Marvel Comics Yazıları

Marvel’ın Büyük “Secret Wars” Açıklaması ve Anlamı

secretwarsacıklama1Marvel bir süredir 20 Ocak 2015 tarihinde son derece önemli bir açıklama yapacağını belirtiyordu. Detaylar net olarak paylaşılmasa da, katılımcılardan ve genel konseptten bu açıklamaların önümüzdeki aylarda çıkmaya başlayacak Secret Wars hikayesi ile ilgili olacağını az çok biliyorduk.

Bu açıklamadan çıkan en dikkat çekici ve en önemli haber, Ultimate Evreni ve Marvel Evreni’nin Secret Wars’un başında birleşmiş olacağı yönündeki haber oldu. Fakat elbette, işin arkasında çok daha kapsamlı bir takım ipuçları da verildi.

Önce açıklamayı paylaşıp, sonra bunların ne anlama geldiğini biraz açıklamak istiyorum.

Tom Breevort ve Axel Alonso’nun bize verdiği temel bilgi şu oldu: Secret Wars başlarken, Marvel “Multiverse”ü oluşturan evrenlerin hepsi, bir araya gelmiş olacak. Dolayısıyla, bu hikayenin başında artık paralel evren, alternatif evren, alternatif gerçeklik, “What if?” diye bir şey kalmayacak – hepsi, Battleworld adı verilen bir kurgu içinde bir araya getirilmiş olacak.

Tabi Multiverse içindeki tüm evrenlerin, Battleworld adlı bir dünyada bir araya gelmesinin en büyük sonucu, Marvel’ın asıl evreniyle, ikinci önemli evreni Ultimate Universe’ün de bu bağlamda birleşmesi olacak. 

Bu oldukça büyük bir haber – fakat “Reboot mu?”, Noluyor!?”, “Oha! Sıfırlama!” demeden, bilinmesi gereken bazı önemli unsurlar var.

secretwarsacıklama2

1 – Marvel Evreni bir süredir bu duruma doğru ilerliyordu

Marvel’da yıllardır eleştirdiğim bir şey, okurları biraz küçümseyerek, şapkadan tavşan çıkarır gibi okurlara “büyük hikaye” satmalarıydı. Örneğin Schism hikayesinin başında – Cyclops ve Wolverine’in serinin sonundaki “ayrılıklarını” daha etkili hale getirmek için – inanılmaz dostluk konuşmaları, internetteki popüler bir deyişle, çok abartılı bir bromance yaratılmıştı. 

Aynı şekilde, Avengers vs. X-Men de durduk yere çıkan bir hikayeydi, fakat ilk sayılarda, sanki Avengers ve X-Men yıllardır bir şekilde anlaşamıyormuş, sanki hikayeler yoluyla bir şekilde uzun süredir buna temel hazırlanılıyormuş gibi bir hava yaratılmıştı – oysa AvX öncesinde (tabi 2000’li yılların sonu, 2010’lu yılların başındaki dönemden bahsediyorum) böyle bir durum yoktu. Belki bir ölçüde bu amaca hizmet edebilecek Avengers X-Sanction serisi de büyük ölçüde önemsiz ve sonuç olarak iki takımın dostane ayrıldığı bir seri olmuştu.

Bu kez ise durum farklı. Jonathan Hickman’ın Avengers ve New Avengers serileri, bizi aylardır bu noktaya doğru sürüklüyor. Incursion adı verilen ve iki parelel dünyanın  – bir şekilde engellenmediği takdirde – birbirleriyle çarpışarak, ikisinin de içinde bulunduğu evreni yok ettiği olaylar, bu iki serinin de temel konusu olmayı sürdürüyor ve kahramanların bu konsept etrafında yaşadıkları sıkıntılar özellikle New Avengers serisinde ciddi anlamda detaylandırılıyor.

Dolayısıyla, Ultimate Evreni ve Marvel Evreni arasındaki bir “incursion” fikri, bu serileri takip edenler için pek bir sürpriz olmadı, yani Secret Wars şapkadan çıkan bir hikaye değil, Avengers – New Avengers’da iki – üç yıldır anlatılan hikayenin doruk noktası olarak karşımıza çıktı.

Bu pozitif bir durum. 

secretwarsacıklama3

2 – “Artık Hiçbir Şey Bildiğiniz Gibi Olmayacak” lafı bu sefer doğru olabilir.

Hem Marvel’da, hem DC’de eleştirdiğim bir başka nokta, her “event” hikayesi öncesinde bangır bangır reklamı yapılan “Artık hiçbir şey bildiğiniz gibi olmayacak!” lafı, ki şu iki yazının ilk cümleleri zaten yeterli fikri verecektir:

Age of Ultron – Ön Düşünceler

DC Comics – Sen de mi Brutus? 

Bu sefer – yine – durum farklı. Bu hikayenin sonu Marvel Evreni’nin gerçek anlamda bir sıfırlanma yaşaması anlamına gelecek mi, bunu konuşmak için çok erken – fakat bütün bu evrenlerin bir araya getirilmesi gibi bir konsept düşünüldüğünde – sadece birkaç karakter aktarımıyla yetinilecek bile olsa – Secret Wars sonrasındaki Marvel Evreni muhtemelen şu an bildiğimiz evrenden oldukça farklı olacak.

secretwarsaçıklama4

3 – Marvel’ın evren sıfırlaması sonunda geliyor mu?

Bu – dediğim gibi – henüz cevaplayamayacağımız bir soru.

Birincisi, bütün bu evrenlerin bir araya getirilme olayı, Secret Wars’un birinci sayısında, yani başında gerçekleşecek. Dolayısıyla, bu haber kendi başına bir “evren sıfırlama” niteliği taşımıyor. Bütün bu evrenler bir araya gelecek – fakat işin sonunda, yani “event” bittikten sonra ne olacak, bunu şimdilik bilmiyoruz. Şu an bildiklerimiz doğrultusunda, bir reboot olma ihtimali de var, olmama ihtimali de.

Bir sonraki maddede açıklayacağım şey, aslında bir sıfırlama ihtimalini kuvvetlendiriyor – fakat sıfırlamama olmayacağı yönündeki görüşü de destekleyecek bazı ön bilgilerimiz var.

Marvel’ın, DC Comics New 52′yu yaptığından beri her büyük hikayede sıfırlanacağı yönünde dedikodular çıkması, hatta Marvel’ın da zaman zaman bunları teşvik etmesi, bu sefer de bir sıfırlama olmayacağı anlamına geliyor olabilir. Age of Ultron‘da da, Avengers vs. X-Men‘de de sıfırlama konusu çok ciddi olarak gündeme gelmiş, Marvel ufak cümle ve yorumlarla bunları körüklemiş, fakat sonuç olarak bir sıfırlama gelmemişti.

Tabi bir de, Marvel’ın yıllardır açık açık “Biz asla evrenimizi sıfırlamayacağız” şeklinde yorumlar yaptığını hatırlamak gerekiyor. Bu şirketler sık sık okuyucularını şaşırtmaya, yanıltmaya yönelik ters köşeye yatıran açıklamalar yaparlar, ama bu kadar net ve düpedüz yalan söylemezler.

Dolayısıyla bu bekleyip göreceğimiz bir mesele – biz Secret Wars’un başını öğrenmiş durumdayız, sonunu ve sonrasında Marvel Evreni’nin durumunu değil.

secretwarsacıklama5

4 – DC ile Parallellikler I

Son yıllarda her büyük Marvel açıklamasında olduğu gibi, çeşitli platformlarda Marvel’ın “Flashpoint – New 52” gibi bir şey yapıp yapmadığı sorusu konuşulmaya başlandı bile.

Fakat bu haberde açıklanan şeyin aslında New 52 ile pek bir benzerliği yok. Gerçek anlamda benzerliği olan asıl DC hikayesi, belki de sıfırlama denilince akla gelmesi gereken ilk hikaye, Crisis on Infinite Earths.

CoIE’yi burada özetlememe imkan yok, fakat üç aşaması çok temel olarak şöyle tanımlanabilir:

1 – Multiverse içindeki evrenlerin birer birer yok olması

2 – Kalan evrenlerin (beş adet) varlıklarını sürdürerek bir araya gelmeleri ve belli bir süre bir arada varolmaları

3 – Bu evrenlerin tek bir evren haline gelecek şekilde birleşmeleri (ki DC Comics durumunda bu gerçek anlamda bir “reboot” olarak kurgulanmıştı)

Marvel, New Avengers ve Avengers’daki kurguyla ilk aşamayı zaten çoktan başlattı. İkinci aşama da, tam olarak Tom Breevort ve Axel Alonso’nun dün yaptıkları duyuruyla açıkladıkları şey. Bu süreci üçüncü aşamaya da bağlayacaklar mı, bağlarlarsa bunu bir reboot olarak mı yapacaklar (bütün evrenleri bir araya getirip, çoğundan sadece birer fikir, birer karakter vs. alıp, evreni yine bildiğimiz Marvel Evreni tarihi üzerinden yürütmeleri de mümkün) bunların hepsi sorulabilecek sorular – fakat şu ana kadar gördüklerimiz Crisis on Infinite Earths mantığını kesinlikle yansıtıyor.

5 – DC ile Paralellikler II

Fakat, DC ile paralellikler yalnızca bununla bitmiyor.

DC’nin 2015 yılı için kurguladığı Convergence hikayesinden daha önce bahsetmiştik. Son derece ilginç bir şekilde, Convergence ve Secret Wars, birbirine gerçekten çok benzeyen iki hikaye, zira ikisi de, şirketlerin çok sayıdaki evrenlerini bir araya getirme mantığı üzerine kurulu – tabi Hickman’ın Avengers ve New Avengers serilerindeki kurgusu Convergence fikrine göre çok daha uzun süredir devam ediyor, fakat kendisinin Crisis on Infinite Earths’ten etkilenmemiş olma ihtimali epey düşük.

DC’de de ilginç durumlar var – Grant Morrison’un Multiversity konseptinde işlediği hikayeler, özellikle bu konseptte yayınlanan ilk iki sayı, The Multiversity ve  Society of Super-Heroes New Avengers’ta işlenene çok benzer kurgular içeriyor – hatta ve hatta, Society’de Grant Morrison doğrudan bir “incursion” bile tanımlıyor!

Üstelik, Multiversity kapsamındaki birinci sayıda doğrudan Marvel karakteri olarak kurgulanmış karakterleri, New Avengers’da da 17. sayıda başlayan hikayede doğrudan DC karakterleri olarak kurgulanmış bir takımı görüyoruz, dolayısıyla bu açıdan da hoş ve enteresan bir dönem yaşıyoruz. 

*         *        *

Bu son madde tabi işin biraz daha “ilginç bilgi” boyutu – fakat Marvel’ın Crisis on Infinite Earths’ü bu kadar yakından hatırlatan bir hikaye yapması önemli.

Yanlış anlaşılmasın, New Avengers ve Avengers serileri toplamda yaklaşık 70 sayıdır devam ediyorlar, dolayısıyla elbette Crisis’ten daha kapsamlı ve daha uzun işlenen, hikaye anlamında çok farklı, karakterler anlamında çok farklı bir kurgudan bahsediyoruz – ama benim yaptığım gibi basite indirgenerek açıklandığında Marvel’ın Crisis’i hatırlatmayı amaçladığını ve böylece bir sıfırlamanın ipucunu verdiğini görebilmek önemli bir nokta.

Hem Convergence, hem de Secret Wars ile ilgili önemli gelişmeleri haberler geldikçe paylaşmaya devam edeceğiz.