Marvel Comics Yazıları

Jason Aaron’un Thor’u – Okuma Listesi

2010’lu yılların önemli çizgi roman hikayelerinden bir tanesi, Jason Aaron’un Marvel Comics için yazdığı Thor hikayeyesiydi.

Eskiden olsa, bu hikayeyi okumak için muhtemelen Thor serisinin belli bir zaman aralığını paylaşmamız yeterli olurdu – “Thor serisinin 600. sayısı ile 696. sayısı arasındaki dönemi okuyun” diyerek geçebilirdik.

Ancak günümüzde, bir serinin sıfırlanıp birinci sayıdan tekrar başlatılması yaygın bir yayın stratejisi haline gelmiş durumda. Bu nedenle, Jason Aaron 2012’den beri kesintisiz olarak Thor yazsa da, okuma listemiz için farklı serilerden bahsetmemiz gerekiyor. Tabi yine günümüz çizgi romanlarının önemli özelliklerinden biri olan event hikayelerini de unutmamamız lazım.

İşte Jason Aaron’un Thor yazarlık dönemini rahatlıkla takip etmek için ihtiyaç duyacağınız okuma listesi…

Eğer basmak veya telefonunuza kaydetmek için daha basit, resimsiz bir liste arıyorsanız, buraya tıklayarak hemen ilgili bölüme gidebilirsiniz.

Thor God of Thunder # 1 – 25

Jason Aaron’un yazarlık süreci bu seri ile başlıyor. İlk yirmi beş sayı boyunca işiniz oldukça kolay, zira tek yapmanız gereken seriyi sırayla okumak.

God of Thunder serisinin merkezinde Thor yer alıyor ve Jason Aaron yazarlık süreci boyunca gündeme gelmeye devam edecek pek çok konunun temelini bu seride atmaya başlıyor.

Original Sin # 0 – 8

Yirmi beş sayılık Thor serisinin ardından, sekiz sayılık bir event olan Original Sin’i okumanız gerekiyor.

Bu teknik olarak bir Thor hikayesi değil – ama Thor açısından çok büyük sonuçları oluyor. Bu nedenle es geçmenizi tavsiye etmiyorum.

Thor & Loki: The Tenth Realm

Original Sin ile birlikte, Thor karakteri etrafındaki mitolojiyi ciddi anlamda değiştiren bir başka seriyi daha okumak gerekiyor.

Original Sin’in tie-in serilerinden biri olan Thor & Loki: The Tenth Realm hikayesi beş sayılık bir hikaye. Serinin numaralandırması bazen Original Sin # 5.1 – 5.5 olarak da yapılıyor.

Eğer buna tam olarak sadık kalmak isterseniz, bunu Original Sin’in beşinci sayısından sonra okuyabilirsiniz.

Thor (2014) # 1 – 8

Bundan sonra sırada 2010’lu yılların en çok yankı uyandıran Thor hikayesi başlıyor. Bu bir okuma listesi – o yüzden adeti bozmuyor ve spoiler vermiyorum. Ama yandaki kapaktan pek çoğunuzun hangi hikayeden bahsettiğimi anladığını biliyorum.

Burada çok önemli bir okuma listesi yok, ama Thor Annual # 1’i de okumak isterseniz, beşinci sayıdan sonra okuyabilirsiniz.

Battleworlds: Thors # 1 – 4

Peki bu önemli seri neden sadece sekiz sayı sürüyor? Çünkü sekizinci sayıdan sonra, Marvel’ın 2015 – 16 arasında yayımladığı Secret Wars hikayesi giriyor.

Secret Wars kapsamında yalnızca Thor değil, o dönem yayımlanmakta olan bütün seriler iptal ediliyor – ve Secret Wars’un dünyası içinde dört sayılık bir Thors serisi çıkıyor.

Bu seride normal hikaye akışı açısından bazı gelişmeler var, ama bunu okumak zorunda değilsiniz.

The Mighty Thor (2015) # 1 – 18

Secret Wars’un ardından, “kadın” Thor’un maceraları The Mighty Thor serisinin ilk on sekiz sayısıyla devam ediyor.

Bu seri aslında on sekiz sayılık değil, biraz daha devamı var… Ama on sekiz sayının ardından bir ara veriyoruz ve…

Unworthy Thor # 1 – 5

…arasını okuyoruz.

Bu seri, Thor ünvanını bir başkası üstlenmişken “asıl” Thor’un yaptıkları konusunda bilgi sahibi olmamızı sağlıyor.

Bu arada – öyle bir endişeniz varsa meraklanmayın, “asıl” Thor zaten yukarıdaki serilerde de hikayenin önemli bir parçası olmayı sürdürüyor.

The Mighty Thor # 19 – 23

Bundan sonra, The Mighty Thor serisine geri dönüp, serinin geri kalanını okuyabilirsiniz.

The Mighty Thor serisi teknik olarak 23. sayıda bitmiyor – ancak 23. sayıdan sonra Marvel bu sefer sıfırlamanın bir zıttını yapıp, seriyi tüm “mirasını” yansıtacak şekilde eski numaralandırmasına geri döndürüyor.

Generations

Orijinal numaralara dönmeden önce, arada okumanız gereken tek sayılık bir hikaye var. “The Mighty Thor” ve “The Unworthy Thor” serilerini bir araya getiren bu tek sayı, bizi daha sonraki noktaya da taşıyor.

Mighty Thor # 700 – 706

Marvel bazen sıfırlamalar yaptığı gibi, bazen de karakterlerin geçmişini gözler önüne sereceği için, o karakterin adı altında yayımlanmış tüm serileri bir arada düşünüp, “orijinal sayı numaralarına” geri dönebiliyor.

Bu nedenle, Mighty Thor # 23’ten sonra Generations’u okuyup, doğrudan 700. sayıdan devam ediyoruz.

Ki bu süreç de sadece altı sayı sürüyor.

Mighty Thor: At the Gates of Valhalla

Bu da, Generations gibi tek sayılık bir hikaye. Jason Aaron bu sayıyla birlikte uzun süre Thor serilerinin başrolünü oynayan karakteri bir kenara bırakıyor ve bu sürecin ardından Thor serisi bir kez daha sıfırdan başlıyor.

Sıradaki serimiz ise…

Thor (2018) # 1 – 11

…sadece Thor olarak geçiyor. Bu seriyle birlikte, Jason Aaron’un hikayesinin en başından beri sinyallerini verdiği War of the Realms hikayesine de yaklaşıyoruz.

Thor serisinin ilk on bir sayısını okuduktan sonra, War of the Realms hikayesine geçebilirsiniz. Bunun doğru bir okuma listesi için aşağıdaki listeye bakmanız yeterli.

War of the Realms

War of the Realms # 1 ve 2

Thor # 12

War of the Realms # 3 ve 4

Thor # 13

War of the Realms # 5 ve 6

Thor # 14

Süper Kahraman Okuma Listesi
Yukarıdaki liste, War of the Realms’i Thor bakış açısıyla okumak istiyorsanız yeterli. Ama War of the Realms bir event hikayesi, bu nedenle farklı Marvel serilerine de sıçrıyor. War of the Realms’in tam okuma listesi önümüzdeki günlerde sitemizde olacak!

Thor (2018) # 15 – 16

War of the Rrealms’i de atlattıysanız, tek yapmanız gereken 2018’de başlayan Thor serisinin son iki sayısını takip etmek.

Bundan sonra Jason Aaron’un Thor yazarlık sürecindeki son basamağa sadece bir adım kalıyor.

King Thor # 1 – 4

Benim bu yazıyı yazdığım sırada, bu seri henüz yayımlanmaya başlamadı. Bununla birlikte, Jason Aaron’un Thor yazarlık sürecinin bu hikayeyle birlikte final yapacağını biliyoruz.

Bu seri, hikayenin ilk günlerinden beri devam eden pek çok kurguyu bir araya getirip, son yılların önemli çizgi roman yazarlık süreçlerinden bir tanesini de sona ulaştıracak.

Jason Aaron’un Thor’u – Resimsiz Liste

Resimler hoş gözüküyor olabilir, ama bence bu tarz listeler böyle daha kullanışlı oluyor. Jason Aaron’un 2012 – 2019 arasındaki yazarlık sürecini şu şekilde takip etmeniz gerekiyor:

Tabi yukarıdaki liste War of the Realms hikayesinin sadece Thor açısından okuma listesini içeriyor. Bu event hikayesinin okuma kistesi de önümüzdeki günlerde sitemize ayrıca eklenecek.