Genel Çizgi Roman Yazıları - Giriş Dosyaları

Yeni Başlayacaklar İçin (Marvel – DC Harici) 10 Harika Çizgi Roman Serisi

AltEvren açıldığı günden beri, çizgi romana başlamak isteyenler için farklı yöntemler ve farklı tavsiyeler paylaşmaya çalışıyorum.

Konuştuğum insanların büyük bir bölümü, çizgi romana Marvel ve DC Evrenleri’ni daha yakından tanımak için başlamak istiyor. Fakat bu evrenlere ilgi duymayanlar, süper kahraman türü dışında eserler okumak isteyenler de var.

Bu listenin amacı da, çizgi romana yeni başlayanlar için ideal on çizgi romanı çok kısaca sizlere tanıtmak.

Okuma Tavsiyeleri
Bu liste, başlıktaki konuyla ilgilenenler için hazırlanmış bir “okuma tavsiyeleri listesi”.Süper kahraman çizgi romanlarının çoğunda olduğu gibi, hikayeleri anlamak için bu listeyi adım adım takip etmenize gerek yok. Tek yapmanız gereken, buradan ilginizi çeken çizgi romanları seçmek ve okumak. Okuma listelerimiz hakkında daha fazla bilgi için bu yazıya göz atabilirsiniz.

Seriler: Çizgi Romana Başlamak İçin Harika Bir Yol

Çizgi romana başlamak için izlenebilecek pek çok farklı yol var. Dediğim gibi, bazı okurlar Marvel – DC çizgi romanlarına başlamak, süper kahraman evrenlerini takip etmek istiyor. Bazı okurlar ise, bunlarla hiç uğraşmayıp, tek seferde alınıp okunabilecek eserler arıyor.

Seriler bu ikisi arasında bir yol olarak düşünülebilir. Bir çizgi roman serisi okuduğunuzda, hem tek bir kitaptan daha fazla dahil olabileceğiniz, hem de bir evren takip etmekle uğraşmanızı gerektirmeyen bir deneyim yaşamış oluyorsunuz.

Bir anlamda, bunlar bölümleri art arda izlediğiniz dizileri izleme deneyimine benziyor.

Listemiz hem klasikleşmiş eserleri, hem modern eserleri; hem böyle listelerde sık sık bulacağınız örnekleri, hem de benim kişisel tavsiyelerimi içeriyor. Bu elbette bir “en iyiler” veya “favoriler” listesi değil – sadece fikir vermek amacıyla hazırlanmış bir liste!

Not: Liste içinde Marvel – DC Comics’e ait etiketler tarafından yayımlanmış eserler mevcut. Başlıktaki ifadenin amacı, bunların Marvel ve DC Comics’in ana akım çizgi romanlarından ayrılan, Marvel – DC Evrenlerinden bağımsız veya büyük ölçüde bağımsız eserler olduğunu göstermek.

1 – Sandman (1989 – 1996)

Evet, bu teknik olarak bir DC Comics çizgi romanı, ama çizgi romanın klasiklerinden bahsederken, Neil Gaiman’ın Sandman’inden mutlaka bahsedilmeli. Doksanların başında büyük başarı elde eden Sandman, günümüzde çizgi romanların daha ciddiye alınan bir tür haline gelmesinde çok büyük rol sahibi.

Yaratıcı Ekip: Neil Gaiman (yazar), farklı çizerler

Eğer edebiyatla, fantastik – mitolojik kurgularla ve Neil Gaiman romanlarıyla ilgiliyseniz iyi bir başlangıç noktası olabilir. 75 sayı, 10 cilt.

2 – The Walking Dead (2003 – 2019)

Dizisiyle çok daha geniş kitlelere ulaşan Walking Dead, aynı zamanda oldukça başarılı bir çizgi roman. Dizisi bu kadar popüler olan bir seriye başlamak tereddüt yaratabilir – ama özellikle ilk sayılarında, Walking Dead gerçekten sayfaları çevirmeden duramayacağınız kadar akıcı bir eser.

Yaratıcı Ekip: Robert Kirkman (yazar) Terry Moore (çizer) Charlie Adlard (çizer)

Korku türü ve zombiler ilginizi çekiyor; akıcı eserlerden hoşlanıyorsanız Walking Dead’i tercih edebilirsiniz. 193 sayı, 32 cilt.

3 – Y: The Last Man (2002 – 2008)

Dünya üzerindeki tüm erkeklerin bir anda ortadan kalkması, hayatta kalan son erkek için nasıl bir durum olurdu? Y: The Last Man hem enteresan bir konuyu ele alan, hem de “gerçek” sorunları gündeme getirmekten kaçınmayan, önemli bir çizgi roman.

Yaratıcı Ekip: Brian K. Vaughan (yazar), Pia Guerra (çizer)

Post-apokaliptik eserlerle, güncel dünya sorunlarıyla ilgileniyorsanız Y: The Last Man harika bir seri. 60 sayı, 10 cilt

4 – Chew (2009 – 2016)

Yediğiniz her şeyle ilgili, her şeyi bilmek gibi bir süper gücünüz olsaydı, bu gücü nasıl kullanırdınız? Tony Chu ağzına attığı her lokmanın; tohumların üzerinde yürüyen böcekten, işlendiği fabrikaya kadar, tüm tarihini öğreniyor ve bu gücünü suçları çözmek için kullanıyor.

Yaratıcı Ekip: John Layman (yazar), Rob Guillory (çizer)

Tuhaf bir süper güç ve komik bir kurgu arıyorsanız, Chew ideal bir başlangıç olabilir. 60 sayı, 12 cilt

5 – Locke and Key (2008 – 2013)

Devasa bir malikaneye taşınıyorsunuz ve sağda solda tuhaf anahtarlar bulmaya başlıyorsunuz. Ama bu anahtarlar kapılardan çok daha fazlasını açıyor… Locke and Key 2000’li yılların en popüler çizgi roman serilerinden bir tanesi.

Yaratıcı Ekip: Joe Hill (yazar), Gabriel Rodriguez (çizer)

Korku ve fantastik türleriyle, yavaş yavaş aralanan gizemlerle ilgileniyorsanız çok iyi bir tercih. 37 sayı, 6 cilt – okuma listesine göz atın!

6 – Kill or Be Killed (2016 – 2018)

Polisiye çizgi romanlarda asıl soru genellikle katilin kim olduğudur. Burada ise katil belli, fakat asıl gizem çok daha farklı yerlerde saklı. Kill or Be Killed modern ve oldukça hızlı okunabilecek bir seri.

Yaratıcı Ekip: Ed Brubaker (yazar), Sean Philips (çizer)

Modern dünyanın sıkıntılarıyla, psikolojik sorunlarla, polisiye ve fantastik türleriyle ilgileniyorsanız şans verebilirsiniz. 20 sayı, 4 cilt

7 – Saga (2012 – devam ediyor)

Romeo ve Juliet’in bir uzay operası olarak yazıldığını düşünün. Saga pek çok karakteri ve gezegeni kapsayan, başarılı bir çizgi roman. Çıktıktan sonra satış rakamlarında Walking Dead’i bile geride bırakan Saga, günümüzün en popüler çizgi roman serilerinden bir tanesi.

Yaratıcı Ekip: Brian K. Vaughan (yazar), Fiona Staples (çizer)

Bilim kurgu, uzay operası ve geniş bir mitoloji ilginizi çekiyorsa, Saga harika bir başlangıç noktası olabilir. 54 sayı, 9 cilt – seri şu an bir “ara vermiş” durumda, ama devam ediyor.

8 – Kick-Ass (2008 – 2012)

Batman gibi, “süper güçleri olmayan bir süper kahraman” gerçek hayatta var olabilir mi? Yoksa daha ilk macerasında birilerinden dayak yiyip hayatın gerçeklerini hatırlar mı? Kick-Ass – özellikle ilk sayılarında – okunması oldukça keyifli bir çizgi roman

Yaratıcı Ekip: Mark Millar (yazar), John Romita Jr. (çizer)

Süper kahraman türünün gerçekçi bir parodisi 23 sayı, 3 cilt – ama ek seriler de mevcut.

9 – Black Hammer (2016 – devam ediyor)

Bir grup süper kahraman tuhaf bir olay yaşıyor ve kendilerini asla kurtulamadıkları bir kasabada buluyor. Bu kasabanın doğası ne? Bu süper kahramanların geçmişiyle ne ilgisi var? Psikolojileri pek de sağlam olmayan bir grup insan, burada birbirlerini yemeden hayatta kalabilecek mi?

Yaratıcı Ekip: Jeff Lemire (yazar), Dean Ormston (çizer)

Özellikle süper kahraman türünün tuhaf boyutlarıyla, insani tarafıyla ilgileniyorsanız, Black Hammer son dönemlerin en iyi çizgi romanlarından bir tanesi.

10 – Southern Bastards (2014 – devam ediyor)

Amerika’nın güneyi. Liseler arası futbol maçlarının insan hayatından daha önemli olduğu bir kasabada, dışarıdan gelen birileri düzeni değiştirebilir mi? Yoksa mesele kişiler değil, kurumlar ve toplumun kendisi midir? Southern Bastards yalnızca kendi içinde değil, sahip olduğu etkiyle de önemli bir çizgi roman serisi

Yaratıcı Ekip: Jason Aaron (yazar), Jason Latour (çizer)

Daha ağır ilerleyen, gerçek sorunlara eğilen bir çizgi roman arıyorsanız, Southern Bastards ilginizi çekebilir. Şu ana kadar yirmi sayı, 4 cilt.

Elbette, bunların dışında da çizgi romana başlamak için iyi noktalar olarak gösterilebilecek onlarca seri var. Burada hem devam eden, hem tamamlanmış çizgi romanlardan basit bir seçki sunmaya çalıştık.

Benzer listeler ve daha fazla tavsiye için, sitemizi takip etmeye devam edin!