Marvel Comics Yazıları

Kısa Kısa: All New, All Different Marvel İncelemeleri – 8

kisakisamarvel8 0Yoğunluktan dolayı uzun süredir yazamamıştım. Bu süre zarfında çıkan bütün sayıları eleştirmek yerine, bu yazımda 6 Aralık – 2 Ocak arasında yeni çıkmış olan serilerin ilk sayılarını değerlendirmeye çalıştım.

Bu değerlendirdiğim ilk sayılar arasında, çok başarılı başlangıç yaptığını söyleyebileceğim bir sayı yok. Genel olarak bazıları vasat başlangıçlar yaparken, bazıları ise vasatın belki biraz üzerindeydi. Yine de, içlerinde ilerisi için çok heyecan verici bir çizgi roman serisi olduğunu söylemek mümkün değil.

kisakisamarvel8 1

Patsy Walker, A.K.A. Hellcat! #1

Kate Leth’in yazdığı, Brittney L. Williams’ın çizdiği sayı, ortalama bir başlangıç olmuş. Sayıda genel olarak renkli ve aydınlık bir hava tercih edilmiş, seri boyunca da bu tercih sürecek gibi duruyor. Sayı boyunca mizah, çok yoğun bir şekilde kullanılıyor, oluşturdukları atmosferle kullanılan mizah tarzı uyumlu olsa da, bu yoğun kullanım bir yerden sonra baymaya başlıyor. Brittney L. Williams çizimleriyle fena bir iş çıkarmamış, oluşturmak istedikleri atmosferi, gayet iyi aktaran çizimler olmuş, aynı şekilde Megan Wilson tarafından yapılan renklendirme de çok uyumlu.

Ancak dediğim gibi, sayının aşırı renkli, aşırı aydınlık atmosferi bir süreden sonra okuyucuyu sıkıyor. 

kisakisamarvel8 5

Weirdworld #1

Star-Lord serisini de yazmakta olan yazar Sam Humphries ile Mike Del Mundo ortaklığında hazırlanan Weirdworld serisi de bu süre zarfında başlayan yeni serilerden. Humphries, Star-Lord serisine göre çok daha iyi bir iş çıkarıyor. Ama ben özellikle Mike Del Mundo’nun çizimlerini vurgulamak istiyorum. Çünkü tuhaf atmosferi, farklı havayı başarılı bir şekilde aktarmış; farklı bir çizim tekniği var, yapılan renklendirme de bir o kadar özgün olmuş. Kullanılan renk tonları, renk seçimleri tuhaf atmosferi çok etkili bir şekilde aktarıyor. Gayet başarılı ve farklı olduğunu düşündüğüm bir sayıydı.

kisakisamarvel8 2

Scarlet Witch #1

James Robinson’ın yazarlığı fena değil. Çok başarılı olarak kurguladığı diyaloglar var, ancak sayı bütünlüğü pek iyi değil ve bazı kısımların kötü işlendiği çok bariz. Özellikle sayı boyunca olan sorgulamalar, bunun üzerinden karakter inşası gayet yerinde ve güzel şekilde yazılmış. Bu kısımlarda karakterin kişiliği, duyguları ve psikolojik durumu hakkında birçok bilgi ediniyoruz. Ayrıca tarihsel temel üzerinden anlatılan kısımlar da gayet güzel. Ancak hikayenin çözüldüğü kısımlar fazlalık gibi geliyor, sayı o kısım yazılmadan yayınlansa daha iyi olabilirmiş. Seri gayet yerinde ve oturaklı başlamışken, “Araya şu olayın çözümünü sıkıştıralım, aksiyon kısmı koyalım” gibi bir düşünceyle hareket etmiş olabilirler, zira son kısımlar sayının geri kalanına göre sınıfta kalıyor.

Ayrıca renklendirme ve çizimler hoşuma gitmedi, sayı boyunca kurgulanmış atmosferi aktarmakta çok yetersiz olmuş.

kisakisamarvel8 4

Starbrand and Nightmask #1

Sayıda gördüğümüz üzere, bu karakterlerin durumları için iyi bir hikaye tercihi yapılmış. Hikaye, Nightmask’ın New Avengers takımına girmeyi reddetmesiyle başlıyor. Bu kısım çok önemli, çünkü serinin temelinin oturduğu yeri anlatıyor bize. İki karakterin de eğitim eksikliği var, insanlarla bağlantı kurmaya ihtiyaçları var, deneyime ihtiyaçları var ve özellikle Starbrand’ın geçmişiyle yüzleşerek buradan kaynaklanan sorunları çözmeye ihtiyacı var. Bu açıdan düşününce, iki karakterin bu teklifi reddetmeleri ve Avengers yerine okula başlamaları iyi bir hikaye seçimi oluyor. Böyle bir hikaye temeline, sayı boyunca kullanılan mizah tarzı ve oluşturulmuş aydınlık atmosfer uymamış.