DC Comics Yazıları - DC Tarihi

Rebirth Neler Değiştirdi?

DC Comics, 2011 yılından 2016 yılına kadar devam ettirdiği New 52 sürecini Rebirth hareketiyle sonuçlandırdı. New 52 süresince yapılmış en büyük ve son event hikayesini, yani Darkseid War’u, bu yazıda özetlemiş ve bu yazıda incelemiştik.

Bu yazıda da, her şeyden önce DC Tarihi kapsamında bir devamlılık yakalamak açısından, Rebirth sürecinin ne gibi değişiklikler ile başladığını değerlendirmeye çalışacağız.

Her ne kadar bu yazıyı DC Tarihi içinde ele alıyor olsak da, Rebirth’in aslında Darkseid War gibi bir “event” olmadığını, tek bir ana sayı ve her karakter için özel olarak yayınlanan one – shot’lar üzerinden ilerlediğini belirtelim.

5 + 1 Madde formülüyle giderek, Rebrith’in DC Evreni üzerinde yarattığı değişiklikleri kısaca özetleyebiliriz.

0 – New 52 etiketinden Rebirth’e geçiş, “evren dışı”, yani gerçek dünya anlamında pek çok seride yazar – çizer takımlarının değişmesi ve karakterler için onlarca yeni hikaye kurgulanması anlamına geldi. Dolayısıyla pek çok karakter ve ekip açısından önemli değişiklikler yaşandı.

Birazdan göreceğiniz maddelerde, DC Evreni açısından önemli maddelere değineceğiz, o yüzden her karakter için özel güncellemeler beklememeniz en doğrusu.

1 – Rebirth New 52 ile yaratılan DC Evreni’ni sıfırlamadı, bu evreni yok etmedi, New 52 öncesi DC Evreni’ni geri getirmedi. İnternette bu süreçle ilgili en çok dönen dedikdoular bunlardı, ancak bunların hiçbirisi tam olarak gerçekleşmedi.

2 – Rebirth, New 52 ile yaratılan DC Evreni’ne çeşitli rötuşlar yaptı, ve bunların pek çoğu, Flashpoint ile, yani New 52 sürecini başlatan seriyle yok edilen eski DC Evreni’nden öğeleri geri getirmek üzerine kuruldu.

Basitçe, New 52 Evrenine, New 52 öncesi DC Evreni’nden bazı öğeler yeniden dahil edildi.

3 – Bunlardan en önemlisi, New 52 öncesi Superman’in evrenin ana Superman’i olarak geri getirilmesi oldu. Convergence serisinin ardından hala bir şekilde hayatta olduğunu anladığımız “eski” Superman, New 52’daki serisinin sonunda ölen New 52 Superman yerine yeniden pelerini sırtına geçirdi.

Wonder Woman ile ilişkisini hatırlayacağınız New 52 Superman’in aksine, eski Superman bu evrene Lois Lane ile evli ve bir de çocuk sahibi olarak geldi.

4 – New 52’yu başlatan karakterin Flash olmasına benzer şekilde, Rebirth’ü başlatan temel karakter de Wally West, yani bir başka Flash oldu. New 52’da önce yer almayan, daha sonra da tamamen bir konseptle yaratılmaya çalışılan Wally West, orijinal haliyle New 52’ya dahil edildi.

Wally West’in geri dönüşü, eski evrende yaşanan her şeyin, eski takımların, eski karakterlerin, eski ilişkilerin tamamen “gerçek” olduğunu, ancak bir şekilde bu insanların elinden “çalındığını” ima etti.

Wally’nin dönüşü, aynı zamanda kendisinin de bir parçası olduğu Titans ekibi de yeniden kuruldu. Titans, Wally’nin kendilerinden “on yıl” çalan bu gizemli tehdidin ne olduğunu anlama yönünde araştırma yapacak en önemli unsur gibi gözüküyor.

5 – Belki de DC’nin genel devamlılığı dışında başlayan en büyük gelişme, Watchmen’in DC Evreni içine dahil edilmesi oldu. Alan Moore’un meşhur grafik roman serisi, DC Evreni’nin bir boyutuna çevrildi. Kısacası, Dr. Manhattan ile Superman, Nite Owl ile Batman gibi karakterler birbiriyle etkileşime girebilecek hale getirildi.

Bu çok net bir şekilde ifade edilmese de, Watchmen’deki karakterlerin, özellikle de Dr. Manhattan’ın DC Comics’in geleneksel kahramanları için büyük bir tehdit olacağı ima edildi. Hatta New 52 evreninin yaratılmasına sebep olan, “DC karakterlerinden on yıl çalan” kişinin kendisi olduğu düşüncesi de büyük ölçüde okuyuculara gösterildi.

Tabi bunun bir ters köşe olma ihtimali de yok değil.

Yazının başında da dediğim gibi, bunlar yalnızca genel anlamda en çok dikkat çeken gelişmeler oldu. Daha fazlası için DC Tarihi özel dosyamıza güncellendikçe göz atabilir, Rebirth kapsamındaki yazılarımızı okuyabilirsiniz.