DC Comics Yazıları

Hangi Okçu? – (Green) Arrow

green arrow 1

Marvel ve DC’nin başını çektiği ana akım çizgi romanların dünyası, absürtlüklerle dolu, enteresan bir dünya. ÇROY yazı dizimizde sık sık “kabullenmemiz” gerektiğinden bahsettiğim bu absürtlüklerden biri de, yüzlerce ton kaldıracak kadar güçlü süper adamların, ultra teknolojik cihazlarıyla küçük bir ülkeden daha fazla ateş gücüne sahip cyborg’ların ve uzay boşluğunda eviymiş gibi gezinen kozmik savaşçıların yanında, ok ve yay kullanarak bu tiplerle aşık atan karakterlerin olması.

Marvel’ın Hawkeye’ı ve DC’nin Green Arrow’u, süper kahramanların yeniden popüler olduğu Gümüş Çağ’dan beri, kendi evrenlerinde önemli figürler olmayı sürdürüyorlar. Üstelik, Avengers filmi ve Arrow dizisi nedeniyle, popülariteleri belki de hiç olmadığı kadar yüksek. Bu yazıda, Arrow’dan tanıdığımız Green Arrow’un çizgi romanlardaki durumunu, Arrow çizgi romanlarına nasıl başlanabileceğini biraz incelemeye çalışıyoruz.

1 – Çizgi roman okumuyorum. Green Arrow’u nerede görmüş olabilirim?

Green Arrow CW Network kanalında yayınlanan Arrow dizisinin ana karakteri olarak git gide ünlenen bir karakter. İlk sezonu geride kalan ve ciddi bir hayran kitlesi edinen dizi, beş sene boyunca mahsur kaldığı adada bir ölüm makinesine dönüşen Oliver Queen’in, doğup büyüdüğü şehir Starling City’ye dönüşünü, ve bu şehri “temizleme” çabasını konu alıyor. “Green Arrow” ismi ise dizide bir espri olmanın ötesine geçmiyor, kahramanımız “The Vigilante”, “The Hood Guy”, “The Hood” ve “The Archer” gibi isimlerle anılıyor.  

2 – Green Arrow ile ilgili bilmemiz gereken ilk şey nedir?

Arrow’u diziden tanıyan, ve Green Arrow çizgi romanlarına giriş yapmak isteyen biri olarak bilmeniz gereken ilk şey şu: Dizide gördüğünüz neredeyse hiçbir şey çizgi romanlarda yok!

Evet, şaşırtıcı gelebilir, ama “Arrow” dizisi kesinlikle bir “Green Arrow” çizgi roman uyarlaması değil – çizgi romanlarda gördüğümüz çeşitli özellikler diziye aktarılsa da, Green Arrow dizi için yalnızca bir ilham kaynağı – daha fazlasını beklememek gerekiyor.

Arrow dizisinin, Dizimag sitesindeki tartışmalarında, Arrow’un Spider-Man, Lost, The Cape gibi film ve dizilerden esinlendiği yönünde bir tartışma var  – bir kullanıcı da Arrow’un 1941 yılında ortaya çıkan bir karakter olduğunu, eğer bir “esinlenme” varsa, diğerlerinin Arrow’dan esinlendiğini yazmış. Bu pek doğru değil, zira dizide gördüğümüz hikayeler ile çizgi romanın Altın Çağı olarak adlandırdığımız periyodundaki Green Arrow dergileri arasında en ufak bir benzerlik yok.

3- Peki ya daha sonraki çizgi romanlar? Çizgi romanla dizi tamamen farklı olacak değil herhalde!

Aslında öyle. Dizinin aksine, çizgi roman Seatle’da geçiyor, Green Arrow’un adada dizide gördüğümüze benzer bir olayı yok, yan karakterler tamamen farklı, Oliver’ın karakterizasyonu oldukça değişik, ailesi gözükmüyor, diziden bildiğimiz arkadaşları, sevgilileri yok, Liste ve Undertaking gibi kavramlar ise kesinlikle karşımıza çıkmıyor. O yüzden, dizi ile çizgi roman tamamen farklı.

Ama tabi, bir de şöyle bir durum var – ki bu durum bir şeyin “çizgi romana sadık kalmadığını” duyduğunuzda ilk sormanız gereken sorulardan birisi – Hangi çizgi romanlar?

Green Arrow 1941’den beri yayınlanan bir karakter, orijinine, karakterine, amaçlarına, yaşadığı şehre sürekli değişiklikler yapıldığı gibi, içinde yaşadığı evren de birkaç kez tamamen değişiyor. İlk ortaya çıktığında temel olarak bir Batman kopyası olan Green Arrow, daha sonra modern bir Robin Hood’a, uyuşturucu ve sokak terörüne karşı savaşan bir adama, şehri Star City’nin (Bakın, dizideki gibi Starling City değil, Star City) belediye başkanına dönüşüyor.. Kendi çizgi romanları arasında kesin ve net bir tutarlılıktan söz etmek mümkün değil, diziyle çizgi roman arasında olmaması da gayet normal.

 4 – O halde çizgi romanın dizi keyfime bir şeyler katmasını veya spoiler falan olmasını beklememeliyim?

Büyük ölçüde evet.

Örneğin bir Walking Dead çizgi romanı okursanız, bu size dizisi hakkında “spoiler” verebilir.

Fakat DC Evreni’ndeki Green Arrow dergisi ile, Arrow dizisi arasında böyle bir durum yok.

5 – Peki, ben yine de Green Arrow çizgi romanlarına başlamak istiyorum. Nereden başlamalıyım? Green Arrow hangi çizgi romanlarda gözüküyor?

Modern Green Arrow çizgi romanlarını okumak için, üç seçeneğiniz var.

Green Arrow dergisi, adından da anlaşılacağı gibi, karakterin kendi dergisi. Bütün hikayeler Green Arrow çevresinde dönüyor.

Justice League of America dergisi, devlet destekli süper kahraman grupu JLA’nın maceralarını anlatıyor. Green Arrow bu ekibin bir üyesi.

Bir de, yukarıdaki soruya da cevap olarak, üçüncü bir dergi, Arrow dergisi var. Bu çizgi roman, DC Evreni’nde geçmiyor, yani içerik olarak bir DC çizgi romanı değil, fakat diziyle aynı evrende geçiyor, Oliver Queen’in dizi bölümleri arasında yaşadıklarını anlatıyor. Dizinin yaratıcıları Marc Guggenheim ve Andrew Kriesberg tarafından yazılan bu dergi, diziye konu olamayacak, önemsiz konular işliyor, fakat tek amacı dizi deneyimlerini bir sonraki aşamaya taşımak olan okurlar için ideal bir seçim olabilir.

6 – Yok yok, ben artık diziyi aşıp, gerçek hikayelere, çizgi romanlara başlamak istiyorum. Başlamak için en ideal nokta nedir?

DC Comics şirketi, bundan iki sene kadar önce tüm dergilerini, yeni okurlar için sıfırdan başlattı, dolayısıyla Green Arrow dergisi de şu an 23. sayısında. 23 sayı size fazla gelmediyse, doğrudan birinci sayıdan başlayabilirsiniz.

Yalnız, Arrow dizisine kadar herhangi bir önemi olmayan Green Arrow dergisinin, başlardaki yazar kadrosu oldukça zayıftı, ve bir iki değişikliğe rağmen, dergi oldukça kötü ilerliyordu. Özellikle aceleniz varsa (hatta yoksa bile), benim tavsiyem doğrudan 17. sayıdan başlamanız olacaktır. Dizinin dergi için yarattığı potansiyelin farkına varan DC yetkilileri, bu sayıyla birlikte yazarlığı Jeff Lemire adlı son derece yetenekli bir yazara devretti, o da diziyi takip edenler için daha rahat dahil olunabilecek, daha başarılı bir kurgu yaratmaya başladı.

Hem başlı başına daha iyi bir hikaye olduğu için, hem de diziye daha yakın bir kurgusu olduğu için (mesela, DC Evreni’nde daha önce yer almayan Diggle karakteri 25. sayıyla birlikte seriye katılacak) doğrudan 17. sayıdan başlamanızı tavsiye edebilirim.

7 – Peki ya Justice League of America ve Arrow?

Eğer Ollie’yi bir takım içinde görmek isterseniz, Justice League of America görece daha yeni, bu sene başlayan bir seri. Henüz sadece 7 sayısı çıktı, doğrudan bu dergiyle de başlayabilirsiniz. Yalnız dikkat, dergiyi Superman, Batman, Flash, Wonder Woman ve Green Lantern’ın dahil olduğu Justice League dergisiyle karıştırmayın. JL ve JLA farklı dergiler.

Arrow’un da şu an sadece 20 sayısı çıktı, şu adresten dijital olarak hepsine ulaşabilirsiniz:

http://www.comixology.com/Arrow-2012-2013/comics-series/8643

9 – Ya bana böyle sorular sorduruyorsun kafana göre de, ben yılların Green Arrow’cusuyum, New 52 falan hep okuyorum onları… Daha eski hikayeler, okunması şart dediğin Green Arrow hikayeleri var mı?

Dürüst konuşmak gerekirse, Green Arrow çizgi roman tarihinin en meşhur, en dikkat çekici karakterlerinden biri değil, hatta biraz sıkıcı bir karakter (ki bu da, Arrow gibi bir dizinin başarısını daha kayda değer kılıyor benim gözümde) ama elbette önerilebilecek birkaç temel hikaye var. İşte New 52’daki Green Arrow serisi dışında, size tavsiye edebileceğim birkaç Green Arrow hikayesi:

 Green Lantern / Green Arrow ( Green Lantern / Green Arrow # 76 – 85)

Benim kişisel olarak çok sevdiğim bir hikaye olmamasına karşın, çizgi roman tarihinde önemli bir yeri olan Green Lantern / Green Arrow hikayesi, hem bu iki karakter arasındaki arkadaşlığı anlatıyor, hem de güçleri büyük ölçüde azalan Green Lantern’ın, daha sokak seviyesi suçlarla uğraşmasını konu alıyor.

Bu maceralar “Hard Traveling Heroes” olarak da bilinir, bu isimle de aramayı deneyebilirsiniz.

Green Arrow: Year One

Çok daha meşhur olan Batman: Year One’ın, Oliver Queen versiyonu, Oliver Queen’in nasıl Green Arrow haline geldiğini konu alan bir hikaye. Arrow dizisi bu çizgi romanla pek çok ortak nokta taşıyor, o yüzden dizinin hayranları için okuma listesinin en başına konulabilecek bir çizgi roman.

Green Arrow: Quiver ve Green Arrow: Sounds of Violence (Green Arrow (vol. 3) 1 – 15)

Meşhur yönetmen, oyuncu, yapımcı, podcast’çi geek kişilik Kevin Smith’in yazdığı bir hikaye, oldukça farklı ve değişik bir Green Arrow çizgi romanı

Green Arrow: The Longbow Hunters

En İyi Tamamlanmış Hikaye dalında Eisner Adayı olmayı başarmış, belki de en meşhur Green Arrow hikayesi. Watchmen ve Dark Knight Returns gibi hikayelerin ışığında (daha doğrusu “karanlığında”) yazılan, son derece karanlık bir Green Arrow macerası.

Spoiler vermemek için hikayeler hakkında fazla detaya girmiyorum, bu adlarla Google’da aradığınız takdirde hikayeler karşınıza çıkacaktır zaten.

Umarım Arrow ve Green Arrow hakkındaki sorulara bir nebze yardımcı olabilmişizdir – konuyla ilgili daha fazla sorunuz olursa yorumlar kısmından sormaya çekinmeyin.

Yazılarımızdan yayınlandıkları anda haberdar olmak ister misiniz? Yeni Twitter hesabımızı takip edin: AltEvren Twitter