Genel Çizgi Roman Yazıları

iPad: Çizgi Romanlarınızı Çöpe Atın!

comics ipadÇizgi roman nedir? Benim için çizgi roman, %50 okumak, %50 koleksiyon yapmaktır. Apple’ın muhteşem oyuncağı iPad’deki çizgi roman okuma deneyiminden sonra size söyleyebileceğim tek şey şu; koleksyioner tarafınızı olduğu gibi bırakın, okur tarafınızla ise çizgi romanlarınızı çöpe atın!

(Yani tamamen mecazi bir çöp ve mecazi çizgi romanlardan söz ediyoruz, çizgi roman çöpe falan atılmaz!)

Evet, iPad’den çizgi roman okuma deneyimi gerçekten oldukça hoş bir deneyim.Açıkçası, ben bunu  kusursuzlaştırırken biraz zorlandım, o yüzden bu olayı denemek isteyenler için “deneyimlerimi” paylaşayım dedim.

Birincisi, şunu hemen aradan çıkarmak istiyorum: Mükemmel bir olay  iPad’den çizgi roman okumak. “Apple Fanboy” denebilecek kitleden çok uzağım, Apple’ın başka hiçbir ürününü de kullanmıyorum, fakat hayatımda ilk kez, bir şeyin yeni halinin, eski halinin on katı güzelliğinde olduğunu düşünüyorum.

Bilgisayardan çizgi roman okumaya alışık olanlar bilir, bazen bilgisayar bile parlak ekranı sayesinde sıradan bir çizgi romandan daha tatmin edici olabilir. İşte canlı renkler, parlaklık ve görüntü güzelliği açısından, iPad bunu ona, hatta on üzeri ona falan katlıyor.

Kontroller mi? Kusursuz. Parmağınızı sallayarak sayfa çevirmeyi mi istersiniz, bir (veya tericihinze göre iki) tıkla istediğiniz panele full zoom mu istersiniz, iPhone ve iPad’in tanıdık zoom-in, zoom-out hareketleriyle istediğiniz konuşma balonlarına manuel zoom mu istersiniz, hepsi mevcut. Hepsini yapmak da birbirinden keyifli!

Zoom yaparken, çizgi romanlarınız olabilecek en düşük kalitede falan değilse [yani boyutları bilgisayar ortamında 3 mb’ı aşmıyorsa), harika bir kalite göreceksiniz. Yok eğer olabilecek en düşük kalitedeyse, yine bilgisayardan okumaya göre defalarca iyi bir deneyim yaşayacaksınız.

Karanlıkta okumak, yatarak okumak, anneniz veya yatakhane müdürünüz zorla ışıkları kapattıktan sonra yorganların altında okumak (tamam, bunu denemedim), sınırsız bir konfor, limitsiz bir rahatlık.

Ayrıca, koleksiyoner kişiliğiniz ve okur kişiliğinizin büyük bir şizofreni tufanı arasında sizi Hulk’a dönüştürdüğü anların en önemlisinde, yani çizgi romanı aktif olarak okuma aşamasındaki (“Sayfayı çevirmeliyim, ama aynı zamanda çizgi romanıma zarar vermemeliyim!”) bütün sorunları ortadan kaldırması da cabası.

Geçelim iPad’de çizgi roman okumanın yollarına.

Öncelikle aklınızda bulunması gereken en önemli nokta şu: iPad’den çizgi roman okuyabileceğiniz Application’lar, ikiye ayrılıyor. Bu kategorilerden birincisi, Marvel, DC, Image, Dark Horse, IDW, Boom! gibi yayıncıların çıkarttıkları kendi app’leri.

İkincisi ise, hali hazırda bilgisayarınızda bulunan çizgi romanları okumak için kullanabileceğiniz cbr ve cbz görüntüleyicileri.

Önce kısaca ilk gruptan bahsetmek istiyorum.

Bu App’ler bedava olarak dağıtılıyor, yani iPad’inize indirmek karşılığında bir para ödemiyorsunuz. İçlerinde, genelde alıp okuma deneyimini yaşayabileceğiniz bedava çizgi romanlar da mevcut oluyor. Ama bunlar neler? Sketchbook’lar, Preview’lar, belki “Saga”lar, “Sneak Peak”ler ve şanslıysanız, önemsiz, eski sayılar. (Evet, önemsiz eski sayılar, girip Spider-Man 1’i göremiyorsunuz yani)

 

Bu app’lerin asıl olayları ise “Store”larında, yani online dükkanlarında. Buralarda, gün geçtikçe zenginleşmekte olan bir çizgi roman dükkanı var. Sayılar genelde $1.99’dan satılıyor, ama yeni çıkan sayıların gerçek fiyatlarına (yani 2.99 ve/veya 3.99’a) satıldığını görürseniz de şaşırmayın.

Henüz eksiksiz değil bu dükkanlar, ama dediğim gibi, ben ilk indirdiğimden beri (ki yaklaşık 4 ay falan oldu herhalde) ciddi bir artış olduğunu söyleyebilirim.

İkinci kategoriye geçmeden önce, Ave! Comics ve Comics+ app’lerini de tavsiye ediyorum. Bunlar, bu sitede “Farklı Tatlar” adı altında yayınladığımız yazılarda adı geçen çizgi romanların bulunabileceği application’lar tam olarak. Comics+ daha çok Amerikan Indy pazarına yöneliyor,Ave! ise Avrupa çizgi romanlarına yoğunlaşıyor.

Gelelim halihazırda sahip olduğunuz çizgi romanları iPad’den okumaya.

AppStore’a girdiğiniz zaman, muhtemelen bu iş için -yani .cbr ve .cbz okumak için- hazırlanmış onlarca application olduğunu göreceksiniz. Yaşayabileceğim en iyi deneyimi yaşamak konusunda tutkulu bir insan olarak, sanıyorum bunların hepsini indirip tek tek denedim.

Size sadece iki adet tavsiyem olacak. Birincisi ComicZeal4, diğeri de CloudReader.

ComicZeal, açık ara iPad için en iyi çizgi roman okuma yazılımı. O kadar iyi ki, yukarıda bahsettiğim deneyimlerin tümünü ComicZeal’da rahatlıkla yaşayabilirsiniz.  Yazılımın yalnızca iki eksiği var.

Bunlardan birincisi, çizgi romanları iTunes yoluyla iPad’inize attıktan sonra programı çalıştırıp yeni atılan çizgi romanların “import” edilmesini beklemeniz gerekmesi. Ama bu da öyle çok abartılacak bir süre değil, iPad’inizi açın, dolaptan bir kola alana ya da bir kahve hazırlayana kadar işlem bitecektir.

İkinci ve asıl sıkıntılı yanı ise, yazılımın bir iPad application’u için fazlasıyla pahalı olması: $7.99 .

Eğer bu parayı ödemek sizin için sorun değilse, veya iPad’inizi çeşitli yönlerle “kırmış”sanız, tek tavsiyem ComicZeal4′dur.

Bu arada yeri gelmişken CloudReader ile ilgili bir noktayı daha açıklayayım. Applicatioın’ları paralı ve parasızlar olarak ikiye ayırıp, iki kategorinin de en iyilerini seçmedim. Bütün denediğim (paralı ve parasız) app’ler içinde en iyisi ComicZeal4, ikincisi de, aslında o kadar fark da olmadan,  CloudReader’dı.

Buna karşın, CloudReader bedava. ComicZeal ile aralarında aslında o kadar da ciddi farklar yok, ama sayfa çevirme ve zoom konusunda ComicZeal’ın çok daha iyi olduğu bir gerçek. Yine de, CloudReader’ın aradaki “import” süresini beklemesi gerekmiyor ve, eh, bedava.

Sonuç olarak, iPad’in sanıyorum kusursuzca yapabildiği tek şey çizgi roman okutmak. iPad sahibi olan tüm çizgi roman severlere, bunları mutlaka denemelerini tavsiye ediyorum