Genel Çizgi Roman Yazıları

2014 Çizgi Roman Satışları

2014satis0

2014 yılını AltEvren Ödülleri ile bir nebze değerlendirmiştik, bir de işe Marvel, DC ve artık bir nebze Image’ın daha çok ilgisini çekebilecek bir açıdan, satış rakamları açısından bakalım. Geçtiğimiz günlerde 2014 Aralık satış rakamları da belli oldu, dolayısıyla şu anda bir bütün olarak geride bıraktığımız yılı irdeleyebilecek durumdayız.

Tek cümlelik bir özet yapmak gerekirse, Marvel – DC – Image üçlüsünün tamamı için, hem iyi haberler, hem de kötü haberler var.

Böyle bir analiz yapmak için doğal olarak ilk bakacağımız nokta yılın en çok satan çizgi romanları olmalı. 2014 için, “Top 20” şu şekilde belirlenmiş:

İlk ona, hatta ilk yirmiye baktığımızda korkunç bir Marvel hakimiyeti görüyoruz: İlk ondaki çizgi romanların dokuzu, ilk yirmidekilerin ise tam on beşi Marvel’a ait. Fakat burada biraz daha detaylı incelenebilecek meseleler var.

Senenin en çok satan çizgi romanı konusunda bir sürpriz olmadığını söyleyerek başlayalım. Amazing Spider-Man serisinin yeniden başlatılması, elbette, önemli bir olay, ve The Amazing Spider-Man # 1 yalnızca 2014’ün değil, aynı zamanda geride bıraktığımız on dört yılın – yani 2000’li yılların – en çok satan çizgi roman sayısı olmayı başarmış durumda. Meşhur Obama kapaklı The Amazing Spider-Man # 583 böylece 21. yüzyılın en çok satan çizgi romanı olma yönündeki ünvanını – yine aynı karakterin başka bir macerasına – kaybetmiş oluyor.

Listedeki daha şaşırtıcı olan, üçüncü sıradaki Rocket Rackoon serisi. Bu durumu elbette Guardians of the Galaxy filmine bağlamak mümkün, fakat işin bir de daha ilginç boyutu var, zira Rocket Rackoon # 1 için tek bir internet sitesi, Loot Crate, toplam 100.000 kopya sipariş etmiş. Bu çok ciddi bir rakam olmakla beraber, Rocket Rackoon’u aslında listede sadece bir basamak geri götürüyor.

Yine de, ortada yapay bir ilgi olduğu çok açık. Aşağıda hazırladığım grafikte görebileceğiniz gibi, Rocket Rackoon’un (Loot Crate dopingiyle fırlayan) birinci sayı satışları, ikinci sayıdan itibaren ciddi bir düşüşe geçiyor, ve altıncı sayıya kadar da genel olarak düşmeye devam ediyor. Organik olarak yüksek satış rakamlarına ulaşan Batman’e kıyasla Rocket Rackoon satışlarının nasıl oynadığını aşağıda görebilirsiniz.

“1 33” / “2 34” / “3 Future’s End” gibi kullanımlar her ay çıkan Rocket Rackoon / Batman sayılarını ifade ediyor.

Loot Crate sitesinin etkisi, aynı şekilde yılın en çok satan ikinci çizgi romanı olan Walking Dead # 132 için de fazlasıyla geçerli. Site bu sayıdan tam 250.000 adet sipariş etmiş, ki Loot Crate olmadan bile satış rakamlarındaki yerini koruyan Rocket Rackoon’un aksine, bu sayı çıkartıldığında Walking Dead # 132 doğrudan ilk yirminin dışında kalıyor. Bu da, bir bağlamda, yılın en çok satan çizgi romanları açısından “10/10 Marvel” gibi bir değerlendirme yapmayı mümkün kılıyor.

Tabi bu noktada şuna da dikkat edilmeli: Marvel’ın ilk ona giren çizgi romanlarına baktığımızda, ya birinci sayılar, ya da ciddi anlamda reklamı yapılan “event” sayıları görüyoruz. Gerçekten belli bir kalitede olan Marvel serileri, Daredevil’lar, Hawkeye’lar, She-Hulk’lar, Winter Soldier’lar, vesaire; bunlar bırakın ilk yirmiyi, ilk yüzde bile yer alamıyorlar. Dolayısıyla Marvel için yıllardır yaptığımız eleştiri hala güncel: fazlasıyla popülist ve basit bir satış stratejisi uyguluyorlar, ama ne yazık ki, okuyucuların istediği de bu gibi gözüküyor. Kişisel olarak, Death of Wolverine gibi bir serinin dört sayısı da ilk ona girerken, bütün bu saydığım Marvel serilerinin ilk yüzde bile kendilerine yer bulamamasını acı bir durum olarak gördüğümü söyleyebilirim.

DC açısından pozitif duruma bakacak olursak, Marvel’ın bu büyük çaplı serileri olmadıkça, Batman’in istikrarlı olarak en çok satan çizgi roman serisi olduğunu söyleyebiliriz. Geride bıraktığımız on iki ayın altısında en çok satan seri Batman olmuş, ve sadece yukarıdaki listede de görebileceğiniz “event” sayılarına ve birinci sayılara geçilmiş. Dolayısıyla, “olaysız” bir ay için en çok satan serinin Batman olduğunu kabul edebiliriz, ki bu da bir süredir değişmeyen bir durum.

Üç şirketin – Marvel durumunda “event” ve sıfırlamalar hariç – en popüler serilerine baktığımızda gördüğümüz durum da, aşağıdaki grafikteki gibi:

2014satis3

Nisan 2014 Amazing Spider-Man # 1’in, Ekim 2014 Loot Crate’in 250.000 kopya satın aldığı Walking Dead # 132’nin çıkış tarihi

Tabi bütün bu istatistikler, yalnızca çizgi romanın geleneksel formatı, fasikülleri kapsıyor. 2014 yılına baktığımızda, artık en az onlar kadar önemli ikinci bir format daha var. Trade Paperback / Graphic Novel olarak adlandırdığımız bu ciltli yayın mantığı için en çok satan yirmi esere baktığımızda tamamen farklı bir tabloyla karşı karşıyayız. 

2014satis5

Fasikül satışlarında ilk yirmiye neredeyse tamamen hakim olan Marvel’ın, cilt satışlarında esamesi okunmuyor. Buranın “kralı” ise, aslında tahmin edilebileceği gibi Image Comics olmuş.

Cilt satışları artık çok önemli bir nokta, ve Image’ın bu konuda diğer şirketlere bu kadar açık bir üstünlük kurması, onların çizgi roman sektörü içindeki yükselişini de gözler önüne seriyor. Bir süre önce düzenlenen Image Expo’da yapılan, “Biz ABD’nin en büyük bağımsız çizgi roman yayıncısı olmakla yetinmeyeceğiz, en büyük çizgi roman yayıncısı olacağız.” şeklinde açıklamalar da şirketin hırsını gözler önüne seriyor.

Ciltlerin maddi anlamda da önemli bir kaynak olabileceği yukarıdaki iki tabloyu karşılaştırarak görülebilir. Çok çok basit düşündüğünüzde bile, Image’ın sattığı 326.000 civarı Walking Dead # 132 fasikülünün (yılın en çok satan ikinci çizgi romanı), 62.000 satan Saga vol. 3’ten daha az gelir elde ettiğini hesaplayabilirsiniz – ki bu da Image’ın finansal yönden de güçlenmesi anlamına gelen bir gelişme.

Bu noktada Image’ın başarısının gelecek için umut veren yanlarından birinin Image’ın $9.99’luk ciltleri olduğunu da ekleyelim – diğer şirketler incecik ciltleri 15, 16, 17 dolara ve daha fazlasına satarken, Image’ın fiyatları 9.99’a çekmesi önemli bir başarı. Üstelik, bunu satış rakamlarına dönüştürebiliyor olmaları Marvel ve DC’den de benzer bir hamlenin gelmesi yönünde umut verici.

satis20146

Yukarıdaki ufak tablo, her üç şirket için bu seneden çıkartılabilecek pozitif ve negatif sonuçları gösteriyor. Resmin üstüne tıklayarak daha büyük gözükmesini sağlayabilirsiniz.

Not 1: Satış rakamları için internetteki en güvenilir kaynak Comichron. Yazıda gördüğünüz grafikler ve son tablo bana ait, satış rakamlarını listeleyen iki tablo ise doğrudan Comichron’dan alıntı, bu siteyi kullanarak daha detaylı istatistikler de görebilirsiniz.

Not 2: Kuzey Amerika’da çizgi roman dağıtımı Diamond Comic Distributors adlı tek bir şirket tarafından yapılıyor – kayda değer tüm çizgi roman şirketleri dağıtımcı olarak Diamond’ı kullanıyor, ve isabetli satış rakamlarına da bu şekilde ulaşabiliyoruz. Artık git gide fasikül ve TPB kadar önemli hale gelen dijital satışlar ise doğrudan çizgi roman şirketleri tarafından yapılıyor, ve şirketler genellikle bu satışlar için istatistikleri açıklamıyorlar. Dolayısıyla bu konuda bir değerlendirme yapmamız çok zor.