DC Comics Yazıları

Emotional Spectrum

emotionalspectrum1Green Lantern haftası düzenlememizle birlikte, sitemiz oldukça “yeşil” bir görüntü aldı, öyle değil mi?

Şimdi, bu durumu biraz değiştirip – bırakın bizim sitemizi – koskoca “Green” Lantern serisini yeşilin hegemonyasından kurtaran bir kavramı açıklamaya çalışacağız: Geoff Johns’un Green Lantern yazarlığı sürecinin belki de en merkezindeki konsept: Emotional Spectrum*.

Daha önce pek çok kez değindiğimiz gibi, klasik Green Lantern serilerinin temel mantığı, yeşil bir güç kaynağından beslenen ve yeşil, somut nesneler yaratan, irade gücüyle çalışan güç yüzükleri üzerinden ilerliyor.

Peki ama, ya irade gücü dışında duygu / düşüncelerle çalışan, farklı renklerde, farklı güç yüzükleri de olsaydı? Veya daha net bir deyişle, ya Green Lantern Corps olduğu gibi, Blue Lantern Corps, Red Lantern Corps gibi, farklı renkleri kullanan farklı organizasyonlar olsaydı?

Geoff Johns tarafından yaratılan Emotional Spectrum işte tam da bu durumu ifade eden bir kavram.

Kısa bir tarihçeyle başlayalım: Johns’un yazarlık sürecinde ortaya çıkanlara göre, Emotional Spectrum denilen olgu, aslında evren yaratılıp, canlı varlıklar bir şeyler hissetmeye başladığı anda ortaya çıkıyor. Fakat, evreni koruma çabalarında, “duyguların” kontrol edilemeyecek, neredeyse “tehlikeli” şeyler olduğuna ikna olan Guardians of the Universe ırkının üyeleri, yalnızca kontrol edilebilir bir güç olan “irade”yi benimsiyorlar, ve bunun üzerine kurdukları “Green Lantern Corps”u yaratırken, bir şekilde diğer güç kaynaklarını da bastırıyorlar.

Fakat, Blackest Night hikayesine giden süreçte, başta Sinestro’nun yarattığı Yellow Lantern Corps (veya Sinestro Corps) olmak üzere, bu güç kaynakları birer birer yeniden ortaya çıkıyor. Özellikle New 52 döneminde başlığını görmüş olabileceğiniz Red Lantern serisi, veya güncel Green Lantern serilerinde dikkatinizi çekmiş olabilecek farklı renkteki yüzükler, hep bu kavramın getirdiği yenilikler.

Peki, bu Emotional Spectrum hangi renkleri, hangi duyguları içeriyor?

Başlıkları “Renk – Rengin Temsil Ettiği Güç İngilizce = Rengin Temsil Ettiği Güç Türkçe- Bu Gücü Kullanan Birlik” olarak sıralıyorum.

1– Yeşil – Willpower = İrade – Green Lantern Corps: Green Lantern serisinin temel öğesi olan “yeşil güç yüzükleri”, bu konseptin de merkezinde, kontrol edilebilir bir güç olarak karşımıza çıkıyor. emotionalspectrum3

2 – Kırmızı – Rage = Öfke – Red Lantern Corps: “Emotional Spectrum” adı verilen olayın iki ucundan biri olan “öfke”, kendisini kırmızı bir ışıkla gösteriyor. Manhunters adlı robotların neredeyse tamamen katlettiği 666. Uzay bölümünün son temsilcilerinden Atrocitus’un yarattığı Red Lantern Corps’un üyeleri, öfke Emotional Spectrum’un uçlarında bir duygu olduğu için çoğu zaman bu gücü kontrol edemiyorlar.emotionalspectrum4

3 – Turuncu – Greed / Avarice = Açgözlülük / Hırs / Doyumsuzluk – Agent Orange / Orange Lantern Corps: “Greed”, farklı kullanımlarda farklı anlamlar ifade edebilen, Türkçe’ye çevrilmesi zor bir kelime – fakat Green Lantern serilerinde görüldüğü şekliyle sanırım en isabetli olarak “doyumsuzluk” şeklinde çevrilebilir. Bitmek bilmeyen bir sahip olma güdüsü ile beslenen turuncu güç yüzüğü, bu doğası gereği yalnızca bir sahibe hizmet edebiliyor – ki bu da Larfleeze adlı bir varlık.

Fakat, Larfleeze’in bir şekilde “ele geçirdiği” veya “tükettiği” canlıları, turuncu ışıktan oluşan varlıklar olarak geri getirmek gibi bir özelliği de var, ki Orange Lantern Corps kavramı da genellikle bu varlıklar için kullanılıyor. Bunun dışında, Green Lantern Corps gibi spesifik bir Orange Lantern birliği yok.

 emotionalspectrum2

4 – Mavi – Hope = Umut – Blue Lantern Corps: Guardians of the Universe’ün en tanınmış üyelerinden Ganthet ve Sayd’in, duygularla fazla haşır neşir olmaları nedeniyle bu gruptan uzaklaştırılıyorlar, ve Blue Lantern Corps’u kuruyorlar. Umudu simgeleyen bu renk, kırmızı,  turuncu ve sarı ışığa karşı oldukça güçlü olmasına karşın, yanında bir Green Lantern Corps üyesi olmadığında yüzde yüz potansiyelle çalışamıyor.

Bu, yüzükler / ışıklar arasındaki ilişkilere güzel bir örnek: Umduğun şeyi gerçekleştirecek irade gücün olmadığı sürece umudun bir işlevi yok; eğer umudun varsa korku yavaş yavaş gücünü yitiriyor, umudun varsa öfken dinmeye başlıyor, vs. emotionalspectrum6

5 – Mor** – Love = Aşk – Star Sapphires / Star Sapphire Corps: Green Lantern mitosunda uzun süredir Star Sapphire adıyla yer alan öğe, Emotional Spectrum’un ortaya çıkmasıyla birlikte ayrı bir “corps” olarak yeniden kurgulanıyor. Aşkı temsil eden mor ışığı kullanan Star Sapphire Corps üyeleri, Emotional Spectrum’un diğer ucunda olan bu gücü çoğu zaman kontrol edemiyorlar, fakat Red Lantern Corps durumunda olduğu gibi, bu gücü kontrol edebilen karakterler de var.

Star Sapphire adını kullanan orijinal karakterlerle doğru orantılı olarak, bu organizasyonda yer alan karakterlerin genellikle kadın karakterler olduğunu da belirtmekte fayda var. emotionalspectrum5

6 – Sarı – Fear = Korku – Sinestro Corps: Green Lantern Corps’un tam zıttı olarak kurulan ve tüm bu yeni organizasyonlar arasında ilk ortaya çıkan Sinestro Corps, adından da anlaşılacağı üzere Sinestro tarafından kurulan ve onun adıyla yürütülen bir birlik. Korkuyu ve korkuyu temsil eden sarı ışığı kullanarak neredeyse Green Lantern Corps ile birebir aynı güçlere sahip olan Sinestro Corps üyeleri, ara sıra Yellow Lantern olarak da tanımlanabiliyor.

Indigo_Tribe7 – Çivit Mavisi*** – Compassion – Şefkat / Merhamet – Indigo Tribe: En son ortaya çıkan organizasyon olan Indigo Tribe, gücünü yine aynı isimli renkten alıyor, ve enteresan bir şekilde, diğer tüm “Corps”ların da güçlerini taklit edebiliyorlar.

Ek notlar ve bilgiler:

emotionalspectrum7

Bu yedi organizasyon, temel olarak Emotional Spectrum dediğimiz olayın ana parçalarını oluşturuyorlar. Bir gökkuşağını oluşturan renkleri birebir karşılayan bu yedilinin haricinde ortaya çıkan iki birlik daha var. Black Lantern Corps, Nekron tarafından yaratılan ve “ölüm”den beslenen, Blackest Night hikayesinin temelini oluşturan organizasyon. Ölen herkesi birer zombi olarak yeniden hayata döndürme gibi bir özelliği olan siyah güç yüzükleri, Johns’un Green Lantern yazarlık sürecinin doruk noktalarından birini oluşturuyor.

Bunun zıttı olan White Lantern mantığı da, bu hikayenin sonunda, tüm hayatı simgeleyen bir güç olarak ortaya çıkıyor. Aynı şekilde, “Emotional Spectrum”u oluşturan tüm güç yüzüklerini başarıyla kontrol edebilen Kyle Rayner’ın da bir White Lantern’a dönüştüğünü görüyoruz.

Emotional Spectrum, DC Comics’in son yıllarda yarattığı en önemli konseptlerden birisi: Green Lantern serileri içinde, Sinestro Corps War, War of Light gibi hikayelere, genel olarak DC Evreni içinde ise Blackest Night gibi devasa bir hikayeye yol açan Spectrum, günümüzde hala önemli bir konsept olarak kalmayı, ve üzerine yeni serilerin yaratılabileceği bir mantık olmayı sürdürüyor.

* Emotional Spectrum, Türkçe’ye çevrilmesi oldukça zor bir kavram. Sanıyorum Emotional Spectrum gibi bir kavrama adını veren unsurun, Electromagnetic Spectrum olduğunu düşünerek, bu kavramın Türkçe’ye yerleşmiş hali olan “Elektromanyatik Tayf”tan “Duygusal Tayf” gibi bir kullanımı uygun görebiliriz. Duygu Spektrum’u da bir ihtimal olabilir, ama çevirisi her ihtimalde sıkıntılı olacak bir kavramdan söz ediyoruz: Duygu Yelpazesi, Duygu İzgesi, hepsi mümkün çeviriler.

** Yine Türkçe olarak sıkıntı yaşanabilecek kavramlardan bir tanesi, Star Sapphire adı verilen organizasyonların kullandığı güç yüzükleri. İngilizce “violet” olarak geçen bu rengin tam Türkçe karşılığı “menekşe” olarak geçiyor, ben mor yazdım, ama yüzde yüz karşılığı mor değil.

*** Benim de bu satırları yazarken öğrendiğim üzere, İngilizce’de Indigo olan rengin Türkçe çevirisi Çivit Mavisiymiş, Indigo yazmıştım, ama karşılığı olan bir Türkçe kelime olduğuna göre sanırım onu kullanmak daha doğru.

Bu yazı, Green Lantern haftamızın bir parçası olarak yazılmıştı. Daha fazlası ve devamı için:

AltEvren Green Lantern Haftası