Marvel Cinematic Universe Filmleri

Marvel Filmleri Nereye Kadar Gidebilir?

marvelfilmlerinereyekadargidebilir

Captain America: The First Avenger, bir anlamda Marvel filmleri için önemli bir dönüm noktasıydı. Marvel seyircisi, Thor ve Iron Man’den sonra, Captain America’yla da tanıştırıldı, ve böylece “üç büyük” Avenger karakterinin beyazperdede yaratılma süreci sona ermiş oldu.

Marvel’ın önünde, şimdi kinici, ve bana kalırsa, çok daha önemli bir dönüm noktası daha bulunuyor: Avengers. Yaklaşık yedi ay sonra vizyona girecek olan Avengers filmi, yalnızca büyük bir finansal beklenti değil Marvel için; aynı zamanda Marvel filmlerinin geleceği üzernide de çok büyük bir önemi bulunuyor.

Marvel filmlerinin en önemli olgusu olan “Marvel Cinematic Universe”, bu film ile gerçek anlamda şekillenmiş olacak. Marvel Cinematic Universe, yani Marvel filmlerinin geçtiği ortak evren, şu ana kadar Iron Man, Iron Man 2, The Incredible Hulk, Captain America ve Thor olmak üzere, toplam beş filmden oluşuyor. Avengers, toplamda altıncı, ama bütün karakteri bir arada gösteren ilk film olacak.

Başlığı neden “Marvel filmleri nereye kadar gidebilir?” koydum? Çünkü Avengers aynı zamanda bugüne kadar çekilmiş süper kahraman filmlerinden çok farklı bir film olacak. Normalde, şu ana kadar gördüğümüz tüm filmler, bir süper kahramana yoğunlaşıyor, o karakterin hem normal bir insan olarak hayatını, hem de süper kahramanlığını anlatıyordu. Yani, hem Captain America’yı, hem Steve Rogers’ı görüyor, ikisini aynı anda takip ediyorduk. Avengers filmiyle, bu yavaş yavaş değişmeye başlayacak. Kollektif süper kahramanlar, yavaş yavaş sadece kahraman olarak kalmaya başlayacak, ve sonuç olarak, Marvel’a müthiş bir konu yelpazesi açılmış olacak.

Neden?

Çünkü Marvel’ın artık seyircilere karakter tanıtmak gibi bir zorunluluğu kalmadı. Artık sinemaya giden herkes, Captain America’nın, Iron Man’in, Thor’un kim olduğunu ve özelliklerinin, kişiliklerinin ne olduğunu az çok bilerek gidecek. Bu da, yavaş yavaş, kostümlerin hiç çıkmadığı, saf aksiyon içeren, kompleks, epik hikayelerin sinemaya aktarılabilmesine olanak sağlayacak.

Örnek vereyim: Günümüz koşullarında, Robert Downey Jr: olmadan, Iron Man filmi çekilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Film ne kadar aksiyon dolu olursa olsun, konu ne kadar ilgi çekici olursa olsun, 120 dakikadan fazla Iron Man gören seyirci, Tony Stark’ı da görmek ister, seyircinin isteğinden de öte, Tony Stark gözükmezse, o film Iron Man filmi olamaz. Fakat, bir Avengers filmi düşünüldüğünde, Tony Stark’ın T’si geçmeden son derece başarılı bir film yapılabilir!

Tabi ilk Avengers filminde, hatta ilk iki-üç Avengers filminde böyle bir şey beklememek lazım. Karakterlerin birbirleriyle tanışmaları, ilk kez beraber savaşmaları, birbirleriyle girdikleri diyaloglar, hiçbir şey için olmasa bile, fragmanda gördüğümüz gibi, mizah amacıyla bol bol kullanılacaktır. Fakat, filmler ilerledikçe, Marvel’ın Avengers filmleri çekmesi de o kadar kolaylaşacak.

İlk Avengers filmleri kazasız belasız atlatılırsa, bir Infinity Gauntlet filmini, ya da bir Kang the Conqueror filmini düşünsenize… Marvel, eğer bu ilk Avengers’ı yüzüne gözüne bulaştırmazsa, Marvel filmlerinin geleceği oldukça parlak gözüküyor.