Genel Çizgi Roman Yazıları - Giriş Dosyaları

Marvel Hangi Şirkete Ait?

Bu kısa giriş yazısından da görebileceğiniz gibi, dünyanın en meşhur iki çizgi roman şirketi olan Marvel ve DC Comics ABD’nin “medya devi” olarak tanımlanabilecek iki farklı kuruluşuna ait.

Marvel ve Marvel’a ait tüm alt birimler, 2009 yılından beri Disney çatısı altında yer alıyor.

Disney’in Marvel’ı Satın Alma Süreci

Marvel’ın Disney’in altında yer alması aslında çok eskiye dayanan bir durum değil.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de haberlere çıkan bu satın alma, 2009 yılında, dört milyar dolar gibi bir ücret karşılığında gerçekleşti.

Disney, Marvel’ı satın aldıktan kısa bir süre sonra yine benzer bir miktarda para ödeyerek Star Wars serisini de kendi çatısı altına getirdi. Bu gelişme ile birlikte hem Star Wars, hem de Marvel aynı şirketin içinde yer aldığından Star Wars çizgi romanları da yeniden Marvel tarafından basılmaya başlandı.

2018 – 19 yılları içinde ise, Disney bunlara göre çok daha büyük bir satın alma gerçekleştirip Fox’un büyük bir kısmına da sahip oldu. Yaklaşık yetmiş iki milyar dolara mal olan bu satın alma ile birlikte, Marvel’ın zamanında Fox’a satmış olduğu film hakları (X-Men, Fantastic Four, vs.) da geri alınmış oldu.

İlginizi Çekebilir: Marvel Film Hakları

İlerleyen süreçte, bu karakterler de Marvel’ın inşa ettiği sinema evreninde gözükebilecek.

Disney – Marvel Ortaklığı ve Marvel’ın Başarısı

Marvel günümüzde her şeyden önce bu sinema evreni ile tanınıyor. Bununla birlikte, Marvel’ın sinema filmleri çekmesi de aslında çok eskiye dayanan bir durum değil.

2000’li yılların başında vizyona giren Blade, Spider-Man, X-Men ve Fantastic Four gibi filmler hep başka şirketler tarafından çekilen filmlerdi. Bu dönemde de karakterler elbette Marvel’a aitti, fakat Marvel film çeken bir şirket olmadığı için, bunların “sinema hakları” Fox ve Sony gibi şirketlere devrediliyordu.

İlginç bir not


Marvel bugün yaptığı filmlerle milyar dolarlar kazanan bir şirket olsa da, şirketin tarihi boyunca sinema filmlerinden beklentisi farklıydı. 1970’li yıllardan beri karakterlerini beyaz perdeye aktarmaya çalışan Marvel, bu filmlerin karakterlerini daha geniş kitlelere yaymasını ve çizgi roman satışlarını arttırmasını umuyordu.

Bu iki durum, 2008’deki Iron Man filmiyle değişti. Doğrudan Marvel’ın kendi stüdyosu tarafından çekilen Iron Man, MCU’nun da köklerini atan film oldu. Bir başka deyişle, Marvel Disney tarafından satın alındığında zaten MCU beyazperdedeki potansiyelini ortaya koymuştu.

Satın alma sürecinin ardından Disney’in kaynaklarından da yararlanmaya başlayan Marvel, sinema evrenini büyük bir başarıyla inşa etmeyi sürdürdü.

Disney’in şirketi dört milyara satın almasından yalnızca üç sene sonra, 2012’de, ilk Avengers filmi toplamda bir milyar dolardan fazla kar etti. Sadece sinema evreninin getirdiği toplam hasılat bile, Disney’in Marvel’a yaptığı yatırımı ciddi bir başarı olarak değerlendirmeyi gerektiriyor.

Disney’den Önce Marvel’ın Sahibi Kimdi?

Disney’in Marvel’ı satın almasının görece yeni bir olay olduğunu ve 2009’da gerçekleştiğini söylemiştik. Peki, Disney’den önce Marvel’ın sahibi kimdi?

Bu soruyu gerçek anlamda cevaplamak için şirketin kurumsal bir tarihçesini çıkartmak gerekiyor – ama daha basit bir cevap vermemiz de mümkün: Disney’den önce Marvel’ın herhangi bir sahibi yoktu. Marvel farklı mecralardan sorumlu farklı şirketler olarak yapılandırılmış olsa da, genel olarak tek bir çatı altında, kendi kendisini yönetiyordu.

1939 yılında “Timely” adıyla Martin Goodman tarafından kurulan, daha sonra Atlas Comics adını alan şirket tarihi boyunca çeşitli grupların ve şirketlerin çatısı altında yer almış, ama daha önce hiç Disney’de olduğu gibi büyük bir medya devinin bir parçası olmamıştı.