DC Comics Yazıları - FS

FS 10: Post-Crisis Superman Okuma Rehberi

3093822-8773181660-91595Superman karakterinin “paralel evren” hikayelerini normal hikayelere neden tercih ettiğimi anlattığım şu yazının altında Mustafa Bey’in yaptığı yorumların ardından, Superman’i daha detaylı okumak isteyenler için ufak bir okuma listesi hazırlayayım dedim.

Bu yazıyı okumadan, şu adresteki yazının altındaki yorumları okumanız, neden böyle bir yazı yazdığım konusunda daha detaylı fikir verecektir.

Süper önemli not: Bu yazıda ve okuma listesinde göreceğiniz hikayeler ve yorumlar, şu an geçerli kabul edilmeyen bir devamlılık sırasında yaşanmış, sadece spesifik olarak bu dönemle ilgilenmek isteyen, biraz daha tecrübeli çizgi roman okurları için anlamlı olacak Superman çizgi romanlarıyla ilgilidir.

Özel olarak bu dönemle ilgilenmeyen arkadaşların ve hiç Superman okumamış okuyucuların, bu yazıyı bir rehber olarak kullanması doğru olmayacaktır – onlar için en doğru adres, New 52 ile birlikte başlyan yeni Superman ve Action Comics serileridir.

“Acaba ben buna girsem mi?” diye düşünen arkadaşlar için, yazının terminolojisi sağlıklı bir gösterge olabilir: “Crisis / post-crisis / canon / continuity = devamlılık” gibi kavramlara aşina değilseniz, bu yazı muhtemelen yalnızca kafanızı karıştıracaktır.

Post Crisis Superman Okuma Listesi

* = Okunması şart olan seri

 

images*Crisis on Infinite Earths # 1 – 12: Reboot bu seride gerçekleşiyor

*Man of Steel (1986) # 1 – 6: John Bryne tarafından yazılan altı sayılık bu seri, Crisis sonrası evrende Superman’in nasıl bir karakter olduğunu bizlere tanıtan orijin serisi. Bu dönemden sonra yazılan tüm canon Superman hikayeleri “resmi” orijin olarak bu hikayenin yarattığı kurguyu kullanıyorlar.

[Superman: Birthright (2003 – 2004) # 1 – 12) : Bu seri, 2003 – 2004 yılları arasında non-canon bir modernleştirme hikayesi olarak yazılıyor, fakat daha sonra canon hale getirilerek “ana orijin hikayesi” haline geliyor, yani Bryne’ın serisini ikinci plana atıyor. Bu döneme kadar, yani 2004 yılına kadar, Bryne’ın hikayesi birincil orijin hikayesi]

*World of Superman Üçlemesi: Dörder sayılık bu üç seri, orijin hikayesinden farklı olarak, Superman karakteri için en önemli üç “dünya” olan Krypton, Smallville ve Metropolis’i daha detaylı olarak sunuyor. Yazar koltuğunda yine John Bryne var:

World of Krypton (1987) # 1 – 4

World of Smallville (1988) # 1 – 4

World of Metropolis (1988) # 1- 4

*Superman Year One Hikayesi: 1995 yılında yayınlanan çeşitli Annual dergilerinde devam eden bu hikaye, DC’nin sık kullandığı “Year One kalıbından da anlaşılacağı üzere, Superman’in “ilk yılı”nı anlatan bir hikaye. Bryne döneminden sonraya denk geliyor olsa da, kronolojik olarak bu noktada okunmalı:

Adventures of Superman Annual # 7

Superman Annual (1995) # 7

Superman: Man of Steel Annual # 4

Action Comics Annual # 7

Bütün bunları okursanız, 1986’dan 2000’lerin ortasına kadar devam eden “Post Crisis (on Infinite Earths)” döneminin Superman’ini ilgilendiren statükonun büyük bölümünü anlamış, ve temel fikirleri öğrenmiş olursunuz.

34_118250_0_SupermanVol21HeartofStoneBundan sonra, temel olarak yapılması gereken şey Superman’in ana serilerini takip etmek. Superman’in üç ana serisi var:

 1 – Superman (vol.2) # 1 – 226 : Bu, John Bryne tarafından 1986 yılından itibaren yazılmaya başlanan ve genel kurgu itibarıyla Man of Steel serisinde yaratılan gerçekliğin güncel durumunu inceleyen seri. Çok uzun süre, ana Superman serisi olarak kalıyor.

2 Action Comics (vol. 1) # 584 – 600: Superman’in ilk ortaya çıktığı seri olan Action Comics dergisi, bu aralıkta bir “team-up” dergisi olarak devam ediyor. Daha sonra, aynı numaralandırmadan;

Action Comics Weekly (vol.1) # 600 – 643 : Bu aralıkta Action Comics dergisi haftalık bir antoloji dergisi olarak yayınlanıyor. Okunmasa da olur, Superman hikayenin tam anlamıyla odağında değil.

Action Comics (vol 1.) # 643 – : Seri buradan itibaren normal bir Superman dergisi olarak devam ediyor.

3 – Adventures of Superman # 424 – John Bryne’ın Superman (vol. 2) ile sıfırdan başlaması ile birlikte, Superman (vol.1) serisi iptal ediliyor. Ama aslında iptal edilmiyor, aynı numaralandırmadan, Adventures of Superman olarak, üçüncü bir Superman serisi olarak devam ediyor.

Bunlara, daha sonra iki devamlı Superman serisi daha, Superman: Man of Steel (vol. 2) # 1 – 134 ve Superman: The Man of Tommorow # 1 – 16 serileri ekleniyor.

Peki, bu karışıklığın içinden nasıl çıkacağız?

Eğer amaç, Superman külliyatının tamamını okumaksa, önce temel mantığı anlamak gerekli. Büyük ölçüde olan şu: Superman, popüler bir karakter olarak çok satıyor ve bütün bu sayılar, ayda bir çıksa da, birbirini takip eden haftalarda çıkıyor. Örneğin, beş sayılık bir hikaye anlatılıyorsa, Action Comics # 1 birinci hafta çıkıyor, Adventures of Superman # 424 ikinci hafta çıkıyor, Action Comics # 643 üçüncü hafta çıkıyor, Man of Steel # 1 dördüncü hafta çıkıyor ve Superman: The Man of Tommorow # 1, beşinci hafta çıkıyor.

Böylece, beş haftada beş farklı dergiyle, bütün bir hikaye anlatılmış oluyor – bu kadar fazla dergi olmasının mantığı bu, hatta Man of Tommorow dergisinin özel olarak çıkarılmasının ve diğerlerine göre çok daha kısa olmasının sebebi, sadece içinde beş “çizgi roman çıkan gün” olan aylara denk gelindiğinde basılıyor olması.

Eğer bütün bu külliyatı okumaya karar verirseniz, benim size tavsiyem (artık sayıları mı alırsınız, abartılı bir torrent mi indirirsiniz, orasını bilmiyorum) Superman (vol.2) # 1 ile başlayıp, sayıların sonundaki yönergelere göre (“Macera Adventures of Superman bilmemkaç’ta devam edecek, kaçırmayın!) okumanız olacaktır. Bu, karışık serilere başlarken benim takip ettiğim ve en güvenilir bulduğum metot: Nereden başlasam, kafam karışır mı, ne olacak benim bu halim diye endişelenmeden, doğrudan işe girişmek.

Aynı zamanda, serilerin kapaklarına dikkatli bakacak olursanız, bir noktadan sonra üçgen Superman amblemi içinde ufak sayıların verildiğini görebilirsiniz. Bunlar, o sayının diğer Superman dergilerinde devam eden hikayelere göre hangi sırayla okunması gerektiğini açıklayan faydalı kutucuklar. Bunlar da size yardımcı olabilir.

21483bb1-6279-472e-afe4-55e18cd62b9fYukarıdaki kapağa bakacak olursanız, Superman başlığının altında üçgen içinde 1991 – 1 yazıyor. 1991 yılında okunması gereken ilk Superman dergisi bu, 2 yazan ikincisi olacak, 3 yazan üçüncüsü, vs.

 Üçüncü bir yol olarak, şuradaki sapık ruhlu arkadaşımızın hazırladığı okuma listesi de size yardımcı olabilir:

http://www.comicsbackissues.com/comic-book-reading-order/complete-superman-reading-order-post-crisis/

Bunların hepsini okumanın imkansız olduğunu varsayarsak, önerilen bir okuma listesi, hatta cilt cilt alınıp okunabilecek mantıklı bir sıralama yok mu?

Elbette var, hatta şu adres sadece Superman ciltlerine yoğunlaşan muhteşem bir liste sunuyor:

http://www.supermantrades.com/

Bu listede Post Crisis bölümüne (“Crisis on Infinite Earths and Beyond”) göz atıp, bold ile yazılan serileri okursanız, eksiksiz bir Post-Crisis Superman okuru olduğunuzu iddia edebilirsiniz.

Benim kişisel olarak tavsiye edeceğim hikayeler şöyle:

0 – (Yukarıdaki ilk çizgiye kadar olan hikayelerin tümü – Birthright hariç elbette)

1 – The Supergirl Saga

2 – Exile*

3 – Day of the Krypton Man

4 – Krisis of the Krimson Kriyptonite

The Death of Superman*Superman755 – 6 – Funeral for a Friend*

7- Reign of Supermen*

8 – The Wedding Album

9 – Emperor Joker

10 – What’s So Funny About Truth, Justice and the American Way?*