Genel Çizgi Roman Yazıları

Çizgi Dükkan: iPad’de Türkçe Çizgi Roman

aEski okuyucularımızın da hatırlayacağı gibi, birkaç ay önce iPad’de çizgi roman okuma yolları ile ilgili bir yazı paylaşmıştık.

Buradan okuyabileceğiniz bu yazıyı yazdığımız sırada, pek çok çizgi roman uygulamasını tanıtmış ve bu uygulamaların kullanımından bahsetmiştik.

Bu iPad konusuna, geçen akşam App Store’da gördüğüm bir yenilikten ötürü bir kez daha dönmek istiyorum Çizgi Roman Derneği, bir ilki gerçekleştirerek Türkçe bir iPad Application’u hazırlamış. 

 “Çizgi Dükkan” adlı bu uygulama, aslında hoş bir sürpriz oldu benim için. Daha önce bir Türkçe çizgi roman uygulaması ihtimalini ResimliRoman forumlarında da tartışmıştık, benim de dahil olduğum çoğunluk, firmaların henüz gelişmiş bir çizgi roman pazarı olmayan bir ülkede böyle bir risk almak istemeyeceği konusunda hemfikirdi. Görünen o ki, yanılmışız. Türkçe çizgi romanlar, “Çizgi Dükkan” ile Apple dünyasına giriş yapmayı başarmış.

Uygulamanın içeriğinden söz etmek gerekirse; Çizgi Dükkan da yabancı çizgi roman uygulamaları gibi bedava çizgi romanlar ve ücretli çizgi romanlar olarak ikiye ayrılmış durumda. Şu anda ücretsiz olarak beğeniye sunulan dokuz farklı çizgi roman var. Bence tanıtım amaçlı olarak sunulan bu sayılar şimdilik yeterli. Bir de, yabancı uygulamaların aksine bedava olarak bulunan sayıların anlamsız tanıtımlar veya çok çok eski, önemsiz hikayeler değil, okunabilen, uzun maceralar olduğunu da ekleyelim. 

Ücretli çizgi romanların çoğu $1.99’dan satılıyor. Uygulamanın gelişmesi için en önemli adım da bu ücretli çizgi romanların sayısını ve çeşitliliğini arttırmak. Şimdilik, Türk tarihini konu alan birkaç çizgi roman ve 1001 Roman’ın bazı yayınları dışında fazla opsiyon bulunmuyor. Yine de, başlangıç için yeterli bir miktar bu. Uygulamayı indirenlerin sayısı arttıkça, ürün sayısında da kayda değer bir artış olacağından eminim.

Çizgi Roman Derneği’nin bu girişimi, bana kalırsa oldukça önemli bir girişim. Eğer Türkiye’de gerçekten koydukları çizgi romanlar için para ödemeyi göze alabilecek bir kesim yaratabilirlerse, Marvel ve DC’nin uygulamalarının yarattığı etkiyi kısa sürede Türkiye’de de yaratmamaları için hiçbir sebep yok.