Genel Çizgi Roman Yazıları

Çizgi Roman Okuma Uygulamaları

Olmazsa Olmaz Dijital Çizgi Roman Uygulamaları özel dosyamızın ilk aşamasında, Marvel Unlimited, DC Universe ve Comixology Unlimited gibi abonelik odaklı uygulamaları kısaca tanıtmaya çalıştım.

Peki, ya herhangi bir çizgi roman servisine abone olmadan, bir şekilde sahip olduğumuz çizgi romanları okumak istiyorsak?

Elbette, bunun için de pek çok uygulama bulunuyor. Bu yazıda, zaten elinizde olan çizgi romanları okumak için kullanabileceğiniz uygulamaları konu alacağız. Farklı kategorilerde uygulamalar için, özel dosyanın geri kalanına göz atabilirsiniz.

Bu Uygulamalar Ne İşe Yarıyor?

Bu uygulamaların temel amacı, sizin bir şekilde(!) zaten elinizde bulunan çizgi romanları tabletleriniz üzerinden okuyabilmenizi sağlamak. Bu noktada birkaç temel şey söylemek gerekiyor.

Birincisi, bu konuyla ilgili herhangi bir tereddütünüz varsa, tabletten çizgi roman okumak bilgisayarınızdan çizgi roman okumaya göre kıyas götürmeyecek kadar keyifli bir durum. Telefon konusunda farklı görüşler var, ama bu uygulamaların büyük kısmı telefonlarınız üzerinde de çalışıyor – tercih sizin.

İkincisi, her ne kadar bununla özdeşleşse de, bu uygulamalar sadece illegal yollarla indirdiğiniz çizgi romanları okumak için bir yöntem değil. Özellikle eski çizgi romanlar arasında ücretsiz olarak indirip okuyabileceğiniz yüzlerce eser var. Aynı zamanda internet üzerinden ücretsiz olarak dağıtılan eserler de mevcut. Fazla naif olmayalım – bu uygulamaların genellikle ne için kullanıldığı ortada. Ama tek yolun bu olmadığını hatırlatmak da önemli.

Üçüncüsü, CBR, CBZ veya PDF formatındaki çizgi romanları okumak için, aslında o kadar da ciddi bir uygulama gerekmiyor. Düşündüğünüz zaman, bu uygulamaların temel yaptığı şey birbiri ardına görseller göstermekten ibaret. Bu nedenle, özellikle bu şekilde okuyacağınız çok çizgi romanınız varsa, aslında uygulamaların organizasyon ve kullanım kolaylığı boyutu daha çok önem kazanıyor.

iOS Çizgi Roman Uygulamaları

Benim iOS için önereceğim iki temel uygulama, Comic Zeal ve Chunky. Özel olarak Comic Zeal’a karşı bir sevgisi olmayan okurlarımız için, gözümü bile kırpmadan ücretsiz bir uygulama olan Chunky’yi önerebilirim.

Comic Zeal

Yine de, önce uzun süre iPad’den çizgi roman okumak konusunda tartışmasız bir numara olarak kalan Comic Zeal ile başlayalım.

Kişisel olarak, iPad kullanmaya ve iPad üzerinden çizgi roman okumaya bu cihazın piyasaya çıkışından çok kısa süre sonra başladım. Yıllar boyunca, bu alanda kullandığım tek uygulama Comic Zeal oldu.

Comic Zeal, temel bir çizgi roman okuma deneyimi için ihtiyaç duyacağınız her şeyi fazlasıyla sunan bir uygulama. Bunun yanı sıra, alışması biraz zaman alan, ama alıştıktan sonra son derece kolay bir kullanım sağlayan ve bağımlılık yapan bir organizasyon yapısı sunuyor.

Bu sistemde, uygulamaya attığınız çizgi romanları ekranın sağ tarafında beliren bir slider içine atıyorsunuz ve bu slider’ı istediğiniz noktaya kaydırarak çizgi romanlarınızı düzenliyorsunuz. Tabi seriler ve seri grupları için özel klasörler de yaratabiliyorsunuz.

Comic Zeal bu slider özelliğini getiren ilk güncellemeyi yayımladığında, pek çok çizgi roman okurunun bundan nefret ettiğini ve kullanmakta zorlandığını hatırlıyorum. Bununla birlikte, aradan zaman geçince bu slider’ı kullanmak gerçekten alıştığınız bir şey haline geliyor. Buradaki kontroller de oldukça doğal olduğu için, zamanla sisteme alışıyorsunuz.

Dolayısıyla eğer Comic Zeal’ı kullanmaya karar verirseniz, bu slider yapısına alışmak için biraz antrenman yapmanızı tavsiye ederim. Bir kere alıştıktan sonra diğer sistemlerin çok yavaş geldiğini göreceksiniz.

Comic Zeal, şu anda App Store’da beş dolara satılıyor. Bedava değil, ama çok yüksek bir meblağ olduğu da söylenemez.

Chunky

Dediğim gibi, iPad’de çizgi roman uygulamaları kullanmaya Comic Zeal ile başlamıştım – ama birkaç yıldır Comic Zeal’ı değil, Chunky’yi kullanıyorum.

Chunky bana göre ComicZeal’in yaptığı her şeyi yapan, üstelik de ücretsiz olan bir uygulama. Hatta, sanırım ücretli alternatifi de cihazımda yüklüyken, ücretsiz versiyonunu tercih ettiğim tek uygulama.

Benim Comic Zeal yerine Chunky’yi tercih etmem aslında çok uzun uzadıya anlatılacak bir mesele değil. Comic Zeal’ın bir noktada yaptığı güncellemelerden birinde, bir türlü kurtulamadığım bir sayfa geçiş animasyonu çıkmaya başladı. Bu animasyon okuma deneyimimi çok etkilemeye başlayınca, ben de Chunky’yi denemeye karar verdim.

Bundan sonra da, Comic Zeal’ı neredeyse hiç açmadım.

Bu durum herkes için aynı olmayabilir ama aşağı yukarı aynı işlevi sunan ücretsiz bir uygulama varken, ilk olarak bunu denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Bir şekilde Chunky’nin karşılayamadığı bir beklentiniz olursa, bundan sonra Comic Zeal için para ödemeyi düşünebilirsiniz.

Tabi, karşılaştırma yapmışken demin üzerinde durduğum konuyu da tekrar gündeme getirmem gerekiyor. Chunky’de Comic Zeal’ın organizasyon mantığı ile çok karşılaştırabileceğimiz bir özellik yok. Ama özellikle seri olarak çizgi roman eklediğinizde, uygulama kendi kategorizasyonunu oldukça iyi bir şekilde, otomatik olarak ayarlıyor.

Özel olarak kendiniz oluşturduğunuz okuma listeleriniz yoksa, bu bağlamda Chunky’yi kullanmak da daha rahat bir deneyim olabilir. Ama kendi çizgi romanlarınızı kendi zevklerinize göre sıralamak istiyorsanız, Comic Zeal’ın slider sistemi size çok zaman kazandırır.

Android Uygulamaları

Dünya genelinde, çizgi roman siteleriyle ilgili çok sevmediğim bir durum var.

Çizgi romanlarla ilgili listeler hazırlayan ve okuma tavsiyeleri yapan bazı sitelerde, belli bir yazar veya tema etrafında çizgi romanlar bir araya getiriliyor. Bundan sonra, makalenin yazarı, on çizgi romanlık listenin yarısını henüz okumadığını, hatta bazıları hakkında detaylı bilgiye bile sahip olmadığını açıklıyor.

Böyle içeriklerden çok hoşlanmadığım için, benzer bir durumu kendi sitemde yaratmak istemiyorum.

Android’deki uygulamalarla ilgili deneyimim çok çok kısıtlı. Bu yüzden, burada sadece “kulaktan dolma” bazı bilgiler paylaşacağım.

Bildiğim kadarıyla, hafif, fazla özelliği olmayan, hızlı ve rahat bir şekilde çizgi roman okumak isteyenler için Bubble oldukça etkili bir uygulama.

Eser sıralamaya ve kategorizasyona biraz daha ağırlık veren, biraz daha güçlü bir uygulama için, Astonishing Comic Reader‘ın da sık sık tavsiye edildiğini görüyorum.

Kişisel olarak, Android ile ilgili verebileceğim tavsiyeler bunlardan ibaret. Özellikle Android ve çizgi roman uygulamalarıyla ilgili daha tecrübeli okurlarımız varsa, bu alanın sizlere sonuna kadar açık olduğunu da duyurmak istiyorum. Kullandığınız uygulamaları buradan tavsiye etmek için sitenin alt kısmında yer alan bilgilerden bana bir mail göndermeniz yeterli.