Marvel Comics Yazıları

Kısa Kısa: All New, All Different Marvel İncelemeleri – 2

kısakısallnewmarvel1 00

İlk yazıda All New All Different başlangıcından itibaren ilk üç hafta çıkan sayıları değerlendirmiştim. Bu yazı ise Ekim 25 – Ekim 31 tarihleri arasında yayınlanan -yani All New All Different Marvel sürecinin dördüncü haftasına dahil olan – sayıları kapsayacak.

Bu yazı ve yazı dizisi kapsamında devamı gelecek yazılar, geçen yazımda olduğu şekilde üç haftalık bir değerlendirmeden farklı olarak, bu yazıda olduğu gibi son çıkan haftayı kapsayacak şekilde eklenecek. Elimden geldiğince düzenli olarak, bu yazı programını takip etmeye çalışacak olsam da, bazen yoğunluktan veya başka nedenlerden dolayı, iki haftayı birlikte de değerlendirebilirim. 

kısakısaallnewmarvel1 1Angela: Queen of Hel #1

Sayıyla ilgili hem çok iyi yaptığını, hem de gerçekten başarısız olduğunu düşündüğüm şeyler var. Öncelikle olumlu tarafıyla ilgili konuşmak gerekirse, hikaye temeli iyi şekillendirilmiş ve düşünülmüş, bu açıdan Marguerite Bennett’i tebrik etmek gerekli. Bunun dışında Kim Jacinto ve Stephanie Hans sayı boyunca paylaştıkları çizimlerinde genel olarak fena bir iş çıkarmamışlar, özellikle Angela’nın yaşadığı ‘görü’, ‘rüya’ kısımlarındaki çizimlerin ve Israel Silva tarafından yapılan renklendirmenin çok güzel olduğunu belirtmem gerek.

Başarısız olduğunu düşündüğüm kısmı ise, bu güzel tasarlanmış hikayenin, anı-görü ve zaman değişimleri ile fazla kesilmesi ve bu geçişlerin yeterince iyi yapılmaması nedeniyle kopuk, düzensiz ve gereğinden fazla karmaşık hale getirilmesi şeklinde tanımlayabilirim. Eğer bu geçişler arasındaki bağlantılar daha güzel kurgulanmış olsaydı, ortaya çok daha başarılı bir iş çıkabilirdi.

kısakısallnewmarvel1 2

Captain America: Sam Wilson #2

İlk olarak, Angela: Queen of Hel’in yapamadığı, başarısız olduğu mekan, zaman geçişlerinin, bu seride çok iyi bir şekilde kurgulandığını ve yapıldığını söylemek gerek. İlk sayının sonunda yarattıkları gizemi, bu sayıda geçmiş ve günümüzde, iyi yazılmış diyaloglarla çok güzel bağladılar. Özellikle Sam Wilson ve Steve Rogers’ın savundukları politik inançlar ve inandıkları doğrular üzerinden, ne şekilde birbirlerine ters düştüklerini, çok mantıklı ve özenli şekilde kurgulamışlar. İki karakterin arasındaki kişilik özelliklerinin farklıklarını güzel oluşturmuşlar. Armadillo’nun hikayeyle bağlantısı güzel tasarlanmış, ancak hikayeye dahil olduğu kısım, Sam Wilson’la olan karşılaşmaları daha iyi bir şekilde kurgulanıp, sunulabilirmiş. Sayının son kısmında, uçakta yaşanan tartışmaların, hikayenin siyasi boyutuna güzel derinlik kattığını söylenebilir. Çizer Acuna’nın da çok güzel bir şekilde iş çıkarıyor olması nedeniyle, serinin başarılı şekilde devam ettiğini düşünüyorum.

kısakısaallnewmarvel1 4New Avengers #2

Bu sayıda genel olarak ilk sayıya göre daha iyi bir iş çıkarılmış, ama serinin hala vasatın altında bir çizgide ilerlediğini düşünüyorum. Girişteki, üç sayfa boyunca süren, özet olarak Maker’ın bilinç, gerçeklik ve yaşam üzerine konuştuğu kısım, yazar ve çizerlerin sayı boyunca iyi yaptığı tek şey denebilir. Zaten genel olarak şu iki sayıda serinin en ilgi çeken karakteri ve bölümleri The Maker’ın olduğu kısımlar. Geçen sayıda olduğu gibi yine takım dinamikleri, karakter temelleri hakkında hiçbir gelişme yaşanmadı. Bu takımın niye ‘New Avengers’ olduğu, neden birlikte çalıştıkları üzerine ve takım kimyası, gelişimi üzerine biraz yer ayırmaları gerektiğini düşünüyorum.

kısakısaallnewmarvel1 3

Howling Commandos Of S.H.I.E.L.D #1

Sayıda oluşturulan, doğaüstü ve ürpertici atmosfer çok güzel tasarlanmış ve Brent Schoonover tarafından özgün bir iş çıkarılmış. Ancak bu oluşturulan atmosferle, hem oluşturulan mizah tarzı hem de mizahın fazla kullanımı çok uyumsuz olmuş. Sayıya özgün güzel çizimle birlikte Nick Filardi tarafından yapılan renklendirme birbirleriyle gayet uyumlu. Özellikle karakterlerin çizim ve renklendirmeleri benim çok hoşuma gitti. Kurgulanan hikaye güzel olsa dahi, karakter temelleri açısından, gruptakilerin aynı tür mizah anlayışına sahip olması, hepsinin benzer derecede espritüel olması, karakterlerin bireysel olarak farklılaşmasını engellediği gibi, sayının kalitesini düşüren bir etken.

kısakısaallnewmarvel1 5
Spider-Man 2099 #1, #2

Genel olarak hem ilk sayı hem ikinci sayı vasatın biraz üstünde bir çizgide ilerliyor. Will Sliney tarafından yapılan çizimlerin tarzı güzel, hikayeye harika denebilecek bir şekilde olmasa da, uyumlu olduğu söylenebilir. Hikaye açısından ise şu an için pek bir şey söylemek mümkün değil, Miguel O’Hara’nın ilk sayıdaki psikolojik durumunun sayının sonunda yaşanan olaydan sonra farklı, karanlık ve intikam üzerine şekillenen bir mantığa evrilmesi ve hikayenin buna göre yön alması beklenebilir. Bu iki sayıda gösterildiği gibi ‘büyük resim’, yaşanan olayların arkasındaki derin tehlikeyi ve bunun karakter üzerindeki etkilerini nasıl işleyecekleri merak konusu.