Marvel Comics Yazıları

AvX Sonrası Marvel Şekilleniyor (Spoiler)

Avengers vs. X-Men hikayesinin sonuçlanmasına henüz daha süre olmasına karşın, Marvel yaptığı açıklamalarla Marvel Evreni’nin bu hikaye sonrasında alacağı şekli oluşturmaya yavaş yavaş başlamış durumda.

Bu yazıda, AvX sonrasının Marvel’ı ile ilgili önemli noktalara, ve bu dönemde çıkacak en önemli üç dergiye değinmeye çalışacağım. Fakat hepsinden önce, neden bu tarz haberleri daha sık yazmadığımı paylaşmak istiyorum.

 

 

 

Bundan birkaç ay önce, Bülent Başkan “Marvel ve İtin Arka Tarafı” yazısında Marvel’ın en büyük sorunlarını dile getirmiş, bu sorunlar arasında da Marvel’ın gelecek hikayeleri önceden “tease” etmesinin ne kadar rahatsız edici olduğunu yazmıştı. Bu yazıyı okurken, Bülent Başkan’a hak verdiğimi, fakat bunun Marvel’ın en önemli sorunlarından biri olmadığını düşündüğümü hatırlıyourum. Sonuçta Marvel ne kadar teaser yayınlarsa yayınlasın, ne kadar spoiler verirse versin, bunlara bakmamak bizim elimizde değil mi?

Son birkaç haftadır, hiç de öyle olmadığının farkına varmaya başlıyorum. Çünkü, şunun farkına vardım: Kendi çizgi roman sitesi olan biri olarak, yaklaşık 2-3 aydır, ne Marvel’ın resmi sitesini, ne de CBR gibi, IGN gibi, ComicVine gibi, iFanboy gibi önemli siteleri ziyaret ediyorum. Hatta dürüst olmak gerekirse, son dönemlerde Marvel – DC çizgi romanları konusunda ziyaret ettiğim tek site AltEvren!

Peki neden? Bu siteler spoiler kaynadığı için.

Yanlış anlamayın, AltEvren’i yapmaktan hala çok büyük keyif duyuyorum, siteye de böyle gelecek haberleri eklemek istiyorum – fakat hala çizgi roman okumayı AltEvren’e yazmaktan dana çok seviyorum. Avengers vs. X-Men rezalet bir seri olabilir, fakat ben yine de bir sonraki sayıyı okurken, sonunda ne olacağını bilmemekten keyif alıyorum. Bu yüzden de, böyle “gelecek haberler” AltEvren’de fazla yer bulamıyor.

Fakat, Avengers vs. X-Men sonrası dönemin tanıtımı hem çok büyük bir haber, hem de biraz kaçmanın imkansız olduğu bir spoiler’dı, ben de özellikle bu kapsamda çıkacak üç seri hakkında bir şeyler söylemek istediğim için bu tarz bir analiz yapma gereği duydum.

“Marvel NOW” olarak duyurulan bu dönem, Avengers vs. X-Men’den sonrasını konu alacak haliyle, ve çeşitli sitelerde “Marvel Relaunch” şeklinde tanıtılsa da, DC’nin New 52’su tadında bir “relaunch”, yani evreni sıfırdan başlatma olmayacak. Fakat, anlayabildiğimiz kadarıyla pek çok dergi birinci sayıdan başlayacak.

Şimdiye kadar, açıklanan üç adet dergi var: Avengers, Uncanny Avengers ve All New X-Men. Bu dergilerden biri, şu an kafamda oluşan şekliyle, son derece iyi bir haber; biri iyi de olabilecek, kötü de olabilecek bir seri, ve sonuncusu tamamen bir soru işareti.

Önce basitten başlayalım.

Avengers dergisi, tahmin edildiği gibi, Fantastic Four’u bırakmış olan Jonathan Hickman tarafından yazılacak. Şu ana kadar açıklanan detaylara göre, Hickman’ın tıpkı Fantastic Four’da yaptığı gibi epik – evrensel bir hikaye yazması bekleniyor. Üstelik, yine tahmin edebileceğiniz gibi, Hickman 5-6 kişiden oluşan klasik bir Avengers takımı kullanmak yerine, popüler ve az tanınan kahramanların ortak bulunacağı 18 kişilik bir kadro ile çalışacak.

İyi haberler bununla da bitmiyor. Marvel’ın AvX sonrası evreninde, Hickman sadece Avengers’ı değil, aynı zamanda New Avengers’ı da yazacak, ve Avengers dergisi de iki haftalık bir dergi olacak. Yani, bir ay içinde tam üç adet Hickman dergisi okuyacağız, ki bu fantastik bir haber.

Daha sonra, biraz daha karışık olmakla beraber, Rick Remender ve John Cassaday’den Uncanny Avengers geliyor. İsminden de anlayabileceğiniz gibi X-Men ile Avengers takımlarının bir birleşimini konu alacak bu dergide, Captain America, Wolverine, Rogue, Havok, thor ve Scarlet Witch’i takip edeceğiz. Remender benim kesinlikle beğendiğim bir yazar, bu seride de kötü bir iş çıkaracağını tahmin etmiyorum, fakat tabi hikaye konseptlerinin önemli olacağı bir dergi bu kuşkusuz.

250px-All-New X-Men_1

Marvel NOW!’un en soru işareti yaratan serisi ise, kuşkusuz, The All New X-Men serisi. Bu seriyle birlikte adı artık Avengers ile eşanlamlı hale gelmiş olan Brian Michael Bendis, X-Men ailesini konu almaya başlayacak. Fakat All New X-Men, çok garip bir seri olacağa benziyor. Çünkü konu şu şekilde: Orijinal X-Men takımının beş üyesi, bir şekilde zaman yolculuğu yaparak günümüze gelecekler. Yani, Cyclops, Beast, Jean Grey, Iceman ve Angel’ın genç hallerinin, Marvel Dünyası’nın değişmiş haliyle karşı karşıya kalışını göreceğiz.

Tabi bu seriyle ilgili fazla bilgimiz yok, fakat benim hiç kafama yatmayan bir çalışma bu. Eğer limited bir seri olursa, yani 5-6 sayıda biterse bir derece, ama öyle olmazsa – ki Bendis yazdığına göre muhtemelen olmayacak – bu seri gerçekten saçma sapan bir olay olabilir. Orijinal X-Men takımı geleceğe geldiğinde, diğer X-Men üyelerine ne olacak? Bu ekibin üyeleri, niye geleceğe gelecek? Eğer gelecekte kalırlarsa, geçmişteki yüzlerce X-Men hikayesi yaşanmamış mı sayılacak? Marvel neden böyle saçma bir şey yapıyor? Bunların hepsi, cevaplanması gereken sorular.

Bu üç temel sorunun yanı sıra, Marvel NOW’dan çıkarttığımız birkaç sonuç daha var elbette.

Şu teaser’a yeniden baktığımızda, Marvel’da olabilecek pek çok değişikliği görüyoruz. Üzülerek söylüyorum ki, çoğu da negatif yönde değişimler.

Tepeden başlayacak olursak, bugünden farklı olarak;

– Hulk mekanik bir takım olaylara girmiş durumda.

– Thor’un sırtında “Liefeld kılıcı” denebilecek iki kılıç bulunuyor.

– Sol tarafta Cable’ın yeni bir kostümü ve parlayan göz yerine bir göz bandı var. Ki parlayan gözün olmaması açıklanabilecek bir şey değil, hemen sağda Nick Fury’nin siyahi olmasından bile absürt.

– Hemen sağda, Nick Fury siyahi.

– Hulk’un sağ tarafında geçmişten gelen Jean Grey’i görebiliyoruz.

– Sue Storm FF’den ayrı bir şekilde takılıyor, acaba o da bir Avengers takımına katılabilir mi?

– Guardians of the Galaxy filminde rol oynayacağını tahmin ettiğimiz Nova ve Rocket Racoon posterde önemli yerlerde bulunuyorlar.

– Iron Man, Invincible Iron Man # 517’de görmeye başladığımıza benzer, fakat dizayn olarak biraz daha farklı siyah bir zırh giymekte.

– Wolverine’in solunda, Cyclops da yeni bir kostüme kavuşmuş gibi gözüküyor.

Bunun haricinde, Marvel editörlerinin olayla ilgili yaptığı açıklamalardan çıkarttığımız birkaç önemli nokta da şu şekilde:

* Avengers vs. X-Men, Avengers Dissassembled ile başlayan serilerin bir epilogu olacak. Yani, Marvel NOW ile birlikte tamamen farklı bir Marvel Evreni’ne yelken açacağız.

* Marvel, temel amacını gerçekten de “yeni okuyucuları çekmek” olarak açıklıyor; ve filmlerden Marvel’ı öğrenip çizgi romanlara giren hevesli gençleri kazanmanın önemini ön plana çıkarıyor. Fakat, DC’nin New 52’de yaptığı “reboot” gibi bir şeyi asla düşünmediklerini de ekliyorlar.

* Bu doğrultuda, pek çok seri birinci sayıdan başlasa da, her seri birden başlamayacak. Captain America, Iron Man ve Thor gibi dergiler birinci sayıdan başlasa da, örneğin Daredevil kaldığı yerden devam edecek.

* Nova ve Rocket Racoon’un teaser’da önemli bir rol oynaması kozmik karakterlerle ilgili tek gelişme değil. Başta Hickman’ın Avengers serileri olmak üzere, Marvel dünyası kozmik olaylarla, kozmik karakterlerle daha iç içe geçecek. Yani, yakın zamanda, daha büyük çaplı maceralar görebiliriz.

Son bir noktaya daha değinmek istiyorum. Bu Avengers serisini başından beri takip edenler hatırlayacaktır, Avengers ilk macerada geleceğe gidiyor ve burada geleceğin Tony Stark’ının yaptığı bir zaman çizelgesi görüyorlardı.

Resmin üstüne tıklayarak daha büyük halde görebilirsiniz.

Bu timeline o dönem için pek bir şey ifade etmese de, bugün baktığımızda son birkaç senenin tüm önemli Marvel olayları rahatlıkla gözükebiliyor. Hatta, Avengers vs. X-Men sonrası, Bendis’in büyük soru işareti serisi All New X-Men bile, çizelgenin sonlarına doğru “Yesterday’s X-Men” şeklinde açıkça ifade edilmiş.

Normal şartlarda uzun vadeli plan yapma özürlü olan Marvel’ın, aslında böyle bir şeyi uzun süredir planlıyor olması da hoş bir detay.