Genel Çizgi Roman Yazıları

2015 Çizgi Roman Satışları

Geçtiğimiz yıl, şöyle bir yazıyla 2014 yılının çizgi roman satışlarını değerlendirmiştik. Bu sene de, biraz gecikmekle beraber, çizgi roman sektöründeki duruma göz atmaya devam ediyoruz.

Bakalım 2014 yılında çeşitli artıları ve eksileri olan Marvel, DC ve Image Comics, geçtiğimiz sene nasıl performanslar göstermiş?

Başlamadan, 2014 yılında detaylı olarak incelediğimiz durumun şöyle bir özetini paylaşmakta fayda görüyorum – böylece karşılaştırma yapmak da kolaylaşacaktır.

Görselin üzerine tıklayarak daha rahat okuyabilirsiniz. 

Gelelim bu seneye. 

Yine mantıklı bir noktadan başlayarak, yılın en çok satan çizgi romanlarına göz atabiliriz.

Geçtiğimiz yılın en çok satan ilk yirmi çizgi romanında 14 Marvel – 1 Image – 5 DC gibi bir durum vardı, ve ben bunu “korkunç bir Marvel hakimiyeti” olarak tanımlamıştım. Eh, bu yılı ne yapacağız bilmiyorum. Yılın en çok satan çizgi romanlarında durum, 1 Boom – 1 IDW – 1 DC – 17 Marvel şeklinde. 

2015satislar 1

Üstelik, yanlarındaki ufak haç sembolü, Star Wars, Orphan Black ve Bravest Warriors’un satış rakamlarıyla ilgili önemli bir özelliği gösteriyor. Bu çizgi romanlar, ABD’de git gide popüler hale gelen, hatta Türkiye’de de Geek Kutu adında bir muadili piyasaya çıkan Loot Crate‘in özel siparişleriyle bu sayılara ulaşmış durumdalar. 

350.000’den fazla kopya sipariş eden Loot Crate’in katkısı çıkarıldığında, Orphan Black # 1 yılın en çok satan çizgi romanları listesinde otuzlu sıralara düşüyor. Bravest Warriors ise sadece ve sadece Loot Crate sayesinde ayakta kalmış, zira sene boyunca 502.964 adet kopya satan sayı için, Loot Crate 500.000’e yakın sipariş vermiş durumda. Bu önemli bir istatistik, çünkü Loot Crate olmadığı takdirde Bravest Warriors sadece iki – üç bin civarı kopya satıyor ve ilk bine bile giremiyor.

Loot Crate’in Star Wars satışlarını da etkilediği bir gerçek, fakat Star Wars # 1 o kadar çok satmış ki, Loot Crate’in 200.000 kopyalık siparişi düşüldüğünde bile, açık ara lider olmayı sürdürüyor.  

Bu etkiyi göz ardı ederek, yani Orphan Black’i otuzlu sıralarda, Bravest Warriors’u liste dışında düşünerek yeniden hesapladığımızda ise, ilk 20 19 Marvel – 1 DC çizgi romanından oluşuyor. 

Bu ciddi bir rakam. 

Peki, biraz daha genişletelim. 

İlk elliye baktığımızda durum nedir? 

2015satislar 21

 

Sayı miktarı artınca, üstünlük de daha etkileyici hale geliyor. 2015’in en çok satan elli çizgi romanından kırkı Marvel’ın. DC ise sadece sekiz sayıyla listeye girebilmiş. Bunların biri Convergence‘ın ilk sayısı (ki DC Comics’in “tarihimizin en büyük hikayesi” diye reklam yaptığı bir seri için, ellinci olmak bence bir başarısızlık olarak görülmeli), biri Justice League ve geri kalanı Batman ve Batman temalı çizgi romanlar. 

İlk yüzde de durum aynı. İlk ellideki çizgi romanların yüzde seksenine sahip olan Marvel, ilk yüzde de yetmiş sekiz eserle mevcut. DC Comics, yine sadece Convergence ve Batman sayesinde listede yer alıyor.

2015satislar31

Bakmışken ilk beş yüz ve ilk bine de göz atalım. İlk beş yüzde DC Comics bir nebze kendine geliyor, ama yine de Marvel’ın 303 çizgi romanına karşı ancak 148 çizgi romanla cevap verebiliyorlar. Önemli bir nokta, Image Comics’in de listeye ancak ilk beş yüzde, otuz altı çizgi romanla dahil olması. İlk yüz içine – Walking Dead dahil – girebilmiş değiller. 

2015satislar4

Senenin en çok satan bin çizgi romanının, yayınevlerine göre dağılımı ise şu şekilde:

2015satislar5

Fasikül satışları ile ilgili yardımcı olabilecek bir başka önemli istatistik ise 2015 yılının aylarına teker teker bakmak. Marvel’ın yıl sonunda genel bir üstünlüğü olduğu görülüyor, ama bu organik, doğal bir üstünlük mü? Yoksa Marvel’ın tek bir dönem (örneğin, Secret Wars, veya All New, All Different Marvel) sırasında yakaladığı satış rakamları, yıl sonunda yanıltıcı olarak böyle bir tablonun ortaya çıkmasını mı sağlamış? 

2015satislar8

Grafik yalnızca ilk yirmideki Marvel, DC ve Image çizgi romanlarının miktarını gösteriyor; IDW, Boom, Archie ve diğer yayınevleri grafikte yer almıyor.

Bu şekilde baktığımızda, cevabın aslında her ikisi durumu da kapsadığını görüyoruz. Marvel’ın en yakın rakibi DC Comics’e en çok fark attığı dönemlerden Mayıs – Haziran – Temmuz ayları, Secret Wars ve tie-in’lerinin ilk dönemine dek geliyor. DC’nin sadece iki çizgi romana kadar gerilediği, Marvel’ın listeye on sekiz çizgi roman soktuğu Ekim ayı ve takip eden dönem de, elbette, All New, All Different Marvel süreci.

Buna karşın, Marvel’ın organik bir üstünlüğü olmadığını söylemek de mümkün değil. Zira yukarıdaki grafiğin en net olarak ortaya koyduğu şey, Marvel’ın 2015 boyunca her ay ilk yirmiye herhangi bir şirketten daha çok çizgi roman soktuğu gerçeği. 

Fasiküllerle ilgili olarak bir de her ayın en çok satan çizgi romanına göz atabiliriz: 

2015satislar7

IDW’nun Orphan Black‘i, Loot Crate’in yardımıyla Şubat ayında ipi göğüslemiş. Dark Knight mitosunun son halkası Master Race de, beklendiği gibi, Kasım ayının en çok satan çizgi romanı olmuş. Bunun dışında Secret Wars‘un beş sayısının listede yer alması da pek şaşırtıcı değil. Marvel açısından bir pozitif nokta da, Star Wars temalı serilerin yılın üçte birinde zirvede yer alması.

Kısa bir değerlendirme yapalım. 

Marvel, geçtiğimiz yıl özellikle Batman’in “normal koşullarda en çok satan çizgi roman” olması yönündeki ünvanını ortadan kaldırarak, ciddi bir iş başarmış durumda. Bu fasikül satışlarında Marvel’ın bu denli önde olmasının nedenlerinden de bir tanesi.

DC Comics’in panik olması için bir sebep var mı? 

Yıl boyunca satışların bu durumda olmasının kendilerini memnun edecek bir durum olduğunu hiç zannetmiyorum. Fakat bu yazının Ocak ayının son günlerinde değil de, 2016’nın Mart ayı sırasında yazılmış olmasının bir avantajı var. DC Comics’in bu duruma kayıtsız kalmadığının güzel bir göstergesi, Rebirth adı verilen sıfırlama projesi. New 52 ile yaratılan evreni sıfırlayacağı tahmin edilmese de, bu kapsamdaki tüm serileri birinci sayıdan yeniden başlatacak bu proje, Marvel’ın satışlarda böyle bir üstünlük yakalamasını sağlayan stratejilerle aynı mantığın ürünü.

2016’nın DC Sinema Evreni açısından da şu ana kadarki en önemli yıl olacağını düşünürsek, önümüzdeki seneden itibaren DC Comics’in satışlar konusunda daha güçlü hale gelmemesi için bir sebep yok. Rebirth ve filmlerin belli bir etki yaratacağını tahmin edebiliyoruz – dolayısıyla DC Comics’in panik olmasını gerektirecek bir sebep yok. Ancak filmler ve Rebirth projesinin ardından da Marvel karşısında bu durumda kalırlarsa, farklı yorumlar getirmek gerekebilir. 

2015satislar9

Normal Batman sayılarının yayınlanmadığı Mart ve Mayıs ayları bilinçli olarak grafik dışında

Ufak bir yorum da yukarıdaki grafik için. Aylık Star Wars serisi ile, Marvel’ın düzenli olarak “en çok satan çizgi romanı” ele geçirdiği net olarak görülebilen bir gerçek. Burada yaptığım biraz somut kanıta karşı konuşmak gibi olacak, ama ben önümüzdeki yıl olmasa da, bir noktada Batman’in bu konumu geri almasının çok muhtemel olduğunu düşünüyorum. Evet, Star Wars hayranları çok çok ciddi bir kitle, fakat Dark Horse döneminde böyle satış rakamlarının yanına bile yaklaşmayan Star Wars çizgi romanlarının, şu an “yenilik heyecanı” ile bu rakamlara ulaşıyor olması da değerlendirilmesi gereken bir ihtimal.

Force Awakens etrafındaki inanılmaz beklentinin sona ermesi, Star Wars serisinin sayı anlamında ilerlemesi ve Batman’in Rebirth ile sıfırlanması, bu durumu tekrar tersine çevirebilecek gelişmeler olabilir, bunları zaman gösterecek. 

Image Comics’i daha iyi incelemek için ise elbette cilt satışlarına da göz atmak gerekiyor. Fasikül piyasasında çok bir görünürlüğü olmasa da, Image “trade” işini hem Marvel’dan, hem de DC’den daha iyi yürütmeyi sürüyor. Ciltli çizgi romanlarda ilk yirmi şu şekilde;

2015satislar10

İlk yüzdeki dağılıma baktığımızda da, Image Comics’in üstünlüğünü teyit eden bir durumla karşılaşıyoruz.

Fasikül satışlarında zirvede olan Marvel – biraz kişisel görüş de ekleyerek yorumlayacak olursam – garip cilt fiyatlandırmaları nedeniyle, hem DC’nin, hem Image’ın kayda değer miktar gerisinde yer alıyor. DC Comics’in ise TPB performansı, fasikül satışarına göre daha iyimser boyutlarda: 

2015satislar11

Kısacası, 2015 için ortaya çıkan tablo aşağı yukarı bu şekilde. 2016’da nasıl bir yıl geçireceğimizi ise hep birlikte göreceğiz. Bakalım DC Comics aylık satışlar konusunda Marvel’ın hakimiyetini kırabilecek mi? Image fasikül satışlarında da kayda değer bir konuma yükselebilecek mi? Marvel cilt satışlarına da güçlü bir konuma gelebilecek mi?

Hepsi ve daha fazlasını, bir aksilik olmazsa, seneye de değerlendirmeye çalışacağım.

Yazıda kullanılan tüm veriler, bu işin internetteki bir numaralı adresi olan http://www.comichron.com/ sitesinden alınmıştır, kontrol etmek ve daha fazla istatistiğe ulaşmak için buraya göz atabilirsiniz. Grafiklerin tamamı AltEvren tarafından hazırlanmıştır – bir uyuşmazlık veya hata fark ederseniz, Facebook sayfamız üzerinden bize ulaşabilirsiniz. Grafiklerin üzerindeki yazıları – sayıları daha rahat görmek için görselleri ayrı bir sekmede açarak daha yakından inceleyebilirsiniz.