Marvel Comics İncelemeleri

Avengers # 29

Bir önceki sayıda Avengers tarafından tek bir karaktere, Red Hulk’a odaklanarak farklı bir tie-in sayısıyla karşımıza çıkan Avengers serisi, bu sayıda konsept değiştirerek, daha önce yaşanmış bir olayı, Avengers tarafından yeniden yorumluyor.

Bu anlamda, bu sayıyı aslında Wolverine and the X-Men # 12’de yaşanan olayları, Avengers tarafından hatırlatma olarak görmek mümkün.

 

Avengers # 29, temel olarak baktığımızda iki bölümden oluşan bir sayı olarak kurgulanmış. Sayının Wolverine and the X-Men # 12 sırasında ve Avengers vs. X-Men # 8’den önce geçtiğini belirten bir uyarıdan sonra, Wakanda’daki Avengers karargahına dönüyoruz. Namor’un Wakanda’yı yerle bir etmesinden önce Avengers’ın kullandığı bu karargahta, Spider-Woman diğer Avengers üyelerine, X-Men’in kendilerine bu kadar rahat üstünlük kurabilmesinin sebeplerinden birinin telepatik güçleri olan üyeleri olması olduğunu söylüyor.

Spider-Woman’ın çekinerek söylediği bu fikir, kısa süre içinde tüm Avengers üyeleri içinde de kabul görüyor – fakat kısa bir araştırmadan sonra, kayda değer telepatik güçlere sahip olan insanların büyük bir bölümünün mutant olduğunu fark ediyorlar. Avengers vs. “X-Men” gibi bir durumda mutantlara da güvenemeyeceklerini bildiklerinden, yine çaresiz kalmış gibi gözükürken, Captain America, “Ben birini arayabilirim.” şeklinde bir tepki vererek odayı terk ediyor, ve bu da çizgi romanın birinci bölümünün sonu oluyor.

Daha sonra, ikinci bölümde, Wolverine and the X-Men # 12’deki olayları yeniden yaşıyoruz. Bunları uzun uzun anlatmaya gerek yok, zaten bu sayının da incelemesi sitemizde mevcut, fakat Avengers tarafından bakıldığında ortaya çıkan iki önemli fark şu. Birincisi, Wolverine and the X-Men’de hikaye anlatılırken, burada sanki saldıran Rachel Summers, kaçmaya çalışan taraf da Wolverine ve Avengers takımıymış gibi gözüküyordu. Burada, asıl olayın X-Men tarafındaki en kıdemli telepatlardan Rachel’ı etkisiz hale getirmeye çalışanın Avengers olduğunu görüyoruz. Yani, o sayıdaki hikayede avcı gibi gözüken Rachel, aslında oltaya düşen taraf oluyor.

Bunun dışında, bu sayıdaki Rachel – Hope karşılaşmasının da gerçek olmadığını görüyoruz. Meğer, o sayıda Rachel Summers’n konuştuğunu ve gitmesine izin verdiğini sandığı Hope, Hope Summers değil, Captain America tarafından yardımı istenen Charles Xavier’mış. Xavier, bu sayının, ve bir anlamda “retcon”lanan Wolverine and the X-Men # 12’nin ana karakteri olarak karşımıza çıkıyor.

Savaş devam ederken, telepatik güçleriyle herkesi uyumaya zorluyor, ve daha sonra, uyanık kalmayı başaran Spider-Woman ile kendi uyandırdığı Captain America’ya, bu olayı herkesini unutturacağını, kimsenin kendisinin burada olduğunu hatırlamayacağı, ve ne olursa olsun bu savaşın bir parçası olmayacağını söyleyerek, olay yerini terk ediyor.

Böylece, Wolverine and the X-Men # 12’de gerçekleşen olayların arka planını öğrenmekle kalmıyoruz, aynı zamanda Xavier’ın da bu olaya nereden bulaşmaya başladığını bir kez daha görüyoruz. Xavier’ın, ayrılmasıve herkesin uyuya kalmasıyla, Avengers’ın 29. sayısı da sona eriyor.

Yorumlar

Geçtiğimiz haftanın New Avengers # 29’u ile bu haftanın Avengers # 29’u, aslında aynı sorun nedeniyle, kendi ellerinde olmadan başarısız olan dergiler. Büyük çizgi roman şirketlerinin garip yayın politikaları nedeniyle, sayılar, bu sayıda da olduğu gibi, bazen önemini yitirmiş hikayeler anlatmak zorunda kalıyorlar, ve bu da sayıların genel anlamda önemsiz olmasını sağlıyor.

Bu ne demek?

Mesela, New Avengers’ın odak noktası, Phoenix Force ve X-Men hakkında bir tartışma konusu. Serinin ortasında, yani X-Men Phoenix’in kontrolünü kaybetmemişken ve iyi şeyler yaparken böyle bir tartışma görsek, aslında bu son derece kaliteli bir tie-in sayısı olacak. Fakat, bu sayı Phoenix’in kontrolden çıkmasından sonra yayınlandığı için, çizgi romanlara çok aşina olup, kafasında bu çizgi romanı olması gereken zaman dilimine yerleştirebilecek okuyucular haricinde, pek de kabul görecek bir sayı olmuyor.

Aynı şey, Avengers # 29 için de geçerli. Çok fazla bir şey söylemeyeceğim – Avengers vs. X-Men # 10’un çıktığı hafta, “Bu sayı Avengers vs. X-Men # 8’den önce geçmektedir” ibaresiyle sayı yayınlarsanız, kimse bu sayıyı ciddiye alamaz. Bunu fazla açıklamaya gerek olduğunu düşünmüyorum.

Avengers # 29 ile New Avengers # 29’un farkı şu ki, New Avengers # 29 aslında “yayın süreci sıkıntısı” dışında iyi bir çizgi roman. Avengers # 29, bence değil. Hikaye gereksiz, sonuç olarak hiçbir şey değiştirmiyor, Charles Xavier’ın dedikleri anlamsız ve daha sonraki olayları düşündüğünüzde kendi içinde çelişiyor… Kısacası, Bendis New Avengers # 29’da yayın planının azizliğine uğramış ama, bu sayı için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Avengers vs. X-Men’in (en kötüsü değilse) en kötü tie-in sayılarından biri Avengers # 29.