Webcomics

The Mr. Nile Experiment

Son günlerde, Allah başka dert vermesin, dijital çizgi romanlar hakkında ciddi ciddi oturup kafa yorduğum bir dönem yaşıyorum.

Bundan tabi daha sonraki bir yazıda çok detaylı olarak bahsedeceğim, fakat çizgi romanların “dijitalleşmesi” demek sadece dükkandan aldığımız “gerçek” çizgi romanlar yerine, iPad’lerimziden – bilgisayarlarımızdan çizgi roman okumamız anlamına gelmiyor.

 

Aynı zamanda, dijital ortamların, kağıda göre çok daha “özgür” bir platform olduğu gerçeği var. Pek çok çizgi roman “düşünürü” de, dijitalleşmenin bu boyutunun, sanata inanılmaz bir özgürlük katacağı konusunda hemfikir.

Elimizdeki bu “Webcomic”, The Mr. Nile Experiment, adından da anlaşılacağı gibi, “deneysel” bir çalışma. Deneysel çalışmalar genelde içinde üretildikleri alanın sınırlarını sorgulamak ve mümkünse aşmak için yapılırlar; Mr. Nile da böyle bir örnek.

Çizgi roman sanatçısı ve “yeni medya” uzmanı Daniel Merlin Goodbrey’in yazdığı Mr. Nile, dijital çizgi romanların potansiyelini, yapabileceklerini ve normal çizgi romanlara neler katabileceğini açıklayan bir çalışma. Goodbrey, bu çalışmayı yaptığı sırada 28 gün boyunca yeni bir bölüm eklemiş, dolayısıyla iş yirmi sekiz bölümden oluşuyor.

İçinde hikaye açısından fazla bir şey yok, ama dijital çizgi romanları anlamak ve ne yapabilecekleri yönündeki hayal gücünüzü biraz geliştirmek isterseniz, okumanızın keyifli olabileceği bir çalışma. Zaten bölümler de çok uzun değil, en fazla bir – bir buçuk saat içinde tamamı okunabiliyor.

Dediğim gibi, hikaye açısından fazla güçlü olmasa da, yer yer sizi güldüredebiliyor, ama asıl amaç deneysel bir iş yapmak.

Okumak isteyenler için, bölümlerin listesi burada:

http://e-merl.com/mrnile/index.htm