Marvel Comics İncelemeleri

Marvels

marvels1Pek çoğunuz biliyordur, geçtiğimiz günlerde İstanbul Bağdat Caddesi’nde Paralel Evren adlı yeni bir çizgi roman dükkanı açıldı. Dükkanı ilk ziyaret ettiğimde henüz tam olarak hazır değildi, fakat Burç Üner ile uzunca sohbet etme imkanı bulduk. İkimizin de muzdarip olduğu bir konu, piyasadaki abartılı çizgi roman miktarı nedeniyle, zaman zaman neleri okumuş olduğumuzu unutup, daha önceden okuduğumuz çizgi romanlara para – zaman harcama meselesiydi. 

Her ay binlerce eserin yayınlandığı Amerikan çizgi roman endüstrisini takip etmek, aslında net bir takip sistemi olmayan her okur için zor bir durum. Fakat daha önceden zaten incelediğiniz bir çizgi roman ile ilgili sıfırdan yazı yazmaya saatler ayırmak, sanıyorum uzun yıllardır çizgi romanlarla ilgili yazıyor olmanın getirdiği daha garip bir sorun. 

 

Yaklaşık bir buçuk – iki saat boyunca (henüz ABD’deki devasa piyasanın yanına yaklaşamasa da) Türkiye’de de git gide büyüyen ve çeşitlenen çizgi roman endüstrisinin, çoğu zaman daha popüler eserlere yöneldiğinden, çizgi roman mecrasının daha önemli eserlerinin henüz dilimize kazandırılmadığından ve Arka Bahçe’nin yayınladığı Marvels çizgi romanının bu konuda hoş bir istisna olduğundan bahseden bir giriş yazısı yazmakla ve bu çizgi romanının temel konusu ile özelliklerini basitçe özetlemekle uğraştım.

Beşinci paragrafın sonuna doğru, bir şeyler fazlasıyla tanıdık gelmeye başladı ve AltEvren’de daha önce Marvels ile ilgili bir yazı yazıp yazmadığıma göz attım.

Arama sonuçlarında bir şey çıkmayınca önce yanlış hatırladığımı zannettim, fakat daha sonra bir ihtimal daha olduğunu hatırladım. Beş seneden uzun bir süre önce Marvels ile ilgili şu kısa tanıtım yazısını yazmış, ve $2.99’da yayınlamıştım:

http://secret-invasion.blogspot.com.tr/2010/02/marvels.html

marvels2

Bu kısa tanıtım, AltEvren’de son yıllarda yazdığım yazılardan oldukça farklı olsa da, aslında temel düşünce ve önemli noktalar açısından Marvels’ı okumak isteyenler için hala arkasında duracağım bir yazı. Eserin içeriği ile ilgili (birkaç panel hariç) spoiler vermiyor olması da, Marvels’ı almadan önce bunun para vermeye değecek bir çizgi roman olup olmadığını öğrenmek isteyenler için bence ideal bir yazı olmasını sağlıyor. 

Beş sene önce söylediklerimi – zaten oldukça kısa bıraktığımdan – burada tekrar söylemeye gerek görmüyorum, ve Marvels’ı – yine fazla uzatmadan – ikinci bir bakış açısından incelemek istiyorum.

Evet, Marvels Marvel Evreni’ni sıradan bir insanın gözünden gören, daha sonra sıklıkla kullanılacak olmasına karşın, kendisinden önce fazla kullanılmayan bir bakış açısı benimseyen ve pek çok açıdan Marvel Evreni için benzersiz olan bir çalışma. Peki ama, bu konular ilgisini çekmeyen, Marvels’dan önce bu türde pek çok eser okuyan, ya da Marvels’ı daha önceden zaten okumuş olan okurlar için, bu çizgi romanın herhangi bir faydası olabilir mi?

marvels3

Bence Marvels’ın önemli noktalarından bir tanesi de bu. Alex Ross ve Kurt Busiek’in bu eseri, yalnızca Phil Sheldon’ın farklı bakış açısıyla bir süper kahraman hikayesi anlattığı için değil, Marvel Evreni’ne giriş yapmak isteyen, fakat 1930’ların sonundan günümüze kadar devam eden bir evrenin tarihini anlamakta zorlanan okurlar için de çok önemli bir eser. Pek çok çizgi roman okuru için kafa karıştırıcı ve zorlayıcı kavramlar olan Altın Çağ / Gümüş Çağ / Bronz Çağ dönemlerinin kurgusal boyutlarının yine kurgusal bir eserde bu şekilde değerlendiriliyor olması, hem Marvel Evreni’ni anlamak, hem de bu dönemler arasındaki yaklaşım farklarını görmek açısından son derece büyük bir şans. 

Bir başka deyişle, bir Marvel çizgi romanı okuyarak, Marvel Evreni’nin ilk dönemlerini anlamak; hatta daha da ileri gidersek, Marvel’ın kendi kendisini evren içi kurgusal tarih açısından nasıl tanımladığını görmek için Marvels hem çok keyifli, hem çok faydalı, hem de bana kalırsa okuması çok kolay bir eser. 

Marvels’ı, Marvel çizgi romanlarına başlayacak herkese, basit ve eğlenceli, kısa bir Marvel tarihi olarak da sıklıkla önermemin en temel sebeplerinden birisi bu. Aynı şekilde, Marvels’ın Comics Alemine Giriş Rehberi’nde önerdiğim başlıca grafik romanlardan biri olması da buna dayanıyor. Bu açıdan, beş sene önce yazdığım bir yazının sonuç cümlesine – dilbilgisi olarak değil ama, anlamı bakımından – hala katılıyor olmak benim için sevindirici bir durum: Marvels, hiçbir Marvel hayranının, çizgi roman okumayı seven hiç kimsenin kaçırmaması gereken bir eser.