Webcomics

Webcomics

Dijital çizgi romanların, bütün endüstri içinde en çok tartışılan konuların başında geldiği şu günlerde, işin bir başka boyutu olan Webcomic’ler çoğu zaman görmezden geliniyor.

AltEvren Gurme’yi, AltEvren’de kategorizasyon açısından yer veremediğimiz tüm çizgi romanları kapsaması için açtığımıza göre, bu sitede çeşitli “Webcomic”lere de yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum – fakat bunun için, öncelikle bu kavramın tam olarak ne demek olduğunu açıklamamız gerekiyor.

Peki, nedir “Webcomics?”

Aslında ne olduğunu anlamak çok da zor değil. “Web” ve “Comics” kavramlarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan Webcomics kavramı, genel olarak internet üzerinden yayınlanan çizgi romanlara verilen bir isim. Fakat, tabi “çizgi roman” kavramı başlı başına tanımlaması o kadar zor bir kavram ki, neyin Webcomcis olarak kabul edilebileceği, neyin edilemeyeceği önemli bir sorun haline geliyor.

Wikipedia’ya baktığımızda, şöyle bir tanım görüyoruz:

Webcomics (also known as online comics or Internet comics) are comics published on a website.”

“Webcomics (veya “Online Comics”, “Internet Comics”), bir internet sitesinde yayınlanan çizgi romanlardır.”

Buraya kadar hiçbir sorun yok. Burası işin basit kısmı. Fakat şu ikinci cümle ile işler biraz karışmaya başlıyor.

“Webcomics range from traditional comic strips and graphic novels to avante gardecomics, and cover many genres, styles and subjects”

“Webcomic’ler, geleneksel “comic strip”lerden (şerit halinde, genelde birbirini takip eden üç panelden oluşan çalışmalar) grafik roman ve avangart çizgi romanlara pek çok tarz, tür ve konuyu kapsarlar.”

Gerçekten de, Google’a girip “Webcomics” aramasının sonuçlarından iki tanesine rastgele tıklarsanız, muhtemelen karşınıza çıkacak iki çizgi romanın birbirlerinden ciddi anlamda farklı olduğunu görürsünüz. Bu yüzden, AltEvren Gurme’de hangi Webcomic’lere yer vereceğimizi de net bir şekilde açıklamamız gerektiğini düşünüyorum.

Birincisi, “comic strip” olarak tanımlanan, ve çoğu zaman aşağıdaki örnekteki gibi gözüken çalışmalar, burada yer almayacak. Daha önce de söylemiştim, bence İngilizce’de “comics / comic books” diye adlandırılan çalışmalar ile, “comic strips” olarak adlandırılan olay birbirlerinden çok farklı şeyler. Bu yüzden, nasıl ki basılı “comic strip”leri sitemize dahil etmiyorsak, online comic strip’leri de dahil etmeyeceğiz.

Bunun dışında, eğer internet ile azıcık içli dışlıysanız ne olduğunu bildiğinizden emin olduğum Rage Comics ve benzeri olaylar da sitemizde yer almayacak. Rage Comics ismi bir şey çağrıştırmadıysa, şu aşağıdaki örnek neden bahsettiğimi anlamanıza yardımcı olabilir:

Bu Rage Comics denen olaya aslında aşırı popüler hale gelip rezalet Türkçe kopyaları falan çıkmaya başlamadan önce son derece sıcak bakıyordum, fakat hem son dönemlerde çok kalitesiz hale gelmeleri, hem de, en kaliteli olanların bile sadece mizah amacıyla üretiliyor olmaları nedeniyle, bu ve buna benzeyen “Webcomics” örneklerini de alanımızın dışında tutmanın daha doğru olacağını düşündüm.

Her ihtimalde, bence hem comic strip’ler, hem de bu tarz mizah amaçlı çizgi romanlar, “çizgi roman”dan çok bizim mizah dergilerimizde gördüğümüz karikatürlere daha çok benziyorlar, bu yüzden burada yer verilmemeleri de doğal.

Bu iki türün haricinde, çoğu “webcomic” örneği sitemizde paylaşılabilecek.

Peki, yer verdiğimiz çizgi romanları nasıl paylaşacağız? Bu, aslında AltEvren’de şu ana kadar yapmadığımız bir sistem olacak. Normalde yaptığımız “eleştiri”, “inceleme”, “analiz” ve benzeri yazıların aksine, Webcomics konusunda çoğunlukla tek bir şey yapacağız: Paylaşım.

İnternet üzerinden paylaşılan çizgi romanların çok büyük bir çoğunluğu ücretsiz olarak sunuluyor. Parayla satın alınacak kadar değerli hale gelenler de, zaten çoğunlukla basılı olarak satıldıklarından, “webcomics” olmaktan çıkıyorlar. Dolayısıyla, AltEvren Gurme’nin “Webcomics” kategorisinde, büyük ölçüde bu bedava çizgi roman çalışmalarını sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Elbette, çok uzun olmamakla birlikte yorumlar ve düşünceler de olacak, fakat bu çalışmaların büyük çoğunluğu zaten ulaşılabilir ve okuması kolay eserler olduğundan, okuyup yorumlamanın büyük çoğunluğunu da sizlere bırakacağız. Aynı zamanda, yan menüye eklediğimiz bir link vasıtasıyla, sizler de keşfettiğiniz (hatta, kendiniz hazırladığınız) webcomic’leri paylaşmamız için bizlere ulaştırabileceksiniz.

Bu yazıyı sadece duyuruya ayırıyoruz, fakat Webcomics fenomeni ile ilgili daha detaylı yazılar, çizgi romanların dijitalleşmesi sürecinde Webcomics’in yeri ve bu alanın çizgi roman sanatını nasıl değiştirdiği / değiştirebileceği ile ilgili düşünceler eklenmeye devam edecek.