Özel Dosyalar

En İyi 10 Batman Hikayesi

BatmanÖzelDosyaGeçtiğimiz yıllarda, popüler çizgi roman sitesi Comic Vine, kapsamlı bir anket yaparak tüm zamanların en iyi 10 Batman çizgi romanını seçti. Bu anketin sonuçları, 2012 yılının Haziran ayında sitemiz yazarlarından Buğra Çakır tarafından paylaşılmış, Buğra seçilen çizgi romanları kısaca tanıtmış ve yorumlamıştı.

Sitemizin önceliklerinden biri olarak, muhtemelen dünyanın en popüler çizgi roman karakteri olan Batman’in yer aldığı hikayeleri incelemeye başlayınca, birkaç istisna haricinde önceliği bu listede seçilen hikayelere vermenin hoş olacağını düşündüm. Son eklenen Batman R.I.P yazısıyla, bu listeyi de tamamlamış olduk.

Bu özel dosyamızda, yazıyı aynen Buğra’nın yazdığı gibi buraya aktarıyorum. Böylece bu sayfayı kullanarak, merak ettiğiniz çizgi romanlarla ilgili temel bilgileri Buğra’dan alabilir; daha detaylı olarak öğrenmek istediğiniz çizgi romanların adlarına tıklayarak – bir tanesi hariç – benim yazdığım incelemelere ulaşabilirsiniz.

Yazının eski haline ulaşmak isteyen old-school AltEvren okurları için, yazının orijinal hali aynı şekilde DC Çizgi Roman Yazıları bölümümüzde duruyor.

Listeye başlamadan, bunun bizim seçtiğimiz, sevdiğimiz hikayelere göre hazırladığımız bir liste falan olmadığını, Comic Vine tarafından yapılan ankette, binlerce kullanıcı oyuyla belirlenen listeye göre hareket ettiğimizi tekrar hatırlatmak istiyorum.

10. Batman: The Long Halloween

Kimsenin beklemediği bir şekilde Batman’in en iyi hikayelerini yazmayı başarmış olan Jeph Loeb ve bu hikayelerin bir çoğunu çizmiş olan Tim Sale’in kaleminden çıkan hikaye, Bruce Wayne’in Batman olarak ilk dönemlerini anlatırken beklenmedik olayların geliştiği muazam bir dedektiflik hikayesi sunuyor. Wayne’in ilk dönemleri olmasının yanı sıra Nolan’ın da ikinci filminde kullandığı Gordon ve Dent ile olan ilişkilerine de bir bakış getiriyor.

Yılın önemli günlerinde cinayetler işleyen Holiday Killer’ın peşine düşen Batman, bir yandan Gordon ve Dent ile cinayetlerle ilgili iletişimde kalırken bir yandan da “Rogue Gallery”si ve Gotham önemli mafya aileleri ile uğraşmaktadır. Aynı zamanda Harvey Dent’in Two-Face transformasyonuna değinen hikayede, Batman’in sürekli kafasını karıştıran Calender Man de Batman hikayelerindeki en önemli rolünü oynamış olur.

9. Batman: Under The Hood

Yakın zamanda animasyon filmi de çıkmış olan Judd Winick imzalı hikayeyi Doug Mankhe ve Shane Davis çizmişti. Artık spoiler olmaktan öte olan Jason Todd’un geri dönüşünü anlatan hikaye, Wayne’in en büyük trajedilerinden olan Todd’un durumunu tekrar hissetmesi bir yana Todd’un bambaşka biri olarak geri dönmesi ve Gotham’ı bir anda kaosa sürüklemesi ve Batman’i kendisinin intikamını almasına zorlaması açısından artık bayatlamış olan ölümden dönme hikayelerinin en epiklerinden biri olmuştur.

Ölümüyle dönüşünün arasında yaklaşık yirmi sene olmasının yanında aslında trajedi olan şey Batman’in idealleri ve Batman ikonunu yerle bir etmeye çalışması ve bunda başarısız olan Jason Todd’un karanlık tarafa geçmesidir.

8. Batman R.I.P

Grant Morrison’ın popüler medyada da yankı bulan bu hikayesi aslında Batman’in ölümünden daha çok psikolojik ve fiziksel olarak sıfır noktasına getirilmesi sürecinin finalidir. Bruce Wayne’den sonra ne olacak sorusunu en net şekilde soran ve bunun cevabını daha da sürecek olan Morrison Batman’inde cevaplayan hikayenin ilk “climax”i olmuştur. Okuyucuyu etkileyen geçmişiyle, hayatıyla ve geleceğiyle yüzleşen Wayne’in her şeye rağmen Batman olarak kalabilmesidir.

7. The Dark Knight Returns

Frank Miller’ın Year One hikayesi ile beraber en önemli Batman çalışması olan The Dark Knight Return bir alternatif evren üretmektedir.  Emekli olmuş yaşlı Bruce Wayne Gotham’ın eskisinden de kaosa sürüklenmesi üzerine sokakları temizlemek için maskesini tekrar takmıştır. Fakat demode kalan ve eski gücünün aslında yanından bile geçemeyen Bruce’un Batman mitini tekrar yaratması imkansıza yakın olsa da Gotham Batman’dir.

6. Batman Year One

Crisis On Infinite Earths sonrası orijin hikayesini tekrar yazan Frank Miller, karanlıkta yüzen Gotham’ın kurtarıcısı olarak Batman’i Gotham’dan da karanlık yazmayı başarmıştır. Günümüzdeki Batman’in her şeyiyle inşasını dört sayılık hikayede anlatan Miller’ın Year One’ı sadece Batman’in değil Gordon’ın da Gotham’daki ilk yılını anlatmaktadır. Şehirdeki tek iyi yürekli polisi olan Gordon’ın sorunları ve yaşam mücadelesi Bruce Wayne’in Batman olma süreci ile paralel anlatılırken yolları ilk kez keşişen ikilinin uzun yıllar sürecek arkadaşlığının da temellerini atmaktadır. Hikaye aynı zamanda, başarılı bir süreç olan Jeph Loeb’in Batman’in ilk yıllarını anlatacağı hikayelerinin referans noktası olacaktır.

5. Batman: The Black Mirror

İlk ondaki listede Bruce Wayne’nin olmadığı tek hikaye olan Black Mirror, Wayne’in yokluğunda pelerini devralan Dick Grayson’ın Batman olarak karşılaştığı en büyük sınavlardan birini anlatmasının yanında Scott Synder’ın Miller ve Loeb zamanı karanlığa geri dönmesi açısından da eski devamlılığın en önemli hikayelerinden biri olmuştur. Hikaye bir mit olarak Batman’in Bruce Wayne’den çok öte bir şey olduğunu da okuyucuya göstermiştir çünkü maskenin altında kim olursa olsun, karakteri Wayne’den ne kadar farklı olursa olsun, eğer o maskeyi takacak güce ve inanca sahip biri varsa Batman asla ölmeyecektir. Gotham Batman’dir, Batman Gotham’ındır.

4. A Court of Owls*

İlk ondaki ikinci Scott Synder hikayesi aynı zamanda en son çıkan Batman hikayesi olmuş. Bunun nedeni hikayenin yeni olmasından ziyade her zaman Gotham’la özdeşleşen Batman’in, Gotham’ı aslında karşısına alarak bir savaş vermiş olmasındandır. Batman RIP’teki gibi sıfır noktasına getirilen Wayne’in gücü ve inancının bir kez daha galip gelmesi ve bunu bu sefer Gotham’ın asıl sahibi olduğunu iddia eden, Wayne’in varlığı konusunda en ufak bir farkındalığı olmadığı Baykuşlar’ı yenerek yapması önemli olandır. Tüm kariyeri boyunca Gotham’ı kendinden daha iyi tanıdığını iddia eden Batman’in şehri tarafından ihanete uğramasıdır trajik olan; çünkü aslında her şeye rağmen Gotham Batman’dir, ve fakat Batman Gotham’ındır.

*A Court of Owls hikayesi benim incelemesini yazmadığım tek seri, Buğra bu hikaye kurgusuna New 52 kapsamında değinmişti.

3. Batman: Hush

Jim Lee’nin çizdiği ve Jeph Loeb’in ilk ondaki ikinci hikayesi olan Hush, Wayne’in geçmişinden, çocukluğundan gelen arkadaşı Thomas Elliot’ın dramını anlatır. Batman’in kimliğini çözmesi açısından zorlu bir çarpışma olmasının yanında devam edecek ve Wayne’in hayatında önemli bir konuma yerleşecek olan Hush’ın da ilk kez gözükmesi açısından önemli bir hikaye olmuştur. Nitekim Selina Kyle’ın daha sonra Batman’in gerçek kimliği öğrenecek olmasında önemli bir süreci de başlatmıştır. Hikayenin yazıldığı dönemde dikkate alınınca o sıralar pek heyecan vermeyen Batman’i tekrar ilk sıralara yerleştirmeyi başarmıştır Jeph Loeb.

2. Batman: Knightfall

Çizgiromanlara uzak olan insanların bile çok iyi bildiği bir hikayeye sahip olan Knightfall, Bane karakterinin yaratılması ve Wayne’in belini kırmasının yanında Wayne’in Batman olarak birçok önemli hata yapması açısından da önemlidir; Bane’i bir sorun olarak görmez, kendisini yine sıfır noktasına getirecek kadar zorlar, beli kırıldığı ve sevgilisini kaybettiği zaman depresyona girer, yeni Batman olarak Jean-Paul Valley’i seçmesi başlı başına bir hatadır. Hikayeyi çok önemli yapan nokta uzun soluklu sonuçlar doğurmasıdır; Catwoman, Robin, Nightwing, Azrael gibi serilerin başlamasına vesile olmuştur ki bu seriler Morrison’ın Batman RIP hikayesine kadar devam etmiştir. Batman RIP’e kadar bütün Batman serilerini ve hikayelerini şekillendiren ve referans noktası olan bir hikayedir.

 1. The Killing Joke

Herhalde kimsenin itiraz edemeyeceği şekilde Batman’in en iyi hikayesi seçilen Moore’un tek sayılık hikayesi, Batman, Gordon ve Joker üçgeni etrafında Barbara Gordon’ın Joker tarafından felç edilmesi ile dönen bir hikayedir. Batman ve Gordon ilişkisi ile adalete dair inançları, Batman ve Joker ilişkisi ile birbirinin aslında tam tersi olmayan iki sorunlu insan anlatılır. Kızı Joker tarafından felç edilen Gordon’ın intikam istememesi ve Joker’ı öldürmemesi için Batman’e yalvarmasının yanında Batman’in Joker ile olan son sayfalardaki diyaloğu Batman’in etik ve felfesi yapısını özetler niteliktedir.