DC Comics Yazıları

Convergence’a Doğru

convergenceadogru1
Daha önce Avengers vs. X-Men ve Age of Ultron için yazdığım soru – cevap yazıları faydalı yazılar olmuştu. Önümüzdeki günlerde hem DC, hem de Marvel bir nebze karışık olabilecek büyük hikayelere başlayacaklar, onun için benzer yazıları Convergence ve Secret Wars için de yazayım dedim.

Rahat okunması amacıyla yine soru cevap formatında yazıyorum – gelişmeler oldukça bunları da yazıya eklemeye çalışacağım.

1 – Convergence nedir?

Convergence DC Comics’in 2015 yılında yayınlayacağı büyük hikayesi.

New 52 döneminin ikinci büyük hikayesi olan Convergene, her şeyden önce Flashpoint öncesi (yani New 52 öncesi) karakterleri bir kez daha kullanacağı için okuyucular arasında heyecan yaratmış durumda.

2 – Convergence’da nasıl bir konu işleneceğini biliyor muyuz?

Hikayenin detaylarına elbette hakim değiliz, fakat olayın merkezinde Brainiac’in olacağını biliyoruz. Brainiac, DC’nin farklı (ve eski) paralel evrenlerinden / alternatif gerçekliklerinden karakterleri New 52 karakterleriyle bir araya getirecek. Yalnızca New 52 öncesi değil, Crisis on Infinite Earths öncesi gibi daha eski hikayeleri ve DC’nin paralel evrenlerini de kapsayacak bu “birleşme”, serinin temelini oluşturacak.

3 – Brainiac de kim?

Brainiac, aslında New 52 sürecinde de çoktan karşımıza çıkmış, klasik bir Superman düşmanı. Fakat New 52’nun haftalık serilerinden Futures End serisi, karakteri epey farklı bir şekilde yorumlayarak, onu uzay ve zamanın dışında bulunan bir varlık olarak tanımlıyor.

Futures End henüz bitmiş değil, fakat son sayılarda Brainiac’in bu yeni halini gördük, ve kendisi birden çok kez bir “tanrı” olarak tanımlanmış durumda.

convergenceadogru2

4 – Futures End mi! Demek Convergence’dan önce okunması gereken bazı şeyler var!

Bu tarz büyük hikayelerin temelini haftalık serilerle atmak, veya büyük hikayelerin sonuçlarını haftalık serilerle sunmak DC Comics’in daha önceden de yaptığı bir şey. Dolayısıyla evet, aslında Convergence’ı daha iyi anlamak için okuyabileceğiniz bazı şeyler var – fakat çizgi roman şirketleri genellikle “event” hikayelerinde yeni okuyucuları kaybetmemeye çalışırlar, dolayısıyla ne kadar “okunması gerektiği” bir soru işareti.

5 – Tamam tamam, tırnak işaretiyle tatava yapma! Hangisi okunacak söyle, okuyalım.

Convergence’dan önce okunması gereken iki tane temel haftalık seri var: Earth-2 World’s End ve Futures End. Bu hikayelerin sonu Convergence’a temel hazırlıyor.

Aynı şekilde, bir taraftan da devam etmekte olan Multiversity serisini görüyoruz. İki hikaye birbirine ne kadar bağlanacak bilmiyoruz, ama ikisinde de odak noktası Multiverse olduğu için bir bağlantı olma ihtimali mevcut.

Justice League serisi de, Convergence ile herhangi bir bağlantısı (şimdilik) olmamasına karşın, DC Evreni’nin genel durumunu görmek açısından faydalı.

Yine de dediğim gibi, muhtemelen hikaye Convergence # 0 ile mantıklı bir şekilde sunuluyor olacaktır.

6 – Haftalık seriler de çok uzundur şimdi… Futures End ve World’s End okunmaya değer mi?

Bu yazının yazıldığı tarihte Futures End 42, World’s End 20 sayıya ulaşmış durumda.

Futures End, DC Evreni’nin beş sene sonraki halini anlatan, bence hoş bir seri. Serinin iki temel kötü karakteri Brainiac ve Brother Eye olarak kurgulanıyor, dolayısıyla daha ilk noktalarından Convergence’a bağlantılarını görmek mümkün. Özellikle son sayılar, doğrudan bizi bu hikayenin mantığına bağlıyor ve serinin finali de doğrudan bizi bu hikayeye götürecekmiş gibi gözüküyor.

Burada önemli bir detay daha var. Futures End adlı seri bir yana, DC geçtiğimiz dönemde bir ayı tüm dergilerinin beş sene sonraki durumlarını anlatan sayılara ayırdı. Yani, Futures End # 1, Futures End # 2 gibi devam eden haftalık serinin yanı sıra, bir de Superman Futures End, Batman Futures End gibi özel sayılar yayınlandı. Bunlar içinden, yukarıda kapağını gördüğünüz Booster Gold Futures End sayısı Convergence’in konusunu anlamak açısından faydalı olabilir.

World’s End ise, DC’nin en önemli paralel evreni Earth-2’daki kaotik olayları anlatan bir seri ve bence bir çizgi roman serisi olarak Futures End’e göre daha başarısız. Futures End zamanımızdan beş yıl sonra geçtiği için aslında World’s End’in sonu hakkında ciddi ipuçları da içeriyor, o yüzden Earth-2 serisini okumadıysanız, Earth-2 hayranı değilseniz bence World’s End o kadar da gerekli değil. Ama tabi bu sadece sübjektif bir yorum – Futures End’deki geleceğin “kesin” bir gelecek olmadığı da önemli bir nokta.

7 – Peki ya Multiversit–

https://www.altevren.net/yazilar/cizgi-roman-yazilari/dc-comics/947-multiversity-okuma-listesi

Multiversity’nin tüm sayılarının incelemelerine buradan ulaşabilir, Multiverse konsepti hakkında detaylar için Multiversity Guidebook’a göz atabilirsiniz.

8.1 – Aferin, ben leb demeden leblebiyi anladın… Peki bu Multiveristy: Guidebook Nedir?

Basitçe, Multiversity Rehberi. DC’nin şu anki düzeninde bulunan paralel evrenleri, açıklamalar ile birlikte listeleyen önemli bir çizgi roman.

8 –  Multiversity Guidebook’ta gözüken evrenlere bakarak Convergence’daki karşıma çıkacak bütün karakterleri, evrenleri  görebilir miyim?

Hayır. Her ne kadar Multiversity Guidebook bir rehber olarak faydalı olsa da, DC’nin tüm hikayelerinin geçtiği kurguları aslında listelemiyor. Örneğin, Injustice oyununun geçtiği paralel evren şu anda DC’nin en popüler serilerinden birine ev sahipliği yapıyor, ama rehberde bu evreni görmek mümkün değil. Injustice serisindeki karakterlerin Convergence’da gözükeceğini biliyoruz.

Aynı şekilde, New 52 öncesi karakterlerin geri geleceğini de biliyoruz, fakat rehberde bunlar da yok.

9 – Peki, burada bir çelişki yok mu? Bir tarafta DC’nin tüm paralel evrenlerini listeleyen bir rehber var, diğer tarafta bu rehberde yer almayan alternatif gerçeklikler? Nasıl oluyor?

Bu tam bir uzman sorusu.

Birincisi, Multiversity Guidebook aslında bütün paralel evrenleri listelemiyor. Yedi paralel evren soru işaretleriyle açıklama olmadan bırakılmış durumda – bir ihtimal, Convergence’da göreceğimiz paralel evrenler, bu yedisi olabilir, hikaye hakkında spoiler verilmemesi için boş bırakılmış olabilirler.

Burada yeni bir nokta olarak “Convergence Earths” diye bir kavram var. Bunlar aslında artık varolmayan, fakat bir şekilde Brainiac tarafından muhafaza edilmiş dünyaları ifade ediyor. Yani o evren yok, fakat o evrenden bir kesit Brainiac sayesinde varlığını sürdürüyor. Brainiac’in bu hali daha “kozmik tanrı” mantığında bir kurgu öğesi olduğundan, hikaye bu yeni kavram üzerinden şekillendirilebilir.

Tabi bir de, Multiverse denilen olgunun çizgi romanlar için bir sınır olmadığı gerçeği var. Multiverse’ün dışında, ötesinde, hatta üzerinde bulunan şeyler de var / olabilir.

10 – Peki, Convergence sonunda ne olacak? Bu hikayenin amacı ne?

Daha seri başlamadan, Convergence sonunda olacaklarla ilgili çılgın teoriler ortaya atılmaya başlanmış durumda. DC’nin eski evreni geri getirmesinden tekrar sıfırlanmasına, eski gerçeklikteki bazı unsurların New 52 düzenine entegre etmesinden, New 52’nun hiçbir şey olmamış gibi aynen devam etmesine kadar pek çok fikir ortaya atılıyor.

Şu an kesin olarak bildiğimiz tek şey, bu hikaye sonrasında DC’nin ciddi anlamda farklı ve yeni seriler yaratacağı, ve New 52 etiketini kullanmayı bırakacağı.

Tabi ki geleceği görmem imkansız, fakat ben (belki önceki evrenden bir iki ufak ekleme haricinde) New 52 düzeninin fazla değişmeyeceğini, Convergence aralığından sonra dramatik bir değişiklik olmadan evrenin büyük ölçüde aynı şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum.