DC Tarihi - Bilgiler

New 52 ve Batman

Bu yazı, DC Tarihi‘nin bir parçası olarak yazıldı. Bunu tabi ki ihtiyacınız doğrultusunda okuyabilirsiniz, ancak linkini verdiğimiz ana yazıda tavsiye ettiğimiz okuma sırasına göz atmanızı tavsiye ederiz.

New 52, sık sık dile getirdiğimiz gibi, pek çok DC karakterine başlamayı kolaylaştırmayı amaçlayan ve bunu büyük ölçüde başaran bir süreç, fakat New 52 ile başlanması sıkıntılı olabilecek iki önemli karakter var: Batman ve Green Lantern.

Bu yazıyla, Batman’in durumuna ve karaktere New 52 ile başlanıp başlanmaması gerektiğine kısaca değinmeye çalışacağız.

Frank Miller ve Alan Moore gibi yazarlar tarafından 1980’lerin sonunda daha karanlık bir figür olarak yeniden kurgulanan Batman’i, diğer çizgi romanların yayın mantığından ayıran ufak bir detay var.

Her ne kadar Detective Comics ve Batman adı altında iki geleneksel serisi (elbette) olsa da, Batman karakterinin temel hikayesi, birbirini takip eden bir grup grafik roman / “tek hikaye” ile yaratılıyor. Diğer karakterler için belli yazar çizerlerin dönemleri, büyük “storyline”lar, vs. çok ön plandayken, Batman’in çizgi roman dünyası içinde neredeyse kendine özgü bir “canon hikayeler” serisi var. Burada canon kavramını elbette çizgi romanlardaki “resmi, gerçek, ana evrende geçen hikaye” anlamında değil, “bir şeyi bilmek / anlamak için “okunması gereken” eserlerin tamamı” anlamında, yani daha genel anlamında kullanıyorum

Bunu görmek için, şöyle ufak bir deney yapabilirsiniz. Google’a, “Top 25 Batman Graphic Novels” yazıp, çıkan sonuçlara bakın. Muhtemelen birkaç sayfa boyunca, birkaç farklı siteden “en iyi Batman grafik romanları” listeleri göreceksiniz. Daha sonra, Batman adını Spider-Man, X-Men, Green Lantern gibi farklı karakterlerle değiştirin.

Yine sonuçlar çıkacaktır; fakat bu karakterler için grafik roman sayısı beş, on gibi sayılara düşeceği gibi; çoğu zaman “graphic novel” kelimesi “story” ile değişecek, bu listelerde genellikle tek sayılık hikayeler de yer alacak, gerçek anlamda grafik roman olarak tanımlanabilecek eseler de ya “alternatif evren” hikayeleri, ya da grafik roman olarak tanımlayacağımız şeyden çok modern anlamda TPB ciltler olacaktır.

Aynı şekilde, mesela bana gelip, Spider-Man’i, Daredevil’i, Green Lantern’ı anlamak için okunması gereken tek hikayeler silsilesi gibi bir liste hazırlamamı isteseniz, muhtemelen bu tam anlamıyla cevaplayamayacağım bir istek olur. Fakat Batman için, böyle bir liste yapmak kesinlikle zor değil:

Modern Dönem Batman Hikayeleri

Bütün bunların New 52 ile alakası şu: Modern dönemde, Batman’i Batman yapan, okunması gereken, karakterin “önemli”, “olmazsa olmaz” hikayeleri haline gelmiş ciddi bir hikaye külliyatı var. Bu hikayeler, uzun süre tek bir yazar tarafından yazılan, karakterin belli bir döneminde gerçekleşen vs. hikayeler değil, farklı yazarlar – çizerler tarafından farklı dönemlerde yazılan, zaman zaman Batman’in devam eden serileri dışında üretilen  ve bir şekilde (kaliteleriyle, anlattıkları dönemin önemiyle, okuyucular arasındaki popülariteleriyle) karakterin “kabul edilen” tarihini oluşturan hikayeler.

Ve New 52 döneminin bu hikayelerle ilgili tutumu yüzde yüz belirli değil.

Bilinmesi gereken temel nokta şu: New 52 Batman serisi (ve diğer Batman serileri) Batman’in ilk maceralarını anlatan seriler değil. Bu dergilerin ilk sayılarını açıp okumaya başladığınızda, Batman yıllardır süper kahramanlık yapan, New 52 öncesi son dönem hikayelerini yaşamış bir karakter olarak karşınıza çıkıyor.

Durum aslında New 52 kapsamında “sıfırlanan” pek çok karakterde böyle – fakat Batman durumunda, karakterin külliyatının ciddi bir bölümü, hala geçerliliğini koruyor.

Ne yazık ki, DC Comics bu konu hakkında yüzde yüz netlik kazandırıcı bir açıklama yapmaktan kaçınıyor, ve genellikle ciddi anlamda okur beğenisi kazanmış, kült haline gelmiş çizgi romanların geçerliliğini koruduğu yönünde yarım ağızlı bir söylemde bulunuyor.

Fakat bu hikayeleri de sonsuza kadar resmi tutma gibi bir garanti vermiyorlar.. Örneğin, yukarıdaki linkte ilk sırada göreceğiniz (ve Batman’in ilk macerasını anlatan) Batman: Year One hikayesi, yerini New 52’nun ilerleyen dönemlerinde yayınlanan Batman: Zero Year hikayesine bırakmış durumda.

Sonuç olarak;

Batman okumaya New 52 ile başlanabilir mi?

Cevap aslında evet – zira New 52’nun ilk Batman hikayesi olan Court of Owls Batman’in ilk macerası olmasa da sonuç olarak bir başlangıç noktası. Dolayısıyla bu seriyi alıp okumaya başlarsanız, yine bir hikayenin başından başlayıp, mantıklı bir şekilde okumuş oluyorsunuz.

Peki, Batman’e New 52 ile başlanmasını tavsiye eder misiniz?

Eğer ciddi bir Batman hayranıysanız, veya ciddi bir Batman hayranı olabileceğinizi düşünüyorsanız, hayır.

Yukarıdaki listede verdiğimiz hikayeler bu karakteri bugün bildiğimiz haline getiren hikayeler, dolayısıyla okunmaları gerekiyor. İlla kronolojik sıra olması önemli değil: istediğiniz bir cildi alıp, büyük ölçüde kendi içinde anlatılan bir hikayeyi rahatlıkla takip edebilir, belli bir altyapı oluşturduktan sonra New 52 ile düzenli olarak takip etmeye başlayabilirsiniz.

Dürüst olmak gerekirse, aslında New 52 ile başlamamak için ciddi bir sebep yok – fakat karakteri gerçek anlamda tanımak için, öncesine göz atmak hala mantıklı gözüküyor.