Genel Çizgi Roman Yazıları

Türkçe Star Wars Çizgi Romanları Okuma Listesi

Disney, Nisan 2014’te Star Wars’u kendi bünyesine katmıştı. Bunun ardından da, Nisan 2014 öncesi yayımlanmış ve Genişletilmiş Evren olarak ifade ettiğimiz Star Wars evrenine dahil olan tüm kitapları, romanları, çizgi romanları, referans kitaplarını kısacası filmler ve Clone Wars dizisi hariç tüm materyalleri, Legends adı altında toplayarak geçersiz kılmıştı.

İlerleyen zamanlarda çıkacak hikayelerde bu Legends hikayelerinden esinleneceklerini söyleseler de bu durum uzun yıllardır Star Wars’u takip eden, bahsi geçen tüm kaynakları edinen hayranların biraz kalbini kırmıştı. E bunca yıl sen topla, oku, biriktir; sonra hepsi anlamını yitirsin. İnsanların kızması normal bir bakıma.

Ama diğer yandan bakacak olursak, bu karar Star Wars okumaya yeni başlamak isteyenler için son derece sevindirici de bir karar oldu. Çoğu Türkçe’ye çevrilmeyen bu külliyatı takip etmek imkansız gibiyken, bu karar sonrası artık yeni çıkan yayınları hem sayısı bakımından hem de eski durumun aksine günümüzde Türkçe’ye çevrilen eser sayısının artışı bakımından takip etmek çok daha kolay. Neyse bu karar doğru mudur, yanlış mıdır tartışmasına girmeden biz konumuza dönelim.

Ama şu noktada iki kavramın tanımını yaparak devam etmemin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Star Wars hakkında araştırıp, okurken çokça kez Legends ve Canon kavramlarına rastlayacaksınız. Legends’e aslında yukarıda değindim ama olsun, ikisini bir arada tekrar tanımlamam daha iyi olacak.

Basitçe ifade edecek olursak, Disney’in Star Wars’u satın almasından önce çıkmış (filmler ve Clone Wars dizisi hariç) her şey Legends olarak adlandırılıyor. Disney sonrası genişletilmiş evrene dahil edilen Star Wars materyalleri ise Canon diye tanımlanıyor.

Bizim konumuz elbette ki Star Wars’un çizgi romanları. 2014 öncesinde Star Wars çizgi romanları Dark Horse Comics tarafından yayınlanıyordu. Fakat Star Wars Disney bünyesine katılınca, çizgi romanlarını da yine Disney bünyesinde olan Marvel çıkarmaya başladı. Şu anda Türkiye’deki Türkçe Star Wars çizgi romanları da bu sebeple Dark Horse Comics (Legends) ve Marvel Comics (Canon) olarak ikiye ayırmamız mümkün.

Türkçe Okuma Listesi

AltEvren’de çizgi romanları ağırlıklı olarak yayımlandıkları dilde veya İngilizce çevirileri üzerinden ele alıyoruz. Bununla birlikte, elimizden geldiğince Türkçe çizgi roman okumayı tercih edenlere faydalı olacak bilgiler de paylaşmaya çalışıyoruz.

Bu listede gördüğünüz okuma listesi, Türkçe olarak yayımlanmış Star Wars çizgi romanlarını merkeze koyuyor.

Dark Horse Comics – “Legends”

Yazar:  John Ostrander, Haden Blackman
Çizer: Jan Duursema, Tomas Gierello
Cilt Sayısı: 9

1. Cilt: Kamino Savunması ve diğer hikayeler
2. Cilt: Zaferler ve Fedakarlıklar
3. Cilt: Jabiim’de Son Direniş
4. Cilt: Aydınlık ve Karanlık
5. Cilt: En İyi Kılıçlar
6. Cilt: Savaş Alanları
7. Cilt: Kardeş Oldukları Zamanlar
8. Cilt: Son Kuşatma, Nihai Gerçek
9. Cilt: Oyunun Sonu

Dark Horse Comics etiketi taşıyan Türkçe Star Wars çizgi romanı olarak elimizde aslında tek bir seri var: Klon Savaşları. JBC tarafından basılan ve 9 ciltten oluşan bu seri, adı üstünde Klon Savaşları’nı konu alıyor. 

Klon Savaşları, Star Wars kronolojisinde çok önemli bir yere sahip. Bu seri de bu savaşta, filmlerde ve animasyonlarda görmediğimiz yerlerde neler yaşandığını anlatıyor, yani anlatıyordu. Günümüzde bir geçerliliği bulunmasa da, hem ileride göreceğimiz yeni hikayelerde bu hikayelerden ilham alınabileceği için, hem de Star Wars seviyorsanız beğenebileceğiniz bir seri olduğu için okuyabilirsiniz.

NOT: Klon Savaşları serisinin doğal olarak aşağıda yer alan Marvel’ın yayınladığı Star Wars çizgi romanlarıyla herhangi bir ilişkisi bulunmuyor. Dolayısıyla Klon Savaşları serisini kendi sırasıyla, araya başka hiçbir seri veya kitap koymadan takip edebilirsiniz.

Marvel Comics’in Star Wars Çizgi Romanları – “Canon

Marvel Comics etiketi taşıyan Türkçe Star Wars çizgi roman serilerinde ise yelpazemiz çok daha geniş. Çizgi Düşler tarafından basılmış Star Wars, Darth Vader, Prenses Leia, Han Solo ve Darth Maul olmak üzere beş adet seriden ve Vader Vuruldu adında tek ciltlik bir crossover hikayeden bahsediyoruz.

Star Wars

Yazar: Jason Aaron
Çizer: John Cassaday
Cilt Sayısı: 8*
İçerdiği Sayılar: Star Wars (2015) # 1- 49*
*Seri hala devam ediyor.

  1. Cilt: Skywalker Saldırıyor
  2. Cilt: Kaçakçı Ayı’nda Yüzleşme
  3. Cilt: Asi Hapishanesi
  4. Cilt: Harbinger’in Son Uçuşu
  5. Cilt: Yoda’nın Gizli Savaşı
  6. Cilt: Yıldızlar Arasında
  7. Cilt: Jedha’nın Külleri
  8. Cilt: Mon Cala’da İsyan

Star Wars serisi bizim ana serimiz oluyor. Jason Aaron’un yazıp, John Cassaday’ın çizdiği bu seride çoğu Star Wars karakterini görsek de, hikaye özel olarak Luke Skywalker üzerinden ilerliyor. ”Star Wars IV – A New Hope” filminde 1. Death Star’ın patlatılması sonrasını anlatıyor.

Star Wars serisi, Türkçe’ye çevrilen Star Wars çizgi romanları arasında şu anda Amerika’da da güncel olarak yayınlanmaya devam eden tek seri. Diğer Türkçe’ye çevrilmiş ve çevrilmekte olan Star Wars serileri, güncel olarak yayın hayatına devam etmiyor. Yani serinin şu an 3. cildi basılmış olsa da, bu ciltlerin devamı gelecektir.

Darth Vader

Yazar: Kieron Gillen
Çizer: Salvador Laroca
Cilt Sayısı: 4
İçerdiği Sayılar: Darth Vader (2015) # 1- 25

  1. Cilt: Vader
  2. Cilt: Gölgeler ve Sırlar
  3. Cilt: Shu – Torun Savaşı
  4. Cilt: Oyunların Sonu

Yine A New Hope filminde 1. Death Star’ın patlatılması sonrasını konu alan bu seride, bu kez Darth Vader’ın neler yaptığına odaklanıyoruz. 

Darth Vader serisi 4. cildiyle beraber sonlanıyor. Bir Darth Vader fanı olarak, lordumun serisi daha uzun sürsün isterdim fakat maalesef yapacak bir şey yok. Vader’ı şu an için diğer serilerde yer yer görebileceğimiz gibi, kendisinin yer aldığı ve daha Türkçe’ye çevrilmemiş başka seriler de mevcut -ki bu serilerden birisi de yine kendisine ait. Umarım ilerleyen zamanlarda bu seriler de Türkçe’ye çevrilir ve biz de Darth Vader hakkında daha fazla şey okuyabiliriz.

Vader Vuruldu

Yazar: Kieron Gillen – Jason Aaron
Çizer: Salvador Laroca, Mike Deodato Jr.
Sayfa Sayısı: 144
İçerdiği Sayılar: Vader Down #1, Darth Vader (2015) #13-15, Star Wars (2015) #13-14

Star Wars serilerinin belki de en önemli iki serisi olan Star Wars ve Darth Vader serilerinin yolları bu çizgi romanda kesişiyor. Temel olarak Darth Vader’ın gemisinin bir gezegene çakılması sonucu Asiler’e karşı tek başına direnmesini konu alıyor. Darth Vader’dan Luke Skywalker’a, Han Solo’dan Chewbacca’ya, Prenses Leia’dan Darth Vader çizgi romanlarıyla tanıdığımız yeni bir karakter olan Aphra’ya çoğu Star Wars karakterinin kendine yer bulduğu bu crossover hikayesi oldukça ilgi çekici duruyor.

Darth Maul

Yazar: Cullen Bunn
Çizer: Luke Ross
Fasikül Sayısı: 5
İçerdiği Sayılar: Darth Maul (2017) #1-5

Darth Maul, Star Wars severler arasında popülariteye sahip karakterlerden birisi. Türkçe’ye çevrilmiş Star Wars serilerinden birisi de bu sevilen karakterin serisi. Toplamda 5 sayıdan oluşan bu serinin 5 sayısı da şu an yayınlanmış durumda.

Klon Savaşları döneminden önce geçen bu seri, Darth Maul’un Jedi’lara olan öfkesini ve ustası Darth Sidious’dan gizli bir takım faaliyetlerini konu alıyor.

Yazıdaki diğer çizgi romanların aksine cilt cilt değil, fasikül fasikül yayınlanıyor. Dolayısıyla diğer serilere göre biraz daha ekonomik olması yönüyle de dikkat çekiyor. 

Prenses Leia

Yazar: Mark Waid
Çizer: Terry Dodson
Sayfa Sayısı: 120
İçerdiği Sayılar: Princess Leia (2015) # 1 – 5

İlk başta planlandığında uzun bir seri olarak düşünülen bu seri, sonrasında 5 sayılık bir mini seri olarak kaldı. Haliyle biz de tek cilt olarak bu maceraya ortak olacağız.

Hikaye A New Hope filminde Luke ve Han Solo’nun madalya aldığı sahneyle başlıyor ve kitapta Alderaan’ın patlatılması sonrası Prenses’in neler yaptığını öğreniyoruz.

Han Solo

Yazar: Marjorie Liu
Çizer: Mark Brooks
Sayfa Sayısı: 120
İçerdiği Sayılar: Han Solo (2016) # 1 – 5

Tek ciltte toplanan 5 sayılık bir başka mini serimiz de Han Solo çizgi romanı. Bu çizgi roman da yine Prenses Leia çizgi romanı gibi A New Hope filmi sonrasında geçiyor.

Kitap Han Solo’nun Asiler tarafından görevlendirilmesini ve bu görev esnasında yaşadıklarını anlatıyor. Hikayede Asiler ile yaptığı işbirliklerinin Han’a etkilerini görüyor ve kendisinin karakter gelişimine yakından şahit oluyoruz. 

Obi-Wan & Anakin

Yazar: Charles Soule
Çizer:
Marco Checchetto
Sayfa Sayısı:
128
İçerdiği Sayılar:
Obi-Wan and Anakin #1-5

Charles Soule tarafından yazılıp Marco Checchetto tarafından çizilen ve toplamda 5 sayıdan oluşan Star Wars: Obi-Wan & Anakin serisini, Çizgi Düşler Türkçe’ye çevirip tek ciltte toplayarak okurlarına sundu. Çizgi roman, Star Wars I: Phantom Manace filminin 3 yıl sonrasında geçiyor ve Obi-Wan ile genç padawanı Anakin’in ilk yıllarını konu alıyor.

Konusuna değinecek olursak; Obi-Wan galaksinin uzak bir köşesinde bir göreve atılır. Anakin de sabırsızlığı ile ustasının yanında bu görevde yer alır. İkili uzayda ilerlerken uçakları bir gezegene düşer ve usta Obi-Wan ile çırağı Anakin kendilerini tehlikeli başka bir maceranın içinde bulur.

Her şeyden önce bu iki ismin usta-çırak ilişkisinin temellerinin atıldığı bir döneme tanık oluyoruz. Çizgi romanda küçük Anakin’in, daha o yaşlardan kendi içinde bir karanlık taraf – aydınlık taraf çatışması yaşadığını görebiliyoruz. Bunun yanı sıra Palpatine de, Anakin ile yakından ilgilenirken bu çatışmayı körüklüyor. Ayrıca Anakin’in Obi-Wan ile Darth Maul’un düellosundan etkilenip, bu savaşı droidine kaydederek üzerinde çalıştığını görmemiz gibi hoş referanslar da bu kitapta mevcut.

Disney, Star Wars’u satın aldıktan sonra çıkardığı yeni üçlemeyle Skywalker Saga’sını mahvetmiş olsa da, bu süreçte çıkan çizgi romanların filmlerden daha iyi ve keyifli ilerlediğini söyleyebiliriz. Bu sebeple eğer hala Star Wars’dan soğumadıysanız, elinizi eteğinizi çekmediyseniz bu cilde şans vermek isteyebilirsiniz.

Öte yandan seriye ve genişletilmiş evrene yeni başlamayı düşünüyorsanız elinizi çabuk tutmalısınız. Eğer internette yanlış görmediysem ilk olarak 4 Mayıs 2018’de, şu anda canon olarak geçerli sayılan Star Wars serilerinden, Vader ve Prenses Leia Türkçe olarak okurlarla buluşmuş. Tarihi yanlış gördüysem bile çok oynayacağın sanmıyorum aşağı yukarı yine 4 Mayıs 2018’e yakın bir tarihe denk gelir. Bu ne demek? Hemen hemen 2 yıl gibi bir sürede tamı tamına 11 cilt ve 5 fasikül Türkçe olarak bizlerle buluşturuldu. Yani Star Wars çizgi romanları çok hızlı bir şekilde ilerliyor ve ilerlemeye devam edecek. Bu sebeple iş takip edilmesi zor bir hale gelmeden Star Wars okumaya başlamanız sizin hayrınıza olacaktır.

Star Wars severler için Türkçe Star Wars çizgi roman serilerini derlediğim bu yazının sonunda da adettendir, şimdiye dek çıkmış çizgi romanların okuma sırasını yapalım:

Yukarıda yer alan okuma sırasında sadece Star Wars ve Darth Vader serileri ile Vader Vuruldu adlı crossover hikaye yer alıyor. Bunun sebebi yazıda yer alan tüm seriler arasında birbiriyle bağlantısı olan çizgi romanların bu üçü olması. Şimdi gelelim diğer çizgi romanları neye göre okumanız gerektiğine:

1- Darth Maul serisi, Maul’un Jedi ile ilk karşılaşmasını konu aldığı için Star Wars: Episode I filminin öncesinde geçen bir seri. Her ne kadar diğer seriler ile arasında net bir sıralama bağı olmasa da, kronolojik sırada okumak istiyorsanız bu seriyi diğerlerinden önce okumalısınız.

2- Obi-Wan & Anakin cildi, Star Wars Episode: I ile Episode: II filmleri arasında geçiyor. Dolayısıyla bu listedeki tüm çizgi romanlar arasında kronolojik olarak ikinci sırada yer alıyor. Fakat listedeki diğer çizgi romanlarla direkt olarak bir bağlantısı olmadığından okuma sırasına eklemedim.

3- Klon Savaşları serisi, anlattığım gibi canon olmayan bir seri. Yani şu anda bir geçerliliği yok ve yazıda değindiğim Marvel’ın serileriyle de hiçbir bağı bulunmuyor. Fakat yine de bu seriyi okumak isteyenler olursa, kronolojik sırada üç numarada yer alıyor.

4- Prenses Leia ve Han Solo çizgi romanları da Star Wars IV’ten sonrasını anlatıyor. Fakat yine benzer dönemde geçen Star Wars ve Darth Vader serilerine göre hangi zamanı anlatıyor, bunu tam olarak çözümleyebilmek pek mümkün değil. Atıyorum ”Star Wars Cilt 2’den sonra Prenses Leia okunmalı.” tarzı bir konum belirlemek çok güç. Dolayısıyla bu iki çizgi romanı sıralamaya dahil etmedim. Zaten tek cilt olduklarından ve diğer serilerle bir bağlantı kurmadıklarından çok da sorun olacağını sanmıyorum.