Marvel Cinematic Universe Filmleri

Üç Boyutlu Avengers İncelemesi–I

 

avengers1_1_1

Bildiğiniz gibi Avengers filmi vizyona girdi, ve muhtemelen tüm zamanların en beklenilen süper kahraman filmini izleme şansına sonunda kavuştuk.

AltEvren’in marjinal yazılarına bir başka örnek olarak, Avengers’ı bir değil, iki değil, tam üç farklı boyutla değerlendireceğim. Marjinalliğin bir başka boyutu olarak da, ilk yazıyı, Avengers filmini izlemeden, hatta hakkında neredeyse hiçbir şey bilmeden yazıyorum. İlk yazımızın başlığı, Beklentiler.

Aslında, böyle ön – yazılar karşınızdakinin ne demek istediğini daha iyi anlamak için önemli şeyler. Bir şeyin biri tarafından “iyi” veya “kötü” olarak yargılanması elbette çok subjektif bir durum, fakat yine de, en azından yazısını okuduğunuz, veya konuşmasını dinlediğiniz birinin fikirlerinin neden öyle olduğunu bilmek çok daha keyifli bir tartışma ortamı yaratabiliyor. Tabi özellikle internet gibi her şeyin son derece hızlı olup bittiği yerlerde her yazıda bunu yapmak mümkün değil – ama Avengers filmi oldukça önemli bir olay olduğu için, bir istisna yapabilirim diye düşündüm.

Öncelikle kendi durumumu anlatayım: Formspring’deki güzel ortamımızı takip eden arkadaşların hatırlayacağı gibi, Türkiye’ye Cuma günü, yani filmin vizyona girdiği gün döndüm. Cuma günüm uyuyarak geçti, Cumartesi günü dışarı çıkararak İstanbul trafiğine duyduğum hasreti (!) giderdim, bugün de “Pazar günü kalabalık olur,sinemaya gidilmez” mentalitesiyle Avengers’a gitmedim. Bir aksilik olmazsa, yarın sabah – öğle saatlerinde gidip izleyeceğim, ve izler izlemez de gelip hakkında iki yazımı da yazacağım. Peki, Avengers’dan ne bekliyorum?

Öncelikle, ne beklemediğimi söyleyeyim. Bir çizgi roman okuru olduğum için düşünülebileceğinin aksine, filmin çizgi romana bağlı kalmasını falan beklemiyorum. Böyle bir beklentim olmadığı gibi, bunu filmin kalitesini değerlendirirken de bir kriter olarak kullanmayacağım – hatta filmin inceleyeceğim 2 boyutundan biri “çizgi roman ile film arasındaki farklar” bile olmayacak. Marvel ilk filmlerini çıkarırken, çizgi roman okurları olarak genelde naif bir “sadakat beklentisi” ile gidiyorduk. Marvel, hiçbir filminde adam gibi çizgi romanlara sadık kalmadı – muhtemelen gelecekte de kalmayacak.

Dolayısıyla, biz çizgi roman okurlarının yapabileceği iki şey var: Ya hayata küsüp çizgi romanlara sadık kalmadıkları için hayatımız boyunca Marvel filmi izlemeyeceğiz, ya da filmleri ciddiye almadan, film olarak izleyeceğiz, böyle bir beklenti içine girmeyeceğiz. Ben X-Men First Class’den beri bunu yapıyorum. X-Men First Class her anlamda X-Men çizgi romanlarını görmezden gelen bir film, ama kendi halinde bir film olarak düşünüldüğünde o kadar kötü mü? Hayır. Ben de zaten film alanında iğrenç cahil bir insan olduğum için, olayı bu kadar ciddiye almayacağım ve temel olarak filmden keyif almaya bakacağım.

Bu açıdan, filmden beklediğim – ve daha sonraki iki yazıda analiz etmeye çalışacağım – iki şey şu: (1) Avengers bir film olarak nasıl? Avengers nasıl yansıtılmış, nasıl kullanılmış, hikaye nasıl, neler daha iyi olabilirdi, vesaire ve (2) Avengers uzun vadede nasıl değerlendirilmeli?

İlkini açmaya gerek duymuyorum – yarın filmi izleyeceğim, eve geleceğim ve beğenip beğenmediğimi biraz uzatarak yazacağım, temel mantık bundan ibaret.

İkincisi ise benim asıl ilgimi çeken nokta. Bir çizgi roman okuru olarak, çizgi romana sadakat beklentisiyle gitmediğimi söyledim – fakat bu benim çizgi roman okumayan bir Avengers seyircisinden hiç farkım olmayacağı anlamına mı geliyor? Elbette hayır. Çünkü, ben Avengers’ın bir son olmadığını bilerek, Avengers filminin devamının geleceğini, bu karakterlerin bir evren içinde bulunduğunu, bu evrenin git gide genişleyeceğini ve belki onlarca benzer film göreceğimizi bilerek izleyeceğim.

Kısacası, ikinci yazım da “Avengers filmi, Marvel filmlerinin geleceği için ne ifade ediyor?” sorusuyla alakalı olacak. Bir anlamda, “Marvel Filmleri Nereye Kadar Gidebilir?” yazımızın sorduğu sorulara, Avengers filminin nasıl cevap verdiğini irdelemeye çalışacağım.

Özetleyeyim:

1- Filmin çizgi romana sadık kalmasını beklemiyorum – o yüzden tanıdığımdan tamamen farklı bir Avengers görmedikçe bu konudan dolayı yakınmayacağım.

2- Fakat, filmin hem bir film olarak iyi olmasını bekliyorum, hem de Marvel’ın Cinematic Universe denilen sinema evreni açısından önemli bir mihenk taşı olmasını umuyorum. Dolayısıyla, beklentilerim kesinlikle düşük değil – film hem Captain America ve Thor gibi sonraki filmlere hizmet etmeli, hem de bu iki filmin aksine kendi içinde de kaliteli bir yapım olmalı yani.

3- Dediğim gibi, beklentiler yüksek, ama yine de gerçekçi olduğunu düşünüyorum.

Durum böyle, yarın daha bilgi dolu yazılarla görüşmek dileğiyle!