Genel Çizgi Roman Yazıları - Giriş Dosyaları

DC Comics Hangi Şirkete Ait?

Çizgi romana meraklı olan kişilerin internette en çok araştırdığı konuların başında, Marvel Comics ve DC Comics gibi çizgi roman şirketlerinin kime ait olduğu sorusu geliyor.

Bu kısa giriş yazısından da görebileceğiniz gibi, dünyanın en meşhur iki çizgi roman şirketi olan Marvel ve DC Comics ABD’nin “medya devi” olarak tanımlanabilecek iki farklı kuruluşuna ait.

DC Comics ve DC Comics altında yer alan tüm birimler, Warner Bros.’a ve Warner Bros.’u da kapsayan WarnerMedia şirketine ait.

Bir seviye daha yukarı çıkmak isterseniz, WarnerMedia da ABD’nin en büyük şirketlerinden biri olan AT&T‘nin bünyesinde yer alıyor.

 DC Comics – Farklı Bir Tarihçe

2009 yılında Marvel’ın Disney tarafından satın alması ciddi anlamda ses getiren ve gündem yaratan bir gelişme olmuştu.

DC Comics’in durumu ise bundan biraz farklı.

Birincisi, DC Comics’in Warner ile birlikte anılması, çok daha geriye, 1960’lı yılların sonuna kadar giden bir durum.

İkincisi, Marvel ile Disney arasındaki görece basit ilişkiye karşın, DC’nin Warner ile ilişkisi eşit ölçüde tek boyutlu değil.

Marvel’ın Disney tarafından satın alınması büyük çaplı, ama tek boyutlu ve tipik bir satın almaydı. Disney, dört milyar dolarlık bir ödeme karşılığında, Marvel’ı kendi bünyesine katmıştı.

DC Comics ise, hiçbir zaman aynı mantıkla Warner’a satılmadı.

 DC Comics’in (Çok Kısa) Kurumsal Tarihçesi

Günümüzde DC Comics olarak tanıdığımız şirket, kuruluş yıllarında ağırlıklı olarak National ismini kullanıyordu. 1930’lu yılların başından 1960’lara kadar farklı satın almalar, birleşmeler ve isim değişiklikleri yaşansa da, özellikle 1940’lı yıllardan itibaren şirketin öne çıkan iki markası Superman ve DC resmi olmayan isimler olarak kullanılmaya başlanmış; şirket de ağırlıklı olarak DC Comics olarak tanınmıştı. İlerleyen yıllarda, bu markanın iyice yerleşmesiyle, DC Comics resmi isim haline de geldi.

1967 yılında, DC Comics’in sahibi olan şirket National Periodical Productions, Kinney National Company isimli bir holdinge satıldı. Kinney, 1969 yılında filmleri ile tanınan Warner Bros.‘u da bünyesine kattı.

Yani, Warner aslında hiçbir zaman DC Comics’i satın almadı; DC Comics ve Warner her iki şirketi de satın alan üçüncü bir şirketin bünyesi altında bir araya geldi.

1972 yılında, Kinney National Company eğlence sektörü ile farklı sektördeki şirketlerini birbirinden ayırdı. DC Comics ve Warner Bros.’un da dahil olduğu eğlence odaklı şirketler, Warner Communications isimli bir yapı altında toplandı.

1989 – 1990 yıllarında, Warner Communications önemli bir birleşme yaşayarak Time şirketi ile birleşti ve şirket Time Warner adını aldı. 2018 yılında ise, AT&T bütün bu yapıyı satın alıp, ismini WarnerMedia olarak değiştirdi.

Her ne kadar WarnerMedia’nın sahibi AT & T olsa da, tahmin edebileceğiniz gibi bunlar gerçek anlamda devasa kuruluşlar ve işleyişleri bakımından pek çok noktada kendi içlerinde yönetiliyorlar. DC Comics, şu anda WarnerMedia altında varlığını sürdüren Warner Bros. bölümünün altında konumlandırılıyor.