Genel Çizgi Roman Yazıları

Covid-19 Salgını ve Çizgi Roman Piyasası

1 Nisan’da çıkması gereken Strange Adventures #2’den

Tüm sektörlerde olduğu gibi, çizgi roman sektörü de Covid-19 salgınından ciddi şekilde etkileniyor. Salgının ilk günlerinde çizgi roman şirketlerinin ve yayınevlerinin kendi içlerinde aldığı önlemlerle hissedilmeye başlanan bu etkiler, geçtiğimiz hafta Diamond Comics’in yeni çizgi romanları dükkanlara dağıtmayacağını açıklaması ile ayrı bir boyut kazanmıştı.

Detaylarını bu yazıdan okuyabileceğiniz bu gelişme ile, çizgi roma endüstrisi en temel rutinlerinden bir tanesini kaybetmiş oldu – tabi özellikle ABD’deki çizgi roman dükkanları için, bu en temel gelir kaynaklarının da ortadan kalkması anlamına geliyordu.

Yeni çizgi romanların basılı olarak piyasaya çıkmayacağının açıklanmasından sonra, gözler bu işin ikinci boyutuna, dijital çizgi romanlara döndü. Her ne kadar pek çok çizgi roman okuru güncel eserleri basılı olarak okumayı tercih etse de, böyle bir dönemde yeni çizgi romanların dijital olarak çıkması gerçekçi olabilecek bir senaryoydu.

Elbette, çizgi roman şirketleri için basılı çizgi romanlar olmadan dijital çizgi roman yayımlamak da ciddi bir risk olacaktı. Sonuçta, 1 Nisan haftası ile birlikte, yeni çizgi romanlar dijital olarak da piyasaya çıkmadı.

Bununla birlikte, yayınevlerinin bu konuda biraz daha farklı bir yaklaşımı olduğunun altını çizmek gerekiyor. Diamond Comics, ABD’de kayda değer anlamda çizgi roman dağıtımı yapan tek şirket – bu nedenle, Diamond’un yeni çizgi romanları piyasaya çıkartmama kararından sonra yayınevlerinin bu karar konusunda yapabileceği çok fazla şey kalmadı.

Her ne kadar DC Comics yeni çizgi romanları Diamond ağı dışında dükkanlara ulaştırmanın yollarını araştıracağını açıklasa da, şimdilik bu yönde somut bir gelişme olmadı. DC Comics aynı zamanda dijital çizgi romanların da Comixology üzerinden normal takvime göre yayımlanacağını açıkladı, ancak daha sonra bu çizgi romanların çıkış tarihi Nisan sonuna ertelendi.

Marvel Comics ve Image Comics de, 1 Nisan haftası için basılı çizgi romanlar olmadan dijital eserleri piyasaya çıkartmayacaklarını duyurdu. Ancak bu duyurularla birlikte, bu kararın ilerleyen günlerde değişebileceği de vurgulandı.

Listen to “36 – Covid-19 Salgını ve Çizgi Roman Dünyasına Etkileri” on Spreaker.

Böyle zorlu bir dönemde, dijital çizgi romanlarla basılı çizgi romanlar arasında çok önemli iki fark bulunuyor.

Birincisi, Diamond olmadan (ve ABD’nin pek çok eyaletinde çizgi roman dükkanları zaten kapatılmış durumdayken) basılı çizgi romanların insanlara ulaştırılabilmesi için gerçekçi bir yol bulunmuyor. Ancak söz konusu dijital çizgi roman olduğunda, burada iş neredeyse tamamen yayıncıların inisiyatifine kalıyor.

İkincisi, herkesin evlerde kaldığı bu dönemde, zaten büyük ölçüde dijital olarak üretilen çizgi romanların hazırlanıp okuyuculara sunulmasının önünde de aslında somut bir engel bulunmuyor. Yazarların evden yazdığı, çizerlerin evden çizdiği, çizgi romanların online sistemlere yüklendiği bir düzende, yeni çizgi romanları dijital olarak piyasaya almak sadece yayınevlerinin alacağı bir karar olmaktan ibaret.

Dolayısıyla Covid-19 salgınının ilerleyiş sürecine göre, önümüzdeki günlerde çizgi romanların dijital olarak piyasaya çıkma ihtimali de bulunuyor. Yeni çizgi romanları piyasaya çıkartmama kararı, şimdilik sadece 1 Nisan haftasını kapsayan bir süreç – yani çizgi roman severler, önümüzdeki hafta çizgi romanların çıkıp çıkmayacağını görmek için tekrar yayınevleriden gelen açıklamaları bekleyecek. Tabi mevcut gidişat şimdilik yeni çizgi roman çıkmasının oldukça zor olduğunu gösteriyor.

Önümüzdeki gün ve haftalarda bu sürecin nasıl ilerleyeceğini, hep birlikte takip etmekten başka yapabileceğimiz pek bir şey yok.