Çizgi Roman Yazıları

Comic Blitz / CONtv + Comics Uygulaması Nedir? Abone Olmaya Değer Mi?

Olmazsa Olmaz Dijital Çizgi Roman Uygulamaları özel dosyamız kapsamında, bir süredir çizgi roman dünyasının abonelik odaklı uygulamalarından bahsediyoruz.

Bu uygulamalar içinde tavsiye edilebilecek olan “bariz” örnekleri aradan çıkarttık. Bu yazıda, biraz daha az tanınan ve farklı bir uygulamadan, CONTV + Comics uygulamasından bahsetmek ve bu şekilde abonelik odaklı çizgi roman uygulamaları listemizi tamamlamak istiyorum.

Bir dakika, ben bu noktaya kadar olanları kaçırdım. Abonelik odaklı uygulama derken neyi kastediyoruz?

Abonelik odaklı uygulama derken; Netflix, Hulu, Spotify gibi bir mantıkla, aylık abonelik ücreti ödeyerek çok sayıda çizgi romana ulaştığımız; yani çizgi romanlar için tek tek ücret ödemediğimiz uygulamalardan bahsediyoruz.

Bu uygulamaların “bariz olanlarını” aradan çıkarttık demişsin – hangileri onlar, önce onlara bakayım?

Şu anda abonelik bazı servisler arasında;

en çok tanınan hizmetler.

Gerçekten, eğer bu tarz uygulamaları daha önce hiç denemediyseniz muhtemelen önce bu üçlüye bakmanız gerekiyor.

Tabi ilgili yazılarda uzun uzadıya tartıştığımız gibi, bu üçlüden sadece Marvel Unlimited Türkiye’den kullanılabiliyor. Diğer uygulamalar şu anda ABD dışında erişime açık değil.

Dur tahmin edeyim – DC Universe ve Comixology Unlimited’dan sonra yine güzel bir uygulama tanıtıp, sonra “Ama sadece Amerika’da kullanılıyor” diyeceksin…

İyi haber – hayır!

Bu yazıda bahsettiğim uygulama da, tıpkı Marvel Unlimited gibi, Türkiye’den kullanılabiliyor.

Hmm güzelmiş – peki neden uygulamanın böyle garip bir ismi var? Comic Blitz / CONtv + Comics diye uygulama adı mı olur?

Aslında güncel uygulamanın resmi adı CONtv + Comics.Kısaltıp CONtv diye kullanmakta çok bir sakınca da yok.

Comic Blitz ise kendi içinde kurulan, fakat daha sonra CONtv tarafından satın alınan bir uygulama. Henüz yeni yaşanan bir değişim olduğu için yazının başlığında Comic Blitz ismini de kullanmak istedim, ama aslında aramanız ve indirmeniz gereken uygulamanın adı CONtv + Comics olarak geçiyor. Bir başka deyişle, CONtv Comic Blitz’i satın alıp, adına “comics” kısmını da eklemiş oluyor.

CONtv adı da aslında meşhur Comic-Con etkinliklerinden geliyor – bu nedenle, aslında tam olarak bu kitle için hazırlanmış bir uygulamadan bahsediyoruz.

Peki bu uygulamada neler var?

CONtv, aslında Netflix, Hulu vb. yapısında bir uygulama. İçeriğin odağı ağırlıklı olarak bilim kurgu, korku, aksiyon ve fantastik temalı filmlerden / dizilerden oluşuyor.

Eğer özellikle bu tarz filmlerin bir hayranı değilseniz, Netflix vb. yerine CONtv’yi tercih etmeniz pek mantıklı olmaz – ancak tabi işin çizgi roman boyutu pek çok şeyi değiştiriyor. Ben de yazının geri kalanında işin bu boyutuna yoğunlaşmak istiyorum.

O zaman bu CONtv + Comics uygulamasının içinde bir de çizgi romanlar okuyabiliyoruz?

Evet – Comic Blitz’i satın aldıktan sonra, bu uygulama da tıpkı DC Universe gibi multimedya bir uygulama haline gelmiş durumda. Uygulamanın bir “Comics” sekmesi var ve buradan sistem içinde yer alan çizgi romanlara ulaşabiliyorsunuz.

Peki sistem içinde hangi çizgi romanlar yer alıyor? Hangi yayınevleri var?

Ne yazık ki, bu sistem içinde şu anda çok geniş bir yayınevi yelpazesinden bahsetmek mümkün değil. Tabi ki kendi servisleri olan Marvel ve DC bu hizmet içinde yer almıyor.

Şu anda bu uygulama içinde IDW, Valiant, Lion Forge, Dynamite Entertainment gibi yayıncıların çizgi romanları var. Sadece bununla sınırlı değil, ama öne çıkan yayınevleri bunlar.

Tamamen yayınevi odaklı bir uygulama mı? Yani bir yayınevi ile anlaşma varsa tüm eserleri burada da oluyor mu?

Dürüst cevap – emin değilim.

Contv + Comics uygulamasının bana göre en kötü yanı, içerik olarak değil ama uygulama olarak çok kötü bir uygulama olması. En temel bir listeleme, detay alma vs. imkanı olmadığı için, uygulamadaki çizgi romanlara tek tek bakıp incelemek dışında çok bir alternatif yok gibi gözüküyor.

Bununla birlikte, uygulama içinde arada sürprizler olabiliyor. Örneğin, Chew, Bitch Planet, Lazarus gibi Image çizgi romanlarının da belirli sayıları var.

O halde biraz da başlıklardan gidelim. Tanınmış hangi serileri okuyabiliriz bu uygulamadan?

Yukarıda saydıklarım dışında, The Boys, Locke & Key, 30 Days of Night, Vampirella, Green Hornet, X-O Manowar, Crow, Flash Gordon, Judge Dredd ve Red Sonja gibi tanınmış serileri ve daha fazlasını uygulama içinde bulabiliyorsunuz.

Aynı zamanda, farklı mecralardan gelen lisanslı çizgi romanlar konusunda (Star Trek, Transformers vs. gibi) oldukça kapsamlı bir içerik var.

Bütün bunlar için ne kadar ücret ödüyoruz?

Contv + Comics uygulamasının aylık ücreti 6.99 dolar olarak belirlenmiş durumda.

Sen bu uygulamaya abone misin? Tavsiye eder misin?

Evet, biraz çekinerek de olsa CONtv uygulamasında ben de bir abonelik başlattım, şimdilik devam ediyor.

Peki bu uygulamaya kimler abone olmalı? Senin emin olmamanın sebebi nedir?

Benim emin olmamanın temel sebeplerinden bir tanesi, uygulamanın çizgi roman dışındaki içeriğinin beni hiçbir şekilde çekmemesi. Buradaki film, dizi ve animeler ilginizi çekiyorsa, bu uygulama sizin için ideal bir uygulama olabilir – ama bunu detaylı olarak görmek için tabi ki uygulamayı incelemeniz gerekiyor.

Çizgi roman konusunda da, bu bahsettiğim yayınevlerini takip ediyorsanız ve adı geçen seriler hoşunuza gidiyorsa, bu uygulamaya bir şans vermeyi düşünebilirsiniz.

Yukarıda laf arasında uygulamanın da kötü olduğunu söyledin. Bunu biraz açar mısın?

Evet – bu sanıyorum görece yeni ve biraz daha düşük bütçeli bir uygulama. O yüzden bir uygulamadan bekleyeceğiniz pek çok şey henüz tam olarak oturmamış veya genel olarak iyi yapılmamış durumda.

Buna çizgi romanları rahat bir şekilde arayamamak veya liste olarak gördüğünüz çizgi romanları belirli şekillerde sıralayamamak da dahil. Dolayısıyla kullanım kolaylığı açısından çok ideal bir uygulama olduğunu söylemek mümkün değil.

Yine de, aradığınız bir çizgi romanı bulup okumaya başladıktan sonra okuma deneyiminizin önüne geçecek kadar kötü bir durum da yok.