DC Comics Yazıları

Tek Başına Okunabilecek Batman Ciltleri (JBC Yayıncılık)

Batman, popüler kültürde en çok ele alınan karakterlerden bir tanesi. Bu durumun bir sonucu da, pek çok yazar ve çizerin Batman ile ilgili hikayeler anlatmak istemesi, ancak bunların her zaman DC Evreni’nin devamlılığına uymaması oluyor. 

Bu da ortaya, teknik tabirle “paralel evren” hikayeleri olarak adlandırabileceğimiz, alternatif Batman hikayelerini çıkartıyor. Aşağıdaki hikayeleri, herhangi bir ön okumaya ve yan seriye ihtiyaç duymadan, rahatlıkla okuyabilirsiniz.

Türkçe Okuma Listesi
Bu yazı, yalnızca Türkçe olarak yayımlanmış hikayelere yoğunlaşıyor. Burada gördüğünüz çizgi romanların tamamı, Türkçe olarak yayımlanmış ve tek başına okunabilecek Batman çizgi romanları.

Okuma Listemizin bir özelliği daha var. Çizgi roman okuyanlar veya okumak isteyenler, zaman zaman “tek başına okunabilecek” hikayelere tedirginlikle yaklaşıyor: Tamam, bu listede bunlar tek başına okunabilecek hikayeler olarak verilmiş – ama bunları gerçekten tek başına okuyabilir miyim?

Çizgi roman isimlerinin altında, herhangi bir spoiler almadan, bu serinin gerçekten tek başına okunabileceğine dair rahatlatıcı bilgilere de ulaşabilirsiniz!

Batman – DC Evreni Okuma Listeleri


Bu yazı, JBC Yayıncılık ile ortak hazırladığımız Batman / DC Evreni okuma listeleri kapsamında hazırlandı. Bu çalışma kapsamındaki diğer okuma listelerine ulaşmak için bu yazıya da göz atabilirsiniz.

Tek Başına Okunabilecek Ciltler

Listemizdeki çizgi romanlar alfabetik olarak sunuluyor, herhangi bir tercih / kalite sıralaması yok!

1 – Batman: Arkham Tımarhanesi

Grant Morrison ve Dave McKean tarafından hazırlanan bu deneysel hikaye, Gotham’ın meşhur akıl hastanesi Arkham’a yoğunlaşıyor. Başka hiçbir hikayeye ihtiyaç duymadan okuyabilirsiniz.

Arkham Asylum İncelemesi

2 – Batman: Avrupa

Batman ve Joker’ı Avrupa’nın çeşitli şehirlerine götüren bu çizgi roman da, kendi içinde okunabilecek bir eser.

Başka bir seriyle bağlantısı yok.

3 – Batman: Gotham’ın Gazlambaları

Gotham’ın Gazlambaları, Batman’i normalde olduğundan biraz daha erken bir dönemde yeniden yaratıyor. 1800’lü yılların sonunda geçen çizgi romanda, Batman tarihin en tanınmış suçlularından bir tanesi ile karşı karşıya geliyor. 

4 – Batman: Harley Quinn

Bu cilt, son yılların en popüler karakterlerinden Harley Quinn’in pek çok meşhur hikayesini bir araya getiren bir koleksiyon.

5 – Batman: Kara Gece (Gerçek Bir Batman Hikayesi)

Bu oldukça farklı bir “Batman” hikayesi. Özellikle DC animasyon filmlerinden tanınan Paul Dini’nin başında geçen bir olayı anlatan grafik roman, Batman’in ne ifade ettiğine de değinen, değişik bir eser. 

6 – Batman: Kara Şövalye Dönüyor

Frank Miller’ın başyapıtı olarak görülen bu hikaye, normal DC devamlılığının tamamen dışında, ayrı bir evrende geçiyor. Bu serinin devamı olarak yazılmış hikayeler olsa da, kendi içinde de yazılıp – çizilmiş en meşhur çizgi romanlardan bir tanesi.

Batman – The Dark Knight Returns İnceleme

7 – Batman: Noel

Batman Noel, Charles Dickens’ın meşhur “Bir Noel Şarkısı” hikayesinin Batman etrafında yeniden yorumlandığı bir çizgi roman.

8 – Batman: Öldüren Şaka

Alan Moore tarafından yazılan ve Brian Bolland tarafından çizilen Öldüren Şaka, Batman’in resmi devamlılığı içinde de kabul edilen bir seri – ancak bu çizgi romanı tek başına da rahatlıkla okuyabilirsiniz. Eğer diğer hikayelerle birlikte nasıl okunması gerektiğini görmek isterseniz, Klasik Batman Hikayeleri okuma listemize göz atabilirsiniz. 

Batman – The Killing Joke İncelemesi

9 – Batman: Ölümcül Tasarım

Tıpkı Gotham’ın Gazlambaları gibi, Batman’i daha erken bir dönemde (bu sefer 1930’larda) hayal eden bu hikaye, yine ana DC Comics devamlılığının tamamen dışında geçen bir çizgi roman. 

10 – Batman: Pelerinli Süvari’ye Ne oldu? 

Pek çok açıdan, muhtemelen bu listeye dahil ettiğimiz en karışık çizgi roman. 

Diğer tüm eserlerde olduğu gibi, bu da tek başına okunabilecek ve Batman’in resmi devamlılığıyla çok bir bağlantısı olmayan bir eser. Geri kalan detaylar için, ufak bir spoiler uyarısı yapmam gerekiyor.

Burada anlatılanlar, aslında Batman etrafında çeşitli fikirlerin bir araya getirildiği deneysel öyküler olarak tanımlanabilir. 

Ancak bu hikayeler, Batman’in iki resmi serisi olan Batman ve Detective Comics serilerinde geçiyor. Üstelik, bu sayılar Bruce Wayne’in ana evrende gerçekten öldüğü bir noktada (Batman RIP – Final Crisis süreci) yayımlanıyor. Bu yayın “zamanlaması” hariç, hikayenin tek başına okunmasında hiçbir sakınca yok – zaten anlatılan hikayelerden de anlayacağınız gibi, bu hikayeler ana devamlılığı etkilemiyor. 

11 – Joker

Çoğu çizgi romanın aksine, Batman’e değil baş düşmanı Joker’e yoğunlaşan bu çizgi roman, DC Evreni’nde değil, paralel bir evrende geçiyor.

12 – Kingdom Come

Bunu sadece bir Batman hikayesi olarak tanımlamak mümkün değil. Ancak pek çok DC karakterinin karşımıza çıktığı bu hikaye, ana devamlılık dışında ilerleyen bir paralel evren hikayesi. 

Bu özel dosya kapsamındaki diğer okuma listelerine göz atmayı unutmayın!