FS - Marvel Comics Yazıları

FS 11: Orijinal Guardians of the Galaxy Serileri Okunmalı mı?

orijinalguardians1Okuyucularımızdan gelen kapsamlı soruları cevapladığımız FS serisine, en son Aralık 2013’te uğramıştık. Guardians of the Galaxy filminin vizyona girmesiyle birlikte, bu takımla ilgili pek çok soru gelmeye başladı. Bunların çoğunu, eklediğim diğer yazılarda bir nebze cevapladığımı umuyorum. Ama bu soru için, ayrıca bir yazı yazma gereği duydum.

Sorumuz şu şekilde: “(…) gerçek takımla ilgili sorum da şu: Bunları okumak şart mıdır? Filmin çizgi romanını okumak için yeni seriye doğrudan başlasam yeterli mi, yoksa 1994’te başlayan seriyi okumasam çok şey kaybeder miyim?”

Öncelikle, sorunun temel bazı noktalarını aradan çıkartalım.

Birincisi, “filmin çizgi romanını okumak” derken, bunun çok riskli bir konsept olduğunu hatırlatmak istiyorum. Guardians of the Galaxy çizgi roman açısından karışık bir konsept, evet, ama çok daha basit bir konsept olan Avengers filminin bile, doğrudan X bir çizgi romandan okunabileceğini, daha doğrusu, X bir çizgi romanın “filmin çizgi romanı” olarak tanımlanabileceğini sanmıyorum.

Ama amaç, filme ilham veren Guardians of the Galaxy serilerini okumaksa, sorunun cevabı hayır, orijinal Guardians of the Galaxy serisini okumanıza gerek yok. Temel Bilgiler yazısında aktardığım gibi, film büyük ölçüde 2008’de yaratılan takımla benzerlikler içeriyor, ve 1969’da yaratılan, 1994’te kendi serisine kavuşan Guardians of the Galaxy ile çizgi romanı okumanızı gerektirecek bir bağlantısı yok. İki seri de birbirinden tamamen farklı olduğu için, 2008’dekini anlayabilmek için 1994’tekini okumuş olmak gibi bir zorunluluk kesinlikle yok. Aradaki birkaç ufak bağlantıyı öğrenmek için, şu yazımıza göz atmanız yeterli:

https://www.altevren.net/yazilar/cizgi-roman-yazilari/marvel/817-iki-guardians-of-the-galaxy-takimi-arasindaki-baglanti-lar

Kısacası, her ne kadar her üçünün adı Guardians of the Galaxy olsa da orijinal Guardians of the Galaxy serisini okumak, yeni takımın maceralarını veya filmi daha iyi anlamanızı muhtemelen sağlamayacak. orijinalguardians3

Bir de bonus cevap vereyim: filmden ve yeni seriden bağımsız olarak, orijinal Guardians of the Galaxy’nin maceraları okunmaya değer mi?

AltEvren’i yaptığım süre boyunca çizgi roman seven pek çok insanla sohbet etme fırsatım olduğu için, özellikle genç / yeni okurların eski çizgi romanları okumaktan fazla keyif almadığını, dijital çizimleri daha rahat ve daha keyifli bir şekilde okuduklarını biliyorum. O yüzden, eğer siz de 1970’lerin, 80’lerin çizgi romanlarını okumaktan keyif almıyorsanız, Guardians of the Galaxy hikayelerine başlamanızı tavsiye etmiyorum.

Şahsi fikrim, Guardians of the Galaxy’nin okunması keyifli bir takım olduğu yönünde. Kendi serisine kavuşmadığı yıllarda, yani 1969 – 1990 arasında, Guardians genellikle diğer serilere konuk oluyor, veya Marvel’ın tanıtım / test amaçlı serilerinde (Marvel Presents gibi) başrol oynuyor, ki bu dönemde Guardians’ın gözüktüğü hikayeleri Jim Shooter, Mark Gruenwald, Roger Stern ve benim için en önemlisi, Steve Gerber gibi yazarlar kaleme alıyor. O  yüzden, bu döneme ve bu yazarlara karşı bir ilginiz varsa, solo seri öncesi Guardians çizgi romanları göz atmaya değer olabilir. orijinalguardians2

Onun dışında, Avengers’ın 167 – 177. sayıları arasında devam eden ve Guardians of the Galaxy’nin büyük rol oynadığı 1978 tarihli The Korvac Saga hikayesi benim için – sadece Guardians ile alakalı olmasından dolayı değil – gelmiş geçmiş en iyi Avengers hikayelerinden birisi, dolayısıyla ona da göz atmanızı tavsiye edebilirim.

1994’teki Guardians of the Galaxy ise, tabi 62 sayılık bir seri olduğu için, biraz daha vakit gerektiren bir mesele. Takımı tanımak ve kim olduklarını görmek için 1990’a kadar gözüktükleri maceralar aslında yeterli olabilir, ama tabi gerçek anlamda takıma ayrılan seri bu olduğu için es geçilmesi pek mümkün değil. Guardians of the Galaxy serisi Marvel’ın 1990’lardaki uzay maceralarının ruhunu büyük ölçüde yansıtan bir seri, dolayısıyla bu dönemde çeşitli aralıklarla çıkmış Infinity serileri, Silver Surfer, Adam Warlock, Captain Marvel gibi serileri okuduysanız ve sevdiyseniz, Guardians of the Galaxy’den de keyif almanız mümkün.

Ama tabi, Guardians of the Galaxy’nin bu seriler içinde en iyisi olmadığını da belirtmekte fayda var – o yüzden birinci tercih olarak ona yönelirseniz biraz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Benim kişisel olarak getirebileceğim bir eleştiri, Guardians of the Galaxy’nin 31. yüzyıl Marvel Evreni’nde, kendi içinde devamlılığı ve belli bir yaratıcılığı olan kurgulara yoğunlaşmaktan ziyade, genellikle asıl Marvel Evreni’nden bin yıl sonraya uyarlanan konseptleri (Bin yıl sonra Phoenix Force, bin yıl sonra Silver Surfer, bin yıl sonra Dr. Strange, bin yıl sonra Ghost Rider, Wolverine’in akrabası vs.) ele alarak ilgi çekici olmaya çalıştığı gerçeği, ki bu da bir yerden sonra, seriyi tekrara dayalı ve fazla etkileyici olmayan bir seri haline getirebiliyor.

Yine de, bence Guardians of the Galaxy keyifle okunabilecek bir seri. Sanırım verebileceğim en mantıklı tavsiye, önce dönemin diğer “kozmik” maceralarına göz atıp, daha fazlasını isterseniz Guardians’a yönelmeniz yönünde olacaktır.