FS - Marvel Cinematic Universe Filmleri

FS 8 – Hey, Infinity Gauntlet’i Daha Önce Görmemiş Miydik!?

Thor filmi ve filmin sonundaki The Collector karakteri hakkındaki tartışmalar, daha bir süre bitecek gibi gözükmüyor. Bildiğiniz gibi, filmin vizyona girmesinin hemen ardından, post-credits’de gözüken The Collector karakteri hakkında bazı açıklamalar yapmış, ve kendisinin söylediği cümlelerin ne anlama geleceğini biraz anlatmaya çalışmıştım.

Fakat, önemli bir detay hem filmdeki bu sahne hakkında, hem de benim açıklamalarım hakkında, kafa karışıklığı yaratabilir. Bunları açıklamak aslında çok çok basit, fakat yine de belli bir düşünce sistemi, filmler ve çizgi romanlar hakkında belli bir bilgi birikimi / kabullenme düzeyi gerektiriyor. İşte sorulan soru:

AAA hatırlatınca aklım karıştı.

Madem ilk filmde güvenli odada meşhur eldivenimizi ve üstüne yerleştirilmiş taşlarımızı görüyoruz Eee? O zaman eldivenimiz hazır. Sif’in getirdiği Aeter ve terrasact tessarect nasıl oluyor olacak da zaten hazır olan Gauntlet’i oluşturan gem/stone’lara dönüşecek?

Öncelikle gerekli arka planı hatırlatayım. Ben yazıyı yazdıktan sonra, AAA gibi üşengeçlik harikası bir rumuzla yazan bir okurumuz, şu resimleri paylaşmıştı:

Bunlar, ilk Thor filminden, yani 2010 yılında çekilen filmden gelen, ve rahatlıkla görebileceğiniz gibi, Infinity Gauntlet’e fazlasıyla benzeyen nesnelerin, açık ve net olarak görülebildiği iki görsel. Dolayısıyla, soru da oldukça mantıklı ve güzel bir soru.

Ama, aynı zamanda sağlam verilere dayanarak cevaplanamayacak bir soru. Şöyle anlatayım:

1 – AAA’nın paylaştığı görseller bu yazının yazılmasına vesile olan The Collector sahnesinden sonra çok bir şey ifade etmiyor.

Her şeyden önce şunu anlamamız gerekiyor: Burada beş altı senedir devam etmekte olan, ve anladığımız kadarıyla daha bir on sene de devam edecek, yavaş ilerleyen bir kurgudan bahsediyoruz.

Yukarıdaki gibi görsel olarak bakıldığında evet, Infinity Gauntlet benzerliği kaçırılamaz, ama Thor filminde, bu eldiven öyle üzerine zoom yapılmış, saniyelerce gösterilmiş, altında alt yazıyla “Infinity Gauntlet” diye açıklanmış bir şey değil, Asgard’da geçen bir sahnede, arka planda neredeyse saliselerle hesaplanabilecek bir sürede gözüküp, ortadan kaybolmuş bir şeydi. YouTube’da falan ararsanız, bu objenin ne olduğunu görmek için, ciddi anlamda filmi durdurmanız gerektiğini görebilirsiniz.

On beş yıllık bir hikaye planı içinde, tüm argümanları bu kadar küçük bir detaya bağlamak size mantıklı geliyor mu?

Adamlar onu oraya sadece detay, ufak bir Easter Egg olsun diye koymuş olabilir, o şey gerçekten “Infinity Gauntlet” olarak planlanmış, sonra plan değişmiş olabilir, o sadece IG’ye benzeyen, sıradan bir altın eldiven olabilir, güzel gözüküyor diye konmuş olabilir, Avengers filmi kurgusu hakkında yanıltıcı olsun diye konmuş olabilir, üzerinde sahte “gem”ler olan, Thanos’un asıl “gem”leri bulunca onlarla değiştireceği bir kopya olabilir, olabilir de olabilir.

Bu, filmin bir saniyesinde, arka planda gözüken, Infinity Gauntlet ile bir akalası olup olmadığı konusunda kayda değer bir açıklama yapılmamış bir obje sadece.

“Çok anlama gelebilecek, ama hiçbir anlama gelmeyen” öğe mantığını, bu tarz filmlerde iyi oturtmak gerekiyor. Şöyle bir örnek vereyim, Iron Man filmi ilk çıktığında, yine bir Easter Egg olarak, Ten Rings terrör örgütünün gözüktüğünü muhtemelen hatırlıyorsunuzdur.

Çizgi roman okuyan herhangi biri için, Ten Rings adlı bir organizasyon, Mandarin karakterine son derece açık bir gönderme anlamına geliyor – Iron Man 3’ü izlemiş olanlar, filmdeki Mandarin karakterini de hatırlayarak, göndermelerin doğası üzerine söylemek istediğim şeyi rahatlıkla anlayacaktır.

2 – Bütün bunları akılda tutarak, filmlerle çizgi romanlar arasındaki bağlantıların, rahatlıkla koparılabileceğini de hatırlamamız gerekiyor.

Ara sıra, Türk siteler de dahil olmak üzere, filmleri en detaylı sahnesine kadar durdurup, çizgi romanlardaki bir iki panelden buldukları ücra ayrıntılarla, gelecek filmlerin konularını çözdüklerini iddia eden yazılar okuyorum.

Ama yukarıdaki Mandarin örneğinden de anlayacağınız gibi, çizgi romanlar ile filmler, birbirleri için sağlam kaynaklar, üzerinden doğruluk iddia edilebilecek şeyler olarak görülmemeli.

Ben oturup, “The Collector ve Daha Fazlası” gibi bir yazı yazdığımda, bunu gelecek filmlerin olay örgülerini tahmin etmek için, on sene sonraki Marvel filmlerini analiz etmek için, her şeyi daha izlemeden çözmek için değil; sadece filmlerin arkasındaki çizgi roman kültürünü göstermek için yapıyorum, ve yazılar da “gelecek filmlerin kesin planları” olarak değil, benim yazdığıma benzer bir amaçla okunmalı.

Bunu aklınızda bulundurursanız;

1 – Çizgi romanlarda Infinity Gauntlet, Infinity Gem’lerden oluşan, yani altı küçük değerli taş parçasını bir araya getiren bir eldiven. Filmlerde ise, Infinity “Gem” değil, Infinity “Stone” kavramının söylendiğini açıkça duyuyoruz.

2 – Filmlerde, “Infinity Stone” olarak tanımlanan şeyler, bildiğimiz “gem”ler gibi değil, Tesseract, Aether gibi şeyler olarak kurgulanmış. Tesseract, herhangi bir gem’den çok, çizgi romanlardaki Cosmic Cube’u hatırlatıyor. Aether diye bir şey çizgi romanlarda yok.

Benzerliği görebiliyor musunuz? Evet, ben de göremiyorum. 

3 – O halde, “gem”lerin aynı şey olmadığı ortadayken, “Gauntlet”in aynı şey olmasını nasıl bu kadar kesin bir şekilde bekleyebiliyoruz?

4- Hatta, her ne kadar “geriye beş tane kalması” ve “Infinity” lafı kullanılsa da, hikayenin Infinity Gauntlet’in orijinal fikrine sadık kalacağından nasıl bu kadar eminiz?

Kısacası, şu ana kadar gördüklerimizin, gelecekteki filmler için aynen doğru kalacağını düşünmek, büyük bir hata olur.

Ama hepsinden önemlisi, bundan sonra Captain America: Winter Soldier, Guardians of the Galaxy, Avengers 2 ile devam edecek, ondan sonra da Ant-Man ile başlayıp, muhtemelen yeni birer Captain America – Thor filmi, belki bir Iron Man filmi, belki bir Guardians of the Galaxy daha yaşayıp, sonra Avengers 3’de sonuçlanacak(?) bir hikaye izlediğinizi unutmamak.

On senelik, muhtemelen daha uzun bir hikaye demek bu.

Size sadece bir şeyin garantisini verebilirim: Marvel, film mantığı içinde, bizim çizgi romanlarda Infinity Gauntlet olarak bildiğimiz konsepti nasıl ele alacak olursa olsun, orada gördüğünüz o eldiven, “üstüne taşları yerleştirilmiş, hazır hale getirilmiş meşhur eldivenimiz” değil.

O bir Easter Egg.

Eğer dönüp dolaşıp, hakikaten Thor’un ilk filminde gözüken bu eldiveni, gerçek Infinity Gauntlet olarak kullanmaya karar verirlerse, ya da o obje, Infinity Gauntlet filminde en ufak bir rol oynarsa, emin olabilirsiniz ki, Aether’e, Tesseract’e, ve henüz ne olduklarını bilmediğimiz dört “Infinity Stone”a bir şekilde bağlanacaktır – ama şimdilik en sağlıklısı, bir saniye boyunca arka planda gözüküp, derhal kaybolan bir objeye takılmaktansa, anlatmak için üzerine filmler çekilen hikayeye yoğunlaşmaya çalışmak.