Marvel Comics Yazıları

Marvel’ın “Sıfırlanışı”: Marvel NOW!

Normal şartlarda başka yerler için yazdığım yazıları siteye koymayı pek sevmiyorum, fakat bu konu git gide önemli bir hal alıyor ve hakkında pek çok soru geliyor, o yüzden Gölge E-Dergi’nin, 59. sayısı için yazdığım bu yazıyı bir de buradan paylaşmak istedim.

Bu yazı, temel olarak AvX Sonrası Marvel Şekilleniyor yazısının oldukça geliştirilmiş bir hali, fakat hem Marvel NOW! ile ilgili bilgi almak isteyenler, hem de bu olayın Marvel Evreni için ne ifade ettiğini, New 52 ile ne tür benzerlikler / farklılıklar taşıdığını ve New 52 dışında ne tür çizgi roman olaylarına benzetilebileceğini daha iyi anlamak isteyenler için faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Yılın en önemli çizgi roman olayı San Diego Comic Con’dan yalnızca birkaç gün önce, Marvel Comics firması şu anki büyük hikâyesi “Avengers vs. X-Men”in ardından Marvel Evreni’nin nasıl şekilleneceği hakkında pek çok ipucu verdiği “Marvel NOW” isimli bir konsepti tanıtmaya başladı. Pek çok serinin iptal edileceği, sıfırdan başlayacağı ve Marvel Evreni’nde büyük değişikliklerin gerçekleşeceği bu dönem, pek çok internet sitesi ve çizgi roman okuru tarafından, Marvel’ın da, DC Comics gibi bir “sıfırlanma” yaşayacağı şeklinde yorumlandı.

Bu yazıyı temel olarak çizgi roman okurlarının en çok merak ettiği iki konuya ayırmak istiyorum: (1) Marvel NOW, gerçekten Marvel Evreni’ni sıfırlayan bir olay mı olacak? Yani Marvel da, DC’nin New 52 ile birlikte yaşadığı gibi bir sıfırlanma mı yaşayacak? (2) Marvel NOW, Marvel Evreni’nde tam olarak neler değiştirecek?

Marvel NOW ve New 52

Marvel NOW, internetteki tüm “Marvel sıfırlanıyor” haberlerine, Marvel’ın da DC gibi evrenini baştan başlatacağı yorumlarına rağmen, DC’nin New 52’si tadında bir sıfırlanma değil.

Ne demek istediğimi tam olarak açıklayabilmek için, DC’nin New 52 ile tam olarak ne yaptığını, kısaca da olsa, hatırlamak gerekiyor.

DC Comics, 2011 yılındaki “New 52” sıfırlamasıyla, kendi bünyesindeki tüm dergileri iptal etmiş ve seçtiği elli iki dergiyi birinci sayıdan yeniden başlatmıştı. Üstelik birinci sayılarından yeniden başlayan bu dergiler, bildiğimiz DC Evreni’nde değil, tamamen farklı, yenilenmiş, daha modern hale getirilmiş bir DC Evreni’nde geçiyordu. Yani, New 52 hamlesiyle, DC yalnızca tüm dergilerini baştan başlatmakla kalmadı; Superman’in kusursuz ve ideal bir süper kahraman olmadığı, Lois Lane ile evlenmediği, Batman’in yer yer bir şehir efsanesi olarak görüldüğü ve Cyborg’un Justice League’in kurucu üyelerinden biri olduğu yepyeni bir evren yaratmış oldu.  

Her ne kadar New 52 ile yaratılan yeni evrenin (DCnU) eski DC Evreni’ne olan bağlantıları hakkında henüz cevaplanmamış sorular olsa da, Green Lantern gibi fazla değiştirilmeyen karakterler bulunsa da, DC’nin okuyuculara söylediği basitçe şuydu: “Eski evreni unutun, bu tamamen yeni bir şey!”

Marvel NOW olayı ise, DC’nin New 52’sinden pek çok önemli alanda tamamen farklı bir yol izliyor.

Marvel NOW’un Doğası

Birincisi, Marvel NOW  – New 52’nin aksine – yeni bir evren yaratmayacak. Marvel’ın maceraları, tıpkı her zaman olduğu gibi, “Marvel Universe” ya da “Earth 616” olarak adlandırılan evrende geçmeye devam edecek. Sadece bu bile, Marvel NOW ile New 52’nin tamamen farklı şeyler olduğunu açıklamak için yeterli: New 52, tamamen yeni bir evren yaratma projesiydi; Marvel NOW ise varolan evreni değiştirme projesi.

İkincisi, Marvel NOW ile, Marvel’ın bütün dergilerinin sıfırlanması gibi bir durum yok. Evet, çok sayıda önemli dergi iptal edilecek, bir sürü önemli dergi ortaya çıkacak – fakat Marvel’ın dramatik bir şekilde tüm yayınlarını sıfırlamak gibi bir planı olmadığını biliyoruz. Örneğin, birkaç gün önce Eisner Ödüllerini toplayan Mark Waid’in Daredevil serisi, herhangi bir değişiklik olmadan yoluna devam edecek. Aynı şekilde, Ed Brubaker’ın Winter Soldier serisi de, Marvel NOW’dan etkilenmeyecek. Bunlar, şu ana kadar kesin olarak bildiğimiz noktalar.

Peki, Marvel NOW için, “Marvel’ın Yeni 52’si” yakıştırmasını yapmak, Marvel’ın da DC gibi “sıfırlanacağını” söylemek doğru mu?

Tam olarak değil. Evet, Marvel NOW ile Marvel yayın planını ciddi anlamda değiştirecek. Evet, evrende son derece büyük değişiklikler göreceğiz. Fakat DC’nin New 52 projesini sürekli yerden yere vuran Marvel yetkililerinin de söylediği gibi, bu bir “reboot”,  yani bir sıfırlanma değil. İnsanların bunu bir sıfırlama olarak yorumlamasının sebebi de, büyük ihtimalle değişimlerin bir bölümünün çok önemli değişiklikler olması ve/veya bazı yabancı sitelerde kullanılan “relaunch” kelimesini doğrudan “sıfırlanma” olarak düşünülmesi.

Tabi bir de, bunu bir sıfırlanma olarak görmenin haklı bir yanı var: DC Comics’in New 52 hamlesi, son yıllarda “comics” dünyasının gördüğü en başarılı hamlelerden biri, çok büyük ihtimalle de birincisi oldu. DC’nin bu hamlesinden sonra da, herkes mantıklı olarak benzer bir hamleyi Marvel’dan beklemeye, Marvel’ın buna nasıl bir cevap vereceğini tartışmaya başladı. İşte Marvel NOW’un, tam da Marvel’dan dramatik değişiklikler beklenen bir dönemde açıklanmış olması, bunun DC’nin New 52 hamlesine bir “cevap” olduğu şeklinde yorumlara yol açtı. Üstelik, her ne kadar Marvel yetkilileri bunun bir “reboot” olmadığını ısrarla tekrarlasa da, Marvel’ın New 52’nin rüzgarını biraz da olsun kendi arkalarına alabilmek için böyle bir projeye giriştiği, muhtemelen çok da yadsınamayacak bir gerçek. 

Ama sonuç olarak, Marvel’ın duyurduğu “Marvel NOW” olayıyla, DC’nin “New 52”su, tamamen farklı olaylar.

Peki Marvel NOW’u DC’nin New 52’suna benzetmeyeceksek, neye benzetebiliriz?  Az önce de dediğim gibi değişimlerin bazıları son derece büyük çaplı olsa da, Marvel NOW temel olarak bir “aftermath” hikayesi  – yani, büyük bir hikayenin (Civil War, Secret Invasion, Avengers vs. X-Men gibi) sonrasında ortaya çıkan durumu anlatan bir “dönem”. Nasıl ki Civil War’dan sonra “Initiative” Marvel Evreni’nin yeni halini konu aldıysa, nasıl ki Secret Invasion’dan sonra Osborn’un “Dark Reign” dönemini yaşadıysak, nasıl ki Siege’den sonra “Heroic Age”e geri dönüş yaptıysak; Avengers vs. X-Men’den sonra da Marvel NOW dönemini yaşayacağız.

Yine de, Avengers vs. X-Men tüm bu hikâyelerin ulaştığı son nokta olduğundan, Marvel NOW’un bu diğerlerine göre çok daha büyük değişikliklere sahne olabileceğini unutmamak lazım. Kısacası, illa bir sınıflandırma gerekiyorsa, Marvel NOW, Marvel’ın önceki “aftermath” hikâyeleriyle, DC’nin New 52’si arasında bir yerlerde düşünülmeli.

Marvel’da Neler Değişecek?

Marvel NOW konsepti, temel olarak Avengers vs. X-Men’den sonra başlayacağı ve Avengers vs. X-Men serisi şu anda devam ettiği için, aslında bu soruya tam bir cevap vermek mümkün değil. Fakat Marvel’ın gelecek hikâyelerin ipuçlarını önceden verme alışkanlığı sebebiyle, özellikle yayın anlamında yapılacak bazı değişikliklerden haberdarız.

AvX sonrası Marvel Evreni’nin temel dergileri; Avengers, Uncanny Avengers ve All New X-Men dergileri olacak.

Avengers dergisi, birinci sayıdan başlayacak ve Jonathan Hickman tarafından yazılacak. İki haftada bir çıkacak Avengers’ın yanı sıra, ayda bir çıkacak New Avengers dergisini de yazacak olan Hickman; “hem popüler Avengers üyelerini kullanacağı, hem de daha az tanınan kahramanları ön plana çıkartacağı, yaklaşık on sekiz kişilik bir kadro” ile daha kozmik, daha evrensel, daha epik bir Avengers projesi üzerine çalışmayı planlıyor.

Bana soracak olursanız, Marvel NOW konseptinin en heyecan verici haberi de bu. Jon Hickman gerçekten çok başarılı işlere imza atan bir yazar, ve her ne kadar çalışmalarına yabancı olan okurlar için hikayeleri fazlasıyla karışık gibi gözükse de, baştan takip ettiğiniz takdirde mutlaka keyif alacağınız işler yapıyor – bu nedenle, hem Avengers’ı, hem de New Avengers’ı başladığı andan itibaren takip etmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.

İkinci önemli dergi, Uncanny Avengers olacak. Marvel’ın son dönemlerdeki en başarılı yazarlardan bir başkası olan Rick Remender tarafından yazılacak olan Uncanny Avengers, isminden de anlayabileceğiniz gibi, X-Men ve Avengers takımlarının bir birleşmesi olacak. Takımın ana kadrosunun da, Captain America, Wolverine, Rogue, Havok, Thor ve Scarlet Witch’den oluşması bekleniyor. Dediğim gibi, Remender kesinlikle başarılı bir yazar, fakat bu derginin başarısı biraz da bu “mutant – Avenger” birleşimi kadronun nasıl kullanılacağı ile ilgili.

Son dergimiz All New X-Men ise, bu üçü arasında çizgi roman okurlarını muhtemelen en çok rahatsız edecek olan seri. Bunca yıldır ismi Avengers ile eş anlamlı hale gelmiş olan yazar Brian Michael Bendis’in X-Men ailesine adım atacağı bu dergi, orijinal X-Men takımının genç halini günümüze getirerek dramatik bir değişikliğe sahne olacak. Cyclops, Jean Grey, Beast, Iceman ve Angel’dan oluşan ilk X-Men takımı, 1960’lardan çıkıp, günümüzün Marvel Dünyasına gelecek, ve Avengers vs. X-Men’in bitişiyle şekillenmeye başlayan bu dünyaya ayak uydurmaya çalışacak.

Bu seri, Jean Grey’in uzun süredir beklenen geri dönüşünün yanı sıra; X-Men takımının zamanda nasıl yolculuk edeceği, bu yolculuğun kalıcı olup olmayacağı, ve kalıcı olursa, orijinal X-Men takımının bu süre içinde yaşamış olduğu diğer maceraların nasıl etkileneceği gibi pek çok soruyu da beraberinde getirecek. Ne yazık ki, Marvel’ın bu enteresan kararının sonuçlarını görmek için, serinin başlamasını beklemekten başka yapabileceğimiz bir şey yok.

Yayınlar konusunda, bu üç dergi haricinde, pek çok derginin iptal edileceğini ve yeniden başlatılacağını biliyoruz. Ekim ayından 2013’ün Şubat’ına kadar, Marvel belli başlı serilerini birinci sayılarından başlatmaya devam edecek. Bu serilerin tam bir listesi henüz açıklanmış olmasa da, Captain America, Invincible Iron Man, The Mighty Thor, Incredible Hulk ve Fantastic Four birinci sayıdan başlayacak dergiler arasında.

Peki, yayınlar haricinde neler olacak? Yani Marvel Evreni’nin kendisinde neler değişecek? Bu soruyla ilgili henüz çok fazla şey bilmiyoruz. Yapabildiğimiz tahminlerimizin büyük bölümü de, Marvel’ın teaser olarak yayınladığı birkaç posterle sınırlı.

Yukarıdaki poster, ilk bakışta Marvel okuyuclarına yabancı gelmeyecek pek çok karakterle dolu. Fakat, biraz yakından bakıldığında, pek çok önemli değişiklik görmek mümkün. Yukarıdan başlayacak olursak, Hulk’un normalin aksine robotumsu bir vücuda sahip olduğunu, Thor’un sırtında iki adet kılıçla boy gösterdiğini, Thor’un yanında Cable’ın bir göz bandı taktığını ve Sue Storm’un Fantastic Four’dan ayrı olarak resmedildiğini görebiliyoruz.

Pek bir değişikliğe uğramamış olan karakterlerden Wolverine’in sol tarafındaki Cyclops, üstündeki Iron Man ve sağındaki Captain America yeni kostümleriyle göze çarpıyor, ki Iron Man ile Cyclops’un kostüm değişiklikleri oldukça büyük değişiklikler.

Bu posterde Marvel’ın fazla popüler olmayan iki karakterinin, Rocket Rackoon ve Nova’nın, Marvel NOW’u tanıtan bir postere konulmuş olmaları gerçeği de, hem Marvel’ın 2014 yılı için duyurduğu Guardians of the Galaxy’nin önemini gösteriyor; hem de editör Tom Breevort’un “kozmik karakterlerin artık Marvel Dünyası içinde daha önemli roller oynayacağı” yönündeki söylemini bir nevi doğruluyor.

Posterin en ilginç özelliği ise, hemen Captain America’nın üzerinde bulunan siyahi Nick Fury karakteri.

Marvel filmlerinde Samuel L. Jackson tarafından canlandırılan ve Ultimate Evreni’nde de bu aktör temel alınarak çizilen Nick Fury, Marvel NOW ile birlikte asıl Marvel Evreni’nde de siyahi bir karakter olarak karşımıza çıkacak. Daha doğrusu, Marvel Evreni’ndeki asıl Nick Fury’nin yanı sıra, olaya bir de siyahi Nick Fury dahil olacak.

Peki, iki Nick Fury karakteri nasıl aynı anda var olabiliyor?

Aslında var olamıyor – bu karakter, Marvel Evreni’ndeki asıl Nick Fury’nin – yani beyaz Nick Fury’nin – gayri meşru oğlu olarak karşımıza çıkıyor. Marvel’ın 2011 yılındaki büyük olayı Fear Itself’in sonrasında yaşananları konu alan Battle Scars serisinde ortaya çıkan ve Marcus Johnson olarak bilinen bu karakter, serinin finalinde gerçek kimliğini öğrenmiş ve SHIELD’a katılarak Nick Fury Jr. ismini kullanmaya başlamıştı. Anladığımız kadarıyla, Nick Fury, Jr. Avengers vs. X-Men sonrasında Marvel Evreni’nin en önemli figürlerinden biri haline gelecek.


Marvel NOW’un “başlangıcı” olarak kabul edebileceğimiz “Marvel NOW – Point One” sayısı için yayınlanan posterlerde, “Marvel NOW’un geleceğini kim şekillendirecek?” gibi iddialı bir slogan ile karşımıza çıkması da, bunun en büyük kanıtı niteliğinde:

Marvel yetkilileri, Nick Fury, Jr.’ın Evrene dâhil olmasının asıl Nick Fury’nin rolünü etkilemeyeceğini savunuyorlar, fakat asıl Nick Fury’nin zaten Winter Soldier gibi daha arka planda kalmış olan seriler haricinde fazla bir rolü kalmadığı için, bu da çok tatmin edici bir açıklama değil açıkçası. Anlayacağınız, Nick Fury, Jr. figürü, Marvel Evreni’nin yeni otoritesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Marvel NOW ile ilgili şimdilik elimizde olan bilgiler aşağı yukarı bu şekilde. Marvel, bu hareketiyle hem Marvel Evreni’ni daha modern, daha kolay ulaşılabilir bir hale getirerek yeni çizgi roman okurları kazanmaya, hem filmlerle çizgi romanlar arasındaki uyumsuzlukları – çizgi romanların tarihini biraz göz ardı ederek- gidermeye, hem de DC’nin New 52 furyasına bir nevi cevap vermeye çalışıyor. Bu durumun tam olarak nereye gideceğini söylemek için çok erken, fakat kesin olan bir şey var ki, Civil War hikâyesinden beri süregelen dönem; Avengers vs. X-Men ile birlikte sona erecek ve DC Evreni gibi sıfırlanmamış olsa da, yepyeni bir Marvel Evreni göreceğiz.