AltEvren Ödülleri

AltEvren Ödülleri – 2019

2017 ve 2018’te teknik aksaklıklar nedeniyle verilemeyen AltEvren Ödülleri, 2019’da küllerinden doğarak yeniden huzurlarınıza çıkıyor!

Evet – yanlış okumadınız! Türkiye’nin ve dünyanın en anlamsız, iki senedir yokluğunu kimsenin hissetmediği, lüzumsuzluk abidesi ödülleri bu sene tekrar sizlerle birlikte.

Üstelik, bu sene ödüller sadece bir yazı olarak değil, video ve podcast olarak da karşınızda!

Listen to “25 – AltEvren Ödülleri, 2019” on Spreaker.

Bakalım, 2019’da çizgi roman dünyasının öne çıkan unsurları arasında neler var…

AltEvren Ödülleri – Hatırlatmalar

1 – Ödülümüz, AltEvren’in ana ilgi alanı olan Amerikan çizgi romanlarını kapsayan bir ödül ve 2019 yılı içinde çıkan ve / veya tamamlanan yayınları esas alıyor. 2019 öncesinde yayınlanan eserler ve orijinal olarak daha önceden yayınlanıp, ülkemizde 2019 yılında basılan eserler “ödüllerimize” dahil değil. 

2 – Ödülümüz popüler bir ödül, yani genel olarak Marvel – DC gibi şirketlerle ve bağımsız yayıncıların “popüler” kültüre daha yakın olan örnekleriyle (Image, Dark Horse, vs.) alakalı. Tanınırlık açısından, bilinçli bir şekilde Marvel ve DC’yi ön plana çıkarmaya çalışıyoruz.

3 – Son, ve en önemli nokta: Elbette, neredeyse her ödül gibi, bu ödüller de tamamen anlamsız. Bütün bu işi yalnızca eğlence amaçlı yapıyoruz, açıklamalarda görebileceğiniz gibi, çoğu durumda sadece seçmiş olmak için birilerini seçiyoruz. Koskoca bir yılda, binlerce çizgi roman ve yüzlerce sanatçı arasından tek bir en iyi seçmek dünyanın belki de en anlamsız işi. 

Kısacası, bütün bu işi eğlenmek ve belki bir ihtimal, sizleri de eğlendirmek, yılın öne çıkan birkaç eserini, sanatçısını hatırlatmak için yapıyoruz!

Bu sene, bu listeye bir de dördüncü madde eklemek istiyorum. Bu ödülü verdiğim yıllarda zaten sahip olduğum bir yaklaşım, ama bence giriş kısmına da yazmak gerekiyor:

4 – Mümkün olduğunca, bir kategoride değerlendirdiğim unsurları diğer kategorilerde değerlendirmemeye, yani farklı ödüller altında aynı adayları kullanmamaya çalışıyorum.

Örneğin, 2019 yılı için “Vertigo etiketinin sona ermesi” Yılın Olayı veya Yılın Hayal Kırıklığı olarak düşünülebilecek bir konu. Ancak bu olay farklı bir kategoride zaten ele alındığı için, bunlar altında değerlendirilmiyor.

O halde, kategorilerimizi hatırlayalım – bazı kategorilerin adları çok açık olmayabilir, açıklamaları ödülün altında italik olarak görebilirsiniz. 

En İyi Yazar

En İyi Kısa “Mainstream” Seri

En İyi Grafik Roman

En İyi Yayınevi

Yılın Hoş Sürprizi

En İyi Çizer

En İyi Bağımsız Seri

En İyi “Event”

Yılın Olayı

Yılın Manevrası

En İyi “Mainstream” Seri

En İyi Tek Sayı

En İyi Karakter

Yılın Hayal Kırıklığı

En İyi Çizgi Roman Filmi

Son ödüllerden farklı olarak, bu seneki ödüllerimizde En İyi Dizi ve Yılın Yükselen Yıldızı kategorisi yer almıyor. En İyi Grafik Roman kategorisi geri dönüyor ve ilk kez En İyi Kısa Mainstream Seri kategorisi yer alıyor.

O halde, haydi başlayalım!

2019 Yılı AltEvren Çizgi Roman Ödülleri

En İyi Yazar

En İyi Yazar Ödülü, sene boyunca istikrarlı olarak en iyi senaryoları ortaya koyan yazara verilir. Yazarların çalıştığı seri sayısı ve bu serilerin önemleri, ödülü etkileyebilir.

Her sene olduğu gibi, En İyi Yazar ve En İyi Çizer her zaman seçim yapması en zor kategoriler.

2019, Scott Snyder, Jeff Lemire, Jason Aaron gibi uzun süredir çizgi roman yazan yazarların da, Al Ewing, Donny Cates, Tom Taylor gibi farklı seviyelere ulaşan yazarların da seçilebileceği bir yıl.

Aynı zamanda Kieron Gillen gibi ağırlıklı olarak bağımsız eserlere yönelen isimler veya Chip Zdarsky gibi yazarlık kariyerini iyice sağlamlaştıran isimler de düşünülebilir.

Bu yıl için, asıl dikkat çektiği 2018 yılında ödül vermemiş olduğumuz gerçeğini de düşünerek, Al Ewing’i öne çıkartabiliriz.

2019 AltEvren Ödülleri – Yılın En İyi Çizgi Roman Yazarı: Al Ewing

En İyi Çizer

En İyi Çizer Ödülü, sene boyunca istikrarlı olarak en iyi çizimleri yapmış olan sanatçıya verilir. Çizerlerin çalıştığı seri sayısı ve bu serilerin önemleri, ödülü etkileyebilir.

En zor kategorilerden bir tanesi… Çizgi roman dünyasında o kadar çok yetenekli ve başarılı sanatçı var ki, bunlar içinden herhangi bir yıl için seçim yapmak imkansız gibi bir şey.

Bu sene öne çıktığını düşündüğüm isimler arasında Bilquis Evely, Pepe Larraz, Russell Dauterman, Sean Phillips, Tradd Moore gibi sanatçılar var. Jorge Jimenez ve Stjepan Sejic’in de isimleri sayılmalı.

Sanırım, bu sene için Pepe Larraz’ı ön plana çıkartsak bu çok yanlış bir seçim olmaz.

2019 AltEvren Ödülleri – Yılın En İyi Çizgi Roman Çizeri: Pepe Larraz

En İyi “Mainstream” Seri

En İyi (Mainstream) Seri Ödülü, Bir bütün olarak düşünüldüğünde, en başarılı olan Marvel – DC serisine verilir.

2018’de AltEvren Ödülleri yazısını yazmadım, ama yazmış olsaydım en iyi mainstream seri ödülünü Mister Miracle alırdı. Bu sene, hem yapı olarak, hem de tarz olarak farklı bir tercih yapıyorum.

Mister Miracle’ın aksine düzenli olarak devam eden bir seri olan ve oldukça farklı konulara değininen Immortal Hulk, bana göre Marvel – DC’nin ana akım serileri dışında bu senenin en iyi çizgi romanı.

2019 AltEvren Ödülleri – En İyi “Mainstream” Seri: Immortal Hulk

En İyi Kısa “Mainstream” Seri

En Kısa “Mainstream” Seri Ödülü, Marvel ve DC tarafından belli bir noktada biteceği duyurularak yayımlanan mini ve maxi serilere verilir.

AltEvren Ödülleri yazısını en son yazdığım 2016’dan bu yana en çok değşen meselelerden bir tanesi, mini serilerin tekrar ciddi anlamda önem kazanması oldu.

Sadece 2019 için öne sürebileceğimiz adaylara bakın: Lois Lane, Batman who Laughs, Batman: Last Knight on Earth, Superman’s Pal Jimmy Olsen, King Thor, Spider-Man Life Story, History of the Marvel Universe, Martian Manhunter, Silver Surfer Black, DCeased, neredeyse tüm Black Label serileri…

Bu sene için, biraz da yaygın kanıya uyarak Spider-Man Life Story diyorum – 2020’de de bu kategorinin güncelliğini ve önemini korumasını umuyorum. Şimdilik koruyacakmış gibi gözüküyor.

2019 AltEvren Ödülleri – En İyi Kısa Mainstream Seri: Spider-Man Life Story

En İyi Bağımsız Seri

En İyi (Bağımsız) Seri Ödülü, Bir bütün olarak düşünüldüğünde, en başarılı olan Marvel – DC dışı seriye verilir.

En iyi bağımsız seri kategorisinde, Image Comics’ten Die, Gideon Falls ve benim kişisel favorilerimden Copra gibi seriler öne sürülebilir. Undiscovered Country de adı sık sık öne çıkan serilerden bir başkası.

Fakat benim için, 2019’un en iyi serisi Ice Cream Man.

Burada saydığım eserlerin hepsi göz atmaya değer eserler, ancak korku türünün modern bir yorumu için, Ice Cream Man’e mutlaka göz atın derim.

2019 AltEvren Ödülleri – En İyi Bağımsız Seri: Ice Cream Man

En İyi Tek Sayı

En İyi Tek Sayı Ödülü, yılın en iyi “tek” çizgi roman sayısına verilir. Seçilen sayı, bir hikayenin, yani birden çok fazla sayıya yayılmış bir hikaye akışının parçası olabilir – kelime anlamıyla “tek sayı” (one-shot) olmasına gerek yoktur.

Mini seriler, 2020’ların sonuna doğru ciddi anlamda bir geri dönüş yapsa da, tüm hikayesini tek sayıda anlatan çizgi romanlar için şimdilik böyle bir durum söz konusu değil.

Arada, tek tük yazar ve çizer çıkıp ağırlıklı olarak tek sayılar üzerinden ilerleyen hikayeler oluşturmaya çalışıyor, ancak şu ana kadar bunun beş veya altı sayılık hikayelerin hakimiyetine karşı çıkabildiğini söylemek mümkün değil.

Ödül yazılarını yazdığım her sene, en iyi tek sayı alanında bir kazanan seçmeyeceğimi düşünerek yola çıkıyorum. Ancak bir şekilde, her sene bir (hatta birden fazla) iddialı aday çıkıyor.

Tabi, bunların doğaları gereği tek sayılık olaylar olan Annual dergilerinden gelmesi de şaşırtıcı değil.

Batman’in kariyerinin farklı noktalarını Alfred’in günlüğünden parçalar olarak sunan Batman Annual #4, 2019’un en iyi tek sayısı.

2019 AltEvren Ödülleri – En İyi “Tek Sayı”: Batman Annual #4

En İyi Grafik Roman

En İyi Grafik Roman Ödülü, yılın en iyi edebi, kompleks ve tek bir hikayeden oluşan “grafik roman”ına verilir.

Ödüllerimizin ana akım dışına uzanan en önemli boyutu, En İyi Grafik Roman kategorisi.

Bu kategoride o kadar fazla sayıda, o kadar farklı ve kaliteli eserler üretiliyor ki, burada nasıl bir seçim yapabileceğimi bilmiyorum. Tam olarak bu sebeple, 2016’daki son ödül yazısında bu konuyu dışarıda bırakmıştım.

Bu sene, en azından fikir verebilmek için kategoriyi geri getiriyorum.

Benim için, 2019’da okuduğum ve 2019’da çıkan grafik romanlar arasında Rusty Brown, The Hard Tomorrow, Guts, Good Talk, Is This How You See Me? gibi eserler benim için ön plana çıkıyor.

Rusty Brown’un büyük kımı daha önceden yayımlanmış hikayelerden oluştuğu için, sanırım burada ödül Love & Rockets’a karşı sevgimden de etkilenerek Is This How You See Me?’ye gidiyor, ama buradaki tüm eserlere göz atmanızı tavsiye ederim.

2019 AltEvren Ödülleri – En İyi Grafik Roman: Is This How You See Me?

En İyi “Event” / Büyük Hikaye

“En İyi Event” Ödülü, yılın en başarılı “büyük hikaye”sine verilir.

En İyi Event, beni bu sene biraz zorlayacak bir ödül.

Öncelikle, DC Comics tarafında Event Leviathan ve DCeased gibi, biraz daha ufak çaplı “büyük hikayeler” yer alıyor. Aynı şekilde, Doomsday Clock gibi, 2019 yılı içinde bitmesi bakımından ödülümüzün kriterlerine uyan; ama bitişi çok uzun sürdüğü için 2019’a ait olduğu pek iddia edilemeyecek bir eserimiz var.

Marvel tarafında Infinity Wars, Absolute Carnage ve War of the Realms bu sene öne çıkan adaylar. DC Comics’te ise klasik event tanımına uygun olarak Heroes in Crisis yer alıyor.

Bunlar içinde Heroes in Crisis ve Infinity Wars bence başarısız seriler.

Bu doğrultuda, hem ortalama bir event hikayesi sunan, hem de Thor serisinde yıllardır devam eden kurguları finale ulaştıran War of the Realms ödülün kazananı oluyor.

Bir de küçük not – eğer X-Men’in House of X / Powers of X süreçleri bir event olarak kabul edilecekse, ödülün oraya gitmesi de elbette mümkün, ama bu süreci farklı bir başlık altında ele alıyoruz.

2019 AltEvren Ödülleri – En İyi “Event”: War of the Realms

En İyi Karakter

En İyi Karakter Ödülü, sene boyunca en çok dikkat çeken, en iyi işlenen, en kayda değer karakter gelişimini gösteren kurgusal karaktere verilir.

Önce adaylara bakalım.

DC tarafında, Harley Quinn‘in popülaritesi yıllardır artarak devam ediyor. Son yılların başarılı yeniliklerinden Batman who Laughs de bu kategoride aday olabilecek bir başka karakter.

2019’da Harley Quinn’in popülaritesinde tanımlayıcı bir unsur olmadığı için, onu pas geçiyorum. Batman who Laughs ilginç ve dikkat çeken bir karakter, ama “Batman ile Joker’in birleşmesi” gibi basit bir fikrin ne kadar ötesine geçiyor çok emin değilim.

Marvel tarafında, Hulk ve Jason Aaron’un finale ulaştırdığı Thor iyi adaylar. Immortal Hulk serisine zaten ödül vermiş olduğumuzdan onu geçiyorum, Thor’un karakter gelişimini de bir “gelişimden” çok dairesel bir yapı olarak görüyorum.

X-Men çizgi romanlarında Xavier da elbette bir aday, ama onun da karakter gelişiminden ne kadar bahsedebiliriz emin değilim, sonuçta karakteri bir anda, herhangi bir açıklama olmadan yaratılıyor.

Sonuç olarak, Bir AltEvren klasiği olarak, en iyi karakter kategorisindeki ödülü paylaştırmak istiyorum.

DC Comics tarafında, Justice League’in en büyük düşmanı olarak bütün seriyi taşıyan ve normalde tanıdığımızdan oldukça tuhaf bir hale bürünen, neredeyse tek başına Year of the Villain konseptini oluşturan Lex Luthor bu ödülü hak ediyor.

Marvel’da ise, X-Men’in yeniden başlamasında önemi abartılamayacak bir boyutta olan Moira X bu kategorinin ortak kazananı oluyor.

2019 AltEvren Ödülleri – En İyi Karakter: Lex Luthor ve Moira X

En İyi Yayınevi

En İyi Yayınevi Ödülü, tüm yayınlarının ortalama kalitesi ve müşteri memnuniyeti düşünülerek, senenin en iyi çizgi roman yayıncısına verilir.

AltEvren Ödülleri yazısını, 2012, 2013, 2014, 2015 ve 2016’da yazdım. İlk yazdığımda, New 52’nun en güçlü dönemini yaşayan DC Comics bu ödülün bariz adayıydı. Yukarıda belirttiğim gibi, tüm ödülleri de Marvel ile DC arasında tutmaya çalıştığım için, kazanan DC Comics olmuştu.

2013’te, hem Marvel, hem de DC “Yılın Yayınevi” olarak adlandırmanın tuhaf olacağı, olumsuz bir yıl geçirdiler. Ben de ödülü Image’a verdim. Image bir aday olmaya başladığından beri, bu kategoride başka bir kazanan olmadı. Bu sene de, bence yılın en iyi çizgi roman yayınevi ödülü Image Comics’e gitmeli.

2019 AltEvren Ödülleri – En İyi Yayınevi: Image Comics

Yılın Olayı

Yılın Olayı Ödülü, çizgi roman okurlarını, en çok etkileyen, şaşırtan,  ses getiren çizgi roman olayına verilir.

2019’da yaşanan önemli gelişmeler var. Vertigo’nun iptali, Walking Dead’in finali, hepsi çizgi roman dünyasının önemli gelişmeleri.

Ama bana sorarsanız, okuyucuları şaşırtan, heyecanlandıran, ses getiren bir olay olarak, Jonathan Hickman’ın Marvel’a X-Men ile geri dönmesi ve X-Men’i iki farklı seriyle neredeyse baştan yaratması, 2019’un en önemli çizgi roman olayı olarak dikkat çekiyor.

2019 AltEvren Ödülleri – Yılın Olayı: House of X / Powers of X ve X-Men’in Yeniden Doğuşu

Yılın Hayal Kırıklığı

Yılın Hayal Kırıklığı “Ödülü”, çizgi roman okurlarını en çok hayal kırıklığına uğratan, sinirlendiren, üzen olaylara verilir.

Bu kategori için başka ne gibi adaylar düşünebiliriz bilmiyorum, ama benim için 2019’da hayal kırıklığı ifadesiyle en çok özdeşleşen çizgi roman Heroes in Crisis oldu.

İlk sayılarını okurken, event çizgi romanları içinde daha önce ulaşılmamış bir kalitede ilerlediğini düşündüğüm seri, son iki sayısıyla berbat bir finale ulaştı.

Bu açıdan, benim için 2019’un hayal kırıklığı Heroes in Crisis oldu.

2019 AltEvren Ödülleri – Yılın Hayal Kırıklığı: Heroes in Crisis’in Finali

Yılın Hoş Sürprizi

“Yılın Hoş Sürprizi” ödülü, “Yılın Olayı” denemeyecek olsa da, bizleri sevindiren, hiç umutlu olmadığımız bir alanda beklentileri aşan eserlere / olaylara verilir.

Bu sene için, bu kategoride aklıma birbirinden farklı iki durum geliyor.

Birincisi, yukarıda da bahettiğim mini-seriler durumu. Mini serilerin tekrar popüler olması, hem Black Label gibi etiketlerin altında, hem de genel anlamda daha çok karşımıza çıkması beni sevindiren bir durum.

Ama “hoş sürpriz” ifadesine biraz daha yakın durarak, tek bir olayı öne çıkartmak daha doğru. Bu açıdan, benim için yılın hoş sürprizi Walking Dead’in daha önce açıklanmadan, bangır bangır duyurulmadan, makul bir noktada final yapması oldu.

Eleştiriler yaparken, dizi ve çizgi roman gibi sürekli olarak devam eden eserler için “Tadında bırakılsaydı…” yorumunu çok sık yapıyoruz. Ama tadında bırakılan eserler için gerekli övgüler yapılıyor mu, çok emin değilim.

Walking Dead – belki biraz uzamış olsa da – bence yarattığı kültürel etki açısından tadında biten bir seri oldu. Bu kadar geniş bir kitleye ulaşan seri, rahatlıkla on yıllarca sürdürülebilirdi.

Walking Dead’in fnaliyle ilgili biraz daha kapsamlı bir sohbet için bu videomuza da göz atabilirsiniz: Walking Dead’in Finali ve Çizgi Roman Dünyasına Etkisi

2019 AltEvren Ödülleri – Yılın “Hoş Sürprizi”: Walking Dead’in Final Yapması

Yılın Manevrası

“Yılın Manevrası” ödülü, sene içinde iyiye giderken bir anda kötüye dönen veya  kötü devam ederken bir anda iyileşen eserlere veya kişilere verilir.

DC Comics, bu sene yılın en büyük çizgi roman olaylarından bir tanesini gerçekleştirip, Vertigo hattını tamamen ortadan kaldırdı. Bu süreçle ilgili çok daha fazla detay için, bu konuda hazırladığımız videoya göz atabilirsiniz.

Bu olumsuz ve çizgi roman okurlarını üzen bir karar oldu. Ama bundan sonra, DC Comics Black Label hattına ciddi bir önem vermeye başladı ve burada hem DC Evreni’nden tanıdığımız karakterlerle, hem de bağımsız serilerle oldukça fazla sayıda iş üretmeye başladı.

Bu ödül, özellikle “manevra” kelimesinin anlamı nedeniyle Spider-Man’ın MCU ile Sony arasında gidip gelmesine de verilebilirdi, ama çizgi roman boyutuna odaklanmak için DC Comics’teki durumu tercih ediyorum.

2019 AltEvren Ödülleri – Yılın Manevrası: Vertigo’dan Black Label’a.

En İyi Çizgi Roman Filmi

En İyi Çizgi Roman Filmi Ödülü, çizgi romanlardan uyarlanmış en başarılı sinema filmine verilir.

2019, çizgi romanlardan uyarlanan sinema filmleri için son derece hareketli bir yıl oldu.

Marvel tarafında, Captain Marvel, Avengers: Endgame ve Spider-Man: Far From Home dikkat çeken eserlerdi. 2019’da MCU’nun üç farklı döneminden filmler izlemiş olduk.

DC kendi Captain Marvel’ını Shazam filmiyle beyaz perdeye aktardı. Aynı zamanda, Joker ile sadece çizgi roman uyarlamaları arasında değil, genel olarak yılın en ses getiren işlerinden bir tanesine ev sahipliği yaptı.

Bunlar dışında, X-Men: Dark Phoenix gibi korkunç bir film ve Hellboy gibi – nedense sinemada bir türlü olmayan bir karakterin filmi de vardı.

Bu liste içinde, bana göre farklı açılardan yılın en iyisi olarak gösterilebilecek iki aday var.

Birincisi, bariz nedenlerle, Joker. İkincisi ise, yıllardır devam eden bir sinema evrenine, oldukça uzun süreli bir hikayeye hoş bir final sunan Avengers: Endgame.

Bu ödül kapsamında, film kalitesini öne çıkararak, tercihimizi Joker’dan yana kullanıyoruz.

2019 AltEvren Ödülleri – Yılın En İyi Çizgi Roman Filmi: Joker.