DC Comics Yazıları

Modern Green Lantern Okuma Listesi

greenlanternokuma0Green Lantern haftamızı kapatırken, aşağı yukarı on yıl süren Geoff Johns – Green Lantern döneminin temellerini büyük ölçüde sitemizden aktarmış durumdayız. Şimdi sıra geldi belki de en önemli aşamaya: Bunları okumak için takip edilmesi gereken okuma listesi!

Geçtiğimiz günlerde sitemize incelemesini eklediğimiz Green Lantern: Rebirth, Johns’un yazarlık döneminin ilk aşaması, ve internetteki onlarca site, bu seriyi modern Green Lantern hikayelerine başlamanın birinci noktası olarak veriyor. Açıkçası, ben de bu hikayenin iyi bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyorum.

Yalnız, daha önce Green Lantern ile ilgili tavsiyede bulunduğum okurlardan bazıları, Rebirth’ün de yer yer kafa karıştırıcı bir hikaye olduğu yönünde geri bildirimde bulundular. Bu hikaye, kesinlikle Johns’un hikayesinin birinci basamağı, bu konuda hiçbir şüphe yok. Fakat daha önce hiç Green Lantern okumadıysanız, Green Lantern hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız, bu hikaye biraz zorlayıcı olabilir.

Eğer bunu kafaya takmayacaksanız, Green Lantern Rebirth sonrası süreç, okuması pek de zor olmayan bir süreç aslında. İnternetin çeşitli yerlerinde, bu konuyu ciddi anlamda ele alan pek çok okuma listesi bulmak mümkün. Bana göre, şu adresteki liste gayet sağlam, fakat özellikle başlangıç noktasındaki Secret Origin hakkında, aşağıda yazdığım üçüncü maddeyi C) Secret Origin… diye başlayan maddeyi okumanızı tavsiye ederim:

http://www.martinralya.com/comics/green-lantern-trade-reading-order-geoff-johns-run-and-all-concurrent-lantern-tpbs/

Peki, Rebirth ile başlamak istemiyorsanız, nasıl alternatifler önerilebilir, bir de bundan bahsedelim.

A) AltEvren’i Kullanabilirsiniz. Sitemizi bir hafta boyunca Green Lantern’a ayırmamızın en önemli sebeplerinden bir tanesi, bu karakter hakkında belli bir temel oluşturabilmek. Eğer doğrudan Geoff Johns’un yazarlık sürecinden başlamak isterseniz, AltEvren’de bulabileceğiniz şu yazıları (aynen bu sırayla!) okumak, size Rebirth için gereken temel altyapıyı da verecektir:

1- Green Lantern – Hal Jordan

2 – Green Lantern Corps

3 – Green Lantern (Diğer) – Simon Baz’i, yani beşinci Green Lantern’ı görmezden gelebilirsiniz.

B) Doğrudan Rebirth ile başlayabilirsiniz. Evet – bu hikaye zaman zaman kafa karıştırıyor, ama modern süper kahraman hikayelerinde belli bir miktar kafa karışıklığı yaşamak çok da anormal bir durum değil. “Ne olacaksa olsun!” diyerek, doğrudan Green Lantern Rebirth ile başlamak, daha sonra hikaye ilerledikçe belli bir mantığa oturduğunu görmek de mantıklı bir tercih olabilir.

greenlanternokuma2

C) Secret Origin ile başlayabilirsiniz. Yukarıdaki linke tıklarsanız, bir numarada Green Lantern: Rebirth’ün değil, Secret Origin’in verildiğini görebilirsiniz.  Bu hikaye, Geoff Johns’un yazarlık sürecinin hemen başında yazılmış olmamasına karşın, aslında Hal Jordan’ın çocukluk – gençlik yıllarını, Green Lantern olma sürecini güncelleyen bir hikaye. Ben kişisel olarak bu tarz orijin hikayelerini, sayı numarası olarak geldikleri yerde okumayı seviyorum – çünkü bir orijin hikayesi olmanın ötesinde, hikayenin ana akışı hakkında da fikir verici olabiliyorlar.

Fakat, eğer böyle hikayelerin sırasını değiştirmekte bir sıkıntınız yoksa, Secret Origin kronolojik olarak Rebirth’den önce geçen bir hikaye. İlk sıraya bu hikayeyi koyup, listenin geri kalanını aynen okuyabilirsiniz.

Eğer siz de benim gibiyseniz, ve eserlerin yazıldığı sırayı, kronolojik sıralara tercih ediyorsanız, Secret Origin ile değil, Rebirth ile başlayın ve Secret Origin’i yukarıdaki listede, Sinestro Corps War, Volume 2’dan (veya Tales of the Sinestro Corps’tan, çok fark etmez) sonra okuyun.

 greenlanternokuma1

D) Aşağıda yer alan, kullanıcı dostu Rebirth Öncesi Green Lantern Okuma Listesini Takip edebilirsiniz.

Eğer internette bulduğunuz hiçbir bilgiye bağlı kalmadan, Green Lantern’a doğrudan kendiniz başlamak isterseniz, Rebirth öncesinde şöyle bir okuma listesini izleyebilirsiniz:

1 – Eski Green Lantern serilerinden birkaç sayı okuyun – ne olursa olsun! Eğer Gümüş Çağ hikayeleri okurken sıkılmıyorsanız Green Lantern (vol.2) # 1’den başlayarak, yoksa Green Lantern (vol.3)’ün bazı sayılarına göz atarak, birkaç Green Lantern çizgi romanı okumuş olun. Ne okuduğunuz fark etmez, zira eski dönemlerde şu anda olduğu gibi bir karışıklık yok, kapağında doğrudan “Bilmem ne Hikayesi Part 3” falan yazan bir şey tercih etmediğiniz sürece bir problem olmayacaktır.

Yine de, eğer bir tavsiye istiyorsanız, Hard Travelling Heroes dönemi evrensel olarak kabul edilmiş bir süreçtir. Green Lantern (vol.2) # 76 – 89 arasını okursanız, hem Green Lantern tarihinin en önemli hikayelerinden birini okumuş olursunuz, hem bu karakter ile ilgili temel konseptleri rahatlıkla tanırsınız, hem de içinde Green Arrow gibi, günümüzde popüler hale gelmiş bir karakterin daha bulunduğu hikayeleri görürsünüz.

Tabi, 76 – 89 arasını bitirmek zorunda da değilsiniz, sıkıldığınız anda bırakabilirsiniz. Bu hikayeler için, Showcase ciltlerinden Green Lantern # 5 ideal ve ucuz bir cilt olabilir.

2 – Green Lantern tarihine biraz hakim olduktan sonra, Green Lantern (vol.3) # 46 – 50 arasını okuyun. Bu süreç Hal Jordan’ın Green Lantern olarak (tabi Rebirth süreci öncesinde) son günlerini anlatır.

3 – Bundan sonra, Green Lantern (vol.3) # 51 – 55 aralığına da göz atmak isteyebilirsiniz. Bunlar, Kyle Rayner’ın yeni Green Lantern olarak karşımıza çıktığı ilk sayılardır.

4 – Bunun ardından, Zero Hour: Crisis in Time hikayesine bakabilirsiniz. Zero Hour, DC Comics’in Crisis geleneği içinde, oldukça karışık bir hikaye gibi gözükebilir. Fakat bu durumda, sadece Hal Jordan’a odaklanarak, beş sayılık mini seriyi okuyabilirsiniz. Okumanız gereken sayılar, Zero Hour: Crisis in Time # 5 – 0 arası – ama bu seride sayıların geriye doğru gittiğini unutmayın: Önce beşinci, en son sıfırıncı sayıyı okumalısınız!

5 – Daha sonra, Green Lantern (vol.3) # 62 – 64 arasını okuyabilirsiniz. Zero Hour’dan sonra Hal ve Kyle’ın en önemli karşılaşması.

Bütün bu sayılar – Hard Travelling Heroes sürecini baştan sona okusanız bile –  aşağı yukarı 25 -30 sayı çizgi roman edecektir. Eh, bu da yaklaşık 2 – 3 saatte rahatlıkla okunabilir – ve Green Lantern Rebirth’e çok daha donanımlı olarak başlayabilirsiniz.

Bir bonus olarak, son derece meraklı okurlar için, Hal Jordan’ın Green Lantern değil de, Spectre olarak karşımıza çıktığı Spectre (vol. 4) serisini de tavsiye edebilirim. Yalnızca 27 sayı süren bu seri, karakterin meraklıları için enteresan bir dönem olabilir. Ben, Green Lantern: Rebirth’ten önce bu seriyi okumamıştım, fakat daha sonra geriye dönüp okuduğumda bana oldukça enteresan bir seri gibi gözükmüştü – çok iyi olduğunu söyleyemem, ama Hal Jordan’ın hayatının her dönemini okumak isteyenler için enteresan olabilir.

Bundan sonra, tek yapmanız gereken, Rebirth ile başlayıp, Secret Origin’i Sinestro Corps War’un sonrasında okumak kaydıyla, yukarıda verdiğim linkteki okuma listesini takip etmek!

Daha spesifik okuma listeleri için, her zaman bize ulaşabilir, kişisel olarak yardım alabilirsiniz.

Bu yazı, Green Lantern haftamızın bir parçası olarak yazılmıştı. Daha fazlası ve devamı için:

Green Lantern Haftası