix – Marvel)

En İyi Çizgi Roman Dizisi Ödülü, çizgi romanlardan uyarlanmış en başarılı televizyon dizisine verilir.

Bu ödülü 2013 yılında ilk kez kullanırken, “gelecekteki ödül yazıları için” dahil ettiğimi, o dönem için varolan iki adayın Agents of SHIELD ve Arrow olduğunu yazmışım.

Öngörümden dolayı kendimi tebrik ediyorum (oha!), ama şunu itiraf etmekte fayda var – dizilerin sayısında artış olacağını tahmin etmekle beraber, böyle bir bolluğu kesinlikle ama kesinlikle beklemiyordum. 

Filmlerle ve dizilerle fazla arası olmayan biri olarak, takip ettiğim tek çizgi roman uyarlaması dizi Arrow’u da korkunç dördüncü sezonu ile birlikte bırakmış durumdayım. Fakat 2013 yılında tek başına, 2014 yılında Flash ile birlikte ödülü kazanan serinin, “Green Arrow ve Elma Şekerleri” tadında bir yapıma dönüşmesi sonucunda ödülü farklı bir seriye verebileceğim için de mutluyum. 

AltEvren Facebook grubundaki ezici üstünlüğüne dayanarak, Daredevil’i geride bıraktığımız senenin şampiyonu ilan ediyorum. Diziyi henüz izlememiş olduğum doğrudur, fakat en yakın rakibinin beş katına yakın oy alması, gruptaki arkadaşların Daredevil kararından büyük ölçüde emin olmamı sağlıyor. 

Not: Çizgi roman kökenli eserlerin sinema ve televizyonda git gide yaygınlaşması ödülleri seçmemi biraz zorlaştırıyor, bu açıdan AltEvren Facebook grubunda bu konuyla ilgili bana fikir veren, yol gösteren herkese özellikle teşekkür etmek istiyorum.