DC Comics Yazıları

Frank Miller’ın Batman Evreni: Earth 31

millerverse2Batman incelemeleri kapsamında, Frank Miller’ın yazdığı en önemli iki Batman çizgi romanı, Batman: Year One ve Batman: The Dark Knight Returns’ü inceledik. Bu yazıları aradan çıkartmışken, daha sonradan unutulabilecek ilginç bir detaya daha – kısaca – değinmek istiyorum.

 

Diğerleri bu ikisi kadar ses getirmese de, Frank Miller tabi ki Batman karakteri hakkında sadece iki tane çizgi roman yazmadı. Dark Knight Returns’ün devamından, All Star Batman & Robin’e kadar, pek çok Kara Şövalye hikayesinde, Miller’ın imzası vardı.

İlginç bir şekilde, bunların pek çoğu ana DC devamlılığında, yani – sık sık değişmekle birlikte, en azından temelde aynı kalan – DC Evreni’nde geçmiyordu. Her ne kadar bunların hepsi rahatlıkla “farklı paralel evrenlerde geçen bireysel Batman maceraları” şeklinde okunabilecek olsa da, DC yetkililerinin daha sonradan yaptığı açıklamalar, aslında Miller’ın tüm Batman maceralarının, aynı evrende geçtiği yönünde.

Bu evrene, çizgi roman şirketlerinin “evren isimlendirme” mantığı çerçevesinde, Earth-31, veya ilk yayınlanan eserden yola çıkılarak, The Dark Knight Universe adı veriliyor. Aynı zamanda, Millerverse sözcüğünün kullanıldığını da duymanız mümkün.

Bu evreni özel olarak merak edenler için, aşağıdaki (evren içinde aşağı yukarı kronolojik olarak sunulan) şu okuma listesi faydalı olacaktır:

Batman: Year One (1987) *

Holy Terror (2011) **

All Star Batman & Robin, The Boy Wonder (2005 – 2008)

Spawn – Batman (1994) 

millerverse1Batman: The Dark Knight Returns (1986)

Batman: The Dark Knight Strikes Again (2001 – 2002)

Countdown: Arena (2008)***

* Tüm bu hikayeler içinde, bariz bir şekilde farklı bir paralel evrende geçmeyen tek hikaye, Batman: Year One hikayesi. Biraz enteresan bir durum olsa da, Batman Year One, hem DC Evreni’nin canon bir hikayesi, hem de Earth 31’in. Bir başka deyişle, bu hem DC Evreni için, hem de Earth 31 için resmi bir çizgi roman. Her iki Bruce Wayne’in de benzer bir “Batman haline gelme süreci” yaşadığını düşünebilirsiniz.

** Bir Batman çizgi romanı olarak başlayan Holy Terror, daha sonra Miller’ın kendi halinde saçmaladığı bir çalışmaya dönüşüyor, ama yine de listede detay olarak bulunmalı. Bu çizgi romanın incelemesi yakın gelecekte sitemizde olacak.

*** Countdown Arena’nın Miller’la herhangi bir alakası yok, ama bu “evrenden” karakterler seride karşımıza çıkıyor.